Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

perjantaina, tammikuuta 02, 2015

Poliisin kirjoittamaa sakkoa ei tarvitse maksaa

Poliisin rangaistusvaatimuksen yhteydessä antamaa sakkoa ei tarvitse maksaa ennen kuin sakko on lainvoimainen.

Esimerkiksi liikennerikkomuksen yhteydessä poliisi kirjoittaa rangaistusvaatimusilmoituksen. Ilmoitukseen on kirjattu myös poliisin vaatima sakko ja ilmoituksen mukana henkilö saa pankkisiirtolomakkeen sakon maksamista varten. Jotta poliisin kirjoittama sakko olisi lainvoimainen ja perittävissä sakon saajalta, syyttäjän on vahvistettava rangaistusmääräys.

Rangaistusmääräyksen vahvistamiseen voi kulua sakotushetkestä jopa puoli vuotta. Kun syyttäjä on vahvistanut sakon jonka perustetta henkilö ei ole kiistänyt, lähetetään maksumuistutus jonka maksamiseen on aikaa yksi kuukausi. Mitään korkoa tai kuluja ei voi periä eikä peritä ajalta ennen maksumuistutuksen lähettämistä.

Valitettavasti suurin osa ihmisistä menee maksamaan sakkonsa heti koska pelkäävät aiheettomasti viranomaisten pelottelua vakavista seurauksista ja ulosotosta. Poliisin määräämä sakko makaa kuitenkin Oikeusrekisterikeskuksen perintärekisterissä niin kauan kunnes tieto syyttäjän vahvistuksesta saapuu. Vasta sen jälkeen lähetetään ensimmäinen maksumuistutus.

Vaikka sakkoa ei vastustaisikaan on erittäin huonoa henkilökohtaista taloudenpitoa maksaa laskuja etukäteen, varsinkin silloin kun maksamatta jättämisestä ei ole korkoseuraamuksia.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Tiesithän että yksityistä parkkisakkoa ei tarvitse maksaa!

Lue myös:
Q&A - Saako poliisille valehdella?
Onko rikosilmoitus sama asia kuin tutkintapyyntö?
Q&A - Poliisikuulustelun saa tallentaa
Epäiltynä ja todistajana samassa kuulustelussa
Miten suojautua urkinnalta ja viranomaisten mielivallalta

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samaa ihmettelin kun sukulaispoika sai ylinopeussakot ja kiirellä meni maksamasn, ettei tule seurauksia. Tyhmäksi haukuin.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Ja aina voi maksaa pala kerrallaan, kunhan lyö maksun aina samalla viitteellä.

Anonyymi kirjoitti...

Vittuillessaan voi jättää viitteenkin pois.

Anonyymi kirjoitti...

En todellakaan suosittele maksamaan kuin vasta vahvistamisen jälkeen. Itse sain poliisilta sakon ja poliisi kehtasi vielä sanoa että sulla on pari viikkoa aikaa maksaa. En maksanut. Jäin odottamaan syyttäjän vahvistusta. Syyttäjä melkein puolitti sakon kun oli poliisisetä väärin määrännyt.

Muutoinkin, todella tyhmää maksaa etukäteen mitään. Kuten blogistikin sanoo, huonoa taloudenhoitoa. Laskut maksetaan aikasintaan eräpäivänä ja jos ei ole edes korkoseuraamuksia niin mielummin vasta eräpäivän jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Laskut maksetaan aikasintaan eräpäivänä ja jos ei ole edes korkoseuraamuksia niin mielummin vasta eräpäivän jälkeen.

Juuri näin. Moni firma perii maksumuistutusmaksun 5 euroa jos lasku on maksettu eräpäivän jälkeen, mutta kanttaa muistaa että muistutusmaksun voi periä vain mikäli lasku on tullut 2 vko ennen eräpäivää ja maksumuistutus 2 vko eräpäivän jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Voin varmistaa tämän. Sain kesällä sakot liikenneturvallisuuden "vaarantamisesta".

Kyseinen on lainausmerkeissä, koska a) Mikä muu liikenne b) mistä lähtien peltoaukeat ovat olleet taajamaa ja c) Tilanne nopeutta en ylittänyt.

Kuitenkin, en maksanut mitään puoleen vuoteen, koska ei ollut mistä maksaa. Ei opiskelija budjetilla makseta 150 euron rikesakkoja 100 nettotuloista ihan hetkessä. Ja sakko ei paisunut siitä miksikään. Puolen vuoden iässä tuli sakko postissa ja siitä kuukauden kuluttua huomautus, jonka sain vasta maksuun.

Kannattaa siis hyödyntää tämä puolen vuoden "maksuaika", mikäli sitä tarvitsee. ;) Mutta tietysti jos rahaa löytyy, niin voihan sen aina hoitaa ajoissakin, kyllä ne joutuu sen sitten palauttamaan korkoineen, jos myöhemmin sakko lievenee.. :D

Anonyymi kirjoitti...

Tilanne nopeutta en ylittänyt.

Ilmeisesti ylitit, koska ylinopeutta ajoit.

Anonyymi kirjoitti...

Kuka sanoi että ajoi ylinopeutta? Luotatko poliisiin?

Anonyymi kirjoitti...

No jos tarvitsee ihmetellä että mikä ihmeen taajama ja painottaa 'tilannenopeuden' pysyneen hallinnassa, niin kyllä siinä on silloin ylinopeutta menty.

Jos et luota poliisiin, niin kai sulla on videokameratallenne, jolla saat kumottua kyseisen rangaistusvaatimuksen?

Anonyymi kirjoitti...

Ai laskut maksetaan aikaisintaan eräpäivänä. Jos tuolla asenteella ei tule ongelmia niin ihme on. Minä näen normaalina, että kertaluonteinen maksu maksetaan heti tai jos palkkapäivä on ennen eräpäivää, niin palkkapäivänä.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Ai laskut maksetaan aikaisintaan eräpäivänä. Jos tuolla asenteella ei tule ongelmia niin ihme on.

Raha on lähtenyt maksajan hallusta eräpäivänä, joten se ei silloin myöhässä ole.

Kaiken lisäksi laskuissa on yleisesti ottaen 10 päivän huomautusaika, joten maksaminen eräpäivänä ei ole mikään ongelma.

Anonyymi kirjoitti...

Jos on luottotiedot menneet ja velkaa paljon eikä ole mahdollisuutta/halua maksaa niin mitäs sitä enää sakkoja makselemaan? Ulosoton jatkoksi vain, tosin varattomilta ja työttömiltä ei saada mitään perittyä.

Anonyymi kirjoitti...

" Anonyymi Anonyymi sanoi...

Tilanne nopeutta en ylittänyt.

Ilmeisesti ylitit, koska ylinopeutta ajoit."

Oletko jonkin sortin trolli?

Tilannenopeudella ei ole mitään tekemistä nopeusrajoituksen kanssa! Liikenteessä on käsittämättömän määrä tilanteita ja paikkoja, joissa tilannenopeus ylittyy jo ENNEN nopeusrajoitusta. Otetaan esimerkiksi Helsingin taannoiset ketjukolarit, joissa 100 km/h rajoitus ylitti tilannenopeuden suurinpiirtein kaksinkertaisesti. Enkä liioittele yhtään, kun edellämenevän auton takavalojen näkyvyys menee alle 50 m, alkaa olla kysymys siitä että sopiiko enää ajaa edes 50 km/h. No ihmiset kiskoivat miestä 110 km/h ja etenkin katumaasturit oikein esittivät kuinka niillä "voi" jaa, sekä loppu on historiaa.

Sama pätee myös toisinpäin. Tyypillinen pohjalainen 80 km/h maantie peltoaukealla ja tilannenopeus oon yhtäkkiä helposti tuplaten nopeusrajoituksen verran. Tai oikeastaan, ajo-ominaisuuksien salliessa vielä paljon enemmänkin, koska näkyvyyttä on väh. kilometri joka suuntaan. Ja tämä on puhdasta faktaa ja lainaampa myös lain kirjaimesta tähän alle:

"Tilannenopeus

Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. Ennen kaukovaloilta lähivaloille vaihtamista nopeus on sovitettava uusia näkyvyysolosuhteita vastaavaksi.

Kuljettajan on sovitettava ajoneuvonsa nopeus sellaiseksi, etteivät muut tienkäyttäjät joudu kohtuuttomasti lian tai soran roiskumiselle alttiiksi." https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267"No jos tarvitsee ihmetellä että mikä ihmeen taajama ja painottaa 'tilannenopeuden' pysyneen hallinnassa, niin kyllä siinä on silloin ylinopeutta menty.

Jos et luota poliisiin, niin kai sulla on videokameratallenne, jolla saat kumottua kyseisen rangaistusvaatimuksen?"

Mutta kumottua? Millä ajattelit sen tulevan kumotuksi? Suomen "oikeuslaitoksessa"ko? Ei tule kesää, ei ole ennenkään tullut. Mistä tahansa muusta sakosta voi päästä puhumalla, mutta ylinopeussakko, se kultainen vasikka, on se joka pysyy. Muusta "liikenneturvallisuuden vaarantamisestakin" voi livetä, sitä kun on vaikeampi esittää "toteen".

Asiat pitää viedä niin pirun pitkälle ja vähintään EU-tuomioistuimeen asti, jos haluaa oikeutta siihen että suomalaisessa liikennelaissa ei ole mitään järkeä. Minkä sille mahtaa, että pohjanmaalla peltoaukea katsotaan taajamaksi, vain koska pellonnurkalla sattuu asumaan valtuuston puheenjohtaja. Se on sitä politiikkaa, eikä sille voi mitään.

Äänestää toki voi, mutta sillä olean oppinut vain ymmärtämään mitä se Breivik tarkoitti. Se kaveri keksi sen, että ainoa asia, joka muuttaa asioita, on kiväärin piippu. Oli lisäksi riittävän tunnevammainen toteuttamaan ajatuksensa, sekä loppu on historiaa. Sääli vain että itse en ole niin tunnevammainen, joten täytyy varman tyytyä tähän itsesääliseen avautumiseen täällä internetsissä.

Tammiston Lidel kirjoitti...

Emme ole vastuussa jos asiakkaamme kaatuvat mustalle jäälle.