sunnuntaina, toukokuuta 16, 2010

Q&A - Työsuhde ja kilpailukielto

Olen töissä pienehkössä firmassa. Firman ns. avainhenkilöille on tarjottu osakassopimusta joka oikeuttaa erilaisiin, ihan hyviin, palkkioihin normaalin palkan lisäksi. Vastuuta ja tehtäviä tulee tietysti lisää mutta haasteet kiinnostaa aina. Ihmettelin vain että osakassopimuksessa on todella tiukat ehdot. Esimerkiksi kilpailukielto vaatimukset ja monilta osin myös salassapitovelvollisuudet on sellaisia että käytännössä työpaikan vaihtaminen edes lähellä samaa alaa olevaan firmaan on mahdotonta. Eli jotenkin tuntuu siltä että hyväksymällä osakassopimuksen jään naimisiin nykyisen firman kanssa kävi miten kävi muuten. Osaatko neuvoa mitään työlainsäädännöstä ja noista sopimuksista. Kiitti.

Tämän tyyppiset asiat ovat hyvin monimutkaisia. Työsopimukseen sisältyviin salassapito- ja kilpailukieltomääräyksiin sovelletaan työsopimuslakia. Työsopimuslaissa on näiden asioiden osalta runsaasti rajoituksia ja pakottavia säädöksiä. Osakassopimuksen sisältöön ei työsopimuslain määräyksillä ole merkitystä riippumatta siitä toimitko yrityksessä työntekijänä vai et. Osakassopimuksien osalta noudatetaan lähinnä oikeustoimi- ja osakeyhtiölakia.

Työsopimuslaissa salassapitovelvollisuus ei voi asettaa sinulle esteitä työpaikan vaihtamiselle edes kilpailijan palvelukseen. Vaikka estettä työpaikan vaihtoon ei ole, on sinun kunnioitettava salassapitovelvollisuutta ja olla paljastamatta uudelle työnantajalle edellisen työnantajan aikana tietoosi tulleita liikesalaisuuksia. Kilpailukieltomääräysten osalta työsopimuksessa kilpailukiellon kesto voi olla korkeintaan kuusi kuukautta ja kilpailukiellon rikkomisesta määrätty sopimussakko korkeintaan samaa aikaa vastaava palkka.

Osakassopimuksen osalta tilanne ei ole näin selkeä. Osakassopimuksessa voidaan käytännössä sopia hyvinkin tiukoista ja yksilöä rasittavista toimenpiteistä ja vaatimuksista. Kilpailukielto ajat voidaan määritellä hyvin pitkiksi ja sanktiot kiellon rikkomisesta jopa kohtuuttoman suuriksi. Osakassopimus on vapaaehtoisesti kahden osapuolen allekirjoittama ja hyväksymä sopimus joten sopimusoikeudellisesta näkökulmasta sopimus on täysin pätevä vaikka ehdot olisivatkin mielestäsi kohtuuttomat. Voit aina jättää sopimuksen allekirjoittamatta. Allekirjoittamiseen ei kukaan voi sinua pakottaa. Kannattaa siis miettiä onko sopimuksen allekirjoittamisesta seuraavat hyödyt mahdollisia haittoja paremmat. Joskus voi tulla päivä jolloin työpaikan haluaa vaihtaa.

Osakkuussopimus voidaan tietysti jälkeenpäin riitauttaa jos todetaan sopimusehtojen olevan kohtuuttomia. Tämä on kuitenkin pitkä ja kallis oikeusprosessi jonka tuloksesta ei ole mitään takuita. Vanha sääntö pitää tässäkin asiassa hyvin paikkansa. Mieti ennen kuin allekirjoitat.

12 kommenttia:

  1. Noista salassapitosopimuksista. Jos sä olet vain tavallinen työntekijä, niin paljonko salassapitosopimuksessa saa olla sopimussakko?
    Tiedän, että useissa firmoissa noi sopimussakot on ihan tavis työntekijöilläkin 6 numeroisia ja aikanaan TV1:n MOT kertoi jaksossaan Työttömien kierrätystä, kuinka jossain Helsinkiläisessä yksityisessä löytötavaratoimistossa oli salassapitosopimussakko miljoona euroa.
    Eli jos sä olet tavis työntekijä, joka tienaa 3500 euroa kuukaudessa, niin voiko sopimussakko olla esim. nyt vaikka toi MOT:n kertoma miljoona euroa?
    Ja missä vaiheessa toi sopimussakko laukeaa? Kirjoitat puoli huolimattomasti jotain Facebookiin, niin onko firmalla oikeus langettaa toi miljoona maksuun?

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tossa vielä linkki MOT-käsikirjoitukseen:
    http://ohjelmat.yle.fi/mot/arkisto/16_2_2009_mot_tyottomien_kierratysta_toim_riikka_kaihovaara/kasikirjoitus

    Erityisesti tarkoitan kohtaa:
    Löytötavarapalvelun työntekijöiden varovaisuus on ymmärrettävää. Syy löytyy heidän työsopimuksestaan: ”Työntekijä sitoutuu pitämään salassa työsuhteen aikana ja viisi vuotta sen päättymisen jälkeen kaiken sellaisen aineiston ja tiedon, joka on luokiteltu salaiseksi ja luottamukselliseksi. Jos työntekijä rikkoo tätä sitoumusta, hän on velvollinen maksamaan työnantajalle 1 000 000 euroa sopimussakkoa.”

    VastaaPoista
  4. No joo. Sopimus on sopimus mutta aina niitä kohtuullistetaan. Tollanen 1 miljoonan euron sopimussakko ei ole missään suhteessa työhön eikä mahdollisesti aiheutettuun vahinkoon. Sopimuksen kohtuullistaminen tulee varmasti kysymykseen eikä yksikään oikeusistuin tuomitse sopimusrikkomuksesta tavista kyseisten sopimussakkojen mukaisesti. Suomessa on sopimusvapaus mutta toisaalta sopimusehtoja voidaan myös kohtuullistaa.

    VastaaPoista
  5. Miksi mennä töihin paikkaan jossa joutuu kirjoittamaan alle tuollaisen työsopimuksen?

    Työsopimuslaki sinänsä vaatii vaitiolovelvollisuutta. Tollanen miljoonan euron sopimussakko on nyt lähinnä naurettavaa huumoria. Tuollasen sanktion laukeaminen ei tapahtu, joten jos sillä ajetaan "pelkoa" työtenkijöiden keskuuteen niin lähinnä sillä onnistutaan huvittamaan.

    VastaaPoista
  6. Kirjoitat puoli huolimattomasti jotain Facebookiin, niin onko firmalla oikeus langettaa toi miljoona maksuun?

    Niin, ensinnä on TODELLA TYHMÄÄ kirjoittaa työnantajastaan mitään OMALLA NIMELLÄÄN. Jos haukut työnantajaa niin älä sitä omalle nimellä tee. Pelkkä haukkuminen ja mollaaminen on irtisanomisperuste suomessa (lojaalisuuden puute, ei voida olettaa jatkavan työsuhdetta). Eli tee se anonyymisti, keksityllä nimellä, anonyymiproxyn tai tor:in kautta.

    Toinen juttu on sitten nämä sosiaalisen median palvelut. Jos välttämättä haluaa julkaista itsestään tietoa kaikkien nähtäville niin saa syyttää itseään.

    VastaaPoista
  7. Työttömällä ei ole aina mahdollisuutta valita. Jos kieltäydyt työpaikasta, voi odottaa 8 viikon karenssi. Kumpi sitten on pahempi: 8 viikon karenssi vai miljoonariski?

    VastaaPoista
  8. Minä en ainakaan edes uskaltaisi mennä sellaiseen työpaikkaan, jossa olisi riski joutua miljoonavelkaan. Osaan kyllä pitää salaisuudet, mutta silti, jos tulee vaikka jotain riitaa työnantajan kanssa, niin kohta on kostoksi 1.000.000 € lasku postilaatikossa. Ei hemmetissä!

    VastaaPoista
  9. Tohon MOT-juttuun kommentti. En ihan ymmärrä, mitä niin salaista voi olla löytötavaratoimistossa, että sopimussakko on miljoonan? Ymmärtäisin hieman enemmän, jos kyseessä olisi joku tuotekehitysyksikkö, mutta että sateenvarjot ja nahkahanskat salaisia miljoonan euron arvosta?

    VastaaPoista
  10. Kyllähän näitä kaikenlaisia rangaistusmaksuja sopimuksissa on. Itsekkin olen ollut töissä yrityksessä, jossa "yrityksen asioista puhuminen ulkopuolisille" oli kielletty 100.000 euron uhalla. Tuokin on niin laaja käsitys, että periaatteessa ton 100.000 euroa olisi pystynyt langettamaan jokaiselle maksuun koska vaan. Valitettavasti varsinkin nuoret työntekijät pelotellaan näillä miljoonasakoilla sellaisiksi, etteivät uskalla puhua edes luottamusmiehille. Sääli.

    VastaaPoista
  11. Osakassopimus voidaan em tapaukessa varsin helposti katsoa työsopimuksen täydennykseksi (Työntekijä jatkaa työssään mutta ehtoja muutetaan), jolloin sovelletaan työsopimuslakia ja näin ollen myös TSL 3:5§ :n mukaista kilpailukiellon aikarajaa (ja muitakin rajoituksia) tulee soveltaa sopimukseen sopimuksen nimestä huolimatta (TSL1:1§ - Lain soveltamisala). Vaikka kilpailukieltoehto olisikin lain nojalla mitätön (TSL 13:6§ - säännösten pakottavuus), pysyy muu osa sopimuksesta voimassa (TSL 10:3§ - mitättömän ehdon vaikutukset). Viime kädessä koko tapausta voisi arvioida perustuslain 18§:n (Elinkeinovapaus) perusteella.

    VastaaPoista
  12. Aika outo tuo 6kk kilpailukielto; eikö siltä ajalta sitten kuuluisi saada palkka. Tuossahan puututaan elinkeinonvapauteen melko törkeästi. Miten asuntovelallinen sitten sen 6kk viettää..

    VastaaPoista

Sananvapaus ei kata pelkästään sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin)

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Jokainen kirjoittaja vastaa itse omasta kirjoittelustaan ja oman kommenttinsa sisällöstä.