Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

perjantaina, maaliskuuta 14, 2008

Fiksua huutoa tyhmille

Onko olemassa täydellistä rahantekokonetta? Ei varmaankaan, mutta joskus on annettava varauksellinen tunnustusta henkilöille, jotka ovat kehittäneet Fiksuhuuto.fi kaltaisen palvelun, eli senttihuutokaupan. He mainostavat sivuillaan keksinnön olevan suomalainen ja maailman ainoa laatuaan. Todellisuudessa vastaavanlaisia palvelua toimii useita. Esimerkiksi huutokauppa Telebid ja Bidster.com.

Senttihuutokaupan idea on nerokkaan yksinkertainen. Kuka tahansa täysi-ikäinen voi huutaa tuotteita. Tuotteiden hintaa korotetaan jokaisesta huudosta yhden sentin. Tuotteella on huutoaika, esimerkiksi 4 minuuttia. Jokaisesta huudosta huutoaika alkaa alusta. Mikäli huutoajan kuluessa kukaan muu ei tee uutta huutoa tuotteesta, tuotteen pitäisi jäädä sen hetkisellä hinnalla viimeksi huutaneelle.

Kuluttajan kannalta tuotteita näyttää menevän todella hurjan halpaan hintaan. Uusi auto vaihtoi omistajaa 49 eurolla. Samsungin 42 tuuman plasma-TV:n on saanut omaksi n. 51 euron hinnalla. Tom Tom autonavigaattorin onnellinen omistaja maksoi tuotteesta vain 2,51 euroa. Miten tämä oikein toimii? Mistä huutokauppa saa rahansa? Kuinka halvalla tuotteet oikeasti saa itselleen?

Jokainen tekemäsi huuto korottaa tuotteen myyntihintaa yhdellä sentillä. Jokainen tekstiviestillä jätetty huuto maksaa huutajalle 1,90 euroa. Huutoja voi tehdä myös internetpalvelusta käsin. Tällöin on mahdollista ostaa huutopaketteja. Esimerkiksi kymmenen huutoa hintaan 14,95 euroa, kaksikymmentä huutoa hintaan 24,90 euroa ja sata huutoa hintaan 84,90 euroa. Keskimääräinen huutohinta pakettien kautta on n. 1,20 euroa / huuto.

Huutokauppa saa siis parhaillaan jokaisesta sentin korotuksesta 1,90 euroa itselleen. Riippuen ostettujen huutopakettien hinnasta ja määrästä voidaan kuitenkin katsoa, että jokainen huudettu sentin korotus tuottaa huutokaupalle keskimäärin 1,20 euroa. Eli jos tuote myydään esimerkiksi hintaan 10,00 euro, huutokauppa saa tuotteesta 1 200 euroa ja huutaja maksaa huutamastaan tuotteesta huutohinnan 10 euro sekä hinnan jonka hän on käyttänyt huutojen ostamiseen.

Samsungin television myynti on tuottanut huutokaupalle 6 193 euroa. Onnellinen omistaja on maksanut siitä 51,61 euroa + omien ostamiensa huutojen hinnan. Nesteen 100 euron lahjakortin on saanut itselleen alle seitsemän euron ja huutokauppa on tienannut yli 800 euroa. Kaikista parhainta rahantekoa on kuitenkin myydä tyhjää. Huutokauppa on ansainnut 273 euroa myymällä yhden paketin omia huutojaan.

Osa tuotteista menee varmasti tappiolla, ainakin autojen osalta, mutta joistakin tuotteista saatu kate on hirvittävän suuri. Huutaminen on myös addiktoivaa koska tuotteiden hinnat kuluttajan kannalta ovat normaaleihin kauppahintoihin nähden ennennäkemättömän halvat. Huutamiseen jää koukkuun ja ennen kuin huomaakaan voi olla käyttänyt satoja huutoja yhden halvan tuotteen ostamiseksi.

Laillista?

Juridinen puoli asiassa on herkullisen epäselvä. Sisäasianministeriön mukaan huutokaupalle on ominaista tietoisuus muista huudoista sekä mahdollisuus mitoittaa oma tarjous aikaisempien huutojen perusteella. Huutokaupassa huutaminen ei myöskään pidä maksa kuluttajalle mitään. Sisäasianministeriön mukaan fiksuhuuto.fi tyyppisissä palveluissa on kyse arpajaisista mikä taas vaatii sivustolta toimiakseen arpajaisluvan.

Arpajaislaki 1 luku 2 § (23.11.2001/1047) määrittelee arpajaiset: "osallistutaan vastiketta vastaan ja jossa osallistuja voi saada kokonaan tai osittain sattumaan perustuvan rahanarvoisen voiton". Fiksuhuuto.fi palvelun yksi huuto on käytännössä arpa, jolla voi osallistua arpajaisiin. Arpoja voi ostaa etukäteen ja yrittää käyttää juuri sillä hetkellä jolloin kukaan muu ei arpaansa käytä. Palkintona on oikeus ostaa tuote hintaan joka määräytyy käytettyjen huutojen, eli arpojen määrän perusteella. Arpajaisilta tuo minusta kuulostaa. Ostajan kannalta arpajaisveron maksaa aina järjestäjä, mutta verottajalla on paha tapa innostua perimään myös muita veroja kohtuuttomasti saadusta hyödystä.

Jos haluaisin osallistua fiksuhuuto.fi:n arpajaisiin, haluaisin ehdottomasti ja konreettisesti tietää miten arvontakoneiston toiminta on sertifioitu ja miten sitä valvotaan. Vainoharhainen asiakas voisi kuvitella, että palvelun takana pyörivä serveri on voitu ohjelmoida tekemään tekaistuja huutoja palvelun voiton maksimoimiseksi. Internetin keskustelupalstoja selaamalla törmää helposti kommentteihin, todellisiin tai tekaistuihin, että myytävänä olleen tuotteen laskuri on pysähtynyt, arvan ostaja on luullut voittaneensa, mutta laskuri on käynnistynyt uudelleen. Kun katsoo fiksuhuuto.fi:n palveluehtoja törmää aikamoisiin kummallisuuksiin, joiden tarkoituksena on vain rajata vastuuta pois palvelun tuottajalta. Palvelun tuottaja ei esimerkiksi vastaa vioista tai virheistä omissa palvelimissaan tai sovelluksissa eikä mistään heidän itse aiheuttamistaan teknisistä ongelmista. Kuka niistä sitten vastaa? Mikäli huutokauppa keskeytyy odottamattoman syyn takia kellojen laskurit käynnistetään alusta. Ehdoissa mainitaan myös 14 päivän palautusoikeus. Yleisen etä- ja internetmyynnin säännösten perusteella ostajalla on oikeus palauttaa tuote 14 päivän sisällä ja purkaa kauppa. Tässä tapauksessa sen pitäisi myös tarkoittaa maksetun tuotteen hinnan lisäksi tuotteen saamiseksi käytettyjen huutojen tai arpojen hintoja.

Nerokas idea, sitä ei voi kieltää. Erinomainen palvelun tuottajalle ja varmasti mieluinen arvonnan voittajalle. Laillisuus selviää varmasti aikanaan kun sisäministeriö saa tutkimuksensa päätöksiin ja asiaa käsitellään oikeudessa.

Lue: Netin huutokauppa olikin laiton

Artikkelin kuvan lähde: Fiksuhuuto.fi

36 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse olin huutamassa kannettavaa tietokonetta ja kun laskuri laski loppuun asti vajaan 30 euron kohdalla niin sydän meinas pysähtyä. Kukaan ei siis tarjonnut enää uudestaan. Meni minuutti tolkulla aikaa ja ajattelin jo kohta saavani ilmoituksen voittohuudosta, mutta paskat. Systeemi aloitti pyörittämään aikaa uudestaan. Eikä muutoin ollut eka kerta, broidille kävi samoin. Kusetusta on!!

Anonyymi kirjoitti...

Vajaa 200 euroa meni huutoihin ja vasta sen jälkeen tajusin lopettaa. Kyllä se vie mennessään kun kokoajan naputtelet hiirellä uutta tarjousta, jospa nyt se tulis. Kannattaa varoa, ainakin luja tahto pitää olla että osaa lopettaa ajoissa. Viihteenä varmaan ok, mutta pitäis olla sitä ylimääräistä rahaa leikkiä.

Anonyymi kirjoitti...

"Huutokauppa saa siis parhaillaan jokaisesta sentin korotuksesta 1,90 euroa itselleen"

HÖPÖLÖPÖ! Ota selvää, paljonko operaattorikustannukset ovat!

Anonyymi kirjoitti...

Käsittääkseni tossa artikkelissa arvioidaan keskimääräiseksi arvoksi 1,20 euroa. Toisaalta, mitä minä tiedän asiasta pm se että lähetyskustannukset maksaa asiakas. Ainoa kustannus operaattorilta fiksuuhudolle on tekstiviestien vastaanotto tietystä numerosta jotka ohjataan operaattorilta palvelunostajan serverille, jossa he voivat käsitellä viestin miten haluavat. Tuon palvelun hinta ei kovin kummonen operaattoreilla ole. Sitäpaitsi, hinta ei ole oleellinen vaan periaate.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan sama, kusetusta se kumminkin on ja rahaa menee aivan sikana. Arpomista ns. joten pistäkää pulju kiinni.

Anonyymi kirjoitti...

Huutokauppa saa siis parhaillaan jokaisesta sentin korotuksesta 1,90 euroa itselleen

Juuri näin. Tuo on maksimaalinen voitto joka lasketaan tuloihin. Noista tuloista maksetaan kustannukset. Normaalia talousoppia. Käsittääkseni puhutaan rahasta jota saadaan, ei lopullisesta katteesta.

Anonyymi kirjoitti...

PASKA PUHETTA, kateellisten panettelua. Kyse on huutokaupasta koska kaupassa huudetaan ... haloo. Puhdasta vainoamista ...

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

PASKA PUHETTA, kateellisten panettelua. Kyse on huutokaupasta koska kaupassa huudetaan ... haloo. Puhdasta vainoamista ...

Lienisi syytä hieman perehtyä tuohon arpajaislakiin sekä sisministeriön lausuntoihin, ennen kuin aukoo päätään.

Onko tappo, murha ja muu väkivaltaisuuskin huutokauppaa, kun niissä yleensä huudetaan?

Huutokaupassa huudon tekeminen ei saa maksaa tai muuten kyse on arpajaisista.

Anonyymi kirjoitti...

Oli se lopullinen kate noista huudoista mikä tahansa rahastuskoneena tuo järjestelmä on erinomainen. Samalla se antaa tavallisille ihmisille mahdollisuuden voittaa, huom. siis voittaa, palkintoja halvalla. Auto 49 euroa? En näe mitään pahaa tässä jos vain rehellisesti myönnettäisiin että kye on arpajaisista ja pojat hakis arpajaisluvan. Ai niin, mutta sittenhän he joutuisivat maksamaan arpajaisveron mikä saattaisikin 23 000 euron autosta olla jo ihan toista luokkaa ....

Anonyymi kirjoitti...

Mä yritin just viikolla saada itselleni järjestelmäkameraa. Uusia huutoja ei tullut ja ruudulla oli merkintä pitkään että tarkistaa. Huops, en saanut vaan homma alkoikin alusta. Kysyn vaan miksi? Sääntöjen mukaan viimeiseksi jäänyt huuto voittaa? Ois varmaan jäänyt liian pieni kate jos olis siihen hintaan antanut.

Anonyymi kirjoitti...

Entäs tämä. Minä huusin tuotetta itselleni. Nimimerkkini näkyi ruudussa viimeisenä huutajana. Aika kului melkein loppuun, jäljellä n. 5-6 sekuntia. Aika alko alusta ja nimimerkkini oli edelleen viimeisenä huutajana. Itse en korottanut enää. Eli jos joku olisi korottanut, hänen nimimerkkinsä olisi pitänyt tulla näkyviin, mutta aika vaan alkoi alusta kesken vaikka kukaan ei korottanut.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan samoin on käynyt. Sen takia nyt kun huudaan koko näyttö tallentuu realiajassa clippinä kovalevylle. Kun saan tuosta tapahtumasta todistusaineiston niin vaadin kirjallisesti fiksuhuudon pojilta serveri lokeineen tiedon mitä siinä kohdin tapahtui. Rikosilmoitus seuraa myös perässä jos ei tule tyydyttävää vastausta. Valvonta on nyt päällä!

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Eiköhän ongelma ole sama kuin Huuto.netin kanssakin, eli vaikka huuto on sulkeutunut, ei serveri ruuhkaisuutensa takia ehdi käsittelemään kyseistä tapahtumaa juuri sillä sekunnilla/minuutilla ja homma kusee.

Jos näin tai mitä yllä on kommenteissa kerrottu pitää paikkansa, niin fiksuhuudon ylläpito on vastuussa asiassa.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai se severistä voi olla kiinni jos aika alkaa alusta vaikka kukaan ei ole huutanut.

Tein oman huudon ja aika alkoi alusta, nimimerkkini oli viimeisenä huutajana. Kun aikaa oli jäljellä n. 5 sekunttia, eli 55 sekuntia myöhemmin, kello alkoi taas alusta ja minun nimimerkkini oli edelleen viimeisenä huutajana. Kukaan ei siis huutanut, kuten en minäkään, mutta aika vain alkoi alusta.

Anonyymi kirjoitti...

Siis kerrataan nyt vielä. Tuotteella oli nähtävästi minuutin aika. Eikö? Huusit tuotetta ja aika alkoi alusta. Tämän jälkeen nimimerkkisi pysyi viimeisenä huutajana, et huutanut itse uudelleen ja aika alkoi kuitenkin alusta. Ymmärsinkö oikein?

Aika ei saa alkaa alusta jos kukaan ei huuda. Jos näin on käynyt se viittaa siihen että serveri ei toimi oikein vaan käynnistää ajan uudelleen huudoista riippumatta. Mitä tämä sitten tarkoittaa, mietitäänpä ...

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärsinkö oikein?

Juuri näin.

Anonyymi kirjoitti...

Ideana oikein mainio, aivan loistava. Markkinointi huutokauppana on sieltä ja syvältä.

Arpomistahan tuo ihan selvästi on, joten pojat saisivat laittaa luvat yms. kuntoon ja jatkaa hommia.

Huutokauppana mainostaminen on ihan täyttä kuluttajan linssiin pissaamista.

Anonyymi kirjoitti...

Noh, lisäksi tulee tavarasta toimituskulut, taisi olla 12 eur / lähetys.
Ehkäpä "huutokauppaa" parempi tuotteen nimi olisi "epävarma ostomahdollisuus". Ostaisitko sellaisen? Onko alv 22% ?

Anonyymi kirjoitti...

Seurasin autohuutoa siinä Kirsi Korsu niminen henkilö huusi satoja ketoja vaikka aikaa oli jäljellä 3 sekunti korotti uudestaan ja aika alkoi 2 minutista taas laskemaan alaspäin.En usko tuohon ,että jollakin voi olla nuin tyhmä systeemi auton voitamiseksi.Hän huusi monena päivänä autoa ja uskon hänen sioittaneen huutoihin vähintään yli 10000€ ei muuten tuhansia kertoja voi huutaa .Saattoihan se olla sitten joku automaatti joka niitä korotuksia teki.Tuon niminen henkilö löytyy Oulun seudulta olikohan Siikajoelta onkohan kukaan kysynyt ,onko hän todellisuudessa huutanut yhtään mitään vai onko kaikki pelkää petosta?

Anonyymi kirjoitti...

Joidenkin nettikeskusteluiden perusteella suurin osa voitoista näyttäisi menevän Oulun seudun alueelle, josta nämä perustajatkin ovat. Ettei vain palkintoja kierrätetä tuttujen kautta?

Anonyymi kirjoitti...

Saattoihan se olla sitten joku automaatti joka niitä korotuksia teki.Tuon niminen henkilö löytyy Oulun seudulta olikohan Siikajoelta onkohan kukaan kysynyt ,onko hän todellisuudessa huutanut yhtään mitään vai onko kaikki pelkää petosta?

Olisiko rikosilmoituksen aika?

Anonyymi kirjoitti...

Joidenkin nettikeskusteluiden perusteella suurin osa voitoista näyttäisi menevän Oulun seudun alueelle, josta nämä perustajatkin ovat. Ettei vain palkintoja kierrätetä tuttujen kautta?

Tällainen mahdollisuus tuli itsellenikin mieleen. Tuosta nollautuvasta kellosta on jo tässäkin kommenttipalstassa muutama esimerkki. Mutta sitten vielä tavaratkin menevät tutuille kun on ensin hölmöiltä otettu rahat pois.

Tuossa koko touhussa on niin suuri väärinkäytösten mahdollisuus, ettei kenenkään kannata osallistua tuollaiseen paskaan nykyisessä muodossaan.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Noniin, näemmä ei tule seurattua telkkaa hirveän usein tai sitten tämä oli uutta, mutta tuossa hetki sitten näin Fiksuhuudon TV-mainoksen.

Kyllä tuli mieleen, että voisi mainoksessa lukea "arpajaiset".

Anonyymi kirjoitti...

Onhan fiksuhuuto.fi selvästi arpajainen koska se on maksullinen ja "voittaminen" on sattumanvraista niinkun arpajaislain määritelmä sanoo. Lisäksi arpajaislain mukaan

"Arpajaiset saa toimeenpanna rekisteröity yhdistys, itsenäinen säätiö tai muu sellainen yhteisö, jolla on yleishyödyllinen tarkoitus ja jonka kotipaikka on Suomessa."

Arpajainen edellyttää myös viranomaisen lupaa eli niitä ei voi järjestää hetken mielijohteesta.

Fiksuhuuto.fi on normaalia kaupallista yritystoimintaa, joka ei täytä edelläolevia kriteerejä. Näin ollen homma on laiton vaikka se mainostettaisiin arpajaisena, sillä olisi jotain yleishyödyllisiä elementtejä (osa rahoita lahoitetaan nettisivujen mukaan hyväntekeväisyyteen) ja maksettaisiin arpajaisverot.

Anonyymi kirjoitti...

Hämmästyttävän usein myös on isoimman tarjouksen tehnyt 04XXXX2070.. Heh, no minä en ainakaan moiseen osallistu.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä olen odotellut jo puoli tuntia Fiksuhuudon kännykkävoittajan selviämistä.

Viimeisin huuto oli joku huutaja57 (tai vastaava) ja hintana 4,33€.

Ainoat muutokset toistaiseksi ovat hinnan muuttuminen 0€ ja viimeisimmän huutajan nimimerkki on kadonnut.

Ja yhä "Tarkistetaan viimeisiä huutoja" (siis ainakin yli 30min jo)

http://www.fiksuhuuto.fi/index.php?id=xbuqr&KID=1496

Anonyymi kirjoitti...

Veikkaisin, että fiksuhuuto saa 1,90 euron hintaisista tekstiviesteistä 0,50 - 0,70 euroa, lopun jakavat operaattori ja tekstiviestimaksunumeron toimittaja Labyrintti Media Oy ( http://www.labyrintti.com ). Fiksuhuudollahan ei ole omaa palvelunumeroa käytössään (siksi viestien alukuun pitää kirjoittaa FIKSU).

Pankkimaksulla tarjouksen kappalehinta on 84,9 snt - 1,49 euroa.

Toisena veikkauksena veikkaan, että sms- ja pankkitarjousten yhteenlasketuksi tuotoksi jää noin 0,70 - 0,90 euroa/tarjous. Erittäin hyvin tuottavat arpajaiset järjestäjilleen silti!

Anonyymi kirjoitti...

"Fiksuhuuto pakeni pois Suomesta"

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=11179

Anonyymi kirjoitti...

Ja oli muka laillista toimintaa kun piti paeta ulkomaille ... noh, toivottavasti ei pojilla ole enää Suomeen tulemista ... vankilaan koko sakki!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä vai dorka tällaisiin sortuu, siis oikeasti jengi on dorkaa ja rahat pois sit dorkilta!

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Nettihuutokauppa+poiki+kahdelle+syytteen+arpajaisrikoksesta/1135239705857

Näin se homma etenee

Anonyymi kirjoitti...

.huuto.net/fi/showlist.php3?sellstyle=K&classification=0&status=N&stype=A&tits=&seller=cailap&bidder=&location=&odir=A&cat=%25&status=N&order=L&start=0&num=25

Siinä ne on siikajoen markkinat senttikaupoista

Anonyymi kirjoitti...

http://www.jarkihuuto.fi/register.php?inv=Janppaa <-------------Tosta linkistä rekisteröimällä saa ilmaisia huutoja

Johannes Hidén kirjoitti...

Jostain käsittämättömästä syystä Oulun käräjäoikeus ei sitten todennut tuota arpajaistoiminnaksi:

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Syytteet+Fiksuhuuto-sivuston+arpajaisrikoksesta+kaatuivat/1135257389309

Ja syyttäjä ei sitten myöskään viitsinyt/kehdannut/uskaltanut/jaksanut enää valittaa asiasta hovioikeuteen.

Ilmiselvistä vastikkeellisista arpajaisistahan Fiksuhuudossa on kysymys! Miten käräjäoikeus pystyi päätymään mihinkään muuhun ratkaisuun?

JiiGudela kirjoitti...

Tässä on kyllä todellakin leijunut petkutuksen löyhkä. Itse rahoitusalaa läheltä seuranneena tiedän sen verran, että ilmaista rahaa ei olekaan. Kuten kaikki varmasti tietävät, uhkapeleissä ja arpajaisissa talo jää aina voitolle. Aina, paitsi jos talo tai pelin pyörittäjä on huono.

Fiksuhuudon ja tällaisten tapauksessa jos miettii millaisia huutomääriä johonkin viiteen kymppiinkin asti tultaessa on täytynyt lennellä, voi siitä laskeskella voiton todennäköisyyttä. Aika pienistä summista puhutaan. Ja tämähän on ihan ilmiselvää. Huuto-sivustolta näkee ainakin suosittujen ja yleisesti myytyjen kohteiden kohdalla niin sanotusti markkinoiden aidon hinnan. Siellä on päässyt kehittymään sellainen ostamisen ja myymisen kulttuuri, jossa hinnat ovat asettuneet yksittäistapauksia lukuun ottamatta realistiselle tasolle. Kukaan ei voi vedättää (jos ei myy jotain muuta kuin mitä lupaa), koska liian isoa hintaa pyydettäessä huutajat siirtyvät yksinkertaisesti huutamaan toista kohdetta. Niinpä jos jonkun tällaisen "fiksuhuudon" tai muun hinnat ovat kymmenesosa siitä, mitä huuto-netissä joutuu alimmillaankaan maksamaan, voi olla varma, ettei hommassa ole kaikki kohdallaan. Nämä on tarkoitettu hyväksi käyttämään ihmisiä, jotka eivät osaa tavallista todennäköisyyslaskentaa ja joilla ei ole mitään taloudellista harkintaa. Esimerkiksi juuri uhkapelihimoisia ihmisiä, joilla usein muutenkin on taloudellisia huolia. Epäeettistä puuhaa siis.

Pikavippejä paljon tutkailleena ja kritisoineena sanoisin, että kyse on saman yleisön huijaamisesta. Vippejä ottavat ihmiset, jotka eivät osaa pitää talouttaan tasapainossa eivätkä tajua lainavalintojensa pitkän tähtäimen seuraamuksia heidän arjen rahoitukselleen. Tällä alalla niin kutsutut "vertaislainat" voivat toimia tavallaan huuto-netin tavoin -- siis asettaa kuluttajien vapaan toiminnan kautta lainojen hinnat realistiselle tasolle... Olen kirjoittanut asiasta tosin toisesta näkökulmasta pikavipit, pitää nyt tasapuolisuuden vuoksi mainita. Asiat eivät ole yksinkertaisia ainakaan lainsäätäjän toiminnan näkökulmasta...

No niin, joka tapauksessa hyvä blogaus ja asiallisia huomioita.

Anonyymi kirjoitti...

Your style is very unique compared to other people I
have read stuff from. Many thanks for posting
when you have the opportunity, Guess I'll just bookmark this site.
Also see my webpage: transfer news arsenal sky sports