Yhä useamman peruskoulun vanhempainyhdistyksissä sekä koulujen hallinnoissa keskustellaan mahdollisuudesta hankkia opintovälineitä vanhemmilta kerättävillä varoilla. Iltalehden julkaiseman uutisen mukaan esimerkiksi helsinkiläisessä Yhtenäiskoulu Käpylässä suunnitellaan ekaluokkaisten aapisten kustantamista vanhempien rahoilla. Monissa muissa kouluissa mietitään myös vihkojen, kumien, kynien ja oppikirjojen maksattamista vanhemmilla. Tällainen toiminta on kaikilta suunnilta katsoen ongelmallista ja tahtomattaankin tai kunnan painostuksesta vanhempainyhdistykset auttavat kuntaa kiertämään velvoittavaa lainsäädäntöä ilmaisesta perusopetuksesta.
Suomen perustuslain (731/1999, 16§) mukaan jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Kyse on oppilaan subjektiivisesta oikeudesta, ei periaatteesta. Tarkemmat säännökset perusopetuksen maksuttomuudesta löytyvät perusopetuslaista (628/1998, 31§-34§). Perusopetuslain 31§ mukaan opetus, sen edellyttämät oppikirjat ja muu oppimateriaali sekä työvälineet ja työaineet ovat oppilaalle maksuttomia.
Koko tämän lainsäädännön takana on ollut halu luoda Suomeen järjestelmä jossa jokaisella lapsella, riippumatta vanhempien taloudellisesta asemasta on yhtenevät mahdollisuudet käydä läpi peruskoulutus. Tätä mallia on toteutettu vuosikymmenien ajan ja se on luonut Suomeen tasa-arvoisuuden pohjan jolla vähennetään eriarvoisuutta ja epätasa-arvoa varakkaiden ja köyhempien välillä. Kun kaikki ovat samalla viivalla ensimmäisen luokan alkaessa, jokaisella on mahdollisuus pärjätä ja menestyminen opinnoissa on silloin kiinni jokaisesta itsestään.
Jos hyväksytään linja että vanhemmilta laskutetaan peruskoulua käyvän lapsen opintovälineistä miten huolehditaan siitä ette ne lapset joiden vanhemmilla ei ole varaa ostaa uusia koulukirjoja saavat tasapuolisen ja yhtäläisen mahdollisuuden pärjätä opinnoissa?
Kunnilla ja valtioilla on budjettiensa kanssa ongelmia. Kyse on kuitenkin puhtaasti kustannusten priorisoinnista. Rahaa näyttää riittävän moniin huomattavasti vähäpätöisempiin kohteisiin. Kohteisiin joiden agenda on kunnallisten päättäjien omalla henkilökohtaisella listalla eikä kuntalaisten hyvinvointiin tähtäävissä hankkeissa. Suomessa vallitsee harvinaisen kovat arvot.
Lain mukaan peruskoulu on ilmainen ja kunnan on huolehdittava kustannuksista. Kustannusten maksattaminen vanhemmilla suoraan tai keinotekoisesti kiertämällä on sekä moraalisesti tuomittavaa että selkeästi laitonta. Tähän ei pidä suostua eikä missään koulussa pidä osallistua keräykseen jossa puretaan perusopetuksen tasa-arvoa.
Varmasti löytyy ihmisiä joiden mielestä vanhempien pitäisi maksaa lastensa aiheuttamat kulut itse eikä maksattaa niitä verorahoista. Tässäkään mielipiteessä ei ole mitään väärää. Meitä on paljon jotka haluavat ajatella vain itseään. Juuri tästä se kova arvomaailma kumpuaa.
Jos kovaa linjaa halutaan, ongelmaan on ratkaisu. Eduskunta muuttaa sekä perustuslakia että perusopetuslakia jossa pienten lasten epätasa-arvoinen kohtelu sallitaan poistamalla perusopetuksen maksuttomuus. Silloin päätös on tehnyt demokraattisesti valitussa eduskunnassa eikä kenelläkään pitäisi olla asian kanssa ongelmaa.
Siihen asti kunnes päätös on tehty, peruskoulutus on ilmainen!
oikeusjakohtuus.blogspot.com
Lue myös:
HELSINGIN OPETUSTOIMI - OSA 1 (3) - Oppilaan oikeus tukiopetukseen ja erityisopetukseen
HELSINGIN OPETUSTOIMI - OSA 2 (3) - Mielivaltaa Helsingin opetusvirastossa
HELSINGIN OPETUSTOIMI - OSA 3 (3) – Koulukirjat
Q&A - Koulukirjojen päällystäminen
HUOMIO: Helsingissä erityisopetusta lapsilleen hakevat vanhemmat. Muistattehan että hallinto-oikeuden mukaan Helsingin Opetusvirasto on rikkonut lakia erityisopetushakemusten käsittelyssä. Näyttää siltä että kaupunki ei ole tapojaan muuttanut oikeuden päätöksestä huolimatta. Olkaa tarkkoina!
Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Helsingin kaupungin opetusvirasto rikkoo hallinto-lakia käsitellessään erityisopetushakemuksia
Tosi kertomuksia pienestä ihmisestä korporaatioiden hallitsemassa maassa, jossa oikeus ei kohtaa yksilöä, ja missä kohtuus on viranomaisten ja yritysten määrittelemä totuudeton arvo. Sota omien oikeuksien puolesta jatkuu ...
keskiviikkona, elokuuta 20, 2014
13 kommenttia:
Sananvapaus ei kata pelkästään sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin)
Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Jokainen kirjoittaja vastaa itse omasta kirjoittelustaan ja oman kommenttinsa sisällöstä.
Paskat lasten koulutuksesta, paperittomille oma klinikka ja heti!
VastaaPoistaKoko tämän lainsäädännön takana on ollut halu luoda Suomeen järjestelmä jossa jokaisella lapsella, riippumatta vanhempien taloudellisesta asemasta on yhtenevät mahdollisuudet käydä läpi peruskoulutus. Tätä mallia on toteutettu vuosikymmenien ajan ja se on luonut Suomeen tasa-arvoisuuden pohjan jolla vähennetään eriarvoisuutta ja epätasa-arvoa varakkaiden ja köyhempien välillä. Kun kaikki ovat samalla viivalla ensimmäisen luokan alkaessa, jokaisella on mahdollisuus pärjätä ja menestyminen opinnoissa on silloin kiinni jokaisesta itsestään.
VastaaPoistaErinomaisesti sanottu!
Mua vituttaa nää koulujen vanhempainyhdistysten kukkahattu ADHD äidit jotka touhottaa näitä hankintoja ajattelematta niillä pikku aivoillaan yhtään sen laajemmin mitä tämä tarkoittaa. Samaan aikaan kunta hykertelee ja hieroo käsiään kun kun joku muu maksaa laskut. Vittu että on tyhmiä vanhempia meillä ...
VastaaPoistaSamaa mieltä.
VastaaPoistaPeruskoulutus on ilmaista eikä pitäisi olla mahdollista kiertoteitse järjestää sitä maksulliseksi. Ei vanhempien kuulu maksaa näitä kuluja peruskoulussa.
Sitten JOS halutaan että vanhempien on maksettava, niin se edellyttää lain muutosta jonka tekee meidän "demokraattisesti" valittu eduskunta, jos tarpeelliseksi katsoo.
On se jännä nähdä miten kunnat tekevät kaikkensa kiertääkseen lainsäädäntöä vaikka niiden pitäisi viranomaisasemassa nimenomaan pitää huoli siitä että lakia noudatetaan heidän toiminnassaan.
Jos laki ei ole mieleinen ja aiheuttaa kustannuksia joita kunnan ei mielestään kuulu maksaa, silloin muutetaan lakia eikä yritetä keksiä tai painostaa vanhempia milläkin verukkeelle osallistumaan kustannuksiin jotka lain mukaan kuuluu kunnalle!
Piste!
Omasta elämästä yksinhuoltajana kolmen lapsen äitinä voin sanoa, että kun kaikki tulot lapsilisiä myöten menee elämiseen jossa raha ei aina riitä edes ruokaan, kirpparivaatteista tai harrastuksista puhumattakaan.
VastaaPoistaKun yrittää ostaa neljälle hengelle päivän ruuat 2-3 eurolla ja yrittää itse olla syömättä paljoakaan jotta lapsille jää, sitten tulee näitä "hyväosaisten" lapsien nuoria ja pirtsakoita äitejä jotka terhakkaasti hohde silmissä kiiluen ehdottelee että luokka hankkisi yhdessä oppikirjoja, eihän kustannus olisi kuin 20-40 euroa per jokainen lapsi. Onhan se hienoa on kun uusi kirja eikä käytetty!!! Käytetty on ihan ok, mutta ei näille.
Kun touhottajia on joka luokalla ja kolme lasta koulussa niin 100 euroa lasten koulutarvikkeista jotka lain mukaan kunnan on hankittava on todella liikaa, se on viikkojen ruokaraha. Ei sitä rahaa pysty taikomaan ilmasta. Anteeksi että olen köyhäksi syntynyt!
Tämä on se syy miksi peruskoulu pitää ja on edelleen ilmaista. Vaikka kotona ei ole yleellisyyttä ja herkkuja pöydissä, kaikki lapset lähtevät peruskouluun samalta viivalta vai jos koulutus on ilmainen.
Onneksi on mahdollisuus yksityiskouluun, jossa kyllä saa paremmat eväät elämälle kuin konkurssin partaalla elävien kuntien ylläpitämissä peruskouluissa. Hirvittää ihan ajatus, että lapsella olisi jonkun käytetty kirja. Ajatelkaa nyt ihan hygieniaakin!
VastaaPoistaHeh, meidän lapsilla on ollut aina käytetyt kirjat, eikä siinä ole ongelmaa. Kunnankin pitää säästää mutta ei lainvastaisesti. Sitten löytyy näitä uusavuttomia teiniäitejä joiden mielestä kirja pitää olla aina uusi, muuten tulee pikkupiltille paha mieli.
VastaaPoistaTuntuu ja ihmetyttää että ne kaikkein köyhimmät lisääntyvät eniten. Jotka on siihen köyhyyteen kuulemma syntyneet. Siitä on tullut niinkun pysyvä status. Onhan yksilöllä itselläänkin jokin mahdollisuus asioihin vaikuttaa. Olen minäkin rahaton tällä hetkellä. Ihan perse auki! Mutta en mä kyllä köyhä koe olevani.
VastaaPoistaSe köyhyys nyt onkin vähän suhteellista. Täällä köyhä on sellainen joka ei pysty ostamaan lapselle koulukirjoja. Afrikassa taas köyhä on sellainen joka kuolee nälkään. Ne olisi varmaan aivan täpinöissään siellä jos saisi edes opettajan käytetyistä kirjoista puhumattakaan.
VastaaPoistaSe köyhyys nyt onkin vähän suhteellista. Täällä köyhä on sellainen joka ei pysty ostamaan lapselle koulukirjoja. Afrikassa taas köyhä on sellainen joka kuolee nälkään. Ne olisi varmaan aivan täpinöissään siellä jos saisi edes opettajan käytetyistä kirjoista puhumattakaan.
VastaaPoistaMiksi pitäisi pystyä ostamaan koulukirja lapselleen? Lain mukaan se on kunnan tehtävä, joten noudatetaan sitä lakia ja jos laki on liian "kallis" sitten sitä muutetaan, ihan demokratian pelisääntöjen mukaan.
Suomi vain nyt näyttää olevan yhteiskunta jossa viranomaiset ovat ainoita joiden ei lakia tarvitse noudattaa, ainakaan omasta mielestään.
Olen minäkin rahaton tällä hetkellä. Ihan perse auki! Mutta en mä kyllä köyhä koe olevani.
VastaaPoistaNiin, eihän siinä kauaa kestänyt kun luokan ADHD äidit ovat hankkimassa koko katraalle uusia kirjoja kun nämä käytetyt ovat niin kuluneita. Pitäisi maksaa 67 euroa kahteen kertaan kummastakin samalla luokalla olevasta sisaruksesta. Enpä usko että maksan.
Miksi pitäisi pystyä ostamaan koulukirja lapselleen?
VastaaPoistaJoku voisi opetella lukemaan.. En ole ottanut siihen aiheeseen mitään kantaa.
Muistan, kun koulussa joskus vaadittiin maksua kokeissa käytetyistä papereista. Eihän tämä summa mitenkään mahdottoman iso ollut, mutta suhteessa siihen kuinka harvoin kokeita oli, hinta oli suhteettoman kallis.
VastaaPoistaPeriaatteesta piti ensin todeta, että "Käytän sitten kokeissa omia papereita." - jostain syystä tämä ei sitten kelvannut :-D