Hämmästyneenä täytyy jälleen kerran seurata elinkeinoelämän, työnantajien ja työantajien etujärjestöjen katkeria puheita työntekijöiden sairauslomien määrästä ja palkallisuudesta. Tuntuu vahvasti siltä, että työnantajille ei mikään näytä riittävän. On vakavasti esitetty, että työntekijöiden oikeutta palkalliseen sairauslomaan tulee rajoittaa tai palkallisuus tulee jopa purkaa.
Lääkärintodistuksen tarve sairauslomasta vaihtelee työehtosopimuksittain. Työnantajien mielestä ihmiset käyttävät oikeuttaan sairauslomaan väärin. Työnantajien mielestä ihmiset siis pinnaavat töistä ilmoittutumalla sairaaksi tai tekeytyvät sairaaksi lääkärilleen ja esimiehelleen. Ei ole työnantajan vika jos ihmiset ovat sairaana? Miksi heille sitten pitäisi maksaa palkkaa? Työnantajien teettämän tutkimusten mukaan, joka seitsemäs on ollut luvatta pois töistä sairausloman verukkeella ja tietty määrä ihmisiä jatkuvasti käyttää järjestelmää väärin.
Mitä sitten?
Taustalla on työnantajien "huoli" työntekijöiden sairauspoissaolojen lisääntymisestä. Tähän siis ehdotetaan lääkkeeksi palkattomuutta tai palkan selkeää alentamista sairauspäivien ajaksi. Ajatushan on nerokas! Samalla logiikalla sairailta pitäisi kieltää lääkkeiden syönti. Kun et syö lääkkeitä, et sairastu, kun et saa palkkaa, ei sinulle tule sairauslomiakaan. Palkaton sairausloma ei ole vaihtoehto, koska tuolloin harvalla ihmisellä olisi taloudellisesti varaa sairastaa. Tämä tarkoittaisi sairaana töihin tulemista, muiden työntekijöiden tarttumista ja ongelmien eskaloitumista entistä laajemmalle.
Totuus on kuitenkin se, että työnantajat ovat itse syyllisiä lisääntyneisiin sairaspoissaoloihin. Jatkuvasti koventuneet työvaatimukset, työmäärän kasvu ja resurssien vähentäminen. Työnantajien vaatimuksesta ja toteutetuista toimenpiteistä johtuen yhä useampi ihminen uupuu työhönsä. Työtehtävien määrä kasvaa. Samassa ajassa on tehtävä yhä enemmän töitä. Samanaikaisesti resurssien määrää pienennetään, joten sama työmäärä on tehtävä vähemmällä henkilökunnalla. Työnantajat käytännössä olettavat työntekijöidensä olevan aina käytetävissä. Jos et kerkiä tekemään työaikana, aina voit tehdä ylitöinä iltaisin ja viikonloppuisin ja tietysti ilman korvausta. Etäyhteydet kotia ja taas voi työkuormaa kasvattaa.
Kun ihmiset uupuvat, he sairastuvat. Stressistä, työuupumuksesta, unettomuudesta ja masennuksesta johtuvat pitkät sairauslomat ovat lisääntyneet. Työnantajien mielestä ratkaisu on pakottaa ihmiset töihin sairaudesta riippumatta eväämällä sairausloman palkallisuus.
Joka seitsemäs siis pinnaa töistä? Mielenkiintoista, sehän tarkoittaa että työntekijöistä 85% toimii tunnollisesti. Kaikilla järjestelmillä on toki omat väärinkäyttäjänsä, mutta nykyiselläänkin työnantajalla on aivan riittävät valtuudet sanktioihin järjestelmän väärinkäyttäjiä vastaan. Tarkoituksen ei pidä pyhittää keinoja. Ei kaikkia voi rangaista siitä että marginaalinen ryhmä toimii väärin.
Itseasiassa, työnantajia pitäisi rangaista työntekijöidensä sairaslomista. Jos sairasloman syy on työperäinen stressi tai työssä uupuminen, työnantajat pitäisi velvoittaa maksamaan sairasloman ajalta erillistä lisäkorvausta palkan lisäksi, niin työntekijälle kuin kansaneläkelaitoksellekin, joka maksaa sairauspäivärahan työnantajalle. Tuomitaanhan oikeudessakin ihmisten pahoinpitelijät sanktioihin. Miksi työnantajalla on oikeus välinpitämättömällä toiminnallaan pahoinpidellä työntekijänsä uuvuksiin?
Tosi kertomuksia pienestä ihmisestä korporaatioiden hallitsemassa maassa, jossa oikeus ei kohtaa yksilöä, ja missä kohtuus on viranomaisten ja yritysten määrittelemä totuudeton arvo. Sota omien oikeuksien puolesta jatkuu ...
sunnuntai, kesäkuuta 24, 2007
26 kommenttia:
Sananvapaus ei kata pelkästään sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin)
Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Jokainen kirjoittaja vastaa itse omasta kirjoittelustaan ja oman kommenttinsa sisällöstä.
Blogi ylitti taas itsensä tällä "kevyemmällä" artikkelilla, edellinen oli se vapaamatkustajat. Tosi upeeta!
VastaaPoistaVittu mitä paskaa, samanlainen artikkeli kuin se rokotus jutska. Blogin artikkelit on ihan ok silloin kun käsitellään asiaa, mutta pitäis vähän miettiä mitä kirjoittaa. Niin, ja se ei tosiaankaan ole työnantajan syy jos ihminen sairastuu, miksi siitä palkkaa pitäisi maksaa?
VastaaPoistaAamen, olet niin oikeessa. Mäkin työskentelin eräässä suuressa suomalaisessa energiayhtiössä. Oli aluks paljon työkavereita ja hommat luisti. Sitten irtisanottiin ja ulkoistettiin kahdessa aallossa. Mä sain pitää työpaikkani, mutta mihin hintaan. Pois potkittujen duunit ohjattiin jäljelle jääneille (mikä sekin laitonta koska työtehtävien pitää päättyä tai oleellisesti vähentyä jotta vaikainaisen voi sanoa irti). Nyt duunia on nin paljon että jos ne kerkiäisi tekemään pitäisi ottaa viikonloput mukaan työpäiviksi. Tätä jatku aikanasa, osa hommista jäimtekemättä ja sitten alkoi painostus. Tee ylitöinä ota etäyhteydet jotta voit tehdä kotona jne. jne Lopulta sairastuin työuupumukseen ja olin 5 kk sairaslomalla. Töihin palattuani mikään ei ole muuttunut, ainoastaan pahempaan suuntaan edelleen. Tuskin tätä paskaa jaksaatässä firmassa enää kauvaa ...
VastaaPoistaEihän siinä mitään, jos oikeasti on sairas, mutta liian usein on tullut itsekin nähtyä sitä, että otetaan sairaslomaa "kun on krapula/kännissä/ryyppäämässä". Mikä vitun veruke se on? Kyllä, se on myrkytystila, mutta ihan itsestä johtuva ja tällaiset sairaslomien raiskaajat saisi viedä saunan taakse. Pakkoko sitä liuotinta on vetää?
VastaaPoistaItse olen ollut töiden aikana kahdesti sairaslomalla, toinen oli silmätulehdus joka esti työnteon ja toinen kuumeessa. Jos sitä vapaata tarvitsee, niin ei muuta kuin lakki kourassa kysymään työnantajalta, vai ollaanko niin suomalaista tuppisuuta, että mieluummin kuollaan työtaakan alle?
Itse olen ollut töiden aikana kahdesti sairaslomalla, toinen oli silmätulehdus joka esti työnteon ja toinen kuumeessa.
VastaaPoistaMiltäs ois tuntunut jos noissa tapauksissa sulle ois maksettu vain puolet palkasta? Tai ei liksaa ollenkaan?
"Miltäs ois tuntunut jos noissa tapauksissa sulle ois maksettu vain puolet palkasta? Tai ei liksaa ollenkaan?"
VastaaPoistaAika paskalta suoraan sanottuna ja niin meinasi käydä tuon kuumeessa olon kanssa. Sattui alkamaan viikonloppuna ja työterveys ei auki ja maanantaina menin sinne jälkikipeänä, että jotain todistetta pitäisi saada (olisi ollut sunnuntai-maanatai välinen yö töitä). Totesi, ettei jälkikäteen sellainen luonnistu ja kun ei minulla kuumettakaan ole. Senkan pyysin ottamaan ja ottikin. Parissa minuutissa tuli tulos, että virusarvot hyvin korkealla normaaliin nähden, joten lääkäri suostui kirjoittamaan sairaslomani takautuvana, enkä joutunut olemaan palkatta paria päivää.
Ei siihen talous olisi kaatunut sillä kertaa, mutta periaatteesta ja vitutusta välttääkseni :)
Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais.
VastaaPoistaHöh, no jos nyt vielä itse on flunssassa kotona niin mikäs siinä. Mutta perkeleen tupajumit kun pitää lomaa jo kakaroidenkin sairauksien takia. Kyllä joku 5v pystyy olemaan päivän kotona ilman valvontaa, varsinkin jos se on oikeasti kipeä. Henk.koht. epäilen kyllä näitä kakaroiden sairauksia kuitenkin etupäässä tekaistuiksi.
VastaaPoistaIlmeisesti sulla itselläs ei ole lapsia kun noin haastelet?!
PoistaToivottavasti ei myöskään koskaan tule, jos olet tosissasi sitä mieltä että 5 vuotiaan voi jättää sairaana yksin kotiin?!!
Pistää vihaksi tällaiset aivopierut.
Mä olen yrittäjä ja en ole jättänyt tekemättä töitä 8 vuoteen jonkun sairauden takia. Mä en saisi latin latia sairauspäiviltä, en niitä kaipaakkaan. Jos se työpaikka tuntuu niin ahdistavalta niin vaihtakaa hyvät ihmiset työnantajaa, ei kai kukaan pakota väkisin epämieluisan työnantajan palveluksessa olemaan.
VastaaPoistaUskomatonta ininää.
"Kyllä joku 5v pystyy olemaan päivän kotona ilman valvontaa, varsinkin jos se on oikeasti kipeä."
VastaaPoistaJuu, varmasti... Ikinä jättäis 5-vuotiasta kotiin yksin kokonaiseksi päiväksi! Sen ikäinen tarvitsee vielä valvojaa ja turvallisuuden tunnetta, varsinkin kipeänä. Ja turha kitistä siitä etteivät pyydä isovanhempia tms. mukulaa katsomaan, kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta saada hoitoapua muualta.
Yksi ongelma ovat nämä työintoiset kusipäät jotka eivät osaa jäädä kotia sairastamaan kun ovat esim. flunsassa. Tulevat töihin tarttumaan muut. Vähitellen sitten jokainen sairastuu ja kun ne tunnolliset ihmiset jäävät kotia potemaan heti ruvetaan vainoamaan turhista sairaslomista.
VastaaPoistaToivottavasti tuolle henkilöllä joka ehdottaa 5v jättämistä kotia yksinään ei ole omia lapsia tai jos on, niin olisi aika ottaa huostaan. Viisi vuotiaan kotia jättäminen yksinään on heittelejättö lain mukaan ja siten rangaistavaa. Todettakoon myös että laki kuin myös työehtsopimus ei tunne oikeutta jäädä kotia hoitamaan sairasta lasta. Tämä on yleinen harhaluulo. Laki sanoo että vanhammalla on oikeus palkattomasti 4 päivän poissaoloon hoidon järjestämiseksi. Myöhemmin monilla aloilla on sovittu että 3 päivää on palkallista aikaa hoidon järjestämiseksi, ei siis lapsen hoitamiseksi. Käytäntö on tietysti toinen.
Yrittäjän suhteen tilanne on toinen. Jos ei ole mahdollisuuksia jäädä sairaslomalle, se on oma ongelma, itse olet valinnut yrittäjyyden!
Minä kannatan blogin ajatusta työnantajille määrättävistä ylimääräisistä maksuista mikäli sairaus on työnantajan aiheuttama esim. liiallisen työmäärän seurauksena.
Vielä yksi juttu. Ylityöt? Mikä niissä on ongelma? Ihmiset valittavat kun joutuvat tekemään ylitöitä? Miten niin JOUTUVAT? Työlainsäädäntö määrittelee että ylitöiden tekemiseen tarvitaan työntekijän suostumus. Työnantaja EI VOI määrätä ylitöihin. Hyvin yksinkertaista! Hätätyö on eriasia, mutta sitä säädelläänkin eri säännöksillä.
Mutta perkeleen tupajumit kun pitää lomaa jo kakaroidenkin sairauksien takia. Kyllä joku 5v pystyy olemaan päivän kotona ilman valvontaa, varsinkin jos se on oikeasti kipeä. Henk.koht. epäilen kyllä näitä kakaroiden sairauksia kuitenkin etupäässä tekaistuiksi.
VastaaPoistaSuurin osa työnantajista vaatii lapsen sairaudesta lääkärintodistuksen, joten tekaistuksi niitä on turha väittää ellet väitä lääkärien syyllistyvät virkavirheeseen.
Toivon sydämestäni että sinulla ei tule olemaan koskaan lapsia, jos olet sitä mieltä että 5 vuotias selviää yksinään kotona! Onneksi lainsäätäjä on lähtenyt vähän eriasiasta liikkeelle. Nykyisen lainsäädännön mukaan alle 10 vuotista saa ja pitää jäädä kotia hoitamaan.
No niin, kukkahattutädit tuli heti vaahtoamaan 5 vuotiaiden puolesta. Taidatte olla juuri niitä tupajumeja, jotka lorvii kotona pienimmästäkin tekosyystä. Ja jos ei lorviminen onnistu muuten, niin sitten olette varmasti täyttä päätä järjestämässä osittain työajasta pois otettavaa harrastustoimintaa.
VastaaPoista" Anonyymi sanoi..."
VastaaPoistaKukkahattutätiä tai tupajumia musta saa tekemälläkään. Aloitteleva yrittäjä ja sivutoiminen opiskelija ennemminkin. Mitäs, oletko itse entinen avainkaulalapsi, joka ei ole saanut tukea ja turvaa äidiltään silloin viisivuotiaana kun itse olet kipeänä ollut? Kah, sillä tavalla kasvatetaan aikuisia, joilla ei riitä empatiaa muillekaan kun itse ei ole sitä saanut...
Kamlaa tekstiä ja kiroilua jokseenkin vakavasta aiheesta. Työnantajana olen huolissani siitä että nykyään lääkriltä saa lääkärintodistuksen puhelimitse ilman paikalla käyntiä, nenän vuoto ja pieni mahakipu ovat myös syypäitä tarjota sairaspäivärahaa. Tiedämme hyvin että suomalaisessa yhteiskunnassa ollaan menossa takapakkia työarvojen kanssa. Varsinkin pörssiytiöt ovat tehneet monesta mukavasta työpaikasta ''selvää'' huonon johdon sekä liiallisen paineistamisen alla, joka on suoranainen syy- yheys koko kansan valitukselle burn outista, huolehditaa! ja huolehtiminen tuottaa lisää huolta ja kaikki huolehtivat ja sitten lopulta kaikki sairastuvat. Minulla pienyrittäjällä' ei kertakaikkiaan ole vara antaa työntekijöideni sairastaa milloi-J miten haluavat. Ymmärrän hyvin jo perheellisten roolin ja he saavat erivapauksia, annan vapaapäiviä tarpeeseen, välillä nostan pienenpää palkkaa kuin he ja siltikin jaksan. Olen onnellinen työssäni mutta en hyväksy tätä järjestelmää missä pienikin kolhu on sairaus ja syy jääd kotiin tai painua shoppilemaan. Lääkäreillä on osavastuu sairastodistuksien kirjoittelussa, mutta työntekijällä on vastuu itsestään hyvänä työntekijänä niinkuin minulla hyvänä työnantajana.
VastaaPoistaplääh plääh plääh ja niin pois päi
VastaaPoistaKamlaa tekstiä ja kiroilua jokseenkin vakavasta aiheesta. Työnantajana olen huolissani siitä että nykyään lääkriltä saa lääkärintodistuksen ...
VastaaPoistaNiimpä niin. Sinä nähtävästi olet juuri niitä työnantajia joiden mielestä kaikki ihmiset huijaavat kun vain kynnelle kykenevät. Sinulle idiootti tiedoksi, että ainoastaan hyvin pieni osa ihmisistä käyttää sairauspoissaoloja väärin. Valitettavan moni tulee kipeenä töihin juuri työnantajan painostuksesta. Sitäpaitsi, sinun tekstistäsi paistaa läpi se ajatus että työnantajalla pitäisi olla aina viimeinen sana sairaspoissaolon hyväksymisessä. Et siis arvosta lääkäreiden työtä. Lääkärit ovat ammattilaisia omissa tehtävissää ja heidän ja vain ainoastaan heidän tehtävä on arvioida työntekijän työkyky, ei työantajan.
Työnantajana sinulla ei ole edes oikeutta tietää työntekijän sairaudesta muuta kuin diagnoosi, jos sitäkään. Eli onko käynyt mielessä että ehkä lääkärillä on se todellinen tietämys sairaudesta ja sairauslomaan johtavien syiden perusteista?
Minulla pienyrittäjällä' ei kertakaikkiaan ole vara antaa työntekijöideni sairastaa milloi-J miten haluavat.
Eli rikotko siis lakia? Ei ihmiset sairastu milloin ja miten haluavat. Etkö ole käynyt edes peruskoulua läpi, vai leikitkö vain tyhmää? Mitä tarkoittaa "varaa antaa", millä tavoin sinä sen estät jos työntekijällä on lääkärintodistus? Kerrotko vielä firmasi nimen niin saadaan mediamylläkkä aikaan ...
"Mutta perkeleen tupajumit kun pitää lomaa jo kakaroidenkin sairauksien takia. Kyllä joku 5v pystyy olemaan päivän kotona ilman valvontaa, varsinkin jos se on oikeasti kipeä."
VastaaPoistaJos 5-vuotiaan oikeasti kipeän jättää yksin sairastamaan, syyllistyy heitteillejättöön joka on rikos. Onneksi ei taida tuon kirjoittajalle löytyä lapsentekokumppania ja toivottovasti ei tule lapsia. T: ei kukkahattutäti vaan porvarisetä...
Blogi on muuten erinomainen!
Työnantaja on jo työturvallisuuslain perusteella velvollinen mitoittamaan työt jollakin lailla kohtuullisesti.
VastaaPoistaMikä estää kertomasta esimiehelle
työkuorman liiallisuudesta ? Mikä
estää menemästä työterveyshuoltoon
kertomaan mikä rasittaa liikaa ?
Höpötys työhön yhteydessä olevasta
uupumisesta ja stressistä on usein
pelkkää huulten höpinää. Halutaan sanoa jotain muuta, mutta ei uskalleta tai osata. Itsearvioinnin
taito ja omakielinen puhuminen on ylivoimaista. Yli voimien käyvä väsymys, muistihäiriöt, aiheettomat ja aiheelliset pelot ovat asioita joita ei haluta paljastaa. Puhetta piisaa ja mitä
useampi hurahtaa stressiuskoon, sitä vähemmän tilaa ja aikaa on syventyä yksin ja yhdessä itse asiaan. Työhön.
Työnantaja on jo työturvallisuuslain perusteella velvollinen mitoittamaan työt jollakin lailla kohtuullisesti.
VastaaPoistaMikä estää kertomasta esimiehelle
työkuorman liiallisuudesta ? Mikä
estää menemästä työterveyshuoltoon
kertomaan mikä rasittaa liikaa ?
Höpötys työhön yhteydessä olevasta
uupumisesta ja stressistä on usein
pelkkää huulten höpinää. Halutaan sanoa jotain muuta, mutta ei uskalleta tai osata. Itsearvioinnin
taito ja omakielinen puhuminen on ylivoimaista. Yli voimien käyvä väsymys, muistihäiriöt, aiheettomat ja aiheelliset pelot ovat asioita joita ei haluta paljastaa. Puhetta piisaa ja mitä
useampi hurahtaa stressiuskoon, sitä vähemmän tilaa ja aikaa on syventyä yksin ja yhdessä itse asiaan. Työhön.
Työnantaja on jo työturvallisuuslain perusteella velvollinen mitoittamaan työt jollakin lailla kohtuullisesti.
VastaaPoistaMikä estää kertomasta esimiehelle
työkuorman liiallisuudesta ? Mikä
estää menemästä työterveyshuoltoon
kertomaan mikä rasittaa liikaa ?
Höpötys työhön yhteydessä olevasta
uupumisesta ja stressistä on usein
pelkkää huulten höpinää. Halutaan sanoa jotain muuta, mutta ei uskalleta tai osata. Itsearvioinnin
taito ja omakielinen puhuminen on ylivoimaista. Yli voimien käyvä väsymys, muistihäiriöt, aiheettomat ja aiheelliset pelot ovat asioita joita ei haluta paljastaa. Puhetta piisaa ja mitä
useampi hurahtaa stressiuskoon, sitä vähemmän tilaa ja aikaa on syventyä yksin ja yhdessä itse asiaan. Työhön.
Työpaikka ei ole mikään lepokoti.
VastaaPoistaTyöllä on aina jokin tavoite. Jos
työntekijä ei sitä tiedä, työnantajan edustajan tehtävänä on kertoa siitä. Ei työnantajan tavoitteena ole tappaa ketään työllä. Työhulluja taas ei pitele mikään. He ripustautuvat työhön ja
kuvittelevat sen olevan jotain enemmän kuin, mitä se on. Jokainen
voi täysin vapaasti, kenenkään sitä
estämättä irtisanoutua ja vaihtaa työnantajaa. Sorvin ääreen ei ole pakko kuolla. Kitinä ja valittaminen kuuluu uhrautujan työrooliin. Koska oamssa tavassa toimia ei ole mitään pielessä, voi aina syyttää muita ja se osataan.
Ja ahdistus lisääntyy. Mikähän lienee kärsimyksen todellinen aiheuttaja ?
Itse olen (henkisesti yritykseen ja sosiaaliseen yhteisöön varsin sitoutuneesti)töissä hyvin pienessä ja ei kovin vakaavaraisessa yrityksessä, jossa työ on toisinaan melko hektistä. Toisaalta työajat ja muu myös tarvittaessa joustaa.
VastaaPoistaItselleni ongelmaksi muodostuu oma "puolikuntoisuuteni". Omaan alentuneen työkyvyn, ja on vaikea sanoa, milloin olen siinä kunnossa, että pitäisi levätä ja milloin ei, koska sairauteni ei ole kätevän konkreettinen. Psyyken vaikutuksesta saan myös epämääräisiä fyysisiä kipu- ja pahoinvointitiloja, joiden aikana voin olla tosi väsynyt ja huonossa kunnossa - olematta kuitenkaan sanan varsinaisessa mielessä sairas.
Olen itse keskenäni asian kanssa aika neuvoton. Kaltaisteni "puolikuntoisten" tilanne Suomessa ylipäätään on ymmärtääkseni varsin hankala. Tunnen moraalista vastuuta olla hakematta sairaslomaa, mutta samaten vastuuta itseäni kohtaan. Enkä voi tietää, mitä kotiiin "lepäämään" jääminen aiheuttaisi, lamaantuisinko?
Paha tietää.
On tähän toinenkin keino. Laitetaan aina määrävällein onganisaatiota "uusiksi" ja suoritetaan YT-neuvottelut tietotuksenomaisesti X x 15min. Sen jälkeen on laillinen oikeus irtisanoa kaikki jotka ovat sairastelleet tai mahdollisesti tulevat sairastumaan. Helppoa kuin mikä!
VastaaPoistaOn se hienoa että kun mikään ei riitä niin saa anonyymisti kommentoida asiaa.Olisiko niin että meillä on jokapäiväinen vastuu omasta ja lähimmäistemme hyvinvoinnista ja jaksamisesta.Yhteiskunta ei saa laittaa yksilöä liian koville paineille eikä jättää heitteille.On hienoa että asiasta on päästy keskustelemaan
VastaaPoista