Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

perjantaina, joulukuuta 08, 2006

ParkCom / ParkPatrol analyysia, osa 2

Katso myös: ParkCom / ParkPatrol analyysia, osa 2

Oikeus ja kohtuus -blogi julkaisee kaksi analyysia ParkCom:sta ja ParkPatrol:sta. Analyysin on tehnyt blogin asiantuntijalukija kummankin yhtiön julkisten, mm. tilinpäätöstietojen, perusteella. Kommentoikaa vapaasti ja muistakaa, että jos kommentoitte Suomi24.fi palveluun, he valitettavasti sensuroivat ParkPatroliin liittyviä viestejä.

Yhtiöiden julkiset tilinpäätöstiedot löytyvät mm. www.inoa.fi -palvelun kautta. Yrityksistä muuta kiinnostavaa tietoa löytyy mm. Yritys ja yhteisötietojärjestelmästä. Esimerkiksi, mikä oli ParkPatrol yhtiön, Narmer Ky:n, alkuperäinen postiosoite ennen siirtymistä postilokerofirmaksi!ParkCom – mene(s)tystarina jatkuu?

ParkCom on osakeyhtiönä ollut velvollinen toimittamaan julkiset tilinpäätöstietonsa kaupparekisteriin. Yhtiön viimeisin tilinpäätös on tehty 31.12.2005 ja koskee tilikautta 1.1.2005-31.12.2005. Kaupparekisteriin toimitettu tilinpäätös on melko riisuttu, eikä sisällä varsinaista toimintakertomusta. Tämä analyysi perustuukin tämän vuoksi eräisiin olettamukseen siitä, että ParkComin liikevaihto koostuisi kokonaisuudessaan perityistä pysäköintivalvontamaksuista.

ParkComin liikevaihto vuonna 2005 on ollut 343743 euroa, eli noin 28645 euroa kuukaudessa. Vuonna 2004 kuukausittainen liikevaihto kahden kuukauden ajalta (11-12/2004) oli vain 8180 euroa, joten kuukausitason liikevaihto on kasvanut 250%. Vuodessa ParkCom on siis kirjoittanut yli 8593 valvontamaksulappua, joiden lisäksi luottotappioiksi päätyneiden valvontamaksulappujen määrää ei tilinpäätöksestä pysty päättelemään.

Yhtiöllä luulisikin kaikkien asioiden olevan hyvin. Kun otetaan huomioon, että ParkComin toiminnassa ei palkkakulujen lisäksi pitäisi olla juuri mitään muita kuluja, pitäisi yrityksen tuloslaskelman näyttää loistavaa tulosta. Näin ei kuitenkaan asia ole.

ParkComin tapauksessa henkilöstökulut eivät nimittäin edes ole suurin kuluerä. Palkkoja on kyllä maksettu yhteensä 97789 euroa sekä erilaisia työnantajamaksuja 26765 euroa. Kun tilinpäätöksen mukaan henkilöstöä on ollut palveluksessa keskimäärin viisi henkeä, ParkComilaisen keskimääräinen vuosiansio on ollut 19557 euroa, eli 1629 euroa kuukaudessa. Jos työntekijät ovat kirjoittaneet kaikki valvontamaksulaskut, jokainen heistä on pistänyt tuulilasinpyyhkimien alle keskimäärin 1718 valvontamaksulaskua vuoden aikana. Kun vuodessa on noin 200 työpäivää, päivässä tämä tekee siis noin yhdeksän lappua.

Voitto henkilöstökulujen jälkeen olisikin huimat 219188 euroa. ParkComilla ei ole hallussaan merkittävää määrää käyttöomaisuutta, joten poistotkaan eivät kuluta tuota summaa kuin 1240 euroa. Merkittävin kuluerä onkin kohta ”liiketoiminnan muut kulut”. Yhtiöstä on tuon kululajin alla pumpattu rahaa ulos 265477 euroa – siis yli tuplasti palkkakulujen määrä. Tämän rahan käyttötarkoituksesta ei tilinpäätöksen perusteella pysty sanomaan mitään. Vaikka ParkCom onkin käyttänyt rahaa mm. pysäköintialueiden kyltteihin, on vaikeaa uskoa, että yhtiön normaali toiminta kuluttaisi noin runsaasti rahaa. Yhtiön varat onkin ehkä ”käytetty” mahdollisten oikeusjuttujen vuoksi. Varaton osakeyhtiö kun ei joudu maksamaan oikeudessa tuomittuja summia, vaan se voidaan kätevästi saattaa konkurssiin.

Viivan alle jäävä liikevoitto onkin näin merkittävien kulujen jälkeen negatiivinen. ParkComin tappio vuodelta 2005 on 48309 euroa, eli 14 prosenttia liikevaihdosta. Yhtiön oma pääoma oli negatiivinen jo tilivuoden alussa, ja nyt vuoden 2005 päättyessä yhtiön oma pääoma oli -50127 euroa. Yhtiöllä onkin joutunut ottamaan lainaa. Yhteensä vierasta pääomaa on 112742 euroa.

Yhtiön taloudellinen tulos olisi vieläkin kehnompi, ellei yhtiö olisi rohkaistunut kirjaamaan maksamattomia pysäköinninvalvontamaksuja myyntisaamisiksi. Yhtiön kirjanpidossa on myyntisaamisia yhteensä 45170 euroa. Jos summa koostuu pelkästään 40 euron valvontamaksuista, maksamattomia ParkCom-lappuja oli vuodenvaihteessa siis huimat 1129 kappaletta! Nämä tosin ovat vain vuoden kahdelta viimeiseltä kuukaudelta, koska tilinpäätöksen liitetietojen mukaan kaikki yli kahden kuukauden ikäiset valvontamaksusaamiset on kirjattu luottotappioiksi.

Vaikka yksityisessä pysäköinninvalvonnassa kiistatta liikkuukin paljon rahaa, ParkCom on yhtiönä ollut käytännössä konkurssikypsä 31.12.2005. Yhtiön tilintarkastaja onkin lausunnossaan todennut, että vastuuvapaus voidaan myöntää hallituksen jäsenelle ja toimitusjohtajalle muutoin kuin oman pääoman negatiivisuuden osalta.8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

1129 maksamatonta ParkCom maksua. Aika hyvä, mutta pitäisi olla paljon enemmän. Kiva ois tietää paljonko niitä on tänä vuonna?

Anonyymi kirjoitti...

Eli tarkoittaako toi sitä että jos parkcom menee oikeuteen ja häviää ja tuomitaan maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut, tämä vastapuoli ei koskaan saa rahojaan koska yhtiö itsessään on varaton ja menee konkurssiin?

Anonyymi kirjoitti...

Niin siis vuodenvaihteessa maksamatta oli 1129 sellaista parkkimaksua, jotka oli kirjoitettu marras- ja joulukuussa. Sen lisäksi maksamattomia on ollut aikaisemmilta kuukausilta. Ja tietysti osa noista on maksettu sitten vuonna 2006.

Analyysissä ei mainita sitä, että kyllähän ParkComin tilillä tietysti vähän rahaakin oli. 31.12.2005 sitä oli 8464 euroa, mutta kun erilaista velkaa on yli 100000 euroa, on aika epätodennäköistä saada perittyä rahoja ParkComilta oikeuden päätöksen jälkeen. ParkComin tulovirta kun pysähtyisi samantien, jos yksityiset parkkisakot tulkittaisiin oikeudessa perusteettomiksi.

Analyysissä kuvattu tilanne oli voimassa 31.12.2005. Yhtiön tilanne on sen jälkeen tietysti voinut parantua tai edelleen huonontua.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta vois päätellä että taitaa olla kovin tuottoisaa bisnestä jos yli 260 000 eur on siirretty muihin kuluihin. Eli kääntäen voisi ajatella että businesstä onkin tarkoitus pyörittää niin kauan kuin siitä saa rahaa. Ei ole väliä maksaako kaikki maksun kunhan suurin osa näyttää maksavan. Surullista autoilijoille ja ikävä esimerkki siitä miten "pysäköinninvalvonnasta" kerätyt rahaa menee yksityiseen taskuun eikä kunnalle kuten "oikeat" pysäköintivirhemaksut.

Tärkeitä olisi että kaikki kieltäytyisivät maksamasta maksua, mutta koska suurimpaan osaan ihmisistä tehoaa pienikin uhkailu niin ParkCom kerää rahaa ja kiirettä oikeuteen ei ole. Jos jossain vaiheessa joutuu ja kun häviää, niin rahat on kulutettu parempiin taskuihin.

Oisko tämäkin oikea tulkinta?

Nerokasta, mutta osoittaa vain kusetuksen laajuuden ja suunnitelmallisuuden.

Anonyymi kirjoitti...

Eli pelkkää rahastusta kuten on niin useasti todettukin. Koko toiminnalla ei ole mitään tekemistä ns. "hyväntarkoituksen" eli pysäköinninvalvonnan kanssa. Maksu lappu ruutuun ja rahat firman taskuun. Menisivät edes hyötykäyttöön kuten kunnalliset valvontamaksut.

Anonyymi kirjoitti...

ParkCom Oy taitaa kuulua Hollantilaiseen Qpark Konserniin.
Käräjärahat taitavat riittää jonkin aikaa.
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=95&conference=4500000000001420&posting=22000000020911361n.

Anonyymi kirjoitti...

Tilanne on omistusten suhteen saattanut muuttua. Vuoden 2005 tilinpäätös ei maininnut konsernisuhteista mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Järkevintä tätä laitonta rahastusta kohtaan olisi levittää sanaa,etteinäitä maksettaisi.Kovasti kiehtoisi myös joukkokanne.Pääsisi ehkä julkisuuteenkin niin,ettei myöskään ne ketä "pelotellaan" maksaisi.