Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

sunnuntaina, syyskuuta 13, 2015

SSS-miehet

Suomen hallitus painostaa ammattiliittoja ennennäkemättömällä ja historiallisella tavalla. Ammattiliitot vastaavat joukkomielenosoituksella, työnseisauksilla ja lakoilla. Kaikki osapuolet ymmärtävät Suomen talouden heikon aseman ja tarpeen uudistuksille. Miten tähän on tultu?

Työmarkkinoilla koko perusajatus lähtee asioiden sopimisesta. Asioiden paikallisen sopimisen kehittäminen on ollut yksi hallituksen tavoitteista. Nyt Suomen hallitus haluaa rajata käytännössä perustuslain vastaisesti vapaata sopimusoikeutta ja työntekijöiden oikeutta neuvotella itse työehdoista. Tällaista ei ole koskaan aikaisemmin sattunut yhdessäkään pohjoimaisessa yhteiskunnassa.

Jokainen ymmärtää että paras lopputulos saadaan kun yhteisistä tavoitteista neuvotellaan ja sovitaan yhdessä. Sopiminen tarkoittaa että kaksi tai useampi osapuoli yrittää etsiä yhdessä ratkaisun joka tyydyttää kaikkia osapuolia.

Viime vuosien aikana EK:n, työnantajaliittojen ja ammattiliittojen neuvottelut ovat olleet hyvin vaikeita. EK tuo neuvottelupöytään vain ja ainoastaan heikennyksiä antamatta mitään vastineeksi työntekijöille. Miksi silloin edes pitäisi neuvotella? Kyse on puhtaasta sanelupolitiikasta jossa ei ole aikomustakaan etsiä yhdessä asioille ratkaisua.

Yhteiskuntasopimus on kaatunut kahdesti käytännössä EK:n ja Suomen hallituksen sanelupolitiikkaan. Jos neuvottelupöytään tuodaan valmiiksi määritellyt vaatimukset, työkalut, ratkaisumallit ja  lopputulos, ei kyse ole neuvottelusta. Kyse on jälleen sanelupolitiikasta.

Yhteiskuntasopimusten  neuvottelujen aikana oli selvästi nähtävillä että EK:ta ei koko sopimuksen luominen kiinnostanut. Ei tietenkään, koska EK:lla oli hallituksen jatkotoimet ja hyökkäys ammattiliittojen sopimusoikeutta vastaan jo tiedossa. Ei mene veikkaus kovinkaan pieleen jos toteaa että todellista halua saavuttaa yhteiskuntasopimusta ei ollut EK:n eikä Sipilän hallituksen suunnalta. Tarkoitus oli saada ammattiyhdistysliike kieltäytymään neuvotteluista ja tämän jälkeen ajaa pakkorajoitukset lainsäädäntöön ja syyttää ammattiliittoja sovun särkymisestä.

Ruotsissa ensimmäisen sairauspäivän palkaton  järjestelmä otettiin käyttöön jo 1993. Tämä syntyi neuvottelutuloksena jossa työntekijät saivat läpi itselleen tärkeitä uudistuksia vastineeksi työnantajien haluamalle palkattomalle sairauspäivälle. Tämän tyyppisillä ratkaisuilla on Ruotsissa luotu monia työnantajia ja työntekijöitä hyödyttäviä järjestelmiä kuten työsuhteen pituuteen sidotut irtisanomispaketit joista Suomessa voi vain haaveilla. Ihmeellistä miten Ruotsissa neuvottelukulttuuri on osattu jo vuosikymmeniä sitten, kun taas Suomessa EK ei viime vuosien aikana ole halunnut suostua mihinkään vastineeseen jatkuville etujen leikkausvaatimuksilleen. Sanelupolitiikka ei ole neuvottelua. Kun ei aidosti haluta neuvotella, ei voi syntyä tuloksiakaan.

On tärkeää viestittää ammattiyhdistysliikkeille että periksi ei tule antaa. Koko tilanne on syntynyt  Suomen hallituksen ja EK:n yhteisestä linjauksesta pistää työntekijät ja ammattiliitot polvilleen. Suomen taloudelliset ongelmat ovat pelkkä tekosyy. Jos Suomi ajautuu yleislakkojen kierteeseen, se menee täydellisesti Sipilän ja EK:n piikkiin.

Mitä tulee vuorotyöalojen palkkojen leikkaamiseen ja ylityökorvausten pienentämiseen ja palkattomaan sairauslomaan, ei voi todeta muuta kuin että vaikka työntekijöille ei maksettaisi palkkaa yhtään, ei Suomen vienti ja kilpailukyky parane, jos ei ole mitään myytävää joka maailmalla kiinnostaisi ostajia. Suurin ongelma on Suomalaisten yritysjohtajien heikko taso ja ylemmän johdon kapeakatseiset päätökset. Kaikki liikevoitto jaetaan ylimääräisinä osinkoina ja vuosi toisensa jälkeen yrityksissä on yhtä ḱulujen karsimista ja säästöjen etsimistä. Unohdetaan jatkuvuuden tärkeimmät elementit innovatiivisestä kehittämisestä aina näiden pohjalta rakennettaviin investointeihin. Käy kuten Nokialla.

Entä SSS-miehet?

Alexander Stubilta ei kokoomuksen elinkeinoelämän huorana voi odottaa mitään muuta kuin työnantajien pussiin pelaamista. Kokoomus on ollut aina EK:n ohjauksessa. Suurin virhe tapahtui 2007 kun "Sari Sairaanhoitaja" haluasi leikkiä porvaria ja äänesti Kokoomuksen vaalivoittoon korkeiden palkankorotus toiveiden ohjaamana. Palkat nousivat reilusti ja sama tapahtui seuraavan 4 vuoden aikana kaikilla muillakin aloilla. Suomen palkkakustannukset karkasivat korkealle. Nyt Kokoomus on korjaamassa Kataisen virhettä viemällä reilusti sairaanhoitajilta joiden palkalla ei ole mitään tekemistä kilpailukyvyn kanssa.

Juha Sipilä on entinen yritysjohtaja ja IT-miljonääri. Hänen kyvyttömyytensä toimia yritysjohtajana on ollut tunnettu tosiasia pitkään  eikä hänen kykynsä tai tapansa ole parantuneet yhtään hallituksen muodostamisen jälkeen. Hänen tavoitteensa on ajaa ammattiliitot alas ja taata työnantajille täysi määräysvalta työntekijöiden työehdoista.

Timo Soinin takin käännöt on joitan mitä Suomen poliittisessa historiassa ei ole koskaan aikaisemmin nähty. Yksikään puheenjohtaja ei ole ikinä haukannut niin paljon paskaa kuin Soini. Kaikki ne tärkeät arvot ja lupaukset, EU-politiikasta, maahanmuutosta ja opiskelijoiden ja pienituloisten etujen turvaamisesta, joiden takia ihmiset ovat perussuomalaisia äänestäneet, katosivat ministeri Audin takapenkillä. Kompromisseja joutuu aina tekemään, mutta täydelliset takinkäännökset eivät ole mitään muuta kuin äänestäjien täydellistä pettämistä. Todellista vastuunkantamista on pysyä arvojensa ja lupaustensa takana. Myös vaikeina hetkinä. Vastuunkantamista on lähteä hallituksesta jos itsellä ei kerta ole mahdollisuutta vaikuttaa. Soinin mielestä lupaukset voi pettää jos tilalle jokatapauksessa tulee joku joka päätökset tekee. Eli raiskata saa jos kerta joku toinen raiskaa kuitenkin? On sinä elämänkatsomusta isolle miehelle kerrakseen. Oma äiti opetti aina että mies pitää arvoistaan ja lupauksistaan kiinni. Selkärankaa pitää löytyä! En tiedä miten Soinin äiti kasvatti poikaansa, mutta aikamoinen selkärangaton ameeba siitä syntyi.

oikeusjakohtuus.blogspot.com
  

43 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosiasiassa kolmen viime vuoden aikana jolloin Suomessa on ollut nolla linja palkat ovat Saksassa nousseet 5-7%, eli olaan käytännössä samalla tasolla.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa ihmisten tyhmyydelle keskustelupalstoilla. Kirotaa AY-liitot ja vaaditaan niiden kieltämistä. Samaan aikaan liittojen neuvottelemien työehtosopimusten edut kyllä kelpaavat. Olisi itseasiassa paljon parempi jos liittojen työehtosopimukset koskisivat vain liittojen jäseniä. Ne jotka eivät kuulu liittoihin neuvotelkoot itse alusta asti omat työehtonsa työnantajien kanssa. Olisi todella hauska nähdä miten se onnistuu jos minimivaatimuksia ei ole olemassa. Kun työnantaja tarjoaa ylityötä ilman ylityökorvausta, lomaa ilman palkkaa ja palkatonta sairastuneen lapsen hoitoa jne. Yksikäään työntekijä ei ole korvaamaton joten kyllä se työnantaja löytää henkilön joka minimiehtoihin suostuu. Että ihmiset voi olla tyhmiä.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, ja moni unohtaa sen että lainsäädäntö antaa pohjan. Työehtosopimuksilla on tarkoitus sopia alakohtaiset ehdot, ottaen siis huomioon työnantajien ja työntekoijöiden tarpeet. Tämän lisäksi jokainen työntekijä voi neuvotella vielä itselleen paremmat ehdot, jos pystyy tai on siinä asemassa.

Voimalle tarvii aina vastavoiman. On vaikea kuvitella mitä liikkuu ihmisten päässä jotka haluavat että työnantaja saa määrä kaiken oman mielensä mukaisesti? Työntekijä on aina altavastaajana kun neuvotteluosapuolena on yritys. Ainoa mikä voi luoda minimiehdot ja raamit on työnantaja- ja työntekijäliittojen yhteiset sopimukset.

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen artikkeli. Ei tuota tyhjemmin voi sanoa.

Sipilä tulee antamaan periksi viimeistään siinä vaiheessa kun yleislakkoa suunnitellaan. Huhu kertoo että jos asia ei ratkea myös muut pohjoismaiset ammattiliitot osallisuvat talkoisiin. Tämä laajenee vielä pitkälle.

Vittu että voi Sipilä olla tyhmä.

Anonyymi kirjoitti...

> Vittu että voi Sipilä olla tyhmä.

Samaa mieltä. Mitäköhän nämä SSS miehet kuvittelee että tapahtuu jos lähtevät rajoitamaan liittojen oikeutta sopia asioista.

Anonyymi kirjoitti...

Pikkasen ihmettelen tätä touhua kun puhutaan kilpailukyvyn parantamisesta. Brutto palkka on 2490 euroa kuukaudessa. Vuorotyötä tekevänä siitä otetaan nyt 165 euroa kuukaudessa eli 1980 euroa vuodessa. Samaan aikaan hyvä palkkainen tuttavani jonka vuositulot on 75 000 euron paikkeilla menettää 90 euroa vuodessa?

Missä on suhteellisuus ja oikeuden mukaisuus? Sipilä, Stub ja Soini haluavat rankaista kaikista eniten pienituloisia. Niin, isotuloisia ei ole niin paljon että potti olisi iso, mutta eikö heiltäkin pitäisi ottaa samassa suhteessa, eli 6-9% kuukausipalkasta pois.

Anonyymi kirjoitti...

Vittu mitä paskaa. Hankkikaa nyt elämä!

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Hankkikaa nyt elämä!

Milläs hankit, kun mulkut yrittää tiputtaa palkasta 4 % pois?

Anonyymi kirjoitti...

Ainoa miten Persuilla on yli 10% kannatus ensi vaaleissa on jos Soini lähtee ja tilalle tulee joku järkevä nuivasta siivestä.

Anonyymi kirjoitti...

Kylmää kyytiä tämä hallitus tarjoaa kaikilta suunnilta.
- Stubbin linjan ymmärrän, sillä sitä ei ole. Menee Etelärannan käsikirjoituksen mukaan. Ja muutama vuosi vielä, niin "palkinto porsas" odottaa ottajaa.
- Soinin takinkääntö oli kyllä suuri pettymys ja keskisormen näyttö äänestäjille. Mitähän on luvattu palkkioksi?
- Sipilä, Kepu ja uskovainen. Kepun kohdalla tuohon lupausten pettämiseen en ole yllättänyt, mutta nyt tuli lopullisesti todistettua se uskovaisten moraali. Mitähän Sipilälle on luvattu? Rahaa miehellä on jo ilmeisesti tarpeeksi. Kullattu VIP-aitio taivaaseen?

Tulee vielä pitkä ja lakkojen täytteinen syksy ja talvi. Sipilän joukkue on ajanut itsensä toimillaan sellaiseen nurkkaan joista kunnialla perääntyminen ei enää onnistu.
Enemmänkin hallituksen olisi pitänyt pyrkiä yhdistämään maata tässä tilanteessa. Veikkaan että hallitus hajoaa ennen seuraava kesää.

-Z-

Anonyymi kirjoitti...

Hmm juu. Nyt sitten mahtava pommitus ay liikettä ja sen lakko-oikeuksia vastaan. Saadaan oikein syyt ensi syksynä karsia lakko-oikeuksia.
Ja mitä muuta vielä...
Hmm kuka hallitsee mediaa?
Siis kyllä se tulee olemaan ay-liikkeen ja työtätekevän kansan vika.

Anonyymi kirjoitti...


En yhtään ihmettelisi että Sipilä vaatisi voimaan poikkeuslakia jolla tuo lakko oikeus kiellettäisiin. Kyllä hän siihen jonkun syyn keksii.
Siinä ei oltaisi sitten kaukana seuraavasta askeleesta, AY-toiminnan kieltämistä.

-Z-

Anonyymi kirjoitti...

Voihan se Sipilä yrittää jos haluaa tähän maahan sisällissodan.

Anonyymi kirjoitti...

Lainsäädäntö käytännössä aina kaventaa sopimusoikeutta. Monet teoriassa tuottoisat sopimukset ovat lainvastaisia. En esim. saa kotona panna olutta myytäväksi naapureille, vaikka osaisin sen tehdä ja tasapainoiset naapurini vapaaehtoisesti ostaisivat. Eduskunta käyttää ylintä lainsäädäntävaltaa ja sen säätämät lait ovat aina sanelua. Toki voidaan valmisteluvaiheessa kutsua suuria korporaatioita (liitot, yritykset) kertomaan näkemyksensä, mutta lait aina tungetaan jonkun vastahankaisen kurkusta alas.

Jos sopimusvapautta halutaan lisätä, eikö oikea tie olisi työehtosopimusten yleissitovuudesta luopuminen? Sehän kaventaa sopimusvapautta, kun isot vakiintuneet korporaatiot päättävät kaikkien puolesta. Joku työtön varmasti olisi valmis sunnuntaina töihin, vaikkei saisi tuplapalkkaa. Ja joku potentiaalinen yrittäjä olisi valmis perustamaan firman ja palkkaamaan tuon työttämän, jos se olisi kannattavaa.

Sehän näissä "neuvotteluissa" aina vikana onkin: nykyiset työnantajat ja nykyiset palkansaajat keskenään neuvottelevat sopimuksen, joka sopii nykyisille (suur)yrityksille ja turvaa edut työssä oleville. Hintaa kalliimmista sopimuksista maksavat myös työttämät, jotka kevyemmillä ehdoilla joku palkkaisi. Ja yrittäjät, joiden ei kannata uutta yritystä perustaa. Osin samaa väkeä. Ja valtio, se pohjoismainen valtio, ottaa sitten ohuelle keitolleen nuo työttämät, jotka eivät korporaatioiden kalliiseen hintamalliin kelvanneet.

Ja valtio on myös työnantaja ja neuvotteluosapuoli. Sangen huono neuvottelija, kun esim. teki niin huonon diilin sarisairaanhoitajien kanssa. Vuosituhannen vaihteessa valtion budjetti oli reilu 30 miljaria euroa. Nyt se on yli 50 miljardia. Syystä tai toisesta. Onko tuo n. 20 miljardin lisäys jotenkin parantanut kaikkien hyvinvointia? Kaikkihan se maksetaan kilpalukyvystämme veroilla tai valtion omaisuudella, myös työttömien keitto. Ei saksalaista, korealaista tai amerikkalaista vientiteollisuuden potentiaalista asiakasta kiinnosta, että suomalaiset ne osaa polttaa rahaa ku roskaa, että ostetaan heiltä, vaikka vähän kalliimpaa onkin. Ku niillä on se kiva sunnuntailisäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Asiat tulee sopia neuvottelemalla aidosti. EK pitäisi pakottaa neuvottelupöytään oikealla asenteella. Kun naapuri sanoo tarvitsevansa 30% toisen tontista ja ehdottaa neuvotteluja, kuka haluaa neuvotella? Kyllä vaatimukselle pitää löytyä vastinetta. Se että EK haluaa vain karsia ja heikentää etuja tarjomatta paskaakaan tilalle johtaa juuri tämän kaltaisiin konflikteihin. Kaikissa muissa sivistysmaissa työnantaja on saanut läpi järkeviä heikennyksiä työehtoihin koska ovat vastavuoroisesti antaneet jotain takaisin työntekijöille.

Saksassa on neuvottelemassa saatu työntekijöille mm. kunnolliset irtisanomis paketit ja monia muita työttömyyteen ja työnhakuun liittyviä etuja. Suomessa vallitsee työnantajan ja nyt myös hallituksen taholta linja että mitään asioita ei pidä parantaa, kaikki pitää purkaa ja hajottaa.

Ei Suomen kilpailukyky parane näillä hallituksen toimilla. En usko että Sipilä voi niin tyhmä olla, Soinista en olisi varma.

Yrittäjä taustaisilla poliitikoilla on aina ollut tarve ja hinku saada ay-liike polvilleen, mutta kukaan ei ole koskaan ollut niin tyhmä että yrittäisi.

Istukaa nyt neuvottelupöytään ja jos vaihteeksi EK ottaisi asian tosissaan.

Anonyymi kirjoitti...

En olisi uskonut koskaan että perussuomalaisten Timo Soini on mukana tällaisessa toimessa. Nähtävästi se ministeri Audin takapenkki todella muuttaa ihmiset. Blogilta erinomainen luonnehdita kyseisestä niljakkeesta.

Anonyymi kirjoitti...

Eduskunta käyttää ylintä lainsäädäntävaltaa ja sen säätämät lait ovat aina sanelua.

Suomessa on 40-luvulta asti ollut käytössä malli jossa lainsäädäntö asettaa käytännössä minivaatimukset työehdoille ja työehtosopimuksilla sovitaan tai ollaan sopimatta vielä paremmista ehdoista. Työlainsäädännössä harva asia on pakottavaa lainsäädäntöä.

Jos sopimusvapautta halutaan lisätä, eikö oikea tie olisi työehtosopimusten yleissitovuudesta luopuminen?

Perutuslaki ja koko länsimainen oikeuskäsitys lähtee siitä että heikompaa osapuolta tulee turvata. Kun mietitään työnantajan ja työntekijän asemaa keskenään on helppo ymmärtää että työntekijä ollesseen riippuvainen työnantajan työsuoritusta vastaavasta toimentulosta, on huomattavan heikossa asemassa ja käytännössä mahdollisuuksia neuvotella työehdoista ei ole. Yleissitovuudella turvataan työnteiköiden tasapuolista asemaa ja minimiehtoja. Eihän tämä edelleenkään rajoita työntekijän oikeutta sopia vielä paremmista ehdoista jos siihen on potkua. Jos yleissitovuus poistettaisiin se muuttaisi totaalisesti työntekijöiden asemaa ja mahdollistaisi käytännössä työetojen polkumyynnin.

Joku työtön varmasti olisi valmis sunnuntaina töihin, vaikkei saisi tuplapalkkaa. Ja joku potentiaalinen yrittäjä olisi valmis perustamaan firman ja palkkaamaan tuon työttämän, jos se olisi kannattavaa.

Niin, työehtojen polkeminen on se ongelma. Aina löytyy joku joka tekee puoli-ilmaiseksi työtä. Pitkällä tähtäimellä on yhteiskunnallisestikin tärkeää että työehdot eivät ole kilpailun kohteena.

Ei saksalaista, korealaista tai amerikkalaista vientiteollisuuden potentiaalista asiakasta kiinnosta, että suomalaiset ne osaa polttaa rahaa ku roskaa, että ostetaan heiltä, vaikka vähän kalliimpaa onkin. Ku niillä on se kiva sunnuntailisäkin.

Ongelma onkin se että Suomi on täynnä epäpäteviä yritysjohtajia jotka eivät osaa johtaa yrityksiään. Suomessa ei yksinkertaisesti ole tarjolla mitään kiinnostavaa vientiin. Jos tuota on innovatiivinen, poikkeuksellinen ja laadukas, kyllä ne saksalaiset, korealaiset ja amerikkalaiset ostavat niitä. Mutta kun mitään ei ole tarjolla ei se vientiä lisää vaikka palkat puolitettaisiin. Ei kukaan ostaa paskaa edes ilmaiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Olen valmis vaikka kuinka pitkään yleislakkoon. Sipilä taipuu vielä. Olen aika varma että Soinin paine käy sietämättöämäksi. Persuja en tule äänestämään ellei Halla-aho nouse johtoon. Soini on petturi sanan pahimmissa merkityksessä.

Anonyymi kirjoitti...

Sopiminen on taitolaji. Valitettavaa että EK on sanelulinjan kannattaja. En voi hyväksyä työehtojen sopimusoikeuden rajoittamista perustuslain ja ILO suositusten vastaisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole kaikki muumit nyt laaksossa hallituksella.

Olen perushoitaja ja kuukausi liksa on 2200-2400 euroa kuukaudessa lisineen ja sunnuntaityökorvauksineen. Menetyst kuukaudessa on n. 130-150 euroa, eli 1680 eur / v.

Miten tämä auttaa kilpailukykyä ja Suomen vienti?

Mieheni on töissä vientiyrityksessä, vuositulot 78 000 euroa ja hänellä "solidaarisuusvero" vie 130 eur / vuodessa.

SSS miehet voi painua vittuun mielipiteineen? Sipilän hallitus pitää raivata tieltä tavalla tai toisella.

Anonyymi kirjoitti...

Älä huoli, Sipilä perääntyy viimeistään silloin kun Suomi on ollut yleislakossa kolmatta päivää.

Anonyymi kirjoitti...

Soini on tuhonnut persut. Perussuomalainen puolue tulee hajoamaan. Se on varma.

Anonyymi kirjoitti...

Sekin on varma että jos ylityökorvaukset puolitetaan niin en aijo tehdään yhtään tuntia ylityötä enää pienemmällä korvauksella. Se on sitten työnantajan ongelma miettiä miten asian hoitaa. Tai sitten hallitus varautukoon muuttamaan lakia siltä osin että työnantaja voi pakottaa tekemään ylityötä. Tällä hetkellähän se ei ole mahdollista.

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa on 40-luvulta asti ollut käytössä malli jossa lainsäädäntö asettaa käytännössä minivaatimukset työehdoille ja työehtosopimuksilla sovitaan tai ollaan sopimatta vielä paremmista ehdoista. Työlainsäädännössä harva asia on pakottavaa lainsäädäntöä.

Lainsäädäntö on aina pakottavaa. En ole kuullut, että lain noudattaminen olisi vapaaehtoista. Laki kaventaa sopimusvapautta, sillä lainvastaisia sopimuksia ei voi sopia. Joissain tapauksissa tämä on hyvä asia. Mutta onko hyvää vaikkapa hiljattain esillä ollut liikeaikalaki? Parturikampaaja ei saa itsenäisyyspäivänä toimia ammatissaan kuin maksullisella poikkeusluvalla. Ja tuhat muuta säännöstä, joiden kutsuminen minimivaatimuksiksi olisi hölmöyttä.

Yleissitovuudella turvataan työnteiköiden tasapuolista asemaa ja minimiehtoja. Eihän tämä edelleenkään rajoita työntekijän oikeutta sopia vielä paremmista ehdoista jos siihen on potkua. Jos yleissitovuus poistettaisiin se muuttaisi totaalisesti työntekijöiden asemaa ja mahdollistaisi käytännössä työetojen polkumyynnin.

Yleissitovuuden pahin ongelma on, ettei työtä voi eikä saa hinnoitella kysynnän ja tarjonnan mukaan. Palkkojen ja työehtojen joustamattomuus tasataan silloin työpaikkojen määrällä. Työttömät maksavat työttömyydellään työssäkäyvien markkinahintaa paremmat palkat ja edut. Siis ne palkat ja edut, jotka noiden työssäkäyvien korporaatiot ovat sopineet ja saaneet yleissitoviksi.

Eivät nykyiset työehtosopimukset ole mitään minimiehtoja, joista yleisesti poiketaan ylöspäin. Ne ovat työehtoneuvotteluissa puristettu maksimitulos. Ja valitettavasti ne eivät huonoina aikoina jousta alaspäin, eivät edes niiden kohdalla, jotka mielummin pitäisivät työpaikkansa vaikka kymmenyksen pienemmällä palkalla kuin lähtisivät kilometritehtaalle. Jäykkien työehtosopimusten ylipaineventtiilinä toimivat irtisanomis-yt:t toisensa perään.

Ei yleissitovuus ole sama kuin oikeus järjestäytyä ja neuvotella. Vaikka yleissitovuus poistettaisiin, joukko työntekijöitä voisi edelleen keskenään sopia, että he tarjoavat työpanoksensa vain tietyin ehdoin. Ja työnantajat voisivat järjestäytyä ja päättää, että he ostavat työpanosta vain tietyin ehdoin. Nämä tahot voivat neuvotella. Ehkä kauppa syntyy, ehkä ei. Samaan aikaan toisaalla voivat toiset työntekijät ja toiset yrityset päätyä erilaisiin ehtoihin ja sopimuksiin. Yleissitovuus valitettavasti pakottaa myös niitä, jotka mielellään ja vapaaehtoisesti olisivat tehneet toisenlaisen sopimuksen.

Niin, työehtojen polkeminen on se ongelma. Aina löytyy joku joka tekee puoli-ilmaiseksi työtä. Pitkällä tähtäimellä on yhteiskunnallisestikin tärkeää että työehdot eivät ole kilpailun kohteena.

Ei kukaan tee puoli-ilmaiseksi töitä. Jokainen sosiaalietuuksilla eläväkin räknää, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Mutta se on totta, että niin kauan kuin on työttömiä, todennäköisesti joku tekisi hieman halvemmalla. Ja kun työn teettäminen olisi hieman halvempaa, sitä teetettäisiin enemmän.

Ongelma onkin se että Suomi on täynnä epäpäteviä yritysjohtajia jotka eivät osaa johtaa yrityksiään. Suomessa ei yksinkertaisesti ole tarjolla mitään kiinnostavaa vientiin.

Oletetaan, että näin on. Mitä nyt sitten tehdään, kun näin on? Katsellaan, kun koko kansakunta valuu saavutettujen etujen onnelasta kortistoon, ja matkalla muistetaan murista, että vika ei ole meidän vaan epäpätevien yritysjohtajien? Viimeinen sitten sammuttaa valot. Vai onko tiedossasi, että jossain kasvatusaltaassa on valmiina joukko päteviä johtajia, mutta hallituksen ja EK:n salaliitto vain estää niitä astumasta riviin?

Hallituksen toimista voi olla montaa mieltä. Mutta helvetti ainakin joku sentään yrittää pelastaa tätä kansakuntaa, eikä vain katsele valtiovelan ja työttömyyden kasvua vanhoja lauluja laulaen. Tai hokien latteuksia kuten "panostetaan vientiin".

Anonyymi kirjoitti...

Olen perushoitaja ja kuukausi liksa on 2200-2400 euroa kuukaudessa lisineen ja sunnuntaityökorvauksineen. Menetyst kuukaudessa on n. 130-150 euroa, eli 1680 eur / v.

Miten tämä auttaa kilpailukykyä ja Suomen vienti?


Ainakin se auttanee kroonisessa rahapulassa kamppailevaa valtio- ja kuntataloutta. Suomi elää velaksi. Suurin osa julkisen sektorin kuluista lienee palkkoja. Jos rahaa ei ole, velkaa ei voi loputtomasti ottaa, eikä maailmanennätysveroja voi enää korottaa, on joko pantava väkeä kilometritehtaalle tai laskettava palkkoja.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt on kyllä paskapuhetta.

"Kaikki liikevoitto jaetaan ylimääräisinä osinkoina"

Ei jaeta. Tämän voi tarkistaa itse kukin vaikkapa yritysten tilinpäätöksistä.

Osinkoja ei jaeta, jos yritys löytää investointeja joihin rahat voi laittaa, ja joissa on parempi tuotto kuin mitä sijoittajalle voi osingoissa olla. Fakta on se, ettei niitä kannattavia investointeja hirveän paljon ole.

AY-liike vetää Suomen taas vaihteeksi suohon. Pari arkipyhää menee palkattomaksi, ja sunnuntaitöstä maksetaan 200% sijaan 175%. Ironisesti ne samat idiootit jotka vastustavat tuota sunnuntaileikkausta kauppojen kassojen köyhyyttä verukkeena käyttäen, ovat niitä, jotka vastustavat kauppojen aukioloaikojen vapauttamista, jolloin ne köyhät sunnuntaisin töitä tekevät ihmiset voisivat halutessaan olla töissä.

Suomi on missä on, koska meillä on ylipaisunut julkinen sektori. On satojatuhansia virkamiehiä, joiden ainoa nimellinen tehtävä on vaikeuttaa yksityisten kansalaisten tai yrittäjien elämää, ja joiden tosiasiallinen työ on vain nostaa palkkaa.

Heihin nämä leikkaukset pyritään kohdistamaan, ja taas kerran he ovat onnistuneet vakuuttamaan koko maalle, että he ovat poliiseja, lääkäreitä, sairaanhoitajia, opettajia tai päiväkodin tätejä. Eivät ole mitään näistä. Ovat päällekäisiä kunnanyhdistämisten ylijäämävirkailijoita, kasvottomia byrokraatteja ja paperinpyörittäjiä. Heiltä pitää ottaa sunnuntailisät kokonaan pois, koska heitä ei koske ylityö- ja viikonlopputyökiellot, vaan menevät konttorille vetämään lonkkaa ja nostamaan palkkaa. Jos sen tekee heille kannattamattomaksi, he eivät sitä enää tee.

Valitettavasti sijaiskärsijöinä on aina suorittava porras, ja näille byrokraateille ja paperinpyörittäjille käy enemmän kuin hyvin se, että heidän puolestaan puhutaan poliisista ja sairaanhoitajista.

On kummallista, että pelataan jatkossakin tällaisella blogioksennuksella juurikin heidän pussiin.

Anonyymi kirjoitti...

On selvästi nähtävillä että ihmiset jotka eivät tee vuorotyötä suhtautuvat erittäin myönteisesti sunnuntaityökorvausten ja ylityökorvausten puolittamiseen. Kun ei itseä koske on helppo puolustaa linjaa.

Nythän ei puhuta palvelualojen sopimuksesta, vaan yhteiskuntasopimuksesta jossa kaikki ovat talkoissa mukana. Silloin puhutaan myös tasapuolisuudesta ja solidaarisuudesta. Mitä yhteiskunnalista hyvää on siinä että 2500e/kk tienaava menettää vuodessa 1500 euroa ja 5600e/kk tienaava menettää 90 euroa vuodessa. Jos kerta pienipalkkaisilta vuorotyötä tekeviltä otetaan palkasta pois 5-7% sama pitää tehdä myös muille. Suurituloloisilta myös pois tuo 5-7% (n. 4300 e/v)!

Mitens silloin ääni kuuluu? Veikkaan että siinä vaiheessa yhä pienempi määrä kannattaa leikkauksia kun omalle kohdalle osuu. Ihmiset on kaksinaamaisia idiootteja jotka ajettelee vain omaa etua.

Hallitukselta politiikka jossa rikkaita suositaan on käsittämätöntä.

Helpointa olisi puolittaa tai poistaa lomarahat. Silloin vaikutus on tulojen mukaan, kuten pitääkin.

Anonyymi kirjoitti...

AY-liike vetää Suomen taas vaihteeksi suohon. Pari arkipyhää menee palkattomaksi, ja sunnuntaitöstä maksetaan 200% sijaan 175%

Ottaen huomioon myös ylityökorvausten puolittamisen. Itse olet varmaan Soininkin mainostamassa rehellisessä kokopäivä työssä jossa työtä tehdään virka-aikana. Silloin on helppo vaatia kun ei vaikuta itseensä.

Kaikilla ihmisillä ei ole peruskuukausi palkka vaan monella ansio perustuu lisiin joita nyt halutaan leikata. Fine, jos halutaan leikata niin saman verran pitää leikata myös kaikilta muilta eikä suosia rikkaita piiloutumilla täysin teoreettisen "solidaarisuusveron" taakse.

Anonyymi kirjoitti...

Ei jaeta. Tämän voi tarkistaa itse kukin vaikkapa yritysten tilinpäätöksistä.

Höpö höpö. Yritysten liikevoitto menee omistajien taskuun. Joko ne jaetaan bonuksina tai ylimääräisinä osinkoina. Kun yhteisoveroa laskettiin 20% piti syntyä uusia työpaikkoja. Ei syntynyt, koska kaikki raha meni ihan muuhun kuin investointeihin.

Suomessa yritysjohtaminen on osaamatonta, munatonta ja keksittyy täysin hyvän tuottamiseen omistajille. Ei osata innovoida, keksiä uutta ja investoida. Se on suomessa kuollutta. Vaikka palkat puolitettaisiin se ei vientiä tule piristämään koska Suomen vientiteollisuudella ei ole mitä tarjota. Kaikki muut ovat ajaneet jo kauan sitten ohi, kuten kävi Nokialle.

Anonyymi kirjoitti...

Yhteisövero pitäisi nostaa 30%. Yritykset maksakoon liikevoitostaan kunnon veron kun investointi ei kuitenkaan kiinnosta. Ottakaa mallia jenkeistä jossa yhteisävero on 36% ja palkkaverotus mahdollisimman alhainen.

Sipilän ratkaisut syövät ostovoiman täydellisesti. Seurauksena on entistä enemmän konkursseja ja työttömyyttä.

SSS miehet on idootteja ja lyhytkatseisia tolvanoita. Suomi ei nouse noilla keinoilla, päinvastoin.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Jos säästää pitää, niin kaikille sama prosentti vähennyksiä, eikä mitään tällaista nykyisenlaista ehdotusta jossa köyhiempien pussilta viedään eniten ja rikkailta ei sitäkään.

Marika kirjoitti...

Blogisti on täysin oikeassa siinä että yhteiskuntasopimusten kaatumiset on ollut täysin kiinni EK:n asenteesta. Ei niitä ole kiinnostanut tosissaan neuvotella mitään kun tiedossa on ollut että hallitus ajaa pakkolailla muutokset. Miksi siis kantaa kortea kekoon? Kaiken lisäksi helppo pistää syy epäonnistumisesta AY:n piikkiin ja suurin osa tyhmistä kansalaisista uskoo että kaikki on SAK:n ja Lylyn syytä.

Toinen asia on neuvottelu. Ei se ole neuvottelu jossa kerrotaan keinot ja välineet miten ennalta määrätty lopputulos pitää saavuttaa. Jos sun naapurisi ehdottaa neuvottelua siitä että hän ottaa sinulta palan tontista itselleen niin kuka idiootti siitä edes alkaa neuvottelemaan?

EK:lla on eri keinovalikoima ja työkalut kuin AY-liikkeellä. Asioista voi sopia jos kumpikin osapuoli (nimenomaan EK) haluaa aidosti kuunnella miten AY liike asian ratkaisisi. Häkämiehellä nyt on käsi niin syvällä Sipilän perseessä että sätkynukke effekti on ilmeinen.

Mitä sitten tulee keinoihin? Nähtävästi koko tilanne on palkansaajien syytä. Media ja kaikki rummuttavat kuinka työnyksikkökustannuksia on pienennettävä kuinka on leikattava ja leikattava, vaikka AY liikkeelle ei ole annettu mitään mahdollisuuksia kertoa omista menetelmistään asian ratkaisemiseksi.

Suomalaiset on todella tyhmiä. Kaikki mitä rummutetaan mediassa ja kaikki mitä ruvetaan pitämään julkisuudessa "totuutena" on ehdottomasti ainoa ratkaisumalli. Hävettää olla Suomalainen.

Kiitos blogistille. Erinomainen ja ennenkaikkea täysin oikea analyysi tilanteesta. Hienoa että joku osaa vielä ajatella omilla aivoillaan.

Anonyymi kirjoitti...

On selvästi nähtävillä että ihmiset jotka eivät tee vuorotyötä suhtautuvat erittäin myönteisesti sunnuntaityökorvausten ja ylityökorvausten puolittamiseen. Kun ei itseä koske on helppo puolustaa linjaa.

On selvästi nähtävillä, että ihmiset jotka eivät ole yksinyrittäjiä, suhtautuvat erittäin myönteisesti kaikkiin tähtien asennosta tulevien lisien nauttimiseen. Yksinyrittäjille, joita Suomessa on yli 100 000, ei tipu penniäkään rahaa lomasta, sairastamisesta tai sunnuntaityöstä. Ja ylityökorvaus, mikä se on, jokin YK:n ruoka-apuohjelma?

Olen ollut vuorotyöläinen. Pidin kyllä palkanlisistä, totta kai, vaikkei niiden muodostumisessa toisinaan ollut mitään järkeä. Sunnuntain 200 % erityisesti on hölmö. Miksei samalla tylsät tiistai ole 125 % päiviä ja mukavat perjantait alehinnalla 75 %. Olisi hyvä, että kaikki erikoiset korvaukset poistettaisiin, vaikka kokonaiskustannukset ts. ansiot pysyisivät samoina.

Ylityökorvaus on niitä asioita, josta pitäisi saada vapaasti sopia. Alhaisesta ylityökorvauksesta olisi se hyöty, että silloin jo työssä olevat eivät olisi niin halukkaita tekemään ylimääräisiä tunteja, jolloin yritys palkkaisi työttömänä olevia.

Anonyymi kirjoitti...

Yksinyrittäjille, joita Suomessa on yli 100 000, ei tipu penniäkään rahaa lomasta, sairastamisesta tai sunnuntaityöstä. Ja ylityökorvaus, mikä se on, jokin YK:n ruoka-apuohjelma?
Itsehän sä palkkasi määräät yrittäjänä. Tee paremmin työtä tai tuottavampia hommia jos ei leipä ole tarpeeksi leveä omille suupielillesi.

Kukaan ei pakota tekemään ylitöitä, kukaan ei pakota tekemään töitä sairaana. Itse te itsenne tuohon olette ajaneet, kun on munattomina sanottu että "juujuu hoituu tää ajallaan vaikka kipeitä ollaan". Olisiko aika ottaa itteään niskasta kiinni ja olla taipumatta niihin typeryyksiin ja olla lupailematta kuuta taivaalta?

Anonyymi kirjoitti...

Totuus on se että näillä toimilla ei Suomea pelasteta. Työntekijöiltä siirretään n. 3 miljardia euroa työnantajille näillä toimilla. Toisin kun väitetään, näistä ei synny investointeja ja uusia työpaikkoja vaan rahat jaetaan osinkoina omistajille. Juuri näin kävi kun miljardin potti jaettiin työnantajille yhteisöveroalennuksena. Ei synytynyt työpaikkoja eikä alhainen yhteisävero ole tuonut yhtään yritystä Suomeen.

Matti kirjoitti...

Nimen omaan, se työehtojen yleissitovuus on se mörkö, joka lykkää päätään kaikkialta.
Ja miksi.
Sehän määrittelee VAIN MINIMIN mitä tulee noudattaa. Nyt työnantajat ovat käyttäneet tuota hyväkseen ja polkeneet kaikki sopimukset sen mukaan joka on se minimi ja samalla maksimi.

Aivopestyjen joukko sen kun kasvaa. Yleisitovuuden poistaminen halutaan jopa työntekijöiden taholta, ei voi olla totta.
Kaikki tietenkin olettavat sopimuksen määrittävän maksimin, mitä voidaan noudattaa. Vaan kun se onkin se minimi, aina voidaan sopia paremmasta palkasta, paremmista ehdoista, ja muista paremmin olevista asioista.
Minimiehdot ovatkin niitä varten jotka ei voi neuvotella parempaa sopimusta itselleen.
Minimisopimuksen palkoilla tulee toimeen ja pääsee työmaalle ja jää hieman vapaa aikaakin, eli on sovittu ne minimiehdot joilla se työntekijä tulee toimeen ja saa elantonsa palkallaan. Nyt kuitenkin tuosta halutaan luopua, jopa jotkut työntekijätkin.

Samalla ne herrat, jotka ennenkin on ansainneet huippu palkkoja eli yli 50000 euroa ja enemmän vuodessa, yhä edelleen saavat pitää ansionsa lähes kokonaan minkään leikkurin siihen puuttumatta. Samoin kaikki eläkkeet jotka menee yli 3000eur/kk siihen ei kosketa koska se on jo aikoja sitten sovittu niin olevaksi. Tuolla summalla JOKAINEN ELÄKELÄINEN elää ihan mukavasti, ellei on kyllä syytä katsoa aamulla peiliin. Osa eläkeläisistä ei saa edes tonnia kuussa ja siitä huolimatta elää ja pärjää.

Matti kirjoitti...

Sekin on varma että jos ylityökorvaukset puolitetaan niin en aijo tehdään yhtään tuntia ylityötä enää pienemmällä korvauksella. Se on sitten työnantajan ongelma miettiä miten asian hoitaa. Tai sitten hallitus varautukoon muuttamaan lakia siltä osin että työnantaja voi pakottaa tekemään ylityötä. Tällä hetkellähän se ei ole mahdollista.

Mitenkähän tuo onnistuisi, nimittäin "työhön pakottaminen", se on jo aivan naurettava ajatuksenakin. Onko siinä vieressä koko ajan se vartija, joka pistoolilla uhaten pakottaa sen vartioitavan tekemään työtänsä. No samaahan se on paikoitellen nykyäänkin ja joku vielä siihen suostuu, eli pikkupomoot potkimasa perseelle työntekijää. Sitten ihmetellään miksi hommat ei oikein onnistu ja laatu on lähes sontaa.
Näin Se Suomi Saadaan Syvemmälle Suohon. (siinä oli jo viisi ässää)
Pakottamisessa on se huono puoli, että silloin se laatu kärsii ja tulee sutta ja sekundaa. Samaa voi todeta huonoista työoloista ja huonosta kohtelusta muutenkin. Tuskin se ihminen on parhaimmillaan silloin kun sitä jollain tasolla uhataan, tai se kokee itsensä uhatuksi. Oli se uhkaus sitten toimeentulon loppuminen, tai työpaikan menetys, tai mikä muu tahansa elämään ja terveyteen liittyvä asia. Palkan pienentäminen vaikuttaa aivan samoin kuin työajan pidentäminenkin, se ei innosta yrittämään enemmän. Yrittäjälle se vain on arkipäivää, kun kukaan ei tuotteista tai palveluista enää maksa mitään, silloin on vain lopetettava se yrittäminen ja ryömittävä sinne työvoimatoimistoon kerjäämään sitä "verorahoilla" (tai valtion ottamalla lainalla) maksettua avustusta.

Anonyymi kirjoitti...

"Höpö höpö. Yritysten liikevoitto menee omistajien taskuun. Joko ne jaetaan bonuksina tai ylimääräisinä osinkoina. Kun yhteisoveroa laskettiin 20% piti syntyä uusia työpaikkoja. Ei syntynyt, koska kaikki raha meni ihan muuhun kuin investointeihin."

Omistaja ei ole sama asia kuin johto. Miten helvetin pihalla voit olla? Nokialla on omistajia aivan helvetisti, jokainen näistäkö saa mielestäsi bonuksia?

Jos olet tuota mieltä, kannattaa sinun ostaa myös niitä osakkeita.

Anonyymi kirjoitti...

Yksinyrittäjille, joita Suomessa on yli 100 000, ei tipu penniäkään rahaa lomasta, sairastamisesta tai sunnuntaityöstä. Ja ylityökorvaus, mikä se on, jokin YK:n ruoka-apuohjelma? ---
Itsehän sä palkkasi määräät yrittäjänä. Tee paremmin työtä tai tuottavampia hommia jos ei leipä ole tarpeeksi leveä omille suupielillesi.


Täsmälleen samat sanat palkkatyöläiselle: jos ei työantajan tarjoama leipä ole tarpeeksi leveä, vaihda työpaikkaa ja tee muualla tuottavampia hommia. Tai ryhdy yrittäjäksi, niin "saat itse määrätä palkkasi".

Anonyymi kirjoitti...

Täytyykin tässä kommentoida, että ihme vinkumista taas tästäkin asiasta.

Kun ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen kuulen, että hallituksessa on kerrankin saatu aikaan jotain järkevää, niin eiköhän kaikenmaailman liittojyrät ole heti lakkoilemassa. Plokisti itse itkee suorastaan säälittävällä tavalla kuinka asioista pitäisi sopia ja kuinka EK on perseestä. Joo myönnetään, EK on perseestä ja näin ovat olleet hallituksetkin, Totta. Mutta tärkein kysymys lienee:

Onko (tarkoituksella?) unohtunut millainen neuvottelu"kumppani" SAK on? Kovasti on tosiaan "aihetta" hehkuttaa Ruotsalaisten liittojyrien saavutuksia, kun samaan aikaan suomessa itketään kaiken maailman koulutuspäivien ja muiden turhien lisäkustannusten perään, joita 90% työläisistä ei tarvitse eikä halua. On se nyt kun lapsikin sen ymmärtää, että suomalaisessa työnteossa lisäkustannukset ovat se ongelma, niin juuri niitä liittojyrät haluasivat vain lisää.

Tosiaan kun siitä raksahommien 14 e/h bruttopalkasta jää käteen se vajaa 10 e/h bruttopalkkaa, voi kuvitella että sivukustannukset ovat siinä, mutta eivät ole. Siinä kun työantaja maksaa kaikki tapaturmavakuutukset ja vastaavat, nousee itse työn kustannus sinne reippaan 30 e/h hujakoille. Tuohon kun laskee mukaan vielä muutaman sairauspoissaolon ja tuuraajan kustannuksen mukaan, niin kolkutellaan 50 e/h tuntumassa. Eivätkä muut alat ole sen kummempia, mitä muistan sivukustannukset ovat keskimäärin sen 60% kaikesta kun verot lasketaan mukaan.

Kerroinko parhaan palan? Virolainen tai puolalainen työntekijä tulee ennakkonumerolla (= yrityksenä) tekemään sen saman työn 10 e/tunti, täysin laillisesti. Tästä päästääkin siihen aiempaan sanomaani, että kuinka hallitukset ovat perseestä. Mitä nyt Katainen ja kumppanit muodostivat parin edellisen hallituksen aikana suomeen kahdet eri työmarkkinat. Samaan aikaan liittojyrät istuivat pihalla kuin lumiukot ja kinastelivat vain näistä koulutuspäivistä.

Ja tästä päästään vasta näihin ylityökorvauksiin ja niiden leikkaamiseen. Ei niitä mm. raksahommissa ole ennenkään maksettu, eikä oman kokemuksen mukaan sen kummemmin kaupanalallakaan makseta. Jos oikein jyrkästi sanon, niin raksalla maksetaan edes normitunteina sen mikä kuuluu, kun taas kaupan alalla saa siivota joka päivä sen 15 minuuttia omaan laskuusi. Ja tästä siis näistä lillukan varsista ollaan yleislakkoilemassa, samaan aikaan yhä suurempi kaistale työstä siirtyy kokonaan "suomen toisille työmarkkinoille". Etten sanoisi että tämä on sitä politiikkaa itsensä.



No varsinainen TL;DR, vaikka asiassa on päästy vasta alkuun. Ongelman ydin on kuitenkin on kuintenkin SAK:ssa. Ja sanotakoon heti että ongelma ei ole pelkästään SAK:ssa tai liitoissa yleensäkkään, vaan koko poliittisessä järjestelmässä itsessään, joka saa aikaan jotain vain 4 vuoden välein, eikä silloinkaan. Mutta SAK on se pahin. Lyly ei varmaan osaisi edes selittää sanaa globalisaatio.

Pilapiirtäjä voisi helposti piirtää kuvan työmarkkinkakusta jossa SAK:n Lyly keskittyy yläpäässä vain "leikkauslista"-lohkoon, EK:n Jääskeläinen ja Sipilä yrittäisivät tilkitä laastarilla vuotoja sen kyljessä, sekä täysin heidän huomaamattaan; sarvipäinen Jyrki Katainen pyyhkisi käsiään revittyään koko kakun alapään irti, omaksi kakukseen. Vielä kun laittaisi aasinhatut kaikille päähän, niin olisi täydellinen.

Anonyymi kirjoitti...

SAK:n ylin johto on toimii kuin parin viime vuosisadan kenraalit, jotka ajavat miehiään tuhoon (jäseniään työttömiksi) hyödyttömissä taisteluissa, jotta eivät näyttäisi heikoilta ja koska eivät osaa muutakaan.

Me on olemme globaalissa kilpailussa. Osa täälläkin kyselee, että millä minä pärjään, jos palkasta otetaan sitä tai tätä pois. En tiedä, en osaa sanoa, miten pärjäätte. Osa kyselee, onko oikein. Vääriä kysymyksiä molemmat. Oikeasti pitää kysyä, teettekö sellaista työtä, jonka tuotantoketjun päässä kotimainen tai ulkomainen asiakas oikeasti haluaa ostaa nykyisellä hinnalla. Me olemme globaalissa kilpailussa, ja maailmassa on aika monta päätä ja kättä, jotka tekevät. He eivät ole kiinnostuneita siitä, paljonko juustokilo ja asuntoneliö maksavat Keravalla ja onko teillä varaa niihin.

Anonyymi kirjoitti...

Ongelma on se että suomalaisilla yrityksillä ei ole mitään tarjottavaa. Ei ole investoitu tai kehitetty mitään uutta. Ei siinä auta työyksikkökustannusten alennukset. Idiootti on jos tätä ei huomaa.

Anonyymi kirjoitti...


Se että lasketaan siivoajan, keittäjän, kouluavustajan, kodinhoitajan palkkaa samalla prosentilla kuin Keskustalainen S-Ryhmä lupaa osto bonuksia (max 5%), ei saa aikaan sitä että yhtään vaikka Wärtsilän isoa dieselmoottoria, Vaconin ohjauslaitteiden kauppoja, KONE:n hissiä, tai muuta tuotetta jolla olisi oikeasti vaikutus tämän syöksykierteessä olevan maan pelastamiseksi.
Kaiken maailmaan Finlaysonien lakana kauppiaat jeesustelee "suvaitsevaisuus lakanoillaan", mutta se on kärpäsen surinaa korvissa.

-Z-