Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

lauantaina, lokakuuta 22, 2016

Studiokoti helvetistä

Sato lanseerasi 2015 konseptin ”Studiokodeista”. Studiokoti on n. 15m2 kokoinen asunto josta löytyy keittiö, parvi, suihku ja wc. Asuntojen vuokra on n. 500 eur / kk. Asunnot on Saton mainostuksen mukaan viihtyisiä, toiminnallisia, kompakteja ja ennen kaikkea edullisia.

Totuus ei voisi olla yhtään enempää toisenlainen.

Asunnot ovat hädin tuskin ihmisasumiseen kelpaavia koppeja joita näkee lähinnä virolaisilla työmailla. Pelkkä asuntojen ahtaus aiheuttaa terveydellisiä ongelmia eikä yksikään täysijärkinen ihminen kuvittele asuvansa 15m2 asunnossa kuin korkeintaan väliaikaisesti lyhyen aikaa.

Keskimääräinen asumisväljyys Suomessa on n. 36m2 per henkilö. Helsingissä ja Vantaalla väljyys on pienin, alle 35m2 per henkilö. Tilastokeskuksen mukaan Helsingissä keskimääräinen vuokra vaihtelee välillä 14 – 19 euro / m2.

Studiokodissa myös hinta on helvetillinen. Käytännössä vuokra on kaksinkertainen, 33 euroa / m2 normaaliin vuokra-asumiseen nähden. Ei riitä että Sato sulloo ihmisiä komeroon asumaan, mutta että siitä pitää vielä härskisti rahastaakin.

Normaalin vuokratason mukainen hinta Saton Studiokodille olisi n. 270 eur / kk.

Miksi hinta sitten ei ole oikealla tasolla?

Tämän tyyppisiin asuntoihin hakeutuvat monesti ihmiset jotka muutoinkin ovat yhteiskunnan tukien piirissä. Asumislisien osalta kohtuullinen yhden henkilön vuokra monissa kunnissa on 500-600 euroa kuukaudessa. Koska asukkaan vuokra kustannetaan monissa tapauksessa verorahoin maksetusta asumistuesta ei Saton kannata pyytää kohtuullista vuokraa. Sehän vain säästäisi yhteiskunnan verorahoja, mutta ei toisi voittoa Saton omistajille.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue myös:
Nopsa-kodit – asumisoikeusasuntoja jonon ohi?
Avain Asumisoikeuden vastikkeet poskettoman korkealla
Avain Asumisoikeus Oy – suuri puhallus ja kuinka se tehtiin

ARA:n tarkastus Avain Asumisoikeus Oy:ssä osoitti vakavia ongelmia yhtiön toiminnassa
AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistussuhteet ovat epäselvät


11 kommenttia:

Imulippo kirjoitti...

"Koska asukkaan vuokra kustannetaan monissa tapauksessa verorahoin maksetusta asumistuesta ei Saton kannata pyytää kohtuullista vuokraa. Sehän vain säästäisi yhteiskunnan verorahoja, mutta ei toisi voittoa Saton omistajille."

Pitkässä juoksussa vastaus tähänkin yhteiskunnan luomaan keinotekoiseen ongelmaan on antaa kysynnän ja tarjonnan kohdata rajoituksetta. Kun pieni (yleensä verorahoilla elävä) klikki ei pääse puuttumaan ihmisten vapaaehtoiseen toimintaa, yleensä tuloksena on tehokkuutta ja tyytyväisyyttä.

Suurin osa sosiaalikuluista menee muutenkin yksinhuoltajaäitien (eli perheenrikkojien) kulujen kattamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Erikoista tässä on se että media suitsutti Saton studiokoteja ilman minkäänlaista alkeellisintakaan tutkivaa journalismia. Pitäisikin kysyä paljonko Sato maksoi hyvästä media näkyvyydestä. Tosiasiassa kyse on ryöstä hinnoittelusta johon pitäisi puuttua lainsäädännöllisesti kuten pikavippeihin.

On tietysti ihan ok valmistaa miniasuntoja jos sille on kysyntää, mutta vastikkeiden pitäisi olla kohtuullisia. Ei ryöstöhinnoiteltuja.

Itse asun Helsingissä Herttoniemessä. Yksiö 39m2 ja vuokra 690e/kk. Saton hinnoittelulla se pitäisi olla 1287e/kk!!

Viimeisenä myös Suomalaisten pitäisi katsoa peiliin. Miksi tämä kansa kiltisti tyytyy pieneen ja vähään. Onko niin että kun on lusikalla annettu ei voi kauhalla vaatia.

Anonyymi kirjoitti...

Itse asun Tallinnassa 17m2 kokoisessa yksiössä jonka vuokra on 175 euroa kuukaudessa ja kunnalliskulut (kommunaalkulud) on 35-40 euroa/kk. Tässä on myös suihku, wc ja keittiö kuten saton koirankopissa.

Vanhaankaupunkiin kestää noin 10 minuuttia bussilla tai omalla autolla. Saton läävä oli melkein puolen tunnin matkan päästä Stadin keskustasta.

Muutin Stadista Tallinnaan koska rosvofirma saton vuokrankorotusten takia tuli lopulta häätö kun sossu ei suostunut maksamaan rästejä, töitä ei löytynyt eikä kaupunki tai y-säätiö ei antanut halvempaa kämppää.

Nyt on töitä ja palkka menee virolaiselle pankkitilille joten saton mulkut ei saa ikinä edes uloston kautta n. 5000 euron saataviaan.

Toivottavasti lahtarifirma sato menisi jo konkurssiin ja asunnot sosialisoitaisiin vaikka valtiolle. Ehkä sitten vuokrat olisivat inhimillisemmnät.

Anonyymi kirjoitti...

Aikoinaan 90-luvulla kun Sato vielä omisti asumisoikeusasuntoja (sen jälkeen Asokodit ja Asuntosäätiö), Satohan jako asuntoi ohi ohitusnumeroiden tutuilleen. Tiedän useamman joka menetti mahdollisuuden saada asuntoa kun asunto olikin annettu suuremmalle järjestysnumerolle (tutulle). Muutavat ovat riidelleet asiasta, mutta yhtään ei kai viety oikeuteen koska Sato halusi sopia ne riidat rahallisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Hauskaa tässä on se että Saton sivuilla "löydä koti" (https://www.sato.fi/fi/loyda-koti) ei voi edes hakea asuntoa joka on pienempi kuin 20m2. Sikäli Satokin siis tunnistaa että koirankoppi on koirankoppi.

Anonyymi kirjoitti...

Sinkkuna minulla ei olisi mitään ongelmaa elää "koirankopissa" eli 15m2 asunnossa, mutta myös vuokran pitää olla kohdillaan. 500eur/kk ryöstöhinnoittelussa ei ole mistään muusta kyse on ongelmasta jonka blogistikin mainitsi. Kunta maksaa asumistukea yksinelävälle 500-600 eur kuukausi vuokran mukaisesti. Ei kai siitä mitään tule josta vuokra on markkinahintainen 280eur/kk kun kuntahan sen ylimenevän maksaa kuitenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Sato on myös siitä hauska, että se nostaa hintaa joka vuosi 3-5% pelkästään siksi, että sopimukseen on moinen automaatti kirjattu. Äkkiä tuokin 500€ on yllättäen tonni, ellei tajua muuttaa pois.

Anonyymi kirjoitti...

300 neliötä Omakotitaloa Keski-Suomessa, lainakorot pankille ovat alle 100e/kk :) Just mahdutaan tänne vaimon ja yhden lapsen kanssa. Pakkoko siellä ruuhkasuomessa on asua?

Anonyymi kirjoitti...

Satuin itseasiassa asumaan kyseisen kusiluukun jota rakentavat vieressä. Tuhosivat pihan puineen pakkoparkkipaikan edestä. Ennen siinä oli yli 25 kappaletta 20-30v vanhoja puita joista osa jopa 25-30m korkeita. Kovaa vääntöä oli kaupungin ja kunnan kanssa siitä ja jotenkin vain se meni läpi heittämällä että piha tuhotaan ja tuo "StudioKoti" hanke puskettiin väkisin läpi. Olin Saton edustajien kanssa myös tapaamisissa paikalla ja ei mitään tolkkua ollut missään.

Vuokrista puheen ollen niin he puhuivat tosiaan 500-600e haarukasta mutta myös vihjasivat siihen suuntaan että saattaa olla korkeampikin vuokra johtuen alueen "vuokratasosta" ja uuden talon "rakenteellisista" syistä.

Eivät sen tarkemmin seltitelleet termejään. Rakenteelliset tarkoittaa uutta kenties? Joten en olisi yllättynyt jos tuo 15m2 asunnon vuokra on lähempänä 700e kuin 500e.

Tuo on ihan tarkoituksenmukaista että tuo saadaan läpi jotta saadaan lisää noita vastaavia tungettua eri puolille pääkaupunkiseutua ahtaisiin väleihin jotta saadaan maksimoitua voitot.

Anonyymi kirjoitti...

Huomaatko olevasi hakoteillä? kyseessä on 15+6m2 asunto.

Anonyymi kirjoitti...

Niin siinähän on 15,5 neliötä + 6 neliön parvi. Itse asuin Helsingin kalliossa perusyksityishintaisessa 21 neliön asunnossa, jonka vuokra oli 670€ kuukaudessa. Vuokra siis on minusta aivan kohtuullinen ja asunnossa hyvä pohjaratkaisu toisinkuin monissa koppiyksiöissä