sunnuntaina, heinäkuuta 22, 2012

Q&A – Kuuluuko sairauspoissaolon syy työnantajalle?

Onko työnantajalle pakko kertoa sairauspoissaolon syy? Voiko työterveyshuolto tai –lääkäri antaa diagnoosin sisältävän lääkärintodistuksen vaikka itse en sellaista antaisikaan esimiehelle?

Sairauspoissaolon syytä, diagnoosia ei ole pakko antaa työnantajalle. Työntekijällä on oikeus jäädä sairauslomalle mikäli lääkäri on katsonut työntekijän työkyvyttömäksi. Työnantajalla on kuitenkin oikeus arvioida sairauspoissaolon syytä erinäisten etuuksien maksamista varten kuten myös sairausloman palkanmaksuvelvollisuuden arvioimiseksi. Ilman diagnoosia tämänkaltainen arviointi voi olla mahdotonta.

Työnantaja ei siis voi kumota lääkärin kirjoittamaa lääkärintodistusta työkyvyttömyydestä ja kieltää henkilöä jäämästä sairaslomalle. Lääkärin kirjoittama todistus työkyvyttömyydestä oikeuttaa aina sairauslomaan. Työnantaja voi kuitenkin kieltäytyä maksamasta palkkaa mikäli lääkärintodistuksessa ei ole mainintaa diagnoosista.

Mikäli olet saanut lääkärintodistuksen muulta kuin työterveyslääkäriltä voi työnantaja määrätä käymään työterveyslääkärin luona lääkärintodistuksen varmistamiseksi. Työnantaja joutuu maksamaan kustannukset jotka ovat syntyneet alkuperäisen lääkärintodistuksen hankkimisesta. 

Työterveyshuollolla, työterveyslääkärillä samoin kuin kellä muulla tahansa terveydenhuollon ammattilaisella tulee olla potilaan kirjallinen suostumus terveystietojen luovuttamiseen työnantajalle. Tämä koskee myös lääkärintodistuksia. Työterveyslääkärisi ei siis saa luovuttaa lääkärintodistusta, diagnoosia tai muutakaan terveydentilaan liittyvää tietoa työnantajalle ilman sinun lupaasi.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue myös:
Q&A - Saako sairaslomasta tiedottaa työpaikalla
Q&A - Liukuva työaika
Q&A - Huumausainetestit työpaikoilla
Q&A - Työttömällä on oikeus matkustaa
Q&A - Sairastuminen kesälomalla
Q&A - Kesäloma
Q&A - Työsuhde ja kilpailukielto
Q&A - Isännänvastuu

7 kommenttia:

  1. On vittumaisia työnantajia ja vähemmän vittumaisia, mutta kaikki ne ajattelevat vain omaa etuaan tiukanpaikan tullen. Silloin ei työntekijän arvolla ole mitään merkitystä.

    Pahinta on se että Suomessa on täysi vapaus sanoa ihmisiä irti. Laillisesti tai laittomasti. Irtisanominen on aina lopullinen.

    VastaaPoista
  2. Kolme vuotta sitten Helsinkiläisessä vaateliikkeessä mikään muu lääkärintodistus kuin oman työterveyslääkärin todistus ei kelvannut. Työkaveri oli masentunut ja hänellä oli vaikeita henkisiä ongelmia. Hän kävi Diacorin lääkärillä joka määräsi hänelle sairaslomaa ja lisätutkimuksia. Työnantaja ei kelpuuttanut lääkärintodistusta vaan määräsi työterveyslääkärille. Työterveyslääkäri ei nähnyt henkilössä mitään vikaa vaan määräsi töihin. Työkaveri tappoi itsensä kaksi viikkoa myöhemmin. Puolivuotta myöhemmin kävi ilmi että työterveyslääkäri oli vaateliikkeen omistajan siskon mies. Aika vahvasti näytti siltä että työterveyslääkäri toimi täysin vaateliikkeen omistajan ohjeistuksessa.

    Kumpikin ovat murhaajia!

    VastaaPoista
  3. Työnantajalla on muitakin keinoja painostaa ihmisiä sairaslomalla töihin puolikuntoisena.

    Yksi hyvä esimerkki on nämä keskustelut esimiehen kanssa kun sairauspoissaoloja kertyy tarpeeksi, esim. 10 päivää vuodessa. Keskustelun aiheena on "henkilön sopivuus nykyiseen tehtävään". Noh, esimiehen kanssa keskustelu jäi lyhyeksi koska ilmoitin että diagnoosia enempää en suostu sairaudesta keskustelemaan.

    VastaaPoista
  4. Itse olen töissä isossa "espoolaisessa" energiayhtiössä jossa kolmen päivän sairausloman saa ilman todistusta, mutta pitää soittaa esimiehelle joka arvioi onko (kuulostaako) tarpeeksi sairaalta!!!!

    Ensinnäkin,

    1) Esimies ei ole lääkäri eikä hänellä ole kompetenssia arvioida henkilön työkykyä

    2) Työkyky ei ole esimiehen tehtävä arvioida vaan lääkärin

    3) Minun ei tarvitse sairaudestani muuta sanoa kuin "diagnoosi", eikä lähteä selittelemään kuinka on kuumetta ja kipua siellä sun täällä ja päähän koskee jne.

    Toki esimies voi sanoa että mene lääkärille ja sehän on tietysti ok.

    Minusta toi on yksi esimerkki siitä kuinka sairaslomalle jäänti yritetään tehdä mahdollisimman vaikeaksi vain sen takia että se muutama promille käyttää sairaslomaoikeuttaan väärin. Ei rikollisuuskaan lopu sillä että lopetetaan poliisi.

    VastaaPoista
  5. Entäs sitten kun ihminen käy leikkauttamassa silikonit tisseihinsä Eestissä ja joutuu leikkauksen jälkeen sairauslomalle tulehtuneen leikkaushaavan johdosta??? Mielestäni työnantajan ei tarvitse maksaa tuolloin palkkaa

    VastaaPoista
  6. Sairausloman syyllä ei ole merkitystä sille, että maksetaanko siltä ajalta palkkaa vai ei ja sitä ei sinun mielipiteesi muuta.

    VastaaPoista
  7. Entäs sitten kun ihminen käy leikkauttamassa silikonit tisseihinsä Eestissä ja joutuu leikkauksen jälkeen sairauslomalle tulehtuneen leikkaushaavan johdosta??? Mielestäni työnantajan ei tarvitse maksaa tuolloin palkkaa

    Höpöhöpö, palkkaa ei pidä maksaa sairaslomasta joka tarvitaan itse operaatioon, mutta jos henkilöstä sairastuu komplikaatiohin tai muihin jäkitauteihin, kyse on eri sairaudesta ja palkanmaksuvelvollisuus on selkeä. Ihan sama kuin kustantaisin yksityisellä silmälääkärillä kaihileikkauksen ja sen jälkeen syntyisi vaikka tulehdus niin tottahan siitä kuuluu palkka maksaa.

    VastaaPoista

Sananvapaus ei kata pelkästään sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin)

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Jokainen kirjoittaja vastaa itse omasta kirjoittelustaan ja oman kommenttinsa sisällöstä.