Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

sunnuntaina, elokuuta 16, 2015

Työsuhteen koeaikaa voi käyttää hyväksi myös työntekijä

Kerroimme huhtikuussa 2015 työnantajien yhä kasvavasta väärinkäytösten määrästä liittyen työsuhteen alussa sovittavaan koeaikaan ja perusteet miksi koeaikaa tulee käytännössä lyhentää eikä pidentää kuten hallituksen tavoitteissa on esitetty.

Lue: Työsuhteen koeaikaa tulee lyhentää

Koeaika on säädetty työaikalaissa ja voi pisimmillään olla neljä kuukautta työsuhteen alusta tai puolet alle kahdeksan kuukauden työsuhteesta. Koeajalla työsuhde voidaan päättää käytännössä ilman perusteita. Työsuhdetta ei tällöinkään saa purkaa epäasiallisin perustein, kuten raskauden, iän, sukupuolisen suuntautumisen tai esimerkiksi poliittisen toiminnan takia. Käytännössä työnantaja voi käyttää myös näitä perusteita, koska näyttövelvollisuus työsuhteen epäasiallisesta päättämisestä on työntekijällä ja siten käytännössä mahdoton todistaa.

Henkilö houkutellaan vakinaiseen työhön vaikka työnantajalla ei ole koskaan tarkoituskaan pitää henkilöä yli koeajan. Tällaista on tapahtunut mm. projektiluonteisessa työssä ja esimerkiksi kaupan alalla henkilöitä palkataan vakinaisiksi kassoille ja kioskeihin mutta sanotaan irti päivä ennen koeajan päättymistä.

Olemme saaneet työntekijän asemasta koeajan purkutilanteesta  paljon kyselyjä. Valitettavasti laki antaa tämän kaltaiseen toimintaan mahdollisuuden ja koejan pidentäminen nykyisestään vain pahentaisi tilannetta.

Samanlainen menettely on täysin mahdollista myös työntekijälle. Jos työttömänä etsii työtä, kannattaa hakea mahdollisimman moneen paikkaan. Myös sellaisiin joita ei varsinaisesti tavoittele. Kun työsuhteen aloittaa voi jatkaa rauhassa uuden työn hakemista seuraavan neljän kuukauden ajan jolloin nykyisestä työsuhteesta voi irtisanoutua välittömästi saman päivän aikana. Tätä kierrosta voi jatkaa työntajien kesken kunnes mieleinen työpaikka löytyy. Periaatteessa työntekijältäkin edellytetään asiallista purkuperustetta, mutta näyttövastuu asiattomasta perusteesta on tällöin työnantajalla ja sekin kannattaa muistaa, että työntekijän ei koskaan tarvitse perustella työsopimuksen päättämistä, ei koeaikana, eikä koeajan jälkeen.

Työnantajien aggressioiden takia on ehkä järkevääkin jatkaa toisen työpaikan etsimistä myös koko koeajan. Saattaahan olla että juuri tämä työnantaja purkaa työsuhteen koeajalle ilman todellisia perusteita.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue:
Q&A – Onko pakko mennä työterveyslääkärille?
Q&A – Hätätyö
Q&A - Työuupumuksesta palkalliselle sairauslomalle?
Q&A – Kuuluuko sairauspoissaolon syy työnantajalle?
Q&A - Liukuva työaika
Q&A - Palkan alentaminen
Q&A - Onko minulla oikeus arvostella työnantajaa julkisesti?

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä artikkeli. EK ei pitänyt tätä ongelmana työnantajien keskuudessa, mutta samaan syssyyn varoitti että työntekijöillä eiole oikeutta samanlaiseen menettelyyn. Paska puhetta. Työnantajaei voi sille mitään. Itse olen kahdesti jatkanut duunin etsimistä saatuani työpaikan ja lähtenyt koeajalla. Työnantajan kysymykseen, miksi? Ei tarvitse vastata, tai jos halua jotain vastata niin sanoo ettei tämä työ sopinut ... sitä vartenhan on koeaika. Rohkeasti vain käyttämään työnantajia hyväksi ... se on nykyään maailman meininki.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä, tiedän varmuudella useammankin firman joka käyttää tätä hyväkseen. Työ on tehty hyvin, ei huomautuksia tai ristiriitoja, työsopimus päätetään päivää ennen koeajan päättymistä.

- R-kioski
- Citymarket (Sello)
- Prisma (Itäkeskus)
- Dressman
- Chlas Olsson
- Neste
- Laakkonen

Anonyymi kirjoitti...

Artikkelissa mainittu seikka, eli koeajan molemminpuolisuus, voi tulla ikävänä yllätyksenä työnantajalle. Työsuhteen normaali irtisanomisaika antaa mahdollisuuden etsiä uuden työntekijän irtisanomisajan kuluessa, mutta kun koeaikapurku on vaikutukseltaan välitön, työntekijä pääsee lähtemään halutessaan vaikka kesken työpäivän.
Oma ehdotukseni työnantajien suorittamien asiattomien koeaikapurkujen vähentämiseksi olisi kerätä viranomaistyönä julkinen lista työnantajista, jotka ovat soveltaneet koeaikapurkua päivämäärineen. Yksittäinen merkintä listalla ei välttämättä olisi mikään huolenaihe, mutta jos merkintöjä tulisi samantyyppisestä työstä peräjälkeen useampia, työnhakijan hälytyskellot voisivat soida. Lista voisi olla hyvin yksinkertainen:
-Oy Firma Ab, kassatyöntekijä, koeaikapurku 17.8.2015
-Oy Firma Ab, kassatyöntekijä, koeaikapurku 15.5.2015
-Oy Firma Ab, siivoustyöntekijä, koeaikapurku 15.3.2015
-Oy Firma Ab, kassatyöntekijä, koeaikapurku 10.1.2015
jne. Lista muodostuisi hyvin yksinkertaisesti, kun työsopimuslakiin lisättäisiin pykälä siitä, että koeaikapurkua sovellettaessa purku on annettava tiedoksi sekä työntekijälle että viranomaiselle.

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen ehdotus. Sääli vain että EK kaataa tuollaisen mennen tullen. Asiattomat koeaikapuruthan on vain yksittäisi tapauksia eikä mikään ongelma kuten EK keväällä totesi. Todellisuudessa koeaikapurut näyttää olevan yhä enemmän kasvava trendi työnantajien keskuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Ennen kuin tätä lähtee liikaa mainostamaan nuorille työnhakijoille, kannattaa muistaa, että CV:lle sopiva pituus on öbaut 1 sivu. Työnantaja ei katso koskaan hyvällä CV silppua, missä on 4kk välein uusi työnantaja ja työtehtävä.

Ellei sitten pysty todella vakuuttavasti näyttämään, että kyse on noista koeajoista, mutta harva työnantaja selaa CV:tä niin tarkasti, että selvittelee onko silppu-CV:llä hakeva ihminen itse syypää siihen silppuun vai ei.

En puolustele koeajalla irtisanomisia. Ilmoitan vain, että ennen kuin lähtee suosittelemaan nuorille uusien työpaikkojen hakuja kesken työsuhteen ja siirtyy niihin uusiin tehtäviin, on se aina yksi silppu lisää CV:hen.

Tämä kannattaa muistaa.

Anonyymi kirjoitti...

No huhhaijaa edelliselle. Kuka käski laittaa CVn ne "silput". CVn voi kirjoittaa juuri sellaiseksi kuin haluaa. Olematonta ei saa keksiä, mutta pois voi jättää halutessaan. Niin minäkin olen tehnyt kun kahdesti olen koeajalla löytänyt paremman duunin.

Anonyymi kirjoitti...

Kuka hullu kirjoittaa omaan CVn kuukauden pätkän firmassa joka oli vain hätävara. Silppua CVn??? Ootko vähän yksinkertainen?

Anonyymi kirjoitti...

´´Koeaika on säädetty työaikalaissa ja voi pisimmillään olla neljä kuukautta työsuhteen alusta tai puolet alle kahdeksan kuukauden työsuhteesta.´´ Ei kyllä ihan pidä paikkaansa.
Tämä menee ehkä liian pilkun viilaamiseksi, mutta antaa mennä.
Työaikalaista en löytänyt koeaikaa, mutta Työsopimuslaista löysin koeaika pykälän, joka menee näin:

4 §
Koeaika

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään neljän kuukauden pituisesta koeajasta.--> Jos työnantaja järjestää työntekijälle erityisen työhön liittyvän koulutuksen, joka kestää yhdenjaksoisesti yli neljä kuukautta, koeaika saadaan sopia enintään kuuden kuukauden pituiseksi.

Mutta toki lähtökohaisesti pisin koeaika on neljä kuukautta, jos puhutaan toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta. Vaikka tuossa on koulutus reunaehtona, niin ei työntekijä vältämättä joka päivä ole koulun penkillä tai ylipäätänsä kunnolisessa koulutuksessa, jos vaikka joku työnantaja käyttää tuota hyväkseen.
T. Luna N.
JK; Olen vasta vähän aikaa sitten kiinostutnut lukemaan Työsopimuslakia ja muita lakeja Finlexin kautta, joten minun perustietoni on hieman huterat, liittyen työlaki yms. asetuksiin.

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055

Janne Pyykkö kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.