Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

perjantaina, syyskuuta 19, 2014

Fennia hävisi kiistan Nuorisoturvavakuutuksen omavastuun korottamisesta

Blogin saamien tietojen mukaan Vakuutusyhtiö Fennia on hävinnyt Vakuutuslautakunnassa kiistan Fennian Nuorisoturvavakuutuksen omavastuun yksipuolisesta korottamisesta vuonna 2013. Päätös (VKL 290/13) on annettu syyskuussa 2014.

Blogi kertoi toukokuussa 2013 kuinka vakuutusyhtiö Fennia nosti 90-luvun lopussa otettujen lasten sairauskuluvakuutusten (Nuorisoturvavakuutus) omavastuuta 50 eurolla. Osalla vakuutuksen ottajista vakuutus oli omavastuuton ja nousi korotuksen jälkeen 50 euroon. Osalla vakuutuksen ottajista oli pieni omavastuu, esim. 16 euroa jonka Fennia korotti 66 euroon. Nousu oli keskimäärin 400% luokkaa ja Fennian perustelujen mukaisesti johtui korvausmenon muutoksesta.

Fennialla on oikeus muuttaa sopimusehtoja vakuutussopimuslaissa (28.6.1994/543) määrätyin perustein edellyttäen että perusteet on määritelty myös vakuutusehdoissa. Kun vakuutusyhtiö tekee muutoksen sopimusehtoihin on vakuutusyhtiön velvollisuus esittää riittävän painava perustelu muutokselle.

Fennia vakuutuslautakunnalle antamassaan vastineessa perustelee omavastuun korotusta vakuutuskannan korvausmenon muutoksella ja esittää asiassa laskelmia. Vaikka Fennian mukaan kyseinen nuorisoturvavakuutuskanta on erittäin tappiollinen täytyy muistaa että sopimusoikeudellisesta näkökulmasta sopimuksen epäedullisuus toiselle osapuolelle ei ole pääsääntöisesti oikeus purkaa tai muuttaa sopimusta ellei sitä ole erikseen sopimusehdoissa tai lainsäädännössä turvattu.

Fennia on myös pyrkinyt kompensoimaan vakuutuksen korvausmenojen kasvamista vuosittaisilla vakuutusmaksujen korotuksilla vuosikymmenen ajan. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt, vaan Fennia päätyi 2013 nostamaan omavastuuta joka selkeästi pienentäisi maksettavien korvausten määrää, koska suurimmassa osassa lasten sairaustapauksia ensimmäinen lääkärissä käynti ei olisi lainkaan korvattava.

Vakuutuslautakunta katsoikin yhtenä merkittävänä tekijänä että Fennian tekemä korotus muutti sairaskuluvakuutuksen luonnetta.

Kun asiakas valitsee lapselleen vakuutusta hänellä oli valittavanaan vakuutus jossa on pieni omavastuu ja suurempi vuosimaksu tai vakuutus jossa on suuri omavastuu ja pienempi vuosimaksu. Pienemmällä omavastuulla otetussa vakuutuksessa on suurempi korvausvaste ja korvausta saa ensimmäisestä lääkärissä käynnistä alkaen. Suuremmassa omavastuussa korvausvaste on pienempi ja asiakas joutuu maksamaan ensimmäisen lääkärissä käynnin itse tai ainakin suurimman osan siitä. Vastineena on halvempi vuosimaksu.

Kyse on kuitenkin asiakkaan valinnasta ja asiakkaan tekemästä vakuutuksen tarvehankinnasta. Vakuutuslautakunta katsoikin Fennian muuttaneen vakuutuksen luonnetta, koska nyt myös "pienemmän omavastuun" vakuutus johtaa tilanteeseen jossa asiakkaalle korvataan vähemmän ja hän joutuu maksamaan ensimmäisen lääkärissä käynnin itse mikä siis on vastoin vakuutuksen alkuperäistä tarkoitusta.

Lopullisessa tulkinnassa Vakuutuslautakunta katsoi että annettujen selvitysten, kustannusmuutosten ja aikaisemmin tehtyjen toimenpiteiden valossa Fennia ei ole pystynyt esittämään mitään sellaista seikkaperäistä perustetta jonka mukaan sillä olisi oikeus muuttaa sopimusehtoja omavastuun osalta.

Vakuutuslautakunnan päätöksen perusteella omavastuun korotus on tehoton ja asiakkaan alkuperäinen omavastuu on voimassa.

Vakuutuslautakunta oli yksimielinen päätöksessään.



Noudattaako Fennia vakuutuslautakunnan päätöstä?

Vakuutuslautakunnan päätökset ovat suosituksia joten vakuutusyhtiön ei tarvitse niitä noudattaa. Pääsääntöisesti vakuutusyhtiöt kuitenkin noudattavat päätöksiä.

Blogin saamien tietojen mukaan Fennia on alustavasti lupautunut noudattamaan suositusta mutta lopullinen päätös ei ole vielä selvillä. Blogi tiedottaa asiasta kunhan Fennian lopullinen linja selviää.

PÄIVITYS 27.09.2014:

Blogin saaman tiedon mukaan Fennia on vahvistanut noudattavansa vakuutuslautakunnan päätöstä. Fennia palauttaa omavastuun alkuperäiseksi ja korvaa erikseen korotuksen jälkeen maksetut ylimääräiset omavastuut.

Onko sinulla Nuorisoturvavakuutus jonka omavastuuta on korotettu oikeudettomasti?

Ole yhteydessä Fenniaan ja vaadi korotuksen perumista. Muista myös vaatia palautettavaksi kaikki maksamasi korotetut omavastuut.

Fennian asiakaspalvelun yhteystiedot:  010 503 8808 (ma-pe 8-18) .

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue myös:

Fennia nosti yksipuolisesti Nuorisoturvavakuutuksen omavastuuta

Lue:
Lama kiristää vakuutusyhtiöiden otteita
Korvattavuus perustuu vakuutusehtoihin
Asiantuntijalääkäreiden nimet ovat julkisia
Vakuutuskorvausten käsittelyaika on 1 kk
Q&A - Voiko korvausta samasta vahingosta hakea useamman vakuutuksen perusteella?
Oikeusturvavakuutus ei korvaa
Etsitään ihmisyyden vastaisiin tekoihin syyllistyneitä vakuutuslääkäreitä

Fennia Viikko

sunnuntaina, syyskuuta 07, 2014

Q&A - Kerjäläisille turpaan?

"Mitä voi tehdä kun kerjäläiset repii hihasta ja tunkee kätensä taskuun? Saanko vetää turpaan? Poliisille kun tein rikosilmoituksen keskustassa kerjäläisestä joka otti vanhalta äidiltäni kukkaron käsilaukusta, poliisi totesi, että ei voi mitään. Näitä tapahtuu ja poliisilla ei ole aikaa lähteä näitä ryöstäjiä etsimään."

Suomalaisilla on jostain syystä pesiytynyt järjettömän naiivi auktoriteetin pelko. Itseään tai kanssaihmisiä ei uskalleta puolustaa. Suurin syy on Suomen ala-arvoinen oikeusjärjestelmä ja rikollisia suojeleva oikeuskäytäntö. Tätä heikkoutta käytetään surutta hyväksi. Miten muuten on mahdollista että keskellä kirkasta päivää ihminen voidaan ryöstää, hakata tai raiskata keskellä kaupunkia julkisella paikalla ilman että kukaan sivullinen puuttuu asiaan? Kukaan ei uskalla tehdä mitään syytteiden pelossa. Moraalisesti ja eettisesti on kuitenkin selvää, että itseään ja lähimmäisiään pitää ja kuuluu puolustaa. Voimakeinoja saa ja tuleekin käyttää tarvittaessa.

  • Sinulla on oikeus puolustaa itseäsi ja käyttää puolustautumiseen voimakeinoja. 
  • Jos sinulta on varastettu tavaraa, sinulla on itseapuna oikeus ottaa tekijä kiinni ja käyttää tarpeellisia voimakeinoja tavaran saamiseksi takaisin. 
  • Sinulla on myös oikeus ottaa rikokseen syyllistynyt kiinni ja käyttää kiinniotossa kohtuullisia voimakeinoja.

Emme käyttäisi termiä "turpaan vetäminen", mutta jos kerjäläinen työntää kätensä taskuusi niin ei siinä tarvitse tumput suorina ihmetellä mitä tapahtuu ja tyytyä kohtaloonsa. Poliisien määrärahat on ajettu alas ja poliisien määrä on niin vähäinen että ei ole ihme miksi kerjäläisten tekemiin rötöksiin ei ole aikaa puuttua. Jos kerta viranomaisista ei ole apua, itseapu on perusteltua. Melkein voisi katsoa että ryhtymällä ryöstöpuuhiin kerjäläinen on itse vastuussa siitä minkälaiset seuraukset hänen toimistaan hänelle itselleen aiheutuu. Näin ainakin moraalisesta näkökulmasta.

Blogi on julkaissut aiheesta artikkelin "Kerjäläisten aggressiot" heinäkuussa 2009. Tutustu artikkeliin!

Lisätietoa:

Pakkokeinolaki 22.7.2011/806:

Rikoksen kautta menetetyn irtaimen omaisuuden takaisin hankkiminen itseapuna ja tarpeellisia voimakeinoja käyttäen on sallittua silloin kuin toimeen on ryhdytty välittömästi rikoksen tapahduttua tai silloin jos riittävää ja oikea-aikaista viranomaisapua ei ollut saatavilla. (1 LUKU, 5§)

Jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos. Jos kiinniotettava tekee vastarintaa tai pakenee, kiinniottaja saa käyttää kiinniottamisen toimittamiseksi välttämättömiä voimakeinoja. (2 LUKU, 2§ - 3§)

Rikoslaki 19.12.1889/39

Henkilöllä on oikeus puolustaa itseään voimakeinoja käyttäen välittömästi uhkaavan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi. Voimakeinot eivät saa olla ylimitoitettuja. Jos puolustautumisessa on ylitetty hätävarjelun raja, tekijä on kuitenkin rangaistusvastuusta vapaa jos olosuhteet olivat sellaiset, ettei tekijältä kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon hyökkäyksen vaarallisuus ja yllätyksellisyys sekä tilanne muutenkin. (4 LUKU 4§)

oikeusjakohtuus.blogspot.com