Suomessa Viestintävirasto valvoo televisiomaksukäytäntöä.
IPTV ja televisiomaksu?
IPTV on internet protokollan käyttöön perustuva kaksisuuntainen teknologia, jolla voi pakata ja lähettää IP-verkon kautta signaalia. Signaalin katsomiseen tarvitaan yksikertaisuudessaan laajakaistayhteydellä varustettu tietokone tai erikseen televisioon kytketty IPTV-boksi. IPTV:n paluukanava mahdollistaa myös ei realiaikaiset "video on demand" palvelut. Kuluttaja voi siis tilata verkon yli sen videopalvelun jonka katsoo sillä hetkellä tarvitsevansa.
Pitääkö televisiomaksu maksaa jos käyttää IPTV palveluja?
Viestintävirasto on julkaissut tiedotteen, jossa asiaan on otettu kantaa. Viestintäviraston mukaan IPTV kuuluu televisiomaksun piiriin mikäli kuluttaja ottaa vastaan realiaikaista ja laadultaan perinteiseen televisiolähetykseen verrattavaa signaalia.
"Televisiomaksun piiriin kuuluu myös televisiolähetysten vastaanottaminen IPTV:n kautta. IPTV:llä tarkoitetaan laajakaistaisen Internetin kautta vastaanotettavia reaaliaikaisia ja laadultaan perinteiseen televisioon verrattavia televisiolähetyksiä." (viestintäviraston tiedote, http://www.ficora.fi/)
Siis hetkinen ... ? Oletetaan, että henkilöllä ei asunnossaan ole käytössään erillistä laitetta televisiosignaalin vastaanottamiseksi, kuten digiboksia, IPTV-boksia, tietokoneeseen kytkettävää tv-korttia, satelliittivastaanotinta tms. Henkilöllä on kuitenkin käytössään tietokone ja laajakaistayhteys. Oletetaan vielä, että operaattori lähettää erikseen IPTV signaalia verkossaan, vaikka tokihan maailmalla on saatavilla IPTV lähetyksiä iso määrä ilman operaattorinkin erillistoimia.
Syntyykö asukkaalle televisiomaksuvelvollisuus? Pitääkö televisiomaksu maksaa?
Blogi on vastaanottanut muutaman kirjeen aiheesta, jossa ihmetellään tv-maksuhallinnon lähettämiä kirjeitä, joissa opiskelija-asuntolassa asuvilta opiskelijoilta vaaditaan televisiomaksun maksamista sillä perusteella, että asuntojen verkkopalvelua tarjoava operaattori lähettää IPTV -signaalia verkossaan. Tv-maksuhallinnon mukaan kaikki opiskelijat ovat tällä perusteella velvollisia maksamaan televisiomaksun. Kysymys kuuluukin, muodostaako tietokoneen ja laajakaistayhteyden omistaminen televisiomaksuvelvollisuuden? Onko oikeasti mahdollista, että laajakaistayhteyttä tarjoava operaattori omalla toiminnallaan, jakamalla IPTV lähetystä ilman erillistä "palvelutilausta" verkossaan, voi aiheuttaa opiskelijoille televisiomaksuvelvollisuuden?
Viestintävirasto on kuluttajia palveleva laitos, joten blogin pyynnöstä asiaa tiedusteltiin Viestintäviraston palvelupäälliköltä.
Aiheuttaako tietokoneen ja laajakaistayhteyden omistaminen televisiomaksuvelvollisuuden?
"Pelkkä tietokoneen omistaminen tai käyttäminen ei edellytä tv-maksua. Silloin kun on mahdollista vastaanottaa IPTV-lähetystä, syntyy tv-maksuvelvollisuus, riippumatta siitä katsooko niitä vai ei." (Viestintäviraston vastaus, 10/2007)
Mielenkiintoista. Tietokoneella voi kuitenkin vastaanottaa IPTV lähetyksiä ja katsoa niitä. Pelkkä tietokoneen omistaminen ei siis kuitenkaan aiheuta maksuvelvollisuutta. Eikö tämä ole ristiriitaista? Viestintävirastolta kysyttiin tarkennusta vastaukseen ja lisäksi tietoa operaattorin yksipuolisten IPTV lähetysten mahdollisesti aiheuttamasta maksuvelvollisuudesta?
"Mikäli operaattori lähettää IPTV -lähetystä, mutta käytössä ei ole erillistä boksia tai toisto-ohjelmaa ladattuna, ei synny myöskään tv-maksuvelvollisuutta. Pelkkä laajakaistayhteys ja tietokone ei edellytä myöskään tv-maksua. " (Viestintäviraston vastaus, 10/2007)
Tämä kuulostaa jo paremmalta. Tietokoneen ja laajakaistayhteyden omistaminen ei aiheuta maksuvelvollisuutta ja vaikka operaattori lähettää IPTV -signaalia verkossaan, maksuvelvollisuus syntyy vasta kun signaalin vastaanottamiseen on erillinen IPTV-boksi tai tietokoneelle on ladattu erillinen ohjelma IPTV:n vastaanottamiseksi.
Toivottavasti asia on näin selkeä todellisuudessakin. Jotenkin haiskahtaa siltä, että Viestintävirastolla on karannut ns. mopo käsistä nykyteknologian tuomien uusien mahdollisuuksien myötä. Summamutikassa vaaditaan televisiomaksua maksettavaksi sitä mukaan kun avautuu uusia teknologioita vastaanottaa televisiolähetyksiä. Ennen tilanne oli selkeä. Analoginen televisio nurkassa eikä televisiomaksua maksettuna - selvä pinnari! Nykyään televisiolaite ei todista mitään. Toisaalta, perinteisen television puuttuminen ei myöskään todista etteikö henkilö katsoisi televisiolähetyksiä. Millä tavoin kännykän kautta katsottava signaali täyttää "laadultaan perinteiseen televisiolähetykseen verrattuna" -ehdon. Kännykkätelevisiostakin pitäisi kuitenkin televisiomaksu maksaa. Puhumattakaan nyt IPTV lähetyksistä.
Kannattaa muistaa että näyttövelvollisuus televisiolähetysten vastaanottamisesta on tarkastajalla. Analogisen verkon hävittyä ja uusien teknologioiden myötä tehtävä on aika mahdoton nykypäivänä. Jokainen muistaa hokeman, ettei tarkastajaa tarvitse päästää sisälle asuntoon. Vastaavasti tarkastajalle ei tarvitse myöskään antaa valtuuksia päästä tietokoneelle tai tutkimaan voiko omistamallasi kännykällä katsoa realiaikaisia televisiolähetyksiä. Rehellisyys kunniaan, mutta joku raja se pitää olla rahastuksessakin. Eikö viimein olisi aika luopua televisiomaksusta ja rahoittaa kyseinen osuus valtion budjetista. Valvominen on käytännössä mahdotonta ja epäselvyydet maksuvelvollisuuden tulkinnasta loukkaavat helposti kansalaisten oikeuksia ja johtavat mielivaltaiseen rahastukseen.
Vastaavasti tarkastajalle ei tarvitse myöskään antaa valtuuksia päästä tietokoneelle tai tutkimaan voiko omistamallasi kännykällä katsoa realiaikaisia televisiolähetyksiä.
VastaaPoistaEi tulis mielenkään.
Tässä vaan selvästi yritetään saada tv-maksuja edelleen kohtuullinen määrä kerättyä asettamalla maksuvelvollisuus käsittämään kaikenmaailman tekniikoita. Todellisuudessa tv-lähetysten katsomista on yhä mahdottomampi näyttää toteen. Olisi kyllä jo aika siirtyä toisenlaiseen rahoitustapaan.
VastaaPoistaKohta saa käydä poistattamassa tietokoneen emolevyltä verkkoliitännän ja esittää siitä todistus sitten tarkastajalle.
VastaaPoistaTai sitten ei. Jos se tarkastaja ei soita, niin pysyköön ulkona.
Ei sun tarkastajalle tarvitse mitään todistaa, se on hänen velvollisuutensa ja tehtävä on mahdoton. Ei kukaan pysty näyttämään toteen katsooko joku kännykällä tv:tä vai onko joku ladannut tietokoneelle prokkiksen IPTV:n katselua varten. Kannattaa jättää maksu rohkeasti vain maksamatta jos ainoa välien jolla katsoo televisiota on tietokone tai känny. Aika ja tekniikka on ajanut ohi kansallisen televisiomaksun.
VastaaPoistaEi televisio huoneen nurkassakaan kerro mitään. Kyse voi olla esim. analogitelkkarista johon kytketty vain DVD soitin. Ei sillä voi katsoa digi-lähetyksiä. Miten tarkastaja todistaa tämän jos häntä ei kerran edes päästetä asuntoon?
VastaaPoistaTelevisiomaksun tarkoitushan on mm. ylläpitää jakeluverkkoa. Nyt me saadaan varmaan lupamaksurahaa mukaan maaseudun laajakaistahankkeisiin kun IP-yhteys kerran on television jakelukanava. :)
VastaaPoistaMä katon televisio kännykällä ja läppärillä käyttäen IPTV:tä oman langattoman kotireitittimen läpi. Muuta televisiota tai digivirintä ei ole. En maksa tvlupaa kun tarkastajalla ei ole käytnnön mahdollisuuksia tarkistaa mun puuhia.
VastaaPoista"Jos yksi ei maksa, ei kyllä muitakaan kiinnosta"
VastaaPoistaSitä suurempi syy rahoittaa tv-maksut valtion budjetista. Touhu on ihan turhaan koska valvominen on nykypäivänä mahdotonta. Kyllä mä jätän 200 eur mielummin maksamatta koska kiinnijäämisen riski on pieni tai olematon.
VastaaPoista'Viestintäviraston mukaan IPTV kuuluu televisiomaksun piiriin mikäli kuluttaja ottaa vastaan realiaikaista ja laadultaan perinteiseen televisiolähetykseen verrattavaa signaalia.'
VastaaPoistaEntäpäs HD-IPTV: siinähän laatu on paljon perinteiseen televisiolähetykseen verrattuna parempaa, joten maksua ei tarvinne?
Mikä on reaaliaikainen? Voiko tämän kiertää jos lähetys tallennetaan ja jaetaan IP-verkon yli vaikkapa viisi minuuttia myöhemmin timeshiftattuna?
Ja mitä tulee TV-maksuun yleensäkin? Siitä todellakin pitäisi luopua, mutta ei siirtää valtion maksuun vaan niille jotka haluavat TV:tä katsoa, eli kanavat salatuiksi.
Josko normaalikäyttäjä käyttää IPTV:n katsomiseen langallista verkkoa, niin kaiketi käyttäjän operaattori voi paljastaa viranomaiselle, että mitä hän koneellaan tekee ja käyttääko koneellaan sellaista ohjelmaa jolla katselee teeveelähetykseksi luokiteltavaa palvelua.
VastaaPoistaEli, operaattori voi halutessaan kertoa sen, että käytääkö operaattorin asiakas ohjelmaa, jolla lataa ohjelmia katseltavaksi reaaliajassa vaiko taltio verkosta saatavaa bittivirtaa myöhemmin katsottavaksi.
Josko normaalikäyttäjä käyttää IPTV:n katsomiseen langallista verkkoa, niin kaiketi käyttäjän operaattori voi paljastaa viranomaiselle, että mitä hän koneellaan tekee ja käyttääko koneellaan sellaista ohjelmaa jolla katselee teeveelähetykseksi luokiteltavaa palvelua.
VastaaPoistaEli, operaattori voi halutessaan kertoa sen, että käytääkö operaattorin asiakas ohjelmaa, jolla lataa ohjelmia katseltavaksi reaaliajassa vaiko taltio verkosta saatavaa bittivirtaa myöhemmin katsottavaksi.
Ei ole teknisesti mahdollista eikä myöskään laillista. Tuossa rikottaisiin sähköisen viestinnän tietosuojaa, tilanne kun olisi verrattavissa salakuunteluun/katseluun.
On se parempi, et vaaditaan tv-lupa ja sen voi kiertää, ku et
VastaaPoistase 200e vuodes kiskotaan väkisin. (TV-vero)
Ei mee kauan. YLE on kuitenkin valtion omistama rahastus operaatio,
niin on vaikea uskoa että tv- maksurahat menisivät YLEn ylläpitoon.
Ehkä osa. Sitä kun ei voi kukaan tietää..
Maksanko Tv-lupaa ?
..en.
Kyselin tätä samaa asiaa Viestintävirastosta. Vastausta siihen mitkä ohjelmat sallivat luvanvaraisen IP-television katselemisen en koskaan saanut. Tätä koitin selvittää ettei tarkastajan kanssa tule epäselvyyttä asiasta.
VastaaPoistaTv-maksua on myös maksettava, jos internetin kautta pystyy vastaanottamaan reaaliaikaisia tv-lähetyksiä (IPTV).
VastaaPoistahttp://www.tv-maksu.fi/index/tietoa/ukk.html
leipäveitsestä tulee keuhkoon jos meille yrittää sisään.
Mitenhän muuten tämmösessä tilanteessa homma toimii, ku tilasin elisa viihde-paketin nettiä varten ja tv-maksun nettisivuilla on "Tv-maksua on myös maksettava, jos pystyy vastaanottamaan internetin kautta televisiokanavia. Operaattorit tarjoavat televisiokanavia internetin kautta (esim. Elisa Viihde , Sonera Koti TV)."
VastaaPoistaVaatiiko jonkin softan kattomiseen vai miten toimii, ku en ole edes koko pakettia avannu vielä. Enkä omista ulkoista digiboksia koneeseen, eikä ole sisäistäkään saati mitään erillistä softaa minkään kattomiseen? Ku tossa oli et pelkkä operaattorin IPTV lähetys ei velvoita maksamaan niin onko sillä väliä, että olen kyseisen laajakaista yhteyden tilannu?
"Tv-maksua on myös maksettava, jos pystyy vastaanottamaan internetin kautta televisiokanavia."
VastaaPoistaKaipa viestintävirasto tulkitsee internetin olevan yhtä kuin TV..