Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

tiistaina, heinäkuuta 21, 2015

Q&A - Koira käy kiinni

Hei. 12-vuotias lapseni oli ulkoilemassa puistossa rullaluistimilla. Kotia päin palatessaan vastaan tuli nainen ison koiransa kanssa. Aivan yllättäen koira kävi kiinni lapsen jalkaan. Lapsi kaatui ja satutti kätensä. Housut repesivät ja hän sai verta vuotavan haavan sääreen koiran puremasta. Lasta jouduttiin käyttämään myöhemmin lääkärissä. Koiran taluttajan takana oli kävellyt nuorempi mies joka oli nähnyt koko tapahtuman. Hän oli auttanut lasta ja pyytänyt koiranomistajaa antamaan yhteystietonsa. Koiranomistaja oli kuitenkin vain todennut että ei tossa pahasti käynyt ja lähtenyt jatkamaan matkaansa. Apuun tullut mies oli vaatinut kovaan ääneen naisen yhteystietoja, mutta hän oli näyttänyt keskisormea ja kävellyt pois. Tällä hetkelläkään ei tiedetä kuka oli kyseessä. Rikosilmoitus on tehty. Mitä olisi pitänyt tehdä?

Tässä tapauksessa olisi nuoren miehen pitänyt estää naista poistumasta paikalta. Naisen poistumisen estämiseksi on lainmukainen oikeus käyttää riittäviä kohtuullisia voimakeinoja. Mikäli nainen ei olisi totellut hänet olisi voinut kaataa maahan ja pitää aloillaan poliisin paikalle saapumiseen asti.

Pakkokeinolain (22.7.2011/806) 2 LUKU 2-3§ mukaisesti jokainen saa ottaa kiinni pakenemasta tavatun tai verekseltään kiinni jääneen henkilön silloin kun kyseessä on esimerkiksi lievä pahoinpitely tai vahingonteko. Koiran toiminta on omistajan vastuulla ja täyttää pakkokeinolain mukaisen oikeuden kiinniottoon.

Jos nainen ei pysy suosiolla aloillaan ja tekee vastarintaa tai yrittää paeta hänen taltuttamisekseen ja kiinnipitämiseksi saa käyttää välttämättömiä voimakeinoja.

Jos uskallus ei riitä kiinniottamiseen, tekijästä kannattaa ottaa kännykällä valokuva. Mikäli poliisi ei halua etsiä naista, valokuvan voi julkaista ja pyytää apua vaikka sosiaalisesta mediasta. Valokuvaaminen julkisella paikalla on täysin sallittua ilman erillistä lupaa. Kuvan voi myös julkaista kunhan huolehtii että ei julkaisun yhteydessä syyllisty yksityiselämää loukkaavan tiedon välittämiseen tai kunnianloukkaukseen.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue myös:
Koiravero on syytä jättää maksamatta
  

24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt sitten vain odotellaan koiranomistajien puolustelua siitä että vika oli tytössä. Mitäs kulki koiran tiellä.

Anonyymi kirjoitti...

Oliko koira irti? Oikeasti mitä pitäisi tehdä näille koirien ulkoiluttajille jotka pitävät koiransa irti? Koira on pidettävä kytkettynä. Ei ole mitään perusteluja olemassa minkä takia nämä itsekeskeiset paskiaiset olisivat oikeutettuja kulkemaan kaupungilla koira irti. Kuinka vaikea se on ymmärtää että on ihmisiä jotka pelkäävät koiria ja on arkoja koiria jotka pelkäävät varsinkin kun itse on kytkettynä! Sitten siihen tulee koira hyörimään ympärille irtonaisena ja ensimmäinen idiootti kommentti on "ei se mitään tee". Sen nyt vielä puuttuisi että tekisi. Katsokaa peiliin idiootit. Eikö pääkopassa raksuta mitään? On se jännä miten isäntä/emäntä on tyhmempi kuin lemmikkinsä.

Anonyymi kirjoitti...

Kävelin pienen kytkettynä olleen koiran kanssa puistossa kun yhden ämmän irti ollut terrieri pyyhkäsi paikalle räksyttäen ja muristen. Suoraan päälle höykyttämään pentua. Tämän jälkeen meni puolivuotta kun pentu pelkäsi jokaista vastaantulevaa koiraa. Kiitos siitä. Ämmän kommentti oli että ei se mitään pahaa tee. Niin. Sanoin että en minäkään yleensä pahaa tee, mutta nyt on lähellä että tempasen suo nyrkillä naamaa. Karjasin laittamaan sen koiran kiinni. Ei usko. Läiskäsin kerran isällisesti poskelle niin johan ämmä tokeni. Sen jälkeen kun olen nähnyt on koira ollut kiinni. Jotkut ei opi kuin kantapään kautta.

Anonyymi kirjoitti...

Järjestyslaki. Koira on pidettävävä kiinni taajamassa. Metsästyslaki. Taajaman ulkpuolella koira on pidettävä kytkettynä 1.3 - 16.8 ja koiran irtipitäminen edellyttää aina maanomistajan lupaa.

Selkeää on. Miksi poliisi ei sakota näitä koirien irtipitäjiä? Kerran näin kun yks vanha ukko piti saksanpaimenkoiraansa irti. Poliisi ajoi ohi. Pysäytin poliisit ja osoitin henkilön. Vastaus oli että on tärkeämpääkin tekemistä. Tulkitsen asian niin että kaikkia lakeja ei tarvitse noudattaa. Täytyy seuraavan kerran kysyä oikeusoppineilta mistä erottaa mitä lakia pitää noudattaa? Vai pitääkö kysyä poliisilta?

Anonyymi kirjoitti...

Jos maalaisjärkeä tahtoo käyttää, niin ei kannata ison koiran ulkoiluttajaa maahaan alkaa kaatamaan, sillä saattapi koira haukata kaatajalta pään irti, että rimpauttaa vain seriffit paikalle ja seuraa taluttajaa, joka ei hallitse koiraansa.

- Lande

Anonyymi kirjoitti...

Saattaahan se olla noinkin. Koiraa voi kenkäistä jos käy kiinni. Kunnon potku niin vikinä loppuu siihen. Jos koirakin vahingoittuu rytäkässä niin omistajan piikkiin menee.

Anonyymi kirjoitti...

Asun maaseudulla. Naapuri pitää koiraansa irti jatkuvasti. Elukka juoksee vapaana pitkin pihoja ja metsiä. Kyllä. Olen sanonut että koiraa ei saa pitää irti maaliskuusta elokuuhun ja meidän tontille ei ole lupaa tulla. Ei auta. Kommentti on legendaarinen "ei se mitään tee". Puhe ei auta.

Kaveri oli perheineen kylässä. Pieniä lapsia joista yksi pelkää koiria. Eikös rämä elukka pamahda pihalle ja ei lähde vaikka kuinka huiskitaan. Kaveri otti koiran takapenkille lähtiessään ja päästi irti vasta 100km ajon jälkeen. Ei löytänyt enää kotiinsa. Saapa olla rauhassa. Kovasti etsivät rakkiaan. Siinäpä etsivät.

Harmittaa että joudutaan tähän menee. Mutta kun ei puhe auta. Pitäiskö minun kärsiä toisen piittaamattomuudesta?

Anonyymi kirjoitti...

Ota haulikko ja ammu se rakki. Oma naapuri ymmärsi kun ammuin yhden kerran ilmaan koiran ollessa pihalla. Tosin usko koirakin. Tais sen verran pelätä.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

"Ei se mitään tee" lauseeseen on hyvä vastata että ei varmastikaan, mutta minä teenjos koira tulee liian lähelle/päälle, ts. puolustaudun. Se on voi voi jos se koira tai muu elukka vammautuu tai kuolee omistajansa huolimattomuuden takia.

Anonyymi kirjoitti...

Kännykkä on oikein kiva ja kätevä vihje myös koiran ulkoiluttajalle.

Nimittäin kun koira alkaa pas... ulostamaan, niin tämän huomatessaan on ulkoiluttajan kätevä kaivaa kännykkä esiin, kääntää koiralle selkänsä ja alkaa puhua puhelimeen, tai ottaa muutama valokuva. Sitten voi jatkaa matkaa muina miehinä, kun koira on tehnyt tyhjennyksen siihen jalkakäytävälle.
Valitettavasti tämän tempun osaavat varsinkin nuoret naiset liiankin hyvin ja usein.

Anonyymi kirjoitti...

Meitä koiranomistajia on monenlaisia. Tässä vain yksi esimerkki: Menin nuoren koirani, n. 1 v. kanssa koirapuistoon. Siellä oli 2 tyttöä ja 2 koiraa ennestään, kukaan ei sanonut tai varoittanut yhtään mitään. Samassa toisen tytön koira, suuri karkeakarvainen villakoira hyökkäsi minun koirani kimppuun, alkaen riepottaa tätä niskasta. Villakoiran omistaja huusi: "Perkele, taasko sinä sen teit!". Hän ei kuitnkaan saanut koiraansa lopettamaan "pahoinpitelyä."

Onneksi minä muistin hyvän ohjeen: tällaisessa puremistapauksessa/kiinnitarttumisessa on otettava sen purevan koiran molemmista takajaloista kiinni ja nostettava takajalat ilmaan.
Se auttoi tässäkin tapauksessa. Vahingot, eli lääkärikulut jäivät minun maksettavakseni, koska veri alkoi valua vasta myöhemmin, ilmeisesti koirani oli jonkinlaisessa shokissa.

Anonyymi kirjoitti...

Omistajan yhteystiedot tietysti ylös. Ovat korvausvelvollisia aiheutetuista vahingoista ja lääkärin kuluista. Jos koira kuolee niin koiran arvo on korvattava. Älkää päästäkö noita välinpitämättömiä kuin koiria veräjästä. Väkivaltaa saa käyttää (ja kuulukin käyttää) jos ei osaa ottaa vastuuta omista koiristaan.

Anonyymi kirjoitti...

Työnnä sormet sen hyökkäävän koiran silmiin. Varmasti lopettaa.

Anonyymi kirjoitti...

En käy koirapuistoissa. Ongelma onkin että samat idiootit jotka tietää koiransa hyökkääviksi pitävät niitä irti koirapuiston ulkopuolella. Sen takia pidänkin stilettiä mukana kun ulkoilutan pikkukoiraani. Jos toinen käy päälle kutittelen hyökkäävää kylkiluiden väliin. Voin vakuuttaa etyä loppuu siihen.

Anonyymi kirjoitti...

"Mikäli poliisi ei halua etsiä naista". Aina sama laulu näissä kirjoituksissa: poliisi ei halua, poliisi ei viitsi, poliisia ei huvita...
Tosiasia on se, että poliiseja on Suomessa aivan liian vähän ja se on poliitikkojen syy! Kun ei ole työntekijöitä niin kaikkeen ei vaan aika riitä.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä irti pidetyistä koirista. Voi siinä käydä toisinkin päin. Itselläni on agressiivisesti käyttäytyvä koira, varsinkin silloin jos toinen koira tulee lähelle. Pidän sen tiukasti hihnassa ja varoitan jos joku koiran omistaja haluaa tuoda koiransa lähelle tekemään 'tuttavuutta'. Kerran siihen pörhälsi irti ollut koira räksyttämään ja ennen kuin kerkisin tehdä mitään omani kerkisi napata palasen takajalan reidestä. Voi sitä veren määrää ja omistajan kiljumista. Ei nähnyt itsessään mitään vikaa vaikka piti omaa koiraansa irti taajamassa. Hänen koiransa kun on niin kiltti. Niin ... eikö se laki käskenyt pitämään koiran kiinni? Onhan siihen syynsä ...

Anonyymi kirjoitti...

Tuon takia mulla on koira vakuutettu. Jos jotain pääsee pureksimaan, niin vakuutus korvaa. Ja jos aggressiiviseksi käy niin ammun sen itse, siis koiran.

Irti se ei ole kuin mökillä ja omissa metsissä. Opetettu ilmoittamaan vieraasta ihmisestä tulemalla viereen, ei lähde nuuskimaan ilman lupia.
Vastuuttomuus on nykyajan ilmiö, eletään kuin pellossa ja millään ei ole mitään väliä.

Kannattanee muuten vetää ilmastointiteipillä se mora käteen kiinni, niin ei tipu ensi puremasta. Jos välttämättä puukkohippasille koiran kanssa haluaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihmisten välinpitämättömyys on korkeaa. Säännöt on yksinkertaiset. Koira on taajamassa aina kiinni. Taajaman ulkpuolella kiinni maaliskuusta elokuuhun. Tontin omistajan lupa tarvitaan koiran irti pitämiseksi. Jos koira aiheuttaa vahinkoa. Omistaja korvaa ja vastaa, eikä luiki karkuun kuun paatunut apina.

Anonyymi kirjoitti...

Erään koiranomistajan mielipiteitä:
Pääsääntöisesti koirat jotka ovat suurimman osan ajasta irtikytkettynä omaavat lajille tyypilliset sosiologiset käytöstavat joista kaksi tärkeintä: Ketään ei purra (eritoten ihmisiä) sekä alistuminen tai johtajuus kun kohdataan lajitovereita. Terve koira ei tappele. Pieni kohtaus voi joskus toki olla, mutta vakavat kohtaukset ovat lähes poikkeuksetta toisen ("häiriintyneen") osapuolen aikaansaannosta. Jos koira puree ihmistä on edessä lähes väistämättä lopetus, sillä ihmisen tulee aina olla koiran yläpuolella (koiran) hierrarkiassa. Ihmisen pureminen on viimeinen merkki siitä että asiat eivät ole kunnossa.

Koiran kuuluu olla vapaana ja onkin - toisin kuin laki määrää. Näitä kaikkiako tulisi rankaista?

Koiralla voi olla käyttäytymishäiriö, joka vastuunsa kantavan omistajan ohjaissa päätyy lopetettavaksi, mutta usein asia on niin että omistajan kasvatusvirheiden vuoksi koiralla esiintyy häiriökäyttäytymistä. Se on suurin syy näihin ikäviin koirauutisiin. Tämän tarinan koira on ehdottomasti lopetettava. That's it. Älkää syyllistäkö terveiden koirien omistajia.

Anonyymi kirjoitti...

"Koiran kuuluu olla vapaana ja onkin - toisin kuin laki määrää. Näitä kaikkiako tulisi rankaista?"

Ei näin, EI TODELLAKAAN NÄIN. Koira pidetään kytkettynä taajama-alueissa AINA ja KAIKISSA OLOSUHTEISSA. Myös ns. koulutettu ja terve eläin. Etkö todellakaan näe kuinka subjektiivisesti ja yksipuolisesti koet asian?

Miksi? Koska:

1. Irrallaan oleva koira saattaa hyökätä, provosoida, provosoitua tai tehdä muuta harmia ihmisille, muille koirille tai omaisuudelle.
2. Osa ihmisistä pelkää koiria, myös pieniä. Yht'äkkiä näköpiiriin esim. kulman takaa ilmestyvä koira saattaa pelästyttää ja koira saattaa tästä myös provosoitua. On ennakkotapauksia joissa jopa pieni kytkemätön koira on aiheuttanut harmia ohikulkijalle puremalla tai vähintään materiaalivahinkoa hyppimällä vasten ja näin rikkomalla tai likaamalla vaatteita. Pienet lapset saattavat provosoida, hyökätä tai joutua hyökätyksi tai muuten pelätä koiria, myös pieniä koiria. Pienelle lapselle vapaana liikkuvan, innostuneen ja vasten hyppivän koiran käytös saattaa aiheuttaa pitkäaikaisia pelkotiloja.
3. Irrallaan oleva koira voi joutua onnettomuuteen esim. jäädä pyörän, auton tms. alle. Pieni koira voi jäädä myös kävelevän ihmisen alle.
4. Koira on eläin ja omistajien vakuutteluihin siitä, että koira on aina hallittavissa ja käskytettävissä, ei voi koskaan luottaa 100%.
5. Irrallaan olevan koiran kohdatessa kytketyn koiran aiheuttaa se aina kytketylle koiralle stressitilanteen, koska kytketty koira on tilanteessa aina altavastaajan asemassa. Tämä voi aiheuttaa tilanteen jossa kytketty koira provosoituu tai kytkemätön koira provosoi ja tilanne voi eskaloitua tappeluksi. Vähintään ao. tilanne on stressaava kytketyn koiran omistajasta jonka on tällöin hallittava kytkettyjen koirien käytös.
6. Koiran nuori ikä tai pieni koko ei ole minkäänlaisissa tapauksissa juridinen peruste koiran irrallapitoon taajama-alueella. Ks. seuraukset kaikista em. mainituista kohdista sekä järjestylaki.

Olen itse kahden koiran omistaja ja pidän koirani AINA kytkettyinä. Koiran kouluttamista ja vapaana liikkumista voi harjoitella omalla aidatulla yksityisalueella.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri näin. Ei sen selkeämmin voi sanoa. Ne joiden mielestä oma koira saa kulkea irti ... katsokaa peiliin. Mitä näette? Itserakkaan narsistisen pikku paskiaisen joka ei osaa ajatella omaa nenäänsä pidemmälle.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Erään koiranomistajan mielipiteitä:

Haiskahtaa melkoinen välinpitämättömyys muita kohtaan ja kumasti unohtuu se, että ihmisillä on muitakin lemmikkejä kuin koiria talutuksessa ja aivan varmasti se koulutettukin koira kiinnostuu toisesta elukasta.

Terveisiä vaan sille rakkinsa irti pitäneelle, jonka "rakas putsi" tuli tekemään tuttavuutta kollikissan kanssa joka lajityypillisesti teki mitä pitikin: koiraa kyselemättä kynsillä naamalle, kun tunki liian lähelle liian vauhdilla. Ei voinut kuin nauraa koiranomistajan tyhmyydelle ja sanoa, että ole iloinen että on piski vielä hengissä.

Se ei paljon auta, että koira on koulutettu, kun on paljon muitakin jotka ei ole koulutettu ja joiden vietti on jotain ihan muuta kuin sinun lajisi. Mistä minä tiedän kadulla, että onko se sinun koirasi koulutettu vai ei ja jos on, niin miten.

Vähän sama kuin sanoisit, että ei niissä autoissakaan turvavöitä tartte pitää, kun koulutetut autoilijat kyllä osaa ajaa ilman onnettomuuksia ja se on vain ne muut jotka aiheuttaa ongelmia. Niin, niin on ne muut aiheuttamassa ongelmia ja juuri siksi niitä vöitä ja hihnoja määrätään käytettäväksi.

Järki käteen.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on toinen pojista sen verran allerginen koiralle, että ainakin nuorempana kun tätä ei tiedetty ystävien koira nuolaisi naamasta ja pojan naama turposi ja sairaalareissu siitäkin tuli. Sinänsä ei kenenkään syy, mutta osoitus siitä, että myös kiltti koira voi aiheuttaa melkoisesti harmia. Nykyään poika osittain tämän takia pelkää oikeastaan kaikkia koiria lähes hysteerisesti. Kerran on kerhomatkalla tullut juurikin joku keski-ikäinen täti kahden irti olevan koiran kanssa ja huutanut että kilttejä on. Ei siis välttämättä auta ja en tiedä miten kaikki kiltitkään koirat reagoi jos se lapsi jonka luokse juoksee "leikkimään" kirkuu juoksee ympäriinsä ja käyttäytyy paniikissa miten sattuu. Tuskin tuo tilanne on turvallisen tuntuinen myöskään koiralle.

Hopea kirjoitti...

Ymmärrän henk. koht. (huom, en hyväksy, ymmärrän) koiran irtipitämisen jos se koira tosiaan on hallinnassa.
Se, että koira oma-aloitteisesti poistuu johtavan henkilön vierestä ja lähtee kohti tuntematonta henkilöä (tai toista koiraa tai ylipäänsä nyt vaan poistuu siitä vierestä) on selvä merkki että koira ei ole hallinnassa.
No, jos komentamalla muistuu järjestys taas koiralle mieleen no harm no foul, mutta yleensähän näissä tapauksissa ei edes yritetä komentaa (koska tiedetään turhaksi, erittäin paha tilanne taikka sitten ei pidetä tarpeellisena. Eli huono juttu) vaan huikataan tosiaan tuo legendaarinen "ei se pahaa tee".
Siinäkin (mahdottomassa) tilanteessa jossa huutaja on 100% varmuudella oikeassa, mistä minä tiedän voiko hänen arvioonsa luottaa, tai onko henkilö luotettava ollenkaan? Luultavasti ainut mitä tiedän hänestä siinä tilanteessa että hän antaa koiransa juosta vapaasti eikä edes yritä sitä hallita. Ei siis oikein herätä luottamusta.
Ja, kuten täällä hyvin on muut kertoneet, ei sillä ole edes väliä ettei se koira tee tarkoituksella pahaa - se saattaa muuten vaan aiheuttaa allergia oireita ja/tai ahdistusta pelkästään olemalla koira.
En tiedä mitä edes tekisin jos tällaisessa tilanteessa olisin niin että minulla olisi pieniä lapsia vastuulla.
Aikuisessa ihmis-seurassa otan sitten itse koiran haltuun, eli komennan istumaan. Jollei tottele niin sitten onkin hieno tilanne ja parhaan mukaan pitää vaan varoa ettei provosoi koiraa.
Jos taas oma koira on mukana (ja sehän on tietenkin kiinni), pidän hihnan lyhyenä mutta koira saa itse reagoida tunkeutujaan - meidän koira on sitä verran eloisa ettei siihen voi toista hallitsematonta koiraa ottaa omaan hoitoon.
Jos oma alkaa haastaa riitaa, no, toisella on tilaa perääntyä, se hihna pysyy tiukalla.
Jos taas toinen käy päälle, no, jos sieltä toinen osapuoli tulee omaansa kiskomaan irti niin ok. Jos taas ei, niin en minä ala omaa koiraani pitämään paikalla toisen revittäväksi.