Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

maanantaina, huhtikuuta 13, 2015

Työsuhteen koeaikaa tulee lyhentää selkeästi

Työsuhteen alkamiseen liittyy monesti koeaika. Koeaika on jakso työsuhteen alussa jonka aikana työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa ilman irtisanomisaikaa. Viime vuosien aikana työnantajat ovat härskisti käyttäneet koeaikaa hyväkseen säästääkseen kustannuksissa. Kärsijänä ja huijattuna on työntekijä joka monesti menettää koko toimeentulonsa työnantajan aggression takia. Koeaikaa onkin syytä lyhentää työnantajien yhä enenevissä määrin kasvavien väärinkäytösten takia.

Työsuhteen purkaminen epäasiallisin ja syrjivin perustein on koeajalla kielletty. Käytännössä tämänkaltaisten perusteiden osoittaminen jälkikäteen on mahdotonta, koska työsuhteen purkamista ei koeaikana tarvitse perustella. Koeaika on nykyisen lainsäädännön mukaisesti korkeintaan neljä kuukautta työsuhteen alusta alkaen. Jos määräaikainen työsuhde kestää alle kahdeksan kuukautta, koeaika voi olla korkeintaan puolet työsuhteen sovitusta kestosta. Mikäli koeajasta ei ole työsopimuksessa sovittu erikseen, koeaikaa ei ole.

Työnantajat ovat löytäneet porsaanreiän koeajasta jolla työntekijöiden hyväksikäyttö on noussut täysin uusiin mittasuhteisiin. Kyse ei ole ohimenevästä ilmiöstä tai yksittäisistä tapauksista, vaan yhä useampi keskisuuri ja pienempi yritys käyttää koeaikaa tilapäisen työn teettämiseen.

Useissa ammattiliitoille raportoiduissa tapauksissa työntekijä on ollut vaihtamassa vakituista työpaikkaansa uuteen. Uuden työpaikan ilmoituksessa ja haastattelussa on puhuttu vakinaisesta työsuhteesta. Vakinainen työsuhde on kirjattu myös työsopimukseen. Työnantajan tarkoituksena on kuitenkin houkutella monesti oman alansa asiantuntija töihin yksittäiseen projektiin lupaamalla vakinaisen paikan ja hyvät edut. Harva asiantuntija nimittäin suostuu vaihtamaan vakinaista työsuhdettaan lyhyeen määräaikaisuuteen.

Ensimmäinen projektin tai tehtävän valmistuttua koeajan sisällä, työnantaja yllättäen purkaakin työsopimuksen ja lähtee etsimään seuraavaa uhria. Työntekijä on luullut saaneensa vakituisen paikan, mutta huomaa tulleensa huijatuksi ja joutuu työttömäksi. Monissa esille tulleissa tapauksissa koeajalle on määritelty pienempi palkka ja sopimukseen kirjattu houkuttimena roima palkan tarkistus koeajan päätyttyä. Sen sijaan tarjotaankin kengän kuvaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on siunannut tämän toiminnan kaikessa hiljaisuudessa eikä näe asiassa ongelmaa. EK:ssa on jopa kiistetty ongelman olemassaolo.

Kokoomus on puolestaan ajamassa pidennystä koeaikaan - ihmisiä kun pitäisi pystyä käyttämään hyväksi kauemmin. Tämä on luonnollisesti kokoomuksen linjan ja arvojen mukaista toimintaa, mutta työntekijälle tämä on kuitenkin suuri riski jos epärehellinen työnantaja hakee vakituiseen työsuhteeseen aikomatta kuitenkaan pitää henkilöä kuin koeajan.

EK:n ja työnantajien aggressioon pitää puuttua raskaalla kädellä. Koeaikaa on lyhennettävä reilusti ja samalla määriteltävä rajaehdot työnantajalle sekä näyttövelvollisuus perusteista joilla työsopimuksen voisi koeajalla purkaa.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue:
Q&A – Onko pakko mennä työterveyslääkärille?
Q&A – Hätätyö
Q&A - Työuupumuksesta palkalliselle sairauslomalle?
Q&A – Kuuluuko sairauspoissaolon syy työnantajalle?
Q&A - Liukuva työaika
Q&A - Palkan alentaminen
Q&A - Onko minulla oikeus arvostella työnantajaa julkisesti?
Q&A – Työsuhdepuhelin – kuka määrää, mikä mättää? 

Lue myös:
Irtisanomisrahalle on vahvat perusteet Suomessa
Kun mikään ei riitä
 

34 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itseäni ihmetyttää kokkareiden raju halu pidentää koeaikaa työllisyyden lisäämiseksi? Miten se käytännössä toimii? Miten koejan pidentäminen, eli työnantajan mahdollisuus irtisanoa henkilö ilman perusteita lisää työllisyyttä????

Tällä logiikallahan ei pitäisi olla mitään työsuhdesuojaa lainkaan. Työllisyys on varmaan 100% jos vakinainen henkilö voitaisiin sanoa irti milloin tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

Jokaisen joka käy nyt äänestämässä tulee miettiä ehdokkaiden kantaa koeajan kestoon. Kokkarit jääköön lopultakin oppositioon.

Kekkonen piti kokkareet poissa hallituksesta ja Suomella meni paremmin kuin koskaan.

Anonyymi kirjoitti...

Laissa sanotaan, että työsuhteen purkaminen koeajalla on kielletty syrjivin tai muutoin koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla.

Toisin kuin blogissa (ja kommenteissa) väitetään on purkuperusteet ilmoitettava, mikäli niitä vaaditaan.

Viimekädessä työnantajan on pystyttävä osoittamaan purkuperusteet, eikä pelkkä "koeaika" riitä.

Johannes

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Toisin kuin blogissa (ja kommenteissa) väitetään on purkuperusteet ilmoitettava, mikäli niitä vaaditaan.

Tämä oli uutta minulle, voisitko pistää linkin tai viitteen siihen mistä laista tällainen löytyy?

Anonyymi kirjoitti...

http://www.xn--tysopimuslaki-jmb.fi/tietoa/kasitteita/Koeaika

" Työnantaja ei kuitenkaan saa koeaikapurkua käyttäessään toimia syrjivästi. Lisäksi työsopimuslaissa on säännös, jonka mukaan kumpikaan osapuoli ei saa käyttää koeaikapurkua koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla."

Milläs todistat jälkikäteen ettei työnantaja ole toiminut epäasiallisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö koeajasta kannata työntekijän sopia työnantajan kanssa erikseen?

Mihin ihmeeseen minä tarvitsen keskitetyn ratkaisun määrittämään minun työsopimuksen sisältöä?

Anonyymi kirjoitti...

"Mihin ihmeeseen minä tarvitsen keskitetyn ratkaisun määrittämään minun työsopimuksen sisältöä?"

Olisiko juurikin tuo irtisanomissuoja, ja vaikka minimi palkka, sekä työaika ja vuosilomat.
Vai osaatko ottaa kaiken huomioon myös työsopimusta tehdessäsi?

Paikallisesti voidaan sopia aivan mistä tahansa ja ei tuo liittoon kuulumattomuuskaan ole mikään mahdoton asia. Ja kun ei ole sitä tukea takana, voikin maksaa palkkaa jos jaksaa tai haluttaa, ja kun menet kyselemään palkastasi, sinulle ilmoitetaan ettei tarvi tulla enää huomenna, ja enkä ole sinulle mitään velkaa. Ihmettele siinä sitten ilman rahaa, vuokrat ja lainojen lyhennykset maksamatta, ja sapuskaakin se maha kaipaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ongelma koeajapurun riitauttamisessa oikeuteen on siinä, että mahdollinen taloudellinen vahinko tuomitaan vähäiseksi. Saat muutaman kuukauden palkan korvaukseksi, jos työnantaja katsotaan syylliseksi. Eli, mahdollinen hyöyty on pieni, mutta riskit suuret, jos et voita juttua.

Helpoin tapa voitta tämäntyylinen juttu on käyttää nauhuria kuten matkapuhelimessa, jonka laitat päälle ja puhelimen taskuun, jos sinut koeajalla pyydetään "palaveriin" tai puhumaan johtajien kanssa. Tässä tilaisuudessa yritä saada heiltä jonkin sortin selitys miksi sinun työsuhteesi päätetään. Tällöin työnantaja voi lörpötellä ja puhua itsensä pussiin.

Jos saat selvät todisteet, niin kannattaa ottaa työnantajaan yhteyttä ja kysyä epävirallisen sovinnon mahdollisuutta ja tyytyä parin kuukauden palkkaan. Tai sitten viet asian oikeuteen.

Anonyymi kirjoitti...

"Olisiko juurikin tuo irtisanomissuoja, ja vaikka minimi palkka, sekä työaika ja vuosilomat.
Vai osaatko ottaa kaiken huomioon myös työsopimusta tehdessäsi?"

Osaan. Ei ole minun asiani jos joku toinen ei osaa. Keskitetyt ratkaisut rankaisevat niitä, jotka oikeasti tekevät töitä.

On päätöntä, että Suomessa eri työpanoksesta saa saman palkan vain, koska virkanimike on sama.

" Ja kun ei ole sitä tukea takana, voikin maksaa palkkaa jos jaksaa tai haluttaa, ja kun menet kyselemään palkastasi, sinulle ilmoitetaan ettei tarvi tulla enää huomenna, ja enkä ole sinulle mitään velkaa. Ihmettele siinä sitten ilman rahaa, vuokrat ja lainojen lyhennykset maksamatta, ja sapuskaakin se maha kaipaa."

Voipi olla, että työnantajalla on aika paska maine tuollaisen tempun jälkeen, eikä kovin moni osaaja sinne enää töihin mene.

Ei työnantajan etu tai halu ole kyykyttää työntekijää, vaan tyydyttää asiakkaan ja omistajien tarpeet. Ihme vasemmistologiikkaa, missä työntekijä on aina sodassa työnantajaa vastaan. Ilmankos työpanos on poikkeuksetta paskaa kun aika menee hommien tekemisen sijasta purnaamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

"Ei työnantajan etu tai halu ole kyykyttää työntekijää, vaan tyydyttää asiakkaan ja omistajien tarpeet."

Tämä jo kertoo kaiken, se nimittäin ei olekkaan sen työnantajan etu, vaan sen pomom etu, joka käskee niitä "laiskoja" työntekijöitä töihin lähes ilman palkkaa, jollei se sitä tee se saakin itse potkun persauksilleen.
Kun taas niitä "laiskoja" työntekijöitä kiristetään se on omistajien etu, koska siitä asiakkaan maksamasta summasta silloin jää suurempi osa siihen osakkeen arvon kasvattamiseen ja osinkojenm jakoon.
Työntekijä on aika heikoilla jos sille sanotaan että tästä lähtien voitkin tulla tuntia aikaisemmin töihin ja lähteä tuntia myöhemmin pois. Palkka tosin ei miksikään muutu, ellet ole tyytyväinen voit hakea jostain muualta töitä. Meille on tulossa harjoittelijoita Virosta ja Latviasta, myös suunnitelmissa on työvoimaa Intiasta. Ja mitä tekee se velkainen duunari, muuta kuin hyväksyy ehdotetut muutokset. Ehkä sanoo että hei sun heiluvilles, mikä on aika epätodennäköistä, jos meinaa niitä töitä yleensä tehdä. Ai niin siihen on toinenkin vaihtoehto AMMATTILIITTO jonka pitäisi puolustaa ko tapauksissa, sekä solidaariset työtoverit jotka pistää persettä penkkiin, ja odottelee neuvottelun tulosta.

Anonyymi kirjoitti...

"Tämä jo kertoo kaiken, se nimittäin ei olekkaan sen työnantajan etu, vaan sen pomom etu, joka käskee niitä "laiskoja" työntekijöitä töihin lähes ilman palkkaa, jollei se sitä tee se saakin itse potkun persauksilleen. "

Ei kukaan sinua pakota töihin, ja minä kyllä saan ihan hyvää palkkaa. Jos en saisi, en menisi töihin.

"Kun taas niitä "laiskoja" työntekijöitä kiristetään se on omistajien etu, koska siitä asiakkaan maksamasta summasta silloin jää suurempi osa siihen osakkeen arvon kasvattamiseen ja osinkojenm jakoon."

Eikö sinunkin kannattaisi sitten ostaa niitä osakkeita? Tai neuvotella pomon kanssa tulokseen sidottu palkkaus? Jos se osaketuotto on niin helvetin helppoa, niin tyhmähän täytyy olla jos ei siihen mene mukaan. Vai olisiko sittenkin niin, ettet halua kantaa omistajasuhteen riskiä? Laiskottelusi kun näkyy yrityksen tuloksessa (ja siten sinun korvauksessa) niin tulokseen sidottu palkkaus ei enää houkutakaan.

"Työntekijä on aika heikoilla jos sille sanotaan että tästä lähtien voitkin tulla tuntia aikaisemmin töihin ja lähteä tuntia myöhemmin pois. Palkka tosin ei miksikään muutu, ellet ole tyytyväinen voit hakea jostain muualta töitä. Meille on tulossa harjoittelijoita Virosta ja Latviasta, myös suunnitelmissa on työvoimaa Intiasta. Ja mitä tekee se velkainen duunari, muuta kuin hyväksyy ehdotetut muutokset. "

Jos kouluttamaton virolainen tai intialainen tekee saman tuloksen kuin sinä, niin et voi kuin katsoa peiliin. Olet saanut ilmaisen sivistyksen. Ei ole pomosi vika jos olet niin toistaitoinen, että kielitaidoton kouluttamaton ihminen on yhtä aikaansaava ja osaava kuin sinäkin.

"Ehkä sanoo että hei sun heiluvilles, mikä on aika epätodennäköistä, jos meinaa niitä töitä yleensä tehdä. Ai niin siihen on toinenkin vaihtoehto AMMATTILIITTO jonka pitäisi puolustaa ko tapauksissa, sekä solidaariset työtoverit jotka pistää persettä penkkiin, ja odottelee neuvottelun tulosta."

Siinähän lakkoilette. Kyllä ne yritykset muualle muuttavat, siinähän istutte vieläkin perseillänne.


Anonyymi kirjoitti...

"Siinähän lakkoilette. Kyllä ne yritykset muualle muuttavat, siinähän istutte vieläkin perseillänne."

Ei voi kun ihmetellä tuota ahneutta ja itsensä korostamista heikompien kustannuksella. Kuka voi edes ajatella tuolla tavalla, välittämättä muitten ajatusmaailmasta ja toimeentulosta. Ahneuden perikuva.

Yritykset muuttavat muualle jossa voi vielä sortaa kansalaisia, ja kiristää heitä tekemään palkatta töitä, välittämättä tuleeko se ihminen suraavana päivänä enää tekemään tehtäväänsä, no onhan siellä tulijoita joilla asiat on vielä huonommin. Jossain vaiheessa myös ne ihmiset heräävät puolustamaan myös siellä olevia heikompia. Todellakin en sitä ole näkemässä, ja tuskin sinäkään. Kaikki keräämäsi omaisuus jää tänne jälkeläistesi käytettäväksi, huumeisiin ja iloluontoisiin seksiorjiin. Mitään et voi viedä mukanasi, eli kääriliinassa ei ole taskuja, vaikka jo faaraot aikanaan halusivat mammonansa mukanaan hautaan. Haudoistahan suuri osa on jo kaivettu ylös, ja ovat jonkun keräilijän holvissa, tai sulatettu uudelleen käyttöön rikastuttamaan jonkun ahneen elämäntapaa.

Jos väität minua laiskaksi ja köyhäksi erehdyt, elämäntapani ei perustu ahneuteen vaan riittävään toimeentuloon, ja voin kertoa etten ole ollut kymmeneen vuoteen missään vakituisessa työssä, enkä mene, pärjään sillä mitä olen joskus ansainnut ja sijoittanut.

Tee sinä töitä, minä korjaan tuloksen. Oliko se näin.

Anonyymi kirjoitti...

Viitaten edelliseen viestiin, niin hyvä kysymys onkin se, että miten suomalaisen olisi edes mahdollista tulla toimeen helsingissä esim. siivoushommilla.

Vastaus on, että ei mitenkään. Ongelma ratkaistaan sillä, että ulkomailta tuotetaan suuri määrä "mutakuonoja" siivoamaan ja he näihin palkkoihin, koska asuminen on heille valtion piikkiin.

Samaasta on kysymys virolaisten yms. kanssa, he eivät pelaa samoilla säännöillä kuin suomalainen työntekijä. Kaikilla liitonsopimuksen mukaisilla työehdoilla raksatyöläinen maksaa yli 20 euroa bruttoa työnantajalle. Sitten ihmetellään, että miten virolainen tekee ennakkonumerolla saman homman 8 euron hintaan, koska 60% sivukustannukset eivät kosketa häntä.

Ja tästä päästään vasta kuljettamiseen, mitä luulette millä puolalaiset ja venäläiset ajavat lastia suomessa halvalla, kun eivät edes maksa ajoneuvo-/polttoaineverojaan, vaan tuovat omat rekkansa ja polttoaineensa ulkomailta. Tämän lisäksi he eivät tarvitse omassa maassaaan useiden tuhansien eurojen kuorma-autokorttia ja etenkin venäjällä riittää kun lahjoo virkamiehen parilla satasella, ajotaidosta viis.

Tästä on kysymys, kataisen johdolla suomeen on huolella luotu kahdet työmarkkinat. Toiset työmarkkinat on suomalaisille ja toiset ulkomaalaisille, jotka eivät pelaa samoilla säännöillä. Tämä on ilmeisesti sitä paljonpuhuttua positiivista syrjintää........

Anonyymi kirjoitti...

Henkilö joka täällä kertoo pystyvänsä neuvottelemaan oman työehtonsa itse, hänelle se minusta kuuluu myös suoda. Edellytys tosin sitten on että hänen kohdallaan ei noudatetan mitään työehtosopimusten määräyksiä, vaan hän neuvotelkoon kesälomien pituudet, palkkansa, työvuoronsa ja työaikansa täysin itse. Hänelle ei myöskään kuulu antaa mitään yleisiä TES palkankoorotuksia, hän voi neuvotella ne työnantajan kanssa itse. Sehän on vain oikeus ja kohtuus, eikö niin?

On tietysti hienoa jos oikeasti on siinä asemassa että työnantaja on niin riippuvainen hänen työpanoksestaan eikä työnantaja pysty hankkimaan korvaavaa henkilöä talon ulkopuolelta halvemmalla. Silloin on aivan varmasti aika hyvässä asemassa neuvotteluissa.

Kuinka moni sitten on tuossa asemassa? Tuskin kukaan.

Vaikea kuvitella miten kaupan kassaksi tai apulaiseksi pyrkivä nuori neuvottelisi työehtonsa työnantajan kanssa jos ei ole taulukkopalkkoja määrämässä vähimmäispalkkaa tai työaikasäädöksiä suurinta työaikaa. Jos työntekijä ei suostu, otetaan seuraava hakija sisälle. Niitä riittää ja joku suostuu lopulta sitä työtä tekemään työnantajan ehdoilla.

Aino Vähäoja kirjoitti...

Tuleepa mieleen blogistin artikkeli neljän vuoden takaa ELINKEINOELÄMÄN HUORISTA (kokoomuslaisista). Yllättävän oikeaa osui kun kertoi syyn miksi kokkareita ei pidä äänestää.

Katsokaapa kautta taaksepäin. Katainen ei ottanut kuuleviin korviinsa mitään opposition ehdotusta vaan vaati kantamaan vastuuta. Itse kantoi vastuuta pakenemalla EU:n hyväpalkkaiseen suojatyöpaikkaan raiskattuaan suomea ensin edestä ja takaa oikein perusteellisesti. Tilalle tuli Alexander, narsistinen ADHD some apina jonka kyvykkyys valtiopäämiehenä on täysin olematon. Neitimäinen käytös ja ylienerginen sosiaalisuus on oksettavia. Hänen aikanaan ne viimeisetkin päätökset sitten purettiin.

Kokkarit ovat käytännössä viimeisen neljän vuoden aikana tuhonneet, raiskanneet brutaalisti ja häikäilemättömästi koko maan. Rikkaille on annettu, isoille korporaatioille on annettu ja kaikki on otettu pienituloisilta. Nollatyösopimukset ovat kuulema perusteltuja, ihmisiä pitäisi pystyä sanomaan helpommin irti ja koeaikaakin pitää pidentää. Huru-ukkojen houhotuksia. Kaikki kokkarit pitäisi oikeasti viedä saunan taakse.

Jos et ole rikas, suuren omaisuuden turvin elävä suomalainen, on viimeinen virhe mennä äänestämään kokoomusta. Ne eivät tuo tavalliselle köyhälle tai keskituloiselle suomalaiselle yhtään mitään. Ne eivät aja muuta kuin isojen korporaatioiden, yritysten ja rikkaiden aseman pönkittämistä. ELi juuri niiden jotka maksavat heidän vaalitoimensa ja rahoittavat puoluetta.

Mikään korjausliike ei riitä se tuhon korjaamiseen jonka kokoomus on viimeisen neljän vuoden aikana aiheuttanut. Huoria, elinkeinoelämän huoria kaikki tyyni!

Anonyymi kirjoitti...

Juuri näin. Jos vain se rikkain 2% suomalaisista äänestäisikin kokkareita, niin hyvä, mutta mistä löytyy nää loput vajaaälyiset idiootit lopusta 98% jotka menevät näitä huoria äänestämään. Ihan oikeasti, herätkää!!

Anonyymi kirjoitti...

"Ei voi kun ihmetellä tuota ahneutta ja itsensä korostamista heikompien kustannuksella. Kuka voi edes ajatella tuolla tavalla, välittämättä muitten ajatusmaailmasta ja toimeentulosta. Ahneuden perikuva. "

Ahneuden perikuva? Ahneutta on kyllä kuule se, että jos minä paiskin hommia ja sinä et, niin minä saan saman korvauksen kuin sinäkin. Laiskottelu on ahneutta.

Jos teen töitä, niin palkastani osa menee niiden ihmisten toimeentuloon jotka eivät itse pysty tekemään töitä. Jos pystyt tekemään töitä, mutta et viitsi, olet ahneuden perikuva.

"Yritykset muuttavat muualle jossa voi vielä sortaa kansalaisia, ja kiristää heitä tekemään palkatta töitä, välittämättä tuleeko se ihminen suraavana päivänä enää tekemään tehtäväänsä, no onhan siellä tulijoita joilla asiat on vielä huonommin."

Ihminen joka tekee palkatta töitä on tyhmä. Ihmiset noin lähtökohtaisesti eivät ihan niin tyhmiä ole, vaikka tyhmiä kyllä ovatkin.

"Jos väität minua laiskaksi ja köyhäksi erehdyt, elämäntapani ei perustu ahneuteen vaan riittävään toimeentuloon, ja voin kertoa etten ole ollut kymmeneen vuoteen missään vakituisessa työssä, enkä mene, pärjään sillä mitä olen joskus ansainnut ja sijoittanut."

Ja jos minä menen töihin, että itsekin tulisin toimeen omilla ehdoillani, niin minkä helvetin takia minä joudun kustantamaan toimeentulokykyisten ihmisten elämää?

Maksan mielelläni siitä, että sairaat ja vammaiset tai muuten vain heikommilla olevat ihmiset saavat elää ihmisarvoista elämää. Jos pystyt tekemään töitä, mutta et viitsi, olet itse ahne paskiainen. Aikuisten ihmisten ei tarvitse sotkeutua toisten aikuisten ihmisten välisiin sopimuksiin muka "heikompaa puolustaen".

"Tee sinä töitä, minä korjaan tuloksen. Oliko se näin."

Ontuva logiikka. Jos teetän sinulla töitä, niin molemmat saamme tuloksen. Sinä palkan muodossa ja minä liiketoiminnan muodossa. Jos työsopimuksessa on palkasta sovittu, niin saat sen palkan. Minä saan (todennäköisesti) onnistuneen transaktion toteuduttua suuremman korvauksen kuin sinä, koska kannan riskin.

Anonyymi kirjoitti...

"Viitaten edelliseen viestiin, niin hyvä kysymys onkin se, että miten suomalaisen olisi edes mahdollista tulla toimeen helsingissä esim. siivoushommilla."

En tiedä. Täytyykö siivojan sitten asua kantakaupungissa?

"Samaasta on kysymys virolaisten yms. kanssa, he eivät pelaa samoilla säännöillä kuin suomalainen työntekijä. Kaikilla liitonsopimuksen mukaisilla työehdoilla raksatyöläinen maksaa yli 20 euroa bruttoa työnantajalle. Sitten ihmetellään, että miten virolainen tekee ennakkonumerolla saman homman 8 euron hintaan, koska 60% sivukustannukset eivät kosketa häntä. "

Onko vika virolaisissa? Ei. Vika on ammattiliitoissa. Jos maailmassa on 5 miljoonaa ihmistä jotka kaivavat ojaa 5 euron tuntipalkalla ja 100 miljoonaa ihmistä jotka kaivavat ojaa euron tuntipalkalla, niin minkä vitun takia kukaan maksaisi 400% enemmän ojankaivuusta?

Työnantaja ei ole hyväntekijä. Jos työn teettäminen on niin helvetin helppoa kuin laiskat liiton miehet kuvittelevat, täytyy vain ihmetellä miksi jokainen ei ryhdy yrittäjäksi.

Anonyymi kirjoitti...

"Ontuva logiikka. Jos teetän sinulla töitä, niin molemmat saamme tuloksen. Sinä palkan muodossa ja minä liiketoiminnan muodossa. Jos työsopimuksessa on palkasta sovittu, niin saat sen palkan. Minä saan (todennäköisesti) onnistuneen transaktion toteuduttua suuremman korvauksen kuin sinä, koska kannan riskin"

Menikö jokin ohi kun kerroin jo tehneeni omat hommani, ja vielä lisäksi etten enää tee töitä, ja elän sillä jonka olen työstäni jo ansainnut. En myöskään saa mitään avustuksia. Enkä edelleenkään tee töitä juuri siksi että pärjään juuri sillä jonka olen jo ansainnut, enkä mitenkään tunne olevani ahne, koska omaisuuteni ei kasva, vaan pienenee koko ajan.

Sinähän tässä työläinen olet, koska teet työsopimuksen sen työnantajan kanssa, eli siis TYÖLÄINEN.

Anonyymi kirjoitti...

"Ja jos minä menen töihin, että itsekin tulisin toimeen omilla ehdoillani, niin minkä helvetin takia minä joudun kustantamaan toimeentulokykyisten ihmisten elämää?"

Valiettavasti, tämä yhteiskunta toimii näin, jokainen maksaa veroja joista kustannetaan myös työttömien avustukset, koska työnantajat eivät siis halua tai ei ole mahdollisuutta, järjestää kaikille töitä. Jotuen siitäkin, että silloin kun on työttömiä, työvoima on halpaa. Samoin suurin osa työttömistä haluaisi tehdä töitä jos olisi se työpaikka. Joten on sovittu siitä että työläiset yhteivastuullisesti yrittävät huolehtia myös niistä joilla ei ole mahdollisuutta työllistyä. Todellisuudessa on myös niitä jotka käyttävät tätä hyväkseen, se vain on häviävän pieni prosentti.

Anonyymi kirjoitti...

"Menikö jokin ohi kun kerroin jo tehneeni omat hommani, ja vielä lisäksi etten enää tee töitä, ja elän sillä jonka olen työstäni jo ansainnut. En myöskään saa mitään avustuksia. Enkä edelleenkään tee töitä juuri siksi että pärjään juuri sillä jonka olen jo ansainnut, enkä mitenkään tunne olevani ahne, koska omaisuuteni ei kasva, vaan pienenee koko ajan."

Milläs perusteella minua ahneeksi siten väität?

Anonyymi kirjoitti...

"Valiettavasti, tämä yhteiskunta toimii näin, jokainen maksaa veroja joista kustannetaan myös työttömien avustukset, koska työnantajat eivät siis halua tai ei ole mahdollisuutta, järjestää kaikille töitä. Jotuen siitäkin, että silloin kun on työttömiä, työvoima on halpaa. Samoin suurin osa työttömistä haluaisi tehdä töitä jos olisi se työpaikka. Joten on sovittu siitä että työläiset yhteivastuullisesti yrittävät huolehtia myös niistä joilla ei ole mahdollisuutta työllistyä. Todellisuudessa on myös niitä jotka käyttävät tätä hyväkseen, se vain on häviävän pieni prosentti."

Minä en puhukaan työttömistä. Nyt on kyse siitä, että keskitetyt ratkaisut rankaisevat niitä, jotka oikeasti tekevätkin sitä työtä samalla, kun työpaikalla lorvivat vätykset saavat saman palkan kuin ne pari tyyppiä jotka viitsivät tehdä jotakin palkkansa eteen.

Anonyymi kirjoitti...

"Henkilö joka täällä kertoo pystyvänsä neuvottelemaan oman työehtonsa itse, hänelle se minusta kuuluu myös suoda. Edellytys tosin sitten on että hänen kohdallaan ei noudatetan mitään työehtosopimusten määräyksiä, vaan hän neuvotelkoon kesälomien pituudet, palkkansa, työvuoronsa ja työaikansa täysin itse. Hänelle ei myöskään kuulu antaa mitään yleisiä TES palkankoorotuksia, hän voi neuvotella ne työnantajan kanssa itse. Sehän on vain oikeus ja kohtuus, eikö niin?"

Kyllä. Nimenomaan näin. Jokainen itseni neuvottelema palkankorotus on ollut suurempi kuin mitä mikään TES:n yleiskorotus olisi voinut minulle suoda.

"Vaikea kuvitella miten kaupan kassaksi tai apulaiseksi pyrkivä nuori neuvottelisi työehtonsa työnantajan kanssa jos ei ole taulukkopalkkoja määrämässä vähimmäispalkkaa tai työaikasäädöksiä suurinta työaikaa. Jos työntekijä ei suostu, otetaan seuraava hakija sisälle. Niitä riittää ja joku suostuu lopulta sitä työtä tekemään työnantajan ehdoilla."

Näin on ja näin sen pitääkin olla. Hyvällä palkalla saa hyvän työntekijän. Liian hyvää palkkaa ei kuitenkaan saa maksaa hyvällekään työntekijälle, koska liiton änkyrät ja lorvijat tulevat moisesta kateellisiksi.

Anonyymi kirjoitti...

"Minä en puhukaan työttömistä. Nyt on kyse siitä, että keskitetyt ratkaisut rankaisevat niitä, jotka oikeasti tekevätkin sitä työtä samalla, kun työpaikalla lorvivat vätykset saavat saman palkan kuin ne pari tyyppiä jotka viitsivät tehdä jotakin palkkansa eteen."

Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä. Vanha sananlasku pätee myös nykyään. Siitä huolimatta työläinen on yhä vielä työläinen, ja vaikka painaa niska limassa, sitä vaan luulee olevansa firman omistaja, ja pomon kaveri. Todellisuudessa YT neuvotteluissa on samalla viivalla muiden kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

"Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä. "

Kiteyttää ammattiliittojen työmoraalin aika hyvin. Ja sitten ihmetellään miksi työnantaja haluaa alentaa palkkoja. "Kyllä minun pitää saada laiskotella töissä, olenhan liiton mies."

"Siitä huolimatta työläinen on yhä vielä työläinen, ja vaikka painaa niska limassa, sitä vaan luulee olevansa firman omistaja, ja pomon kaveri. Todellisuudessa YT neuvotteluissa on samalla viivalla muiden kanssa."

Mitä sitten? Koko YT-prosessista pitää päästä eroon. Jos jonkun työmoraali on laiskottelu, kuten sinun näkyy olevan, niin YT:tä ei ole ansaittu. Kenkää vain ja joku tilalle joka tekeekin jotakin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä. Nimenomaan näin. Jokainen itseni neuvottelema palkankorotus on ollut suurempi kuin mitä mikään TES:n yleiskorotus olisi voinut minulle suoda.

Jokainen meistä voi neuvotella palkankorotuksesta. Se on ihan eri asia kuin TYÖEHDOT! Jos sulla on termit noin pahasti hakusesta jo tässä vaiheessa niin onnea jatko elämään.

TES korotus ja meriittikorotus on myös täysin eriasioita. Ei ne sulje toisiaan pois. Itse neuvoteltu palkankorotus (meriittikorotus) TES korotuksen lisäksi on ihan normaalia ja kuka tahansa kykenee siitä neuvottelemaan. Se että liitot neuvottelee sulle TES korotuksen ei estä suo neuvottelemasta meriittikorotuksesta.

Työnantajan tehtävä on optimoida kustannukset. Se että työnantaja tarjoaa sulle parin prosentin korotuksen palkkaan ei nosta kustannuksia merkittävästi. Jos työnantaja saisi vapaasti päättää työajoista, lomamääristä, palkallisista vapaista (sairaus, vanhempien, isyys, äitiys) jne. jne. Tilanne on täysin eri. Yksikään työnantaja ei suostuisi 5 viikon vuosilomaan, palkalliseen sairauslomaan tai palkallisiin äityis, isyys vapaisiin tai 7.5 tunnin työpäiviin. Sulla ei olisi mitään valttia neuvotella paremmasta, koska nämä työehdot koskisivat yrityksen kaikkia työntekijöitä. Ei sun kohdalla tehtäisi poikkeusta. Siksi onkin hyvä että liitot ovat neuvotelleet rajaehdot, eli lähtökohdat sille mistä sinä voit ne omat neuvottelusi aloittaa.

Se että liitot on neuvotelleet asioita ei estä suo sopimista vielä parempa työnantajan kanssa. Jos pystyt!

Anonyymi kirjoitti...

Se että liitot on neuvotelleet asioita ei estä suo sopimista vielä parempa työnantajan kanssa. Jos pystyt!

Juuri näin! Se että et pysty sopimaan parempaa osoittaa juuri väitteesi perättömyyden.

On nimittäin täysin eria asia lähteä neuvottelemaan josta lähtötasosta, jonka liitot ovat sulle rakentaneet valmiiksi kuin lähteä neuvottelemaan nolla-tasolta.

Anonyymi kirjoitti...

Jokainen itseni neuvottelema palkankorotus on ollut suurempi kuin mitä mikään TES:n yleiskorotus olisi voinut minulle suoda.

Ootko tosissasi? Mino olen neuvotellut omat korotukseni TES korotusten lisäksi. Miksi en ottaisi TES korotuksia myös. Onko sulla kaikki kotona?

Anonyymi kirjoitti...

"Mitä sitten? Koko YT-prosessista pitää päästä eroon. Jos jonkun työmoraali on laiskottelu, kuten sinun näkyy olevan, niin YT:tä ei ole ansaittu. Kenkää vain ja joku tilalle joka tekeekin jotakin."

Onko luetun ymmärtäminen tuossa mallissa, ihmettelen tosiaan jos pystyt neuvottelemaan itsellesi paremman sopimuksen mikä yleissopimus on. Omasta elämäntavastani jo kerroin edellä, etten ole töissä enkä edes aio mennä töihin enkä hae töitä, eli minulla ei moisia työmoraali rasitteita edes ole kuten väitit. Sekin pitää edelleen paikkansa, "Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä." koskee myös työelämässä olevia, ei pelkästään omillaan toimeen tulevia.

Anonyymi kirjoitti...

"Omasta elämäntavastani jo kerroin edellä, etten ole töissä enkä edes aio mennä töihin enkä hae töitä, eli minulla ei moisia työmoraali rasitteita edes ole kuten väitit"

Epic fail!

Omillaan toimeen tulevia? Voinet vähän avata sananpartta?

Anonyymi kirjoitti...

"Jokainen meistä voi neuvotella palkankorotuksesta. Se on ihan eri asia kuin TYÖEHDOT! Jos sulla on termit noin pahasti hakusesta jo tässä vaiheessa niin onnea jatko elämään. "

Jepjep, kyllä tässä on palkankorotukset ihan samaa neuvottelua (joskin eri ajankohdilla) kuin työehdotkin. Neuvottelen molemmista. Mutta kun kerran tartut lillukanvarsiin, niin minäkin. Jatkoelämä kun on yhdyssana.

Mitäpä siitä, jos ei osaa lukea ja kirjoittaa niin ihan hyvä ettei työ ehdoista ala myöskään neuvottelemaan.

"TES korotus ja meriittikorotus on myös täysin eriasioita. Ei ne sulje toisiaan pois. Itse neuvoteltu palkankorotus (meriittikorotus) TES korotuksen lisäksi on ihan normaalia ja kuka tahansa kykenee siitä neuvottelemaan. Se että liitot neuvottelee sulle TES korotuksen ei estä suo neuvottelemasta meriittikorotuksesta."

Ei estä neuvottelemasta, mutta kyllä ne laiskat liiton miehet käyvät kateellisiksi, eikä siksi ole kannattavaa neuvotella palkankorotuksista TESien päälle, eikä myöskään liittoon kuuluvat työkaverit sellaista hevillä katsele.

"Sulla ei olisi mitään valttia neuvotella paremmasta, koska nämä työehdot koskisivat yrityksen kaikkia työntekijöitä. Ei sun kohdalla tehtäisi poikkeusta. Siksi onkin hyvä että liitot ovat neuvotelleet rajaehdot, eli lähtökohdat sille mistä sinä voit ne omat neuvottelusi aloittaa. "

Juuei. Kyllä minulla on valttia neuvotella paremmasta. Miksi ei olisi? Toki jos sinulla ei ole, niin sehän ei minun ongelmani ole.

"Se että liitot on neuvotelleet asioita ei estä suo sopimista vielä parempa työnantajan kanssa. Jos pystyt!"

Kyllä ne kateelliset liiton miehet estävät ne neuvottelut, ja tiedät sen itsekin.

"On nimittäin täysin eria asia lähteä neuvottelemaan josta lähtötasosta, jonka liitot ovat sulle rakentaneet valmiiksi kuin lähteä neuvottelemaan nolla-tasolta."

Ei kertakaikkiaan pidä paikkaansa.

"Ootko tosissasi? Mino olen neuvotellut omat korotukseni TES korotusten lisäksi. Miksi en ottaisi TES korotuksia myös. Onko sulla kaikki kotona?"

Mitä sinä edes nyt sönkötät? Laitahan se korkki kiinni ja koita uudestaan.

"Onko luetun ymmärtäminen tuossa mallissa, ihmettelen tosiaan jos pystyt neuvottelemaan itsellesi paremman sopimuksen mikä yleissopimus on. "

TOttakai ihmettelet. Olethan oman tunnustuksesi mukaisestikin laiska vätys. "Hullu paljon töitä tekee" - no, töissä jos olen tai jos töitä teetän, oletan, että ne työt tehdään täysillä. Ajattelutapasi on syy miksi Suomessa potkitaan väkeä pellolle ja duunarit vikisee. Liitot kuvittelevat, että laittamalla työnantajat entistä ahtaammalle, tilanne jotenkin paranee, vaikka asia on päinvastoin.

Olet laiska vätys, ja on ihan sama kuinka paljon omaisuudellasi tässä nyt elvistelet, apinakin kun osaa täyttää lottorivin ja onnitella itseään hyvästä saavutuksesta.

Anonyymi kirjoitti...

"Olet laiska vätys, ja on ihan sama kuinka paljon omaisuudellasi tässä nyt elvistelet, apinakin kun osaa täyttää lottorivin ja onnitella itseään hyvästä saavutuksesta."

Ei heiluta yhtään, mutta kommentoida täytyy. Täytyy myöntää asia että olen laiska, vaan sitä en myönnä että omaisuutta olisi yli tarpeen.
Jos se APINAKIN osaa täyttää lottorivin, ja sinä et osaa. Mitä siitä voi päätellä muuta kuin sen että apina on viisaampi ja osaavampi.

Anonyymi kirjoitti...

"Jos se APINAKIN osaa täyttää lottorivin, ja sinä et osaa. Mitä siitä voi päätellä muuta kuin sen että apina on viisaampi ja osaavampi."

Aukotonta logiikkaa. Ihmekös tuo, että olet moinen menestyjä.

Anonyymi kirjoitti...

Riittavasti kielitaitoa, sopiva ala ja kansainvalista kokemusta niin tyonantajat kilpailevat saadakseen ja palkkakin ylittaa moninkertaisesti TESn. Myos tyo ja loma ehdot ovat omaa luokkaansa.