sunnuntaina, maaliskuuta 16, 2014

Nopsa-kodit - asumisoikeusasuntoja ohi jonon?

Asokodit mainostaan Nopsa-koteja joissa asunto luvataan hakijalle 10 päivän sisällä. Nopsa-kodit ovat asumisoikeusasuntoja.

Asumisoikeusasuntojen myyntiä on säädelty lailla asumisoikeusasunnoista (16.7.1990/650). Asumisoikeuden hakija hakee kunnalta järjestysnumeron. Rakennuttajan on myytävä asumisoikeusasunto sille hakijalle jolla on pienin järjestysnumero. Laki ei mahdollista vapaiden asumisoikeusasuntojen kohdistamista tietyille kohderyhmälle. Asuntoa on aina tarjottava kaikille sitä hakeneille ja annettava pienimmän järjestysnumeron haltijalle. Rakennuttaja hakee lopulliselle asunnonmyynnille luvan kaupungilta. Kaupungin velvollisuus on huolehtia että asunnot jaetaan oikein järjestysnumeroiden mukaisesti.

Miten Asokodit voi luvata asumisoikeusasunnon 10 päivässä avaimet käteen periaatteella?

Ei mitenkään. Kyse on joko asumisoikeusasuntojen jakamisesta lainvastaisesti ohi muiden asuntoa hakeneiden tai jos lakia on todellakin tarkoitus noudattaa, kyse on lainvastaisesta ja perättömästä markkinoinnista.

Asokodeilta asumisoikeusasuntoa haetaan nettipalvelun kautta täyttämällä asuntohakemus. Asuntohakemukseen määritellään pyydetyt yhteystiedot, kunnalta saatu järjestysnumero sekä hakukohteet. Hakukohde voi olla ”haen kaksioita Helsingistä” tai haku voi kohdistua vapaisiin ja vapautuviin asuntoihin tietyissä taloyhtiöissä.

Nopsa-kodit ovat Asokotien asumisoikeusasuntoja joita Asokodit eivät ole saaneet myydyksi kolmen kuukauden sisällä. Kolme kuukautta on laissa määritelty takaraja jonka sisällä Asokotien on palautettava pois lähtevälle asukkaalle hänen maksamansa asumisoikeusmaksu indeksikorotuksella tarkistettuna. Asokodeille olisi tietysti tärkeää saada asunto myydyksi silloin kun asunnon vastikkeen maksuvelvollisuus on edelleen pois lähtevällä asukkaalla. Tästä ongelmasta huolimatta laki ei tunne mitään määräaikaa jonka jälkeen Asokodit saisi myymättä jääneen asunnon siirtää pois vapaana olevien asuntojen listalta ja tarjota asuntoa vain tietylle kohderyhmälle.

Näin Asokodit kuitenkin tekee. Tämän pystyy varmistamaan esimerkiksi vertailemalla vapaana olevia asumisoikeusasuntoja Asokotien asuntohaussa ja toisaalta erillistä listaa Nopsa-kodeista. Kun asumisoikeusasunto on siirretty Nopsa-kodiksi se ei ole enää haettavissa vapaana asumisoikeusasuntona.

On täysin mahdollista ja erittäin todennäköistä, että sen jälkeen kun asumisoikeusasunto on siirretty Nopsa-kodiksi tekee uusi Asokotien asiakas hakemuksen tai olemassa oleva asiakas vaihtaa hakemuksensa hakuehtoja siten, että Nopsa-kodiksi merkitty asunto tulee haun piiriin. Nopsa-kodiksi merkitty asunto on tällöin lain mukaan tarjottava myös näille hakijoille. Asokotien kannalta ei ole mitenkään selvää että pienimmän järjestysnumeron omaava henkilö on se joka hakee Nopsa-kotia ja jolle kyseinen asunto Asokodeilta kymmenessä päivässä luvataan.

Todennäköisintä on, että Asokodit tarjoaa asunnon ainoastaan Nopsa-kotia hakevalle eikä ota huomioon että kyseistä asuntoa pitää tarjota myös muille hakijoille jotka eivät ole sitä hakeneet Nopsa-kotina.

Miten on mahdollista että kaupunki hyväksyy lainvastaisen menettelyn?

Kaupunki luottaa rakennuttajan antamaan tietoon siitä ketkä asuntoa ovat hakeneet. Jos kaupunki saa tahallisesti tai tahattomasti vääristeltyä tieto rakennuttajalta on kaupungin lopullinen hyväksyntä virheellinen ja siten lain vastainen.

Käytännössä rakennuttaja toimittaa listan kaupungille asuntoa hakeneista järjestysnumeroineen ja kaupunki varmistaa että asunto menee pienimmän järjestysnumeron haltijalle. Jos rakennuttaja, kuten Asokodit eivät edes tarjoa asuntoa kaikille asuntoa hakeneille, osa hakijoista ohitetaan. Kaupunki ei varmista sitä onko hakijoita ohitettu vaikka heidän laissa määräämä velvollisuus on tehdä näin.

Nopsa-kotien osalta kaupungille päätyvässä lopullisessa listassa hakijoista on vain ne henkilöt tai henkilö joille asuntoa Asokodit on päättänyt tarjota. Eli sille Nopsa-kotia kymmenessä päivässä hakeneelle.

Miksi hakijat eivät sitten valita väärästä kohtelusta?

Jos henkilö hakee esimerkiksi kolmiota Helsingistä ja hänelle ei asuntoa koskaan tarjota, ei hän voi tietää että hänet on ohitettu hakuprosessissa. Hakulistat ja hyväksynnät eivät myöskään ole julkista tietoa joten asian paljastuminen on erittäin epätodennäköistä.

Helsingin kaupungin kiinteistövirasto joka hallinnoi asumisoikeusasukkaiden hyväksymistä pääkaupunkiseudulla on erinomainen esimerkki siitä kuinka helposti asumisoikeusasuntoja jaetaan ohi jonon väärille hakijoille. Viranomaisen kyvyttömyys hoitaa lakisääteistä tehtävää on surkea ja asenne tehtävän antamaan vastuuseen on kuvottava.

Tiesitkö että asumisoikeusjärjestelmä tuhottiin jo ennen sen syntymää?

Asokodit on SATO:n ja VVO:n yhteisomistama. Ei tarvitse mennä pitkälle historiassa löytääkseen väärinkäytöksiä. Vuosituhannen vaihteessa SATO jakoi asumisoikeusasuntoja täysin ohi jonon ja Helsingin kaupunki kylmästi hyväksyi hakemukset. Helsingin kaupunki yritti kaikin keinoin vetääntyä vastuusta. SATO pääsi puolestaan pälkähästä tekemällä erillisen korvaussopimuksen niiden kanssa jotka vääryyden huomasivat. Suurin osa ei huomannut.

Asumisoikeusjärjestelmä oli susi jo syntyessään. Se on kaukana ruotsalaisesta esikuvastaan. Järjestelmä raiskattiin ennen syntymäänsä kun silloiset poliitikot suostuivat rakennuttajien vaatimuksiin asumisoikeusjärjestelmän mukauttamisesta rakennuttajan tarpeiden mukaisesti. Poliitikkoja ei asukkaiden oikeudet ja edut kiinnostaneet.

90-luvulla rakennettujen asumisoikeusyhtiöiden lainoja ei ole lyhennetty ja varat on siirretty rakennuttajayritysten omistajien pohjattomiin taskuihin. Asokodit on hävinnyt vastikekiistan liikaa perityistä vastikkeista. Sama meno kuitenkin jatkuu. Yleishyödyllisyys on puolestaan kaukana Avain Asumisoikeus Oy:n koplauksissa jossa yleishyödyllinen yhtiö joutui yksityisen ja ahneen sijoittajan käsiin. Avain Asumisoikeuden isännöinti ja remontointi ympättiin saman omistajan hallinnoimiin yrityksiin ja asukkaiden lypsäminen kaksin käsin pääsi kunnolla alkuun.

Viranomaisten toiminta on edesvastuuttoman huonoa. Korruptio valvovien viranomaisten , kuten kaupunkien asuntotoimistojen ja ARA:n, sekä rakennuttajien välillä on enemmän kuin todennäköinen. Mikään muu ei voi selittää viranomaisten toimettomuutta ja haluttomuutta puuttuu väärinkäytöksiin.

Asumisoikeusasunnot ovat lisäksi järkyttävän kalliita. Ei tarvitse olla kummoinenkaan neropatti katsoessaan vapaana olevien asuntojen määrää. Ei kukaan haluaa ostaa asuntoa jonka vastike on lain vastaisesti korkeammalla tasolla kuin paikallinen vuokrataso.

Kyllä, asumisoikeuslain mukaan asumisoikeusasuntojen vastikkeet eivät saa ylittää paikallista vuokratasoa (16.7.1990/650 4 LUKU 16§ ). Näin on tapahtunut erityisesti pienemmissä asunnoissa jo kauan sitten. Lain noudattaminen tässäkään kohdin ei näytä kiinnostavan ketään, ei varsinkaan valvovia viranomaisia.

Asokotien väärinkäytökset Nopsa-kotien muodossa ovat huolestuttava piirre. Tosin se ei ole yllätys, onhan SATO yksi sen omistajista.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue myös:
Avain Asumisoikeus Oy:n vastikkeet nousevat 15% vuosivauhdilla
Avain Asumisoikeus Oy – suuri puhallus ja kuinka se tehtiin
Avain Asumisoikeus Oy on asumisen suurin vihollinen
Avain Asumisoikeus Oy:n tähtiin kohoavat vastikkeet karkottavat asukkaat
Avain Asumisoikeus Oy:n asukkailla on vaikeat ajat edessä
Avain Asumisoikeus Oy:n asukkailla on vaikeat ajat edessä, osa 2

Lue myös:
Vuokrasopimuksen lyhyt oppimäärä

30 kommenttia:

  1. Mä ihmettelinkin kun näin metrossa Nopsa-kotien mainoksen, että miten kukaan voi luvata kenellekään asunnon hakemisesta 10 päivän sisällä? Mutta että nämä on vielä asumisoikeusasuntoja joiden jakaminen on lailla säädelty .... huhuh.

    Sen ymmärtäisi että jakaisi vuokra-asuntojaan ....

    VastaaPoista
  2. Oikeastaan kysymys joka blogin muuten erinomaisessa artikkelissa jäi auki, oli se, että onko tosiaan niin että asumisoikeusasuntojen hakulistat ei ole julkisia tietoja? Nehän menee kaupungille ja oletusarvoisesti kaikki kaupungin paperit on julkista, ellei sitten hallintolaissa erikseen täytetyt salassapitosäännökset estä, tosin tässä kohdin uskon että kysymys ei ole sellaisesta. Voisiko joku varmistaa?

    Sittenhän meidän ei tarvitse muuta kuin pistää kaupungin kiinteistöviraston nössöt hommiin ja pyytää listoja nähtäväksi.

    VastaaPoista
  3. Tämä on juuri näin! Erityisesti Helsingin kaupungin viranomaiset ovat täysin kyvyttömiä vahtimaan rakennuttajia. Kerronpa oman esimerkin miten asunto jaettiin ohi minun.

    Asuntoa olivat hakeneet asuntohakemuksen täyttämällä henkilöt

    A
    B
    C
    D
    E
    F

    Asuntoa kuitenkin tarjottiin henkilöille B, C, D, E joista valittiin ienin järjestysnumero jonka kaupunki hyväksy.

    Kaupunki ei millään tavoi huomioinut että henkilöille A ja F ei asuntoa tarjottu lainkaan ja henkilöllä F oli itseasiassa pienin järjestysnumero.

    VastaaPoista
  4. Rakennuttajan vaikeus saada asuntoa kaupaksi ei oikeuta rikkomaan lakia.

    Kaupungille puolestaan on tyypillistä että he eivät ennakoivasti tee mitään toimenpiteitä varmistaakseen asianmukaisen asuntojen jakamisen. Kaupunki odottaa että virhe tapahtuu ja joku valittaa.

    Kuten blogikin sanoi, on erittäin epätodennäköistä että kukaan koskaan edes huomaisi itsensä ohitetun jonossa.

    Kaupungin tehtävä on valvoa asuntojen jakoa, joten miksi siellä niin munattomia päälliköitä ettei näinkään yksinkertainen asia onnistu.

    VastaaPoista
  5. Voisiko blogi tai muu asiantuntija muotoilla virallisen kirjeen jolla voisin pyytää nähtäväksi kaupungilta listat hyväksytyistä henkilöistä kohteittain tietyltä ajalta?

    Olen nimittäin hakenut kaksioita Asokodeilta jo 8 kuukautta ja haluaisin varmistua että ne kaksiot jotka tuona aikana ovat vapautuneet on jaettu oikein. En nimittäin ole saanut tarjousta kuin yhdestä kaksiosta.

    Yksi vapautunut kaksio 8 kuukauden sisällä? Todella epätodennäköistä!

    VastaaPoista
  6. Minusta Nopsa-koti systeemi on toiminut varsin hienosti. Itse asun yhdessä.

    Kun hakiessa kysyin että monelleko sitä asuntoa tarjoatta niin vastaus Asokodeilta oli että asuntoa on yritetty saada myydyksi kuukauksia ja minulle tarjotaan jos haluan, ei muille.

    Kun epäilin että kaupunki ei sitä varmaan hyväksy että vain yhdelle tarjotaan niin sanoivat että se ei ole ongelma. Kaupunki hyväksyy sen mitä he ehdottavat.

    Onko tämä nyt sitten laitonta?

    VastaaPoista
  7. Onko tämä nyt sitten laitonta?

    Kyllä se on! Mistä asunnosta on kyse? Asuntoa on tarjottava kaikille sitä hakeneille eikä vain Nopsa-kotia hakeneelle!

    VastaaPoista
  8. Kuka kaupungilla on vastuussa oleva virkamies. Tää touhuhan on ihan käsittämätöntä.

    VastaaPoista
  9. Kuka kaupungilla on vastuussa oleva virkamies.

    Helsingin kaupungissa asiasta vastaa toimistopäällikkö Matti Pitkänen.

    Muista kaupungeista en osaa sanoa. Häneltä voinee pyytää selvityksen miten asunnot on jaettu. Eiköhän asuntojakolistat ole julkisia jo viranomaisten toiminnan julkisuuden perusteella.

    VastaaPoista
  10. Vielä edelliseen, Pitkänen se oli ainakin pari vuotta sitten kun aso-asunnoista hänen kanssaan keskustelin, voihan se henkilö olla vaihtunutkin. Varmimmin selviää kun ottaa suoraan yhteyttä puhelimella.

    VastaaPoista
  11. En edes uskalla kysyä mitä ARA sanoo tähän Nopsa-koti touhuun?

    VastaaPoista
  12. Voisiko kuluttajavirasto puuttua oma-aloitteisesti Asokotien mainontaan?

    Jokainen ymmärtää (paitsi ARA ja Helsingin kaupungin viranomaiset) että asumisoikeusasunnon lupaaminen 10 päivän sisällä avaimet käteen periaatteella on huijausta. Jos oletetaan että Asokodit noudattaa lakia niin kyse on täysin perättömästä mainonnasta.

    VastaaPoista
  13. Lähetin blogille julkaistavaksi puhelinkeskustelun jonka kävin Asokotien edustajan kanssa! Toivottavasti blogi julkaisee keskustelun koska siinä käy ilmi juuri väitteiden todenperäisyys.

    Asokotien henkilö sanoi suoraan että kun asumisoikeusasuntoa ei ole saatu kaupaksi se annetaan ensimmäiselle joka sitä jossain vaiheessa hakee. Eli kun asunto on siirretty Nopsa-kodiksi, sitä ei enää tarjota muille.

    Aikooko kaupunki hyväksyä nämä hakemukset?

    Näemme todennäköisesti oikeudessa ensimmäiset tapaukset joissa annettu asumisoikeusasunto oikeuden määräyksellä joudutaan antamaan oikealle hakijalle.

    Kuka uskaltaa asumisoikeusasuntoa edes ottaa jos ei ole varma siitä saako asunnossa asua viranomaisten lepsuilun takia.

    VastaaPoista
  14. Jos ne asunnot ovat olleet jo kuukausia myynnissä, eivätkä ole kelvanneet pienemmillä järjestysnumeroilla hakeville, niin miten ne muka kelpaisivat sitten, kun ne on siirretty Nopsa-asunnoiksi?
    Taitaa tässäkin vain perisuomalainen kateus olla asiaa kritisoivien aivoissa. Heti vaan asunto muuttuu houkuttelevammaksi, jos joku toinenkin sitä haluaa, ja todennäköisesti vielä tarvitssekin sitä enemmän kuin te valittajat.

    VastaaPoista
  15. Jos ne asunnot ovat olleet jo kuukausia myynnissä, eivätkä ole kelvanneet pienemmillä järjestysnumeroilla hakeville, niin miten ne muka kelpaisivat sitten, kun ne on siirretty Nopsa-asunnoiksi?

    Tässä kommentissa näkyy juuri se uusavuton lukutaidottomuus ja kyvyttömyys omaksua sekä ymmärtää asioita ja asiayhteyksiä.

    1) Laki sanoo että asunnot on jaettava hakijoiden kesken järjestysnumeron mukaisesti.

    2) Jos asunto ei mene heti kaupaksi, se ei tarkoita sitä etteikö asunnolle ilmestyisi hakijoita myöhemmin kun tarjouskierrokset ovat päättyneet.

    3) Jos joku henkilö hakee nyt Nopsa-kotina tiettyä asuntoa ei asuntoa voi automaattisesti antaa hakijalle vaan sitä tulee tarjota myös niille hakijoille jotka ovat saman tyyppistä asuntoa hakeneet sen jälkeen kun viimeisin tarjouskierros on päättynyt.

    4) Jos hakijoita on vain yksi, ei se ole lain vastaista. Silloin yksi hakija saa asunnon. Jos hakijoita on monta, pienin järjestysnumero saa asunnon.

    Pointtihan tässä lienee se että Asokodit ei voi tietää etukäteen onko asunnolle yksi vai useampi hakija. Hakijajoukkoa ei voi rajoittaa vain Nopsa-kotia hakeviin vaan siihen pitää ottaa mukaan myös muut normaalisti asumisoikeusasuntoa hakeneet hakijat. Laki ei tunne mahdollisuutta kohdistaa hakua vain yhdelle kohderyhmälle.

    Otetaan esimerkki:

    -Asunto A 2h+k vapautuu 1.11.2013.

    -Asokodit järjestää tarjouskierroksia kolmen kuukauden ajan aina 31.1.2014 asti ja toteaa
    ettei asunto mene kaupaksi

    -Asunto A siirretään Nopsa-kodiksi 1.2.2014 ja se luvataan hakijalle 10 päivässä

    - 5.2.2014 Henkilö A (jnro 15000) tekee asumisoikeusasuntohakemuksen Asokotien palveluun ja hakee kaksiota samalta alueelta

    - 10.2.2014 Henkilö B (jnro 90000) tekee Nopsa-koti hakemuksen asunnosta A

    Mitä tapahtuu seuraavaksi?

    Asokodit on luvannut asunnon 10 päivässä Nopsa-kotia hakevalle henkilö B:lle, mutta lain mukaan asunto pitää antaa henkilölle A jolla on pienin järjestysnumero.

    Olen 100% varma että näin ei tapahtu ja kaupunki menee hyväksymään henkilön B koska Asokodit ei edes kerro että Henkilö A on myös asuntoa hakenut.

    Jos Asokodit antaa asunnon henkilölle A kuten lain mukaan kuuluu, silloin markkinointi on täysin lainvastaista ja katteetonta.

    Ymmärrätkö?

    VastaaPoista
  16. Erinomainen artikkeli.

    VastaaPoista
  17. Vittu mitä paskaa. Eikö se ole tärkeää että asunnot saa kaupaksi. Ei kai se kenenkään etu ole pitää asuntoja tyhjänä?

    VastaaPoista
  18. Vittu mitä paskaa. Eikö se ole tärkeää että asunnot saa kaupaksi. Ei kai se kenenkään etu ole pitää asuntoja tyhjänä?

    Just. Eli tarkoitus pyhittää keinot. Lakia ei tarvitse noudattaa?

    Laki määrittee miten asunnot jaetaan eikä niitä jaeta minkään muun perusteella. Jos halutaan jakaa asuntoja mielivaltaisesti jollain muulla perusteella niin se edellyttää lain muuttamista.

    Täällä on todella tyhmiä ihmisiä kommentoimassa!

    VastaaPoista
  19. Otetaan esimerkki:

    -Asunto A 2h+k vapautuu 1.11.2013.

    -Asokodit järjestää tarjouskierroksia kolmen kuukauden ajan aina 31.1.2014 asti ja toteaa
    ettei asunto mene kaupaksi

    -Asunto A siirretään Nopsa-kodiksi 1.2.2014 ja se luvataan hakijalle 10 päivässä

    - 5.2.2014 Henkilö A (jnro 15000) tekee asumisoikeusasuntohakemuksen Asokotien palveluun ja hakee kaksiota samalta alueelta

    - 10.2.2014 Henkilö B (jnro 90000) tekee Nopsa-koti hakemuksen asunnosta A

    Mitä tapahtuu seuraavaksi?

    Asokodit on luvannut asunnon 10 päivässä Nopsa-kotia hakevalle henkilö B:lle, mutta lain mukaan asunto pitää antaa henkilölle A jolla on pienin järjestysnumero.

    Olen 100% varma että näin ei tapahtu ja kaupunki menee hyväksymään henkilön B koska Asokodit ei edes kerro että Henkilö A on myös asuntoa hakenut.

    Jos Asokodit antaa asunnon henkilölle A kuten lain mukaan kuuluu, silloin markkinointi on täysin lainvastaista ja katteetonta.

    VastaaPoista
  20. Sorry, jäi kommentti pois. Hyvä esimerkki.

    VastaaPoista
  21. En yhtään ihmettele. Olen laittanut kaksio hakemuksen Asokodeille sisään viime vuoden marraskuussa.

    Vajaa pari viikkoa sitten Nopsa-kotina oli kaksio joka täytti hakuehdot "Helsinki, 2h+kk". Tätä asuntoa ei koskaan tarjottu minulle!

    Jos Asokodit järjesti tarjouskierroksia tästä asunnosta niin miksi minulle ei sitä tarjottu?

    Nyt asunto ei ole enää listalla joten joku on saanut sen.

    Taidan palkata lakimiehen selvittämään miten asunto jaettiin ja miksi kaupungi hyväksyi hakijan.

    Ei toimi järjestelmä ehei.

    VastaaPoista
  22. Erinomainen artikkeli! Olen juuri kuukausi sitten käynyt pitkän sähköpostikeskustelun asiasta jossa mukana oli Asokotien edustaja, Helsingin kaupungin toimistopäällikkö sekä ARA:n edustaja.

    Tutkimuksen ja keskustelun perusteella olen täysin vakuuttunut siitä että joko

    a) ASOKODIT rikkoo lakia jakamalla asuntoja ohi järjestysnumeromenettelyn tai
    b) mainonnan antama lupaus asunnosta 10 päivän sisällä on lainvastainen koska kyseistä lupausta ei pysty täyttämään jos asunnot jaetaan lain mukaisesti

    Sekä mikä tässä koko keskustelussa kiinnitti huomioita oli se, että Helsingin kaupunki ei ollut kiinnostunut selvittämään miten ASOKODIT jakaa asuntoja mainonnanmukaisin ehdoin. Kaupungin edustaja kysyi Asokodeilta tyyliin "jaattehan asunnot järjestysnumeron mukaiseti" ja vastaus oli "tottakai". Kaupunki ei ollut valvovana viranomaisena ollenkaan kiinnostunut asian selvittämisessä ja jäljemmässä keskustella kävi ilmi, että kaupunki vain odottaa että ilmenee henkilö joka on ohitettu asunnon jaossa ennen kuin puuttuu asiaan.

    Kuten blogistin artikkelissakin todetaan, se että tällainen kävisi ilmi on erittäin epätodennäköistä.

    Kaupungin luulisi lainvaatiman velvollisuuden perusteella olevan kiinnostunut proaktiivisesti selvittämään Asokotien uusi asunnonjakoperiaate. Selvittäminen oli kuitenkin tasolla "ettehän tee väärin, ai ette, kiva".

    Alarvoista.

    ARA sentään lopulta vastasi selvästi että asuntoja ei saa kohdistaa jaettavaksi vain tietylle ryhmälle ja riippumatta Asokotien mainonnasta asunto pitää jakaa kaikkien hakijoiden kesken.

    Tässäkään ei kuitenkaan haluttu selvittää asiaa mitenkään, eli tapahtuuko näin, vaan väistettiin vastuuta toteamalla että he eivät ota kantaa markkinointilupaukseen, se asia kuuluu kuluttajaviranomaiselle.

    Viranomainen siis totesi että näin pitää toimia, mutta asian tarkistamiseksi toimiiko Asokodit lainmukaisesti ei tehdä mitään. Ei minkäänlaista yhteistyötä eri viranomaisten välillä vaikka hallintolakin edellyttää hyvää hallintotapaa johon proaktiivisen yhteistyön luulisi kuuluvan.

    Käytännössä Asokodit jatkaa asuntojen jakamista lainvastaisesti tai vaihtoehtoisesti lainvastaista mainontaa.

    Alla olevissa posteissa kirjeenvaihtoa.

    VastaaPoista
  23. Tässä kaupungin ainoa selvitys asiaan, toimiiko Asokodit lainmukaisesti. - Eli kysymällä johdattelevasti Asokodeilta ja uskomalla vastaus.


    ________________________________________
    Lähettäjä: XXXXXXXX
    Lähetetty: XXXXXXXX
    Vastaanottaja: asuntoas Hki/kv
    Aihe: VS: Asumisoikeus - Nopsa-asunnot ?

    Hei
    Kyllä se näin menee. Näin saamme uusija hakijoita, ja asunnot jotka siirtyvät Nopsa-asunnoiksi, ovat asuntoja joita on tarjottu 3 kk ajan ja asukkaiden vastikevastuu on päättynyt.
    Asunnot tarjotaan edelleen järjestysnumeron mukaisesti ellei hakijoita löydy, asunnot laitetaan vuokraukseen.


    Ystävälisin terveisin

    Asokodit

    XXXXXXXXXXXXXXX
    Asuntopalvelu
    Leankatu 3, 00240 Helsinki
    XXXXXXXXXXXXXXX

    http://www.asokodit.fi/

    -----Alkuperäinen viesti-----
    ________________________________________
    Lähettäjä: asuntoas Hki/kv
    Lähetetty: XXXXXXXXXXXX
    Vastaanottaja: XXXXXXXXXXXX
    Aihe: VS: Asumisoikeus - Nopsa-asunnot ?

    Hei
    Kaupunki antaa jokaiselle hakijalle järjestysnumeron hakemusten perusteella. Sen jälkeen hakija ilmoittautuu talonomistajalle ja esittää alue- ja asuntokohtaiset toveensa. Talonomistaja tarjoaa asumisoikeudet järjestysnumeroiden mukaisessa järjestyksessä kohteeseen ilmoittautuneille. Normaalisti hakuprosessi vie enemmän aikaa. Tässä on varmasti kyseessä tilanne, että asunto ei ole mennyt useista yrityksistä huolimatta kaupaksi, ja sitä yritetään täälä tavoin markkinoida. Lähetän Asokodeille tiedustelun tästä markkinointitavasta.

    XXXXXXXXXXXXXXXX
    toimistopäällikkö

    VastaaPoista
  24. Tässä vastaus jossa valvova viranomainen sanoo ryhtyvänsä toimiin VASTA jos löytyy hakija jota on kohdeltu väärin. - Miksei voida pyytää kunnollinen selvitys Asokodeilta siitä miten Nopsa-koti hakemus ja perinteinen asumisoikeusasunto hakemus käsitellään yhdessä siten että asuntoa tarjotaan kaikille hakijoille? Se että asunto on jaettu väärin, ohi hakijan, ei tule paljastumaan niin kauan kuin blogistinkin mainitsemat hakulistat eivät ole julkisia.

    Jos asunnon hakija ohitetaan hän ei voi tietää ohituksesta kun asuntoa ei koskaan hänelle tarjottu. Tämä ei näytä menevän jakeluun!

    >----Alkuperäinen viesti----
    >Lähettäjä: asuntoas@hel.fi
    >Päivämäärä: XXXXXXXXXXXXXXX
    >Vastaanottaja: XXXXXXXXXXXX
    >Aihe: VS: ARA:n kommentti - Vs: Re: VS: Asumisoikeus - Nopsa-asunnot ?
    >
    >
    >Hei
    >Vastasin kysymykseenne.
    >Kuten jo aiemmassa viestittelyssä on käynyt erittäin selvästi ilmi, Asokotien tämänkaltainen markkinointi tulee
    >kyseeseen vasta siinä vaiheessa, kun asumisoikeutta on yritetty pikään myydä, mutta kukaan ole ollut kiinnostunut asunnosta. Suoraan ei tällaiseen markkinointiin siis voi mennä. Asodit yritti monta kuukautta löytää ostajan, mutta ei onnistunut. Jos te tiedätte jonkun, joka olisi halunnut asumisoikeuden XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX, mutta ei ole saanut, niin kertokaa toki. Meidän tulee valvovana viranomaisena ryhtyä toimenpiteisiin, jos tällainen hakija löytyy. Ýksikään hakija ei ole asunto-osastolle ilmoittanut, että järjestysnumeroperiaatetta on loukattu tai muutoin toimittu lainvastaisesti. Tekin olette ilmoittanut, että ette ole hakija tai, että teidän oikeuksianne olisi loukattu.
    >Markkinoinnin tulisi tietysti aina olla sellaista, ettei siitä synny väärinkäsityksiä.
    >
    >XXXXXXXXXXXXXXX
    >toimistopäällikkö

    VastaaPoista
  25. Tässä puolestaan ARA:n vastaus - eli asunnot on jaettava kaikkien hakijoiden kesken riippumatta siitä miten asuntoa on markkinoitu.

    Se että tekeekö Asokodit näin on sitten täysin eri asia. Sitä ei haluta selvittää vaan sysätään vastuu markkinoinnista kuluttajaviranomaisille. Viranomaiset voisivat tehdä tässä yhteistyötä.

    Käytännössä asumisoikeutta valvovien viranomaisten mielestä Asokotien täytyy toimia näin ja oletetaan ilman lisäselvityksiä että toimii, jos ongelmia on, asia kuuluu kuluttajaviranomaiselle.

    Arvata voi että kuluttajaviranomainen puolestaan toteaa että markkinointi ei saa olla lainvastaista ja asia jää siltäkin osin siihen. Ilman tarkempaa selvitystä.

    Ei tämä ole lain tarkoittamaa valvomista.

    Tilanne on sama kuin henkilöä epäiltäisiin pankkiryöstöstä, poliisi kysyisi "ethän tehnyt sitä", johon henkilö vastaisi "en", ja asia olisi sillä selvä.

    >----Alkuperäinen viesti----
    >Lähettäjä: XXXXXXXXXXXXXXX
    >Päivämäärä: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
    >Vastaanottaja: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
    >Aihe: VS: ARA:n kommentti - Vs: Re: VS: Asumisoikeus - Nopsa-asunnot ?
    >
    >XXXXXXXXXXXXXXXXXXX,
    >
    >asumisoikeusasunnoista annetun lain (650/1990) 4 g §:n mukaan ARA voi
    >antaa yleistä ohjausta asumisoikeustalojen asumisoikeuden haltijan valinnassa. Lain mukaan asunnonhakijoille on tehtävä tarjouskierros järjestysnumeron mukaisessa järjestyksessä. Jos hakijoita tai tarjouksen hyväksyjiä ei ole ja asunto jää tyhjilleen, voidaan asuntoa markkinoida muillekin. On hyvä, että markkinoinnilla pyritään minimoimaan tyhjäkäynti, se on asumisoikeuden haltijoidenkin edun mukaista. Asunnot on ilmoitettava julkisesti haettaviksi, mutta markkinointia voidaan suunnata tietylle kohderyhmälle. Jos kuitenkin asuntoon ilmaantuukin järjestysnumeroltaan pienempi hakija, tämä valitaan, kuului hän markkinoinnin kohderyhmään tai ei. Markkinointilupauksen takia ei tietenkään voi ohittaa lakia. Kunta tarkistaa ennen hyväksymispäätöstä, että järjestysnumeroperiaatetta on noudatettu.
    >
    >Markkinoinnin tulee olla lain ja hyvän tavan mukaista. Jos yhtiö markkinoi
    pystyvänsä järjestämään asunnon 10 päivässä, se on vastuussa markkinoinnin oikeellisuudesta. Kuluttaja-asiamies valvoo markkinoinnin lainmukaisuutta.
    Ilmoituksen lainvastaisesta markkinoinnista voi tehdä kuluttaja-asiamiehelle.
    >
    >Ystävällisin terveisin,
    >XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
    >Apulaisjohtaja
    >Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, Vesijärvenkatu 11 A, 15140
    >LAHTI Puh. XXXXXXXXXXXXXXXXXX

    VastaaPoista
  26. Ja vielä lopputoteamus tähän ARA:n kommenttiin:

    Kunta tarkistaa ennen hyväksymispäätöstä, että järjestysnumeroperiaatetta on noudatettu.

    Kunta ei tee käytännössä mitään tarkistusta asialle. Kunta saa listan hakijoista Asokodeilta. Lista on tehty Asokodeissa ja siitä ei käy ilmi kaikkia hakijoita vaan ainoastaan hakijat joille asuntoa on tarjottu.

    Eli jos Asokodit on ohittanut hakijoita jättämällä asunnon edes tarjoamatta, ei kaupunki puutu tähän millään tavoin vaikka sillä on lainmukainen velvollisuus varmistaa että

    a) asuntoa on tarjottu kaikille sitä hakeneille
    b) asuntoa menee järjestysnumerolle joka on pienin kaikkien hakijoiden kesken

    Ongelma on siis se että kaupunki luottaa Asokotien listaan. Jos Asokodit ilmoitta että Nopsa-asunnolle on yksi hakija (asuntohan luvaan 10 päivässä) kaupunki hyväksyy hakijan eikä selvitä sitä ohittiko Asokodit muita hakijoita.

    VastaaPoista
  27. Mielenkiintoista. Uskoisin että Asokodit kiertää lakia sillä että väittää tilannetta josssa henkilö hakee Nopsa-kotia yhdeksi markkinointikierrokseksi johon ei kesken oteta uusia hakijoita. Silloin asunto menee tälle yhdelle hakijalle eikä mukana ole niitä hakijoita jotka asuntoa ovat muutoin hakeneet.

    Kannattaa muistaa että Nopsa-koti ei ole enää vapaana normaalissa asumisoikeusasunto haussa. Mikä sikäli on huonoa markkinointia koska nyt asuntoa tarjotaan vaan "Nopsa-koti" markkinointiryhmälle eikä yleisesti vapaana olevana asuntona.

    Ai niin, ARA:n juuri tuossa yllä sanoi että tämä on lainvastaista kohdennusta.

    Mitä ihmettä?

    VastaaPoista
  28. Asokodissa 7 vuotta asuneena ja alkuvuodesta viimein vuokra-asuntoon päässeenä voin sanoa että Asokotia en suosittele kenellekään. Aso-maksut ovat korkeat, kämpät on vanhoja ja huonossa kunnossa, vastikkeet ovat korkeita ja nousevat vuositain 10%.

    Ei koskaan enään Asokotiin.

    VastaaPoista
  29. Asokodit on muutenkin aivan viimeinen paikka jonka asuntoihin kannattaa muuttaa. Työntekijöinä surkeinta paskasakkia suojatyöpaikoillaan mitä löytyy, yhtään järkevät lähtevät suosiolla pois.

    Ainakaan mistään lainvoimaisista määräyksistä eivät välitä. Rakentamismääräyksiä ei tunneta ja isännöitsijän siunauksella sai "luvan" puulla lämmitettävä kylpypalju. Kyllähän kylpypaljun saa toki asentaa pihalleen, mutta puun polttamista ja sisäilmaa pilaavaa toimintaa varten on kyllä määrätty etäisyydet.

    Kuitenkaan tätä asiaa ei ilmoituksesta huolimatta näemmä enää käsitellä lainkaan ja asukas saa vapaasti savustaa koko muuta taloyhtiötä vaikka päivittäin ja aamusta iltaan.

    Parempi välttää kuin ruttoa.

    VastaaPoista
  30. "Helsingin kaupungin kiinteistövirasto joka hallinnoi asumisoikeusasukkaiden hyväksymistä pääkaupunkiseudulla on erinomainen esimerkki siitä kuinka helposti asumisoikeusasuntoja jaetaan ohi jonon väärille hakijoille"

    Ei homma toimi muuallakaan. ASO-asuntoja jaellaan miten huvittaa, eikä touhuilua valvo käytännössä kukaan. Lisäksi asunnot ovat pahimmillaan niin surkeassa kunnossa, ettei niissä ole edes toimivaa ilmanvaihtoa. Kukaan ei valvo, että asunnot ovat edes asumiskelpoisessa kunnossa. Väärinkäytöksistä ei seuraa mitään. Ongelmista on turha edes ilmoittaa, vaan on sama muuttaa välittömästi asunnosta pois.

    Järjestelmä on niin mielipuolinen, ettei yksittäisen väärinkäytöksen uhriksi joutuneen kannata käytännössä lähteä haaskaamaan aikaansa ja rahaansa pitkään ja tyhjänpäiväiseen prosessiin, koska väärinkäytöksistä ei seuraa kuitenkaan mitään, eikä suomalaisista pähkähulluista prosessista ole oikeasti mitään hyötyä.

    VastaaPoista

Sananvapaus ei kata pelkästään sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin)

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Jokainen kirjoittaja vastaa itse omasta kirjoittelustaan ja oman kommenttinsa sisällöstä.