maanantaina, maaliskuuta 12, 2012

Q&A - Liukuva työaika

Kiitos erinomaisesta blogista. Osaatko auttaa seuraavassa asiassa. Olen duunissa isohkossa IT firmassa asiantuntijana. Firmassa on käytössä liukuva työaika joka sallii tehdä sisään jopa 40 tuntia ”plussaa”, jota sitten voi käyttää myöhemmin liukumiseen, eli lopettaa työpäivä aikaisemmin tai tulla aamulla myöhemmin jne. Tietenkin sovittujen rajojen puitteissa. Esimiehen kanssa voi sopia jopa pitävänsä vapaapäivä liukumasaldosta. Duunia on helvetisti ja aina kun käydään YT kierros ja jengiä irtisanotaan työt siirtyvät jäljelle jääneille. Työnantaja on sitä mieltä että ylitöitä tehdään vasta sitten kun saamme liukumasaldon täyteen eli 40 tuntiin. Vasta sitten voidaan keskustella onko työ ylityötä. Minusta se on väärin. Ei kai liukuma tarkoita sitä että minun pitää tehdä työnantajan määräyksestä pitkiä päiviä jos vain liukumasaldossa on vielä tilaa? +40 tuntiahan tarkoittaa käytännössä yhtä työviikkoa.

Säännöllinen työaika tarkoittaa esimerkiksi työsopimuksessa sovittua päivittäistä ja viikoittaista työaikaa. Säännöllinen työaika voi olla esimerkiksi 7.5h päivässä, 37.5h viikossa, klo 8-16 (virastoissa 9-17) sisältäen 30 minuutin palkattoman lounastauon.

Liukuvalla työajalla tarkoitetaan säännöllisen työajan järjestelyä, missä työntekijä voi omien tarpeidensa perusteella päättää päivittäisen työaikansa. Liukuvassa työajassa työpäivän aloitus- ja lopetusaikoja ei ole tarkoin määritelty, vaan ne ovat sovittujen rajojen mukaan työntekijän itsensä päätettävissä. Liukuvassa työajassa säännöllistä työaikaa seurataan saldolla. Kun työntekijä tekee pidemmän päivän kuin säännöllinen työaika edellyttää, kertyy saldoa. Toisaalta kun työntekijä tekee lyhyemmän päivän saldoa vastaavasti vähennetään. Tämä mahdollistaa työntekijän kannalta joustavan työn aloittamisen ja lopettamisen.

Ylityö on säännöllisen työajan ulkopuolella tehtävää työtä. Ylityö on lisätyötä joka sovitaan työnantajan ja työntekijän kesken. Tämä tarkoittaa sitä että yliyön tekemiseen tarvitaan työnantajan lupa ja toisaalta ylityötä ei voi teettää ilman työntekijän suostumusta.

Monet työnantajat käyttävät liukumajärjestelyjä härskisti väärin. Liukuvassa työajassa on työaikalain mukaan kysymys nimenomaan työntekijän oikeudesta järjestää säännöllistä työaikaansa sovituissa rajoissa. Työntekijällä ei ole velvollisuutta tehdä pitkää päivää, eli venyttää työaikaa liukumalla vain sen takia että töitä on paljon ja liukumasaldossa on vielä tilaa. Liukumasta huolimatta työnantaja ei siis voi edellyttää työntekijää olevan paikalla muulloin kuin kiinteänä työaikana.

Myöskin väite siitä että ylityötä voi kertyä vasta kun liukumasaldon enimmäiskertymä (esim. 40h) on täynnä, ei pidä paikkaansa. Laki lähtee siitä, että ylityö on työtä, jota tehdään säännöllisen työajan lisäksi. Liukuva työaika on puolestaan säännöllisen työajan järjestely jolla ei ole mitään tekemistä ylitöiden kanssa.

Jos sinulla on liikaa töitä, eli et kerkiä tekemään niitä säännöllisen työajan puitteissa, sinun tulee ilmoittaa työnantajalle että työaika ei riitä työtehtävien hoitamiseen. Voit ehdottaa ylitöiden tekemistä tai muussa tapauksessa pyytää työnantajaa järjestämään työtehtävät siten että niistä voi kohtuudella selviytyä säännöllisen työajan puitteissa. Työnantaja voi esimerkiksi jakaa työtehtäviä muille tai hankkia lisää resursseja.

Liukuma on säännöllisen työajan järjestely. Sillä ei ole mitään tekemistä ylitöiden kanssa eikä liukuma myöskään anna oikeutta työnantajalle vaatia pitkiä päiviä liukumasaldon puitteissa.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue myös
Q&A - Työttömällä on oikeus matkustaa
Q&A - Sairastuminen kesälomalla
Q&A - Kesäloma
Q&A - Työsuhde ja kilpailukielto
Q&A - Isännänvastuu

17 kommenttia:

  1. Laki on laki ja käytäntö sitten jotain muuta. Työsuojelupiiri auttanee tarvittaessa asiassa, mutta sitten voinee ruveta katselemaan uutta työpaikkaa koska seuraavalla yt-kierroksella on todennäköistä saada se voittoarpa kohdalle.

    VastaaPoista
  2. Isot firmat yleensä noudattaa jonkun liiton TESiä. Kannattaa katsoa sieltä ja sen jälkeen näyttää esimiehelle mustaa valkoisella. Toisaalta mikä kumma pitää ihmisiä töissä tällaisissa paskafirmoissa? IT-alalla on nyt työntekijän markkinat, siitä vain firma vaihtoon.

    VastaaPoista
  3. "Laki on laki ja käytäntö sitten jotain muuta."

    - Taas tätä samaa paskaa, "älä vetoa oikeuksiisi, siitä on vaan harmia, käänny vaan selin ja vedä housut nilkkoihin, kyllä se siitä".

    Kysyjän tilanteessa kannattaa käydä asia liiton ja koko oman duuniporukan kanssa läpi, selvittää tilanne ja sitten koko porukka vaan kategorisesti kieltäytyy niistä ylitöistä ilman lain mukaista korvausta.

    Vai meinaatko, että sitten seuraavissa YT:issä saa koko firma kenkää? Ja liitto tietoiseksi tuosta, että mahdolliset irtisanomiset YT:den yhteydessä tai muutoin käydään suurennuslasin kanssa läpi.

    VastaaPoista
  4. "Ei kai liukuma tarkoita sitä että minun pitää tehdä työnantajan määräyksestä pitkiä päiviä jos vain liukumasaldossa on vielä tilaa?"

    Se voi tarkoittaa lähes mitä tahansa mitä olet todistetusti sopinut työsopimusta tehdessäsi. Monet työnantajat vedättävät työntekijöitä (en tarkoita sinua vaan yleensä) antaen näiden luulla yrityksen sisäisen sopimuksen olevan korkeampi oikeushyve kuin lainsäädäntö. Työsopimusta tehdessä on hyvä ottaa siitä kopio ja miettiä asiaa yön yli. Jos työnantaja ei pidä miettimisestä, se on signaali mahdollisesta välinpitämättömyydestä työlainsäädäntöä kohtaan.

    VastaaPoista
  5. Tää liukuvan työajan vääristäminen on yleistynyt kautta linjan. Tähän ei syyllisty pelkästään pienet firmat vaan myös isot valtion yritykset. Olen ollut aikanaan duunissa niin Nokialla kuin Fortumillakin ja kummassakin firmassa on monessa yksikössä täysin sama linja. Töitä on runsaasti ja monella on halua sitä tehdäkin, mutta työnantaja yrittää saada henkilöt tekemään niitä ilmaiseksi vetoamalla liukumaan.

    Vikaa on kyllä työntekijöissäkin. Monet vetää saldot täyteen ja sitten kaikki ylimääräinen katoaa harakoille työajanseurannasta. Moni tekee työtä vain koska sitä on niin paljon. Vapaajat, illat ja viikonloput ilman eri korvauksia. Silloin saa kyllä syyttää tyhmyyydestä itseään. Ei työnantaja sulle korvauksia tarjoa jos et niitä itse vaadi.

    Varsinkin ylemmillä toimihenkilöillä Nokian ja Fortumin kaltaisissa firmoissa katsotaan että palkka sisältää ylityöt, vaikka sellaista merkintää ei löydy työsopimuksesta ja tällä hetkellä jo YTN:n ylempien TES kaikilla aloilla tunnustaa työnantajien allekirjoituksella että ylitöstä korvataan lainmukaisesti.

    Käytäntö on kuitenkin eri ja kun katsoo näiden firmojen maksamia optioita ja bonuksia johtajilleen ja firmojen voittoa, varsinkin Fortumin, niin herää kyllä todella ihmetystä että miten voidaan nipottaa tavallisen työntekijän ylityötunneista, silloinkin puhutaan todella pienistä summista näihin miljoona boonuksiin nähden.

    VastaaPoista
  6. Nokiasta sellainen varoitus että siellä kirjataan työsopimukseen kuukausipalkka termillä "kokonaispalkka". Jälkeenpäin sitten kun projektit paukkuu niin vedotaan siihen että sinullahan on KOKONAISpalkka, joka sisältää ylityöt joten älä itke vaan raada.

    Johtajasopimuksella olevat henkilöt vielä ymmärtää, he ovat sitoutuneet työnantajan käyttöön 24/t, tosin heidät sitoutetaan monesti ihan erillaisilla bonuksilla ja hieman suuremmilla kuukausipalkoilla kuin tavalliset tallaajat.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi kolmosen kannattais varmaan lukea vastauksista enemmän kuin ensimmäinen lause.

    Ja toisaalta onnea vaan tuohon kollektiivisuusyritykseen työntekijöiden kesken, siinä kuule unohtuu työkavereiden tukeminen siinä vaiheessa kun on joutumassa silmätikuksi tuollaisen yhteisprotestin takia ja se oma perse rupeaa kiinnostamaan naapuria enemmän. Kyllä saa nykypäivänä melkoinen guru olla että saa pitää työpaikkansa vuosittaisissa yt-neuvotteluissa mikäli on ns. vaikea ihminen.

    Homma toimisi hyvin jos kaikki olisivat siinä mukana, mutta koska aina on niitä jotka eivät siihen lähde joko tyhmyyttään tai eivät uskalla, niin hyvin epätodennäköistä että saa masinoitua tarpeeksi porukkaa mukaan. Yhden kieltäytyessä on seuraavan helppo kieltäytyä vetoamalla ensimmäisen kieltäytymiseen.

    VastaaPoista
  8. Kyllähän työnantaja voi ilmoittaa, että ei pyydä ketään jäämään ylitöihin mikäli liukumasaldo on alle 40 h. Se käytäntö vaan ei pakota millään tavalla työntekijää itseään keräämään sitä 40 tuntia liukumaa, sitte vaan ei tehdä ylitöitä. (Itse ehkä paukuttaisin sen 40 h liukumaa kasaan, kerryttäisin sitten ylitöitä ja sopivalla hetkellä alkaisin tehdä lyhyttä päivää, kun itselle sattuu sopimaan.)

    Ja tosiaan, liukuma on työntekijälle myönnetty etu, työnantaja ei liukumaa saa hyväksikäyttää oman etunsa vuoksi.

    VastaaPoista
  9. Suomalaisten suurin ongelma on käsittämätön lojaalisuus työnantajaa kohtaan. Ihan kuin se ilmaiseksi pakertaminen, pitkät illat ja työntäyteiset viikonloput jollain tavoin toisivat mitään turvaa! Samalla tavalla se mono heiluu, ei siinä työmääriä katsota. Ilman korvauksia ei pidä työtä tehdä. Työnantajat kyllä ajattelevat omaa etuaan, samoin pitäisi työntekijöidenkin. Työstä maksetaan korvaus, piste. Ei sitä ilmaiseksi tehdä. Ryhdikkyyttä siihen hommaan.

    VastaaPoista
  10. Jos työntekijällä on liukumasaldo täynnä, työnantaja ei voi määrätä töihin vaikka miten olisi kriittinen vaihe projekteissa päällä.

    Työnantaja ei voi myöskään määrätä työntekijää ilman erillistä ylityösopimusta tekemään työtä yli 7,5 h/pvä tai 37,5 h/vko.

    En suosittele vetämään liukumasaldoa täyteen, vaan pyrkimään käyttämään sitä kuten on tarkoitettu, eli päivittäisen työajan liu'uttamiseen. Jonain päivinä tulee töihin yhdeksään, jonain kahdeksaan ja lähtee sitten pois vastaavasti. Mikäli tämä ei työnantajalle sovi, voi tehdä kirjallisena alkuperäisessä jutussa neuvotun ilmoituksen, jonka mukaan työaika ei riitä kohtuudella määrättyjen työtehtävien suorittamiseen.

    VastaaPoista
  11. Paskablogi! Rikosilmoitus jätetty!

    T: Suomen Perinneseura

    VastaaPoista
  12. Työnantaja ei tietenkään voi pakottaa ketään ylityöhön, koskaan. Pyytää siihen voi, ja on täysin sallittua ottaa sellainen käytäntö, että ei pyydetä, ellei henkilöllä ole liukumasaldo täynnä. Pyyntöön ei tarvitse suostua.

    VastaaPoista
  13. "Pyytää siihen voi, ja on täysin sallittua ottaa sellainen käytäntö, että ei pyydetä, ellei henkilöllä ole liukumasaldo täynnä."

    - Omassa kokemuksessa kahden eri liukumaa käyttäneen yrityksen osalta ylitöiden tekemisen ehtona oli, että liukumasaldo on ns. nollassa, eli ei negatiivisen puolella. Jos miinussaldolla tuli ylityöaikaan töihin, niin se oli sallittua, mutta siitä sai vain tunti tunnista saldoa.

    Toisessa yrityksessä rajat olivat -20 ja +40, joista puolessa välissä meni esimiehelle ilmoitus. Ilmoituksella ei ollut suurempaa merkitystä, mutta liu'uttaminen yli näiden rajojen vaati suullisen luvan.

    VastaaPoista
  14. jees itse tiedän firman jossa oli sama käytäntö : ylitöitä ei saanut kirjata ennenkuin oli +40 tuntia täynnä.

    uusi johto katsoi kuitenkin että firmassa maksetaan liikaa ylityökorvauksia, ja muutti liukuman maksimisaldon +80 tuntiin...

    työläisen selkänahasta revittiin siis "ilmaiset" 40h lisää hommia ennenkuin sai ylityökorvauksia...

    VastaaPoista
  15. Ei mikään pakota tekemästä sisään liukumatunteja. Eikä niitä ylitöitä. Sitte vaan tekemään normipäivää ja jättämään töiden kasaantumisen managerien huoleksi.

    Tosin jos case oli se, että ylitöitä oli jo myönnetty ja kirjattu, ja firma yksipuolisesti jälkikäteen sanoi maksavansa ne yksi yhteen, niin tuo on jo riidan paikka kyllä...

    VastaaPoista
  16. Hei. Blogikirjoitus on tehty jo jokunen vuosi sitten, mutta minulla olisi kysymys liukuvaan työaikaan liittyen.

    Tilanteeni on tämä: Vaihdoin jokin aika sitten työpaikkaa. Työsopimuksessani lukee, että työaikani on liukuva. Firmassa on myös tarkemmat ohjeet, mitkä ovat liukuma-ajat jne. Ohjeet ovat hyvät ja selkeät, ja mahdollistavat liukumien hyödyntämisen.

    Tiimipäällikkömme, joka ei ole virallisesti esimieheni, mutta joka käskyttää minua, on laatinut omat sääntönsä. Kun työt aloittaessani kysyin liukumista, hän sanoi, että liukumia ei ole tarkoitus kerryttää. Hän myös sanoi, että joskus on erikoistapauksia, jolloin liukumaan voidaan kirjata plussaa, mutta normipäivinä liukumaa ei tulisi kertyä.

    Meillä työtunnit kirjataan omatoimisesti järjestelmään. Tämä tiimipäällikkö neuvoi minua kirjaamaan normaalitunnit, vaikka olimme olleet normaalia työaikaa pidempään töissä.

    Mikäli haluaisin pitää puolta tuntia pidemmän tauon, tai lähteä aiemmin mutta kuitenkin liukuma-ajan puitteissa kotiin, minun tulee tehdä tunnit takaisin samana päivänä. Lisäksi tältä tiimipäälliköltä pitää kysyä lupa, mikäli mielii lähteä kotiin ennen klo 16 (liukuma-aika alkaa klo 15).

    Voiko työnantaja tai tässä tapauksessa tiimipäällikkö sanella omat säännöt liukumien suhteen? Olen ymmärtänyt, että liukumien pitäisi mahdollistaa joustaminen eri työpäivien välillä. Ymmärrän toki, että tietyt tehtävät vaativat läsnäoloa tiettyyn aikaan jne, mutta eihän tässä pääse hyödyntämään liukumien ideaa ollenkaan. Lisäksi työni on aika itsenäistä, eikä todellakaan ole väliä mihin kellonaikaan työni teen. Lisäksi tiedän, että muissa tiimeissä liukuma-käytäntö toimii normaalisti.

    VastaaPoista
  17. Entäs liukumasaldo työsuhteen päättyessä, plussasaldo maksetaan ja miinus vähennetään palkasta?

    VastaaPoista

Sananvapaus ei kata pelkästään sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin)

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Jokainen kirjoittaja vastaa itse omasta kirjoittelustaan ja oman kommenttinsa sisällöstä.