keskiviikkona, joulukuuta 01, 2010

Avain Asumisoikeus Oy:n asukkailla on vaikeat ajat edessä, osa 2 - Totta vai tarua?

Blogi julkaisi marraskuun 2010 alussa artikkelin Avain Asumisoikeus Oy:n ja asumisoikeusasumisen ongelmista sekä osakejärjestelyistä joilla yksityinen henkilö, Avara Asunnot Oy:n entinen toimitusjohtaja Perttu Liukku, nousi Avain Asumisoikeus Oy:n suuromistajaksi ja sai määräysvallan yleishyödylliseksi tarkoitetussa asumisoikeusyhtiössä.

Marraskuun lopussa Avain Asumisoikeus Oy on lähettänyt kaikille 5300 asumisoikeuden haltijalle kirjeen (kts. kuva) jossa kumotaan Oikeus ja kohtuus - blogin esittämät negatiiviset väitteet Avain Asumisoikeus Oy:n asukkaiden asemasta ja vakuutetaan että asumisoikeuden omistaminen on edelleen turvallista. Samaisessa kirjeessä vakuutetaan yhtiön huolehtivan taloudestaan pitkäjänteisellä suunnittelulla ja kerrotaan kuinka käyttövastikkeiden määräytyminen on asuntojen sijaintiin nähden ollut varsin kohtuullista.

Blogin saamien tietojen mukaan vastikkeiden kohtuullisuus väitteiden todenperäisyyttä varjostaa Avain Asumisoikeus Oy:n lähettämä toinen kirje jossa ilmoitetaan vastikkeiden korottamisesta vuodelle 2011. Korotukset seuraavalle vuodelle ovat keskimäärin 5 - 7 %. Pidemmällä aikavälillä asumisoikeusasumisen vastikkeiden nousu on ollut huimaa. Joissakin asumisoikeuskohteissa vastikkeet ovat nousseet 6-8 vuodessa jopa 30-40%. Asukkaat eivät saa mitään tietoa todellisesta kustannusrakenteesta. Rahaa on kerätty vastikkeiden muodossa peruskorjauksiin jo vuosikymmeniä. Siitä huolimatta monet vanhimmat taloyhtiöt jätetään rapistumaan ja uusia vastikekorotuksia perustellaan tulevilla peruskorjaustarpeilla. Kannattaa edelleen muistaa, että Avain Asumisoikeus Oy:n johto on jo kerran lainvastaisesti siirtänyt yleishyödyllisen yhtiönsä asukkaiden keräämiä peruskorjausrahoja 8.5 miljoonaa euron edestä vapaarahoitteisten asuntojen rakennuttamiseen. Asukkaat ovat täysin kykenemättömiä varmistamaan mihin asumisoikeusyhtiö heiltä keräämiä rahoja käyttää. Menevätkö rahat oikeasti yleishyödylliseen tarkoitukseen asukkaiden hyväksi, kuten peruskorjauksiin ja lainojen lyhennyksiin vai käyttääkö yhtiö rahoja ihan muihin tarkoituksiin?

Asumisoikeustalo on helppo muuttaa kovanrahan omistusasunnoiksi

Asuntoasioista vastaava ministeri Jan Vapaavuori on todennut seuraavaa: "Asukkaiden asema asumisoikeustaloissa on turvattu näiden yleishyödyllisyyssäännösten ja käyttö- ja luovutusrajoitusten kautta. Sääntelyn avulla on myös varmistettu, ettei vastuun kantaminen asumisoikeustaloista vaarannu. ARA valvoo, että yleishyödylliset asumisoikeusyhtiöt noudattavat toiminnassaan niille säädettyjä velvollisuuksia." (Jan Vapaavuoren sähköpostivastaus blogin lukijalle, katso kuva)

Vaasassa on ensimmäinen 23 asunnon asumisoikeustalo laitettu myyntiin. Vastikkeet nousivat vähitellen asukkaille sietämättömälle tasolle. Asuntoja tyhjentyi. Vastikerasitus kasvoi entisestään jäljelle jääneillä asukkailla jotka joutuivat kattamaan tyhjien asuntojen muodostaman vastikevajeen. Lopulta asumisoikeustalo on tyhjentynyt kokonaan ja Vaasan Asumisoikeus Oy on hakenut valvovalta viranomaiselta, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA) lupaa myydä taloyhtiö. ARA on myöntänyt luvan.

Ai että laki suojelee asukkaita? Niinhän se suojelee mutta entäs jos ei ole asukkaita? Eli ei se kovin vaikeaa ole myydä asumisoikeustaloja kovanrahan asunnoiksi. Vastikkeet nostetaan keinotekoisesti niin korkealle että ihmisillä ei ole varaa asua asunnoissa. Asunnot tyhjenevät vähitellen mikä nostaa entisestään jäljelle jääneiden asukkaiden vastikkeita. Kun viimeisetkin asukkaat on saatu ulos, talo pistetään myyntiin ARA:n siunauksella. Ei tähän auta asumisoikeuslaki eikä asumisoikeusyhtiön ja Jan Vapaavuoren vakuuttelut asumisenturvasta ja kohtuullisista vastikkeista.

Asumisoikeuslaki

Asumisoikeuslakia ollaan uudistamassa. Uudistuksen tarkoituksena on kasvattaa asukkaiden tiedonsaantioikeutta, talonomistajan tiedottamisvelvollisuutta ja samalla lisätä asukkaan oikeuksia ja mahdollisuuksia valvoa asumisoikeusyhtiön rahankäyttöä. Lain muutos ei luo todellista valvontaa vieläkään. Ajatus yleishyödyllisyydestä ei toteudu. Suomeen luotu asumisoikeusjärjestelmä on alun perinkin tehty rakennuttajien ehdoilla. Alkuperäinen lakisuunnitelma asumisoikeudesta oli aivan toisenlainen. Suomalaisen perinteisen korruption ansiosta rakennuttajayhtiöiden vaatimuksesta hallitus antoi aikoinaan periksi ja muutti lakia ennen sen voimaantuloa yhtiöille mieleiseksi ja mahdollisti samalla mielivaltaiset vastikkeet ja käytännössä asukkaiden rahojen varastamisen.

Tällä hetkelläkin asumisoikeusasuntojen vastikkeiden määräytymiseen on laissa asumisoikeudesta 16.7.1990/650 4 LUKU 16§ selkeät rajoitukset. Vastiketuloilla voidaan kattaa yhteisöön kuuluvien asumisoikeusasuntojen ja niihin liittyvien tilojen rahoituksen ja ylläpidon edellyttämät, kohtuullisen taloudenhoidon mukaiset menot. Lisäksi käyttövastike ei saa olla paikkakunnalla käyttöarvoltaan samanveroisista huoneistoista yleensä perittäviä vuokria korkeampi. Tämä ei kuitenkaan toteudu. Asumisoikeusyhtiöitä ei saa lainrikkomisesta vastuuseen eikä valvovaa viranomaista voisi asia vähempää kiinnostaa.

Onko vakuutteluilla katetta?

Avain Asumisoikeus Oy:n vakuutteluilla ja asuntoasioista vastaavan ministeri Jan Vapaavuoren sähköpostilla on toki asukkaille varmasti huojentava vaikutus. Kaikkihan on hyvin? Vai onko? Juridista merkitystä lähetetyillä kirjeellä tulevaisuutta ajatellen ei ole. Se mitä kerrotaan nyt voi muuttua lähitulevaisuudessa, ellei kaikki ole sitten valetta jo ennestään. Avain Asumisoikeus Oy muuttaa strategiaansa eikä siitä tarvitse kertoa asukkaille yhtään mitään. Onhan meillä lakikin asumisoikeusasukkaiden asumisen turvasta. Se on kuitenkin helppo kiertää nostamalla vastikkeet pilviin ja ajamalla asukkaat ulos. Kun ei ole asukkaita ei kukaan tarvitse lain suojaa. Taloyhtiö on tyhjä joten sen jälkeen asumisoikeusasunnot voikin myydä. Tämä ei ole teoriaa, näin on tehty jo Vaasassa.

Totta kai jokainen toivoo että ihmisten yksityisyyttä ja luvattua kohtuullista asumisen turvaa kunnioitetaan asumisoikeusasunnoissa. Käytännön historia Suomessa, korruptoituneista päättäjistä ja viranomaista sekä ahneista omaa etua ja voittoa ajavista korporaatioista on kuitenkin osoittanut aivan jotain muuta.

Oli tilanne loppujen lopuksi mikä tahansa, 4-5 vuoden päästä asumisoikeusasuntojen kustannukset ovat lopulta karanneet niin korkealle, että ainoat ihmiset joilla on varaa asua asumisoikeusasunnoissa, ovat niitä joilla on varaa ostaa omakin asunto vapailta markkinoilta. Niille joilla ei ole varaa ostaa omaa, on vuokra-asuminen halvempi vaihtoehto. Viimeistään silloin asunnot alkavat lopulta tyhjentyä ja kierre on valmis.

Pitäisikö sitä asunnonvaihtoa sittenkin harkita?

Lue myös:
Avain Asumisoikeus Oy:n asukkailla on vaikeat ajat edessä (osa 1)

Lisätietoa:
Avain Asumisoikeuden kaupoissa epäselvyyttä
Asumisoikeusasunto (Wiki)
Perttu Liukku osti pilkkahinnalla enemmistön asumisoikeusyhtiöstä (Rakennuslehti)
Asumisoikeusasukkaat: Porsaanreiät tukkoon keinottelulta (YLE)
Asumisoikeus.info

27 kommenttia:

  1. Ois se avain aso voinut edes blogin osoitteen kirjoittaa kirjeessään oikein ... blogispot ... heh .. hienoa työtä! Nyt olisi aikaa pistää keinottelijat ja muiden taskuilla käyvät ryövärifirmat kuriin.

    VastaaPoista
  2. Vapaavuori on nyt on niin onneton asuntoministeriä. Muistaakseni itse asuu stadin keskustessa ylihalvassa vuokrakämpässä. Sillä liksalla ois varmaan varaa maksaa asumisoikeudestakin, vai?

    VastaaPoista
  3. "...suunnitelmallista uudistuotantoa..."

    Tuo tuli bongattua tuosta asukaskirjeestä. MIHIN KUMMAAN nykyiset asukkaat oikein tarvitsevat uudistuotantoa tai miksi nykyisten asukkaiden kannattaisi siitä olla kiinnostuneita?

    Aso-yhtiöiden pääomakulut tasataan yleensä kohteiden kesken, joten uudistuotanto tarkoittaa sitä, että VANHOJEN, halvalla rakennettujen kohteiden asukkaat joutuvat maksamaan UUSIEN kohteiden kalliita investointeja. Tässä on minusta asoyhtiöiden suuri epäreiluus: ei riitä, että asukaat maksavat oman talonsa vaan vanhat asukkaat joutuvat maksamaan myös uudiskohteiden kuluja. Tästä ne koko ajan nousevat rahoituskulut johtuvat.

    VastaaPoista
  4. Itseasiassa nyt kun blogi esittää asian tuossa valossa niin ymmärrän ne aikaisemmat artikkelin väitteet aso-asuntojen myynnistä pois alta.

    Se ei nimittäin yksinkertaisesti riitä että ministeri ja asumisoikeusyhtiöt vakuuttelevat että laki suojaa asukkaita. Kyllä se suojaa on asunnoissa on asukkaat. Kun ei ole asukkaita, kaikki on kaupan ja viranomainenkin hyväksyy sen. Joten aino ongelma on saada asukkaat ulos ja se ei ole vaikeaa. Nostetaan vastiketta reippaasti ja kun ensimmäiset lähtee kierre on valmis. Mitä enemmän asuntoja on tyhjillään sitä enemmän jäljellä olevat maksavat.

    VastaaPoista
  5. Tässä on minusta asoyhtiöiden suuri epäreiluus: ei riitä, että asukaat maksavat oman talonsa vaan vanhat asukkaat joutuvat maksamaan myös uudiskohteiden kuluja. Tästä ne koko ajan nousevat rahoituskulut johtuvat.

    Erinomainen huomio. Mitä se vanhoille asukkaille kuuluu rahoittaa uusien asuntojen tuotantoa? Sitäpaitsi, käsittääkseni Avain Asumisoikeus Oy ei ole rakennuttanut yhtään asumisoikeustaloa enää vuosikausiin. Miten voi olla perusteltua puhua uudistuotannosta? Vai tarkoittaako että asumisoikeusasukkaiden rahoja käytetään muiden kuin asumisoikeusasuntojen uudistuotantoon?

    VastaaPoista
  6. Vastaus edelliseen suoraan blogin tekstistä:

    Avain Asumisoikeus Oy:n johto on jo kerran lainvastaisesti siirtänyt yleishyödyllisen yhtiönsä asukkaiden keräämiä peruskorjausrahoja 8.5 miljoonaa euron edestä vapaarahoitteisten asuntojen rakennuttamiseen

    VastaaPoista
  7. Ylen elävästä arkistosta löytyy MOT-ohjelma: "Asumisoikeus - suuri puhallus". Kannattaa katsoa jotka vielä järjestelmää puolustavat.

    http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=28&t=501&a=6484

    VastaaPoista
  8. Avain Asumisoikeus Oy:n vastikkeiden korotus on mielivaltaa. Paljon meteliä liikaa kerätyistä vastikkeista pitäneet yhtiöt eivät saaneet vastikkeiden korotuksia vuodelle 2011. Pikku-Huopalahdessa ei tullut korotuksia kuin vesimaksuun. Muissa pääkaupunkiseudun yhtiöissä korotukset 0 - 8 %. Tällä myönnytyksellä yhtiö myöntää keränneensä vastiketta aiempina vuosina enemmän kuin on ollut tarpeen.

    VastaaPoista
  9. Todennäköistähän tässä on että Liukku kerää rahaa itselleen maksattamalla isoja kokouspalkkioita tai muita kuluja yrityksen kassasta. Tämän maksavat asumisoikeusasukkaat omasta pussistaan. Kun tämä ei sitten riitä niin Avain aso muuttaa kulut asuntoyhtiökohtaisiksi. Kun tämä on tehty, yksittäiset taloyhtiöt pystytään tyhjentämään asukkaista nostamalla keinotekoisesti vastikkeet pilviin. Sitten kun taloyhtiö myydään kovaranrahanasunnoiksi Liukku hieroo käsiään ja ottaa oivat voitot itselleen. Tämä on suomalaista demokratiaa.

    VastaaPoista
  10. Eikä viranomainen, puhumattakaan paskanpuhuja Vapaavuoresta pysty asialle tekemään mitään.

    VastaaPoista
  11. Vapaavuorelle voi jättää haisevat kommentit asumisoikeusasukkaiden unohtamisesta:

    Jan Vapaavuori
    00102 Eduskunta

    puh. (09) 432 3130
    gsm. 050 511 3130
    fax. (09) 432 2843
    sähköposti: etunimi.sukunimi(at)eduskunta.fi

    VastaaPoista
  12. Toiminta asumisoikeusasiassa on täysin käsittämättömän munatonta. Ensin valta on annettu rakennuttajayhtiöille, viranomainen ei pysty valvomaan ja vaikka valvoisi keinot puuttuvat. Asukkaat on täydellisen mielivallan alla. Nyt sitten yritetään keinotekoisella lain muutoksella muka auttaa asukkaita. Vittu mitä paskaa. Säätäkää laki jolla asumisoikeusyhtiöt siirtyy asukkaiden hallintaan. Ei se ole sen kummempaa, mutta munaahan näistä nykyajan päättäjistä ei löydy.

    VastaaPoista
  13. Hyvä AVAIN Asumisoikeus Oy.
    Teette mahtavaa tiedotuskampanjaa, kertomalla Oikeus ja kohtuus blogista. Nyt kaikille 5300:lle AVAIN Asumisoikeus asunnon asukkaalle on löytynyt keskustelupalsta.
    Kertokaa asukkaat miten olette kokeneet asukasdemokratian alasajon, isännöinnin ja huollon ongelmat ja vastikkeiden korotukset. Kertokaa kuinka paljon omistajien ahneus on aiheuttanut taloudellista ahdinkoa ja perheriitoja. Asumisoikeus on kallis ratkaisu yhteiskunnalle, kun kaikki omistajayhteisöt eivät täytä yhteiskuntavastuutaan tarjoamalla omakustannusperiaatteen mukaista asumista.

    VastaaPoista
  14. "Ois se avain aso voinut edes blogin osoitteen kirjoittaa kirjeessään oikein ... blogispot ... heh .. hienoa työtä!"

    oikeusjakohtuus(at)blogispot.fi :D

    Eiköhän ole tahallaan tehty tuo osoite kirjeessä päin persettä, ettei tänne eksyisi enempää porukkaa.

    VastaaPoista
  15. Google kyllä löytää vaikka väärin kirjoitettu.

    VastaaPoista
  16. Postiluukusta napsahti uusi kirje jossa tämä artikkeli on tulostettu, vedetty iso musta ruksi päälle ja lappu jossa väitetään blogin tekstiä mustamaalaukseksi ja vääristelyksi sekä pelotteluksi.

    Onpa mielenkiintoista, avain propaganda jatkuu ...

    VastaaPoista
  17. Vitun Avain Asumisoikeus saatana, vastike nousi juuri 560 eurosta 678 euroon, korotusta 21 % !!!!! taitaa olla uusi ennätys ... se niistä lasten joululahjoista.

    VastaaPoista
  18. ÄLKÄÄ OTTAKO KÄMPPÄÄ AVAIN ASUMISOIKEUDELTA. KOKO FIRMA ON PELKKÄÄ KUSETUSTA JA RAHAN KISKONTAA. MITÄÄN EI KORJATA, ISÄNNÖITSIJÄT (AVARAN) PYYHKII PERSETTÄ VAATIMUKSILLA. PITI KUTSUA KUNNAN TERVEYSTARKASTAJAT ENNEN KUIN MITÄÄN TAPAHTU. RAHAT ON VITTU TIUKALLA, NIIN, MIHIN NE RAHAT MENEE. ETTEI MENIS VAIN JOHDON RYYPPYBILEISIIN.

    VastaaPoista
  19. Asuin avain asumisoikeuden kämpässä 4.5 vuotta. Tässä syyt miksi muutin pois, ja kehoitan kyllä kaikkia muitakin muuttamaan.

    1. Vastikkeet nousi 10% vuositahtia.

    2. Asukkaat yritti säästää talkootyöllä, asentamalla poresuodattimet, pienentämällä lämmitystä ja jopa pienentämällä ilmastointia, säästöjä tuli mutta samalla suurella kasvoi yhtiölle maksettava vastike, joten plus miinus nolla. ELi kun yhtenä vuonna kerättiin X-summa säästöjä niin seuraavalle vuodella vastikkeet nousikin yllättäen Y+X eli normaalikorotus ja asukkaiden tekemät säästöt päälle. Eihän se sovi että vastike laskisi.

    3. Asunto oli uusi kun sinne muutin. Kaikki materiaali ala-arvoista ja halpaa, halvalla tehtyä ja rakennettua. Remppasin itse parempaan kuntoon.

    4. Korvausta muutostöistä saa vain 5 vuoden jaksolta kuin se muissa firmoissa on 10v.

    5. Ensimmäisenä vuonna oli jo putkivuoto yhdessä asunnossa.

    6. Toisena vuonna homeongelma viereisessä kämpässä. Isännöitsijä ei tehnyt mitään kun kuulema maksaa niin kauheasti. Terveystarkastajat teki, homeitiöitä, putki oli vuotanut seinien välitilaan.

    7. Huoltoyhtiö oli ainoa joka toimi kun pyydettiin, tosin hekään eivät kauheasti korjanneet kun oli käsketty säästää kuluista

    8. Ilmanvaihdon pienentäminen aiheutti sisäilman huonontumista. Isännöitsijän vastaus oli että pitää säästää.

    9. Asukasdemokratiaa ei ollut, eli yhtiöistä päin ei saanut mitään tietoa mihin rahat kuluvat. Vaikka pyysin papereita niin vastaus oli että ne on luottamuksellisia. Hienoa toimintaa Avain asolta.

    VastaaPoista
  20. Yhdessäkään asumisoikeusasunnossa ei kannata asua, se on rahan heittämistä kaivoon. Oli asumisoikeusyhtiö sitten mikä tahansa. Yhtiöistä Avain Asumisoikeus on kaikista pahin kusettaja eikä varmasti paremmaksi muutu kun yksityinen ihminen omistaa yleishyödyllisen firman, siitä on yleishyödyllisyys kaukana.

    VastaaPoista
  21. Avain asumisoikeuden väite 99% käyttöasteesta on täyttä puppua. Olen lähettänyt blogille todisteen pöytäkirjasta josta näkee että käyttöaste on pudonnut vuosittain ja on tällä hetkellä alle 80%.

    VastaaPoista
  22. Tehkää kylmät. Hankkikaa asuntoo kosteus/homevaurio ja muuttakaa pois. Siinähän sit myyvät homejuustoa vapailla markkinoilla.

    Tosin kauanko kestäis että J. Vapaavuori säätäis lain jossa asukkaat olisi vastuussa homevaurioista.

    VastaaPoista
  23. Kuka näihin Avain asuó kämppiin haluaa edes muuttaa näillä vastikkeilla. Onneksi sentään rahansa saa takaisin.

    VastaaPoista
  24. Paitsi että taitaa Avain Asumisoikeuden kassa tyhjentyä kun ihmiset alkavat luopumaan asunnoista ja heille pitää maksaa 15% asumisoikeusmaksu takaisin eikä uusia asukkaita saa tilalle. Fakta on se että vuokra-asunnolla selvii halvemmalla.

    VastaaPoista
  25. Ei ole mielekästämaksaa vuokraa 2/3 palkasta+asuntolainanlyhennys yksin mutta jossain sitä pitää asustaa myös täällä pääkaupunki seudulla.
    Sitä en ymmärrä miksi kirjanpito Avainasunnoilla on niin salaisia että asukas toimikunta ei saisi tietää ja tarkkailla menoja, eihän niissä mitään sen kummempaa voi olla?
    paitsi että sieltähän ne porsaanreijät löytyisi.

    VastaaPoista
  26. Avain asumisoikeudella on yksi merkillisyys lisää niihin kaikkiin muihinkin ihmeellisyyksiin:
    Pienimmissä asunnoissa asuvat samassa taloyhtiössa maksavat isoimpien asuntojen vuokraa, niin, että isoimmissa on pienempi neliövuokra kuin pienemmissä eli noin puolet isommassa asunnossa asuvat porukat maksavat vuokraa pienemmissa asunnoissa olevia paljon vähemmän, näin ollen alueella oleva
    vuokrataso ei toteudu kuin osaksi
    taloyhtiötä, repikää siitä sitten jotain järkea, neliöhinta asomaksussa on kuitenkin aika sama
    eli kun asut ahtaammin joudut kuitenkin maksamaan paljon enemmän ja se on totta että kyllä täytyy muuttaa pois, ei näitä vuokria pysty eläkeläinen maksamaan kun koko eläke menee vuokraan, tällähän tämä Liukku on asian miettinyt jo aiemmin, vuokralaiset pois ja asunnot myyntiin, mitä tulee siihen, että ovat hyvillä paikoilla ei nyt välttämättä ole perää, pikku-huopalahti nyt ei kyllä ole niitä parhaimpia asuinalueita ainakaan rauhallisuutensa suhteen, rauhatonta menoa, paljon ulkomaalaisia ja meno sen mukaista

    VastaaPoista
  27. Blogi voisi julkistaa tulevien vaalien kunniaksi niiden puolueiden ja poliitikkojen nimet jotka äänestivät tämän rakennusliikkeiden puolesta kansalaisia vastaan silloin kun asumisoikeuslakia alunperin tehtiin. Lain poraanreiät näki jo heti silloin lukutaitoinen suoraan lain tekstistä.

    VastaaPoista

Sananvapaus ei kata pelkästään sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin)

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Jokainen kirjoittaja vastaa itse omasta kirjoittelustaan ja oman kommenttinsa sisällöstä.