Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

tiistaina, marraskuuta 18, 2008

ParkCom Oy - Hovioikeuden päätös torstaina 20.11.2008

Yksi vaihe saadaan päätökseen torstaina 20.11.2008 kun Helsingin hovioikeus julkaisee viimein päätöksen yksityisestä pysäköinninvalvonnasta. Vantaan käräjäoikeus antoi tuomion aiemmin 14.12.2007. Käräjäoikeuden mukaan yksityinen pysäköintivalvontayhtiö ei voi rangaista virheellisestä pysäköinnistä, koska kyse on todellisuudessa pysäköintivirhemaksusta joka on laissa määrätty viranomaisen toimivaltaan kuuluvaksi myös yksityisellä alueella.

Viimeinkin on hauska huomata, että osa yksityisten pysäköintivalvontayhtiöiden palveluja käyttäneistä kiinteistönomistajista on tullut järkiinsä. Valitettavasti kuitenkin liian myöhään!

Viime vuonna kauppakeskus Sellolta kysyttiin suhtautumista yksityiseen pysäköinninvalvontaan. Vastaus oli hyvin selkeästi yksityistä pysäköinninvalvontaa tukevaa, eikä heitä kiinnostanut mahdolliset juridiset ongelmat. Nyt monista kiinteistönomistajista myös kauppakeskus Sello on viimein poistanut ParkCom Oy:n yksityiset pysäköintivalvontakyltit ja tilalle on asennettu kyltit kertomaan valvonnan siirtämisestä Espoon kaupungin pysäköinninvalvonnalle.

Miksi ihmeessä näin ei menetelty alunperinkin? Nyt kauppakeskuksen pysäköinninvalvonta on laissa määrätyn viranomaisen hallinnassa ja autoilijan oikeusturva perustuu lakiin pysäköintivirhemaksusta eikä yksityisoikeudellisiin sopimuksiin perustuslain vastaisesti rangaistusvaltaa käyttävän yksityisen yrityksen kanssa.
26 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Viimeinkin on hauska huomata, että osa yksityisten pysäköintivalvontayhtiöiden palveluja käyttäneistä kiinteistönomistajista on tullut järkiinsä. Valitettavasti kuitenkin liian myöhään!

Tarkoittaa mitä?

Anonyymi kirjoitti...

No sitähän mitä oikeusministeriökin on todennut. Jos yksityinen "sakottaminen" on laillista sopimusoikeudellisin keinoin privaattialueella niin se oikeus perustuu kiinteistönomistajan oikeuteen päättää sopimusehdoista. Eli kiinteistönomistaja delegoi oikeuden parkcomille tai parkpatrolille. Jos toiminta todetaan laittomaksi niin rahat voi periä takaisin toissijaisesti myös kiinteistönomistajalta. Kiinteistöomistaja kun ei olisi saanut tehdä asiasta sopimusta, eli oikeuksista joita heillä ei ole.

Anonyymi kirjoitti...

Milloinkas tuo Sellon tilanne on muuttunut? Täytyy ilmeisesti lähteä Selloon ostoksille ensimmäistä kertaa vuoden 2006 jälkeen, jos siellä on osattu ottaa vihdoin järki käteen.

Anonyymi kirjoitti...

Milloinkas tuo Sellon tilanne on muuttunut? Täytyy ilmeisesti lähteä Selloon ostoksille ensimmäistä kertaa vuoden 2006

Itse kyllä odottaisin sitä, että Sello on korvannut asiakkailleen aiheuttamansa vahingot.

Anonyymi kirjoitti...

Mihinhän tuo kyltin 5h perustuu. Ei ole kuitenkaan kiekon kuvaa?

Anonyymi kirjoitti...

Eipä ole enää kuin 38 h:a aikaa kun yksityinen kusetus tulee tiensä päähän.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/helsinki/200811188609845_hi.shtml

Anonyymi kirjoitti...

Keskiviikon 19.11.2008 Iltalehti kertoo mm. ovatko yksityiset parkkisakot laillisia

Sehän onkin hienoa että ihan Iltalehti kertoo päivää ennen hovioikeutta toiminnan laillisuudesta. Kenties sille antaa kasvot joku aikansa nähnyt julkkis, kuka tekee mitä vaan saadakseen palstatilaa...

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehtihän on tunnetusti erään puistopartion äänitorvi ja varsinkin eräs toimittaja siellä. IL vähät välittää mikä on laillista ja mikä ei, kunhan juttu vain myy. Ja sitä paitsi, uskoisin että Hovi ei paljoa perusta IL:n kirjoitteluille ja mielipiteille.

Anonyymi kirjoitti...

Aijaa, en tiennytkään että hovioikeus kertoo iltalehdelle päätöksensä jo etukäteen. Eiköhän tämä osoita juuri sitä samaa paskaa laatua joita nämä iltalehden nopeasti kyhätyt uutiset ovat aina edustaneet. Lehti ja toimitus on surkeita. Joidenkin toimittajien ÄO täytyy olla kaksinumeroinen, ei edes maallikko pysty niin huono jälkeä tuottamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hovioikeuden jälkeen homma etenee melko varmuudella korkeimpaan, kävi hovissa sitten mitä tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

Sellossa ei käsittääkseni enää tarvi kiekkoa lainkaan. Pysäköintiruutujen päällä on ne samat anturit kuin ennenkin jotka mittaavat pysäköintiajan ja näyttävät sen merkkivalolla.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä on oikea päivä? 19.11, 20.11 vai 21.11? Blogi on väittänyt alusta asti että päätös tulee 20.11. Netissä oli juttua että 21.11 ja nyt iltalehti väittää 19.11 .... lukeeks Mika vai mikä sen rohkean "syytetyn" nimi oli, tätä palstaa, milloin se päätös nyt oikeasti tulee?

Anonyymi kirjoitti...

Lue lehdestä, sieltähän sä sen tiedon saat kun se aikanaan sinne tulee!

Anonyymi kirjoitti...

Tuota noin, jos Iltalehden stoori perustuu oikeuden päätökselle, niin sehän on silloin tullut jo tiistaina koska lehti on myynnissä aamulla. Eikö?

Anonyymi kirjoitti...

"Pysäköintiruutujen päällä on ne samat anturit kuin ennenkin jotka mittaavat pysäköintiajan ja näyttävät sen merkkivalolla."

Ja sitten kun näihin voisi vielä luottaa. Isossa Omenassa kahden tyhjän ruudun päällä vilkkui valo. Eli siis näkymätön auto on ylittänyt pysäköintiajan...?

Anonyymi kirjoitti...

Mihinhän tuo kyltin 5h perustuu. Ei ole kuitenkaan kiekon kuvaa?

Moni ei varmaankaan muista sitä, mutta ei Suomessa aina niitä pysäköintikiekkoja ole ollut. Muistaakseni ne tulivat käyttöön vasta 1980-luvun loppupuolella. Ennen sitäkin oli aikarajoitettua pysäköintiä, mutta ajan umpeutumisen valvonta oli tuolloin kokonaisuudessaan lappuliisojen päänsärky. Käytettyjä valvontatyökaluja olivat mm. ruutupaperilehtiö ja lyijykynä. Vielä nykyisinkin on täysin laillista laittaa pysäköinnille aikarajoitus ilman pysäköintikiekon käyttövelvollisuutta, ja usein näin tehdäänkin silloin, kun sallittu pysäköintiaika on kovin lyhyt. Esim. 15 minuutin aikarajoitus ilman kiekkoa on todella 15 min, mutta kiekon kanssa 15-44 minuuttia saapumisajankohdasta riippuen ("...kiekko väännetään seuraavan tasa- tai puolitunnin kohdalle")

Sellossa on käytössä hieman modernimpi tapa ilmaista kulunut pysäköintiaika. Ruudun katossa on anturi, joka kertoo, onko 5h ylittynyt vai ei. Kunnallinen pysäköinninvalvoja voi oikein hyvin perustaa pysäköintivirhemaksun kirjoittamisen tuon anturin merkkivalon tilaan.

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, vai on sinne merkkivalot asennettu. Enpä ole huomannut kun rn tietystä syystä siellä hetkeen käynyt.

Seuraavaksi kuitenkin tulee mieleen kysymys niiden toimintavarmuudesta. Mutta nyt onneksi taho jolle reklamoidaan on viranomainen, joten senkin puolen pitäisi olla paremmalla mallilla. Ja ainahan voi itse valittaa hallinto-oikeuteen jos tulee väärinkohdelluksi. Ja rahat menee yhteiseen hyvään.

Anonyymi kirjoitti...

Yksityiset pysäköintipaikat muuttuvat maksullisiksi. Tällä rutinalla mitä Te ihmiset olette kitisseet, toiminta ei lopu vaan muuttaa muotoa!

Tikkurilan terveysaseman liikepaikka, missä on myös verotoimisto ja elokuvateatteri on muuttunut!
2 h kiekkopaikat loppuivat, ParkCom laittoi puomit ja maksuautomaatin!

Mitä järkeä mennä leffaan ja maksaa siitä 5 € lisää?
Nyt sitten kolikoita vaihtamaan!!!

Anonyymi kirjoitti...

Jos sulla kerta auto on mikä laittaa parkkiin niin mene Flamingoon. Siellä saa pysäköidä ilmaiseksi. Kato aina voi äänestää jaloillaan. Tollasten pikkupaikkojen on syytäkin kuihtua pois isompien tieltä. Sitäpaitsi, maksullinen pysäköinti on aivan eri asia kuin pysäköinninvalvonta. Jos parkcom alkaa harrastamaan maksullista pysäköintiä puomien takaa niin siitä vaan. Toivottavasti rahat riittää maksamaan takaisin perittävät valvontamaksut.

Anonyymi kirjoitti...

Tikkurilan terveysaseman liikepaikka, missä on myös verotoimisto ja elokuvateatteri on muuttunut!

Ettei täässä puhu nyt katkeroitunut valvontayrittäjä.

-Bio Grand sijaitsee osoitteessa Kielotie 7. Viereisen talon parkkipaikoille on kyllä ollut puomit jo varmaan ainakin 10 vuotta. Onko leffateatterin parkkipaikalla yksityisiä valvontakylttejä, en osaa sanoa (sisäpiha).

-Tikkurilan terveysasema sijaitsee osoitteessa Kielotie 11. Pysäköintialua on ollut maksullinen jo vuosia, kaupungin pysäköinninvalvonta valvoo.

-Verotoimisto: Tikkurilassa ei ole ollut verotoimistoa enään muutamaan vuoteen. Mutta jos tarkoitatte kiinteistöä, missä verotoimisto oli, sijaitsee osoitteessa Kielotie 15. Siellä on ollut yksityiset valvontakyltit, muistaakseni ParkComin, yhtiöstä en ole varma. Puomeja en siellä nähnyt, ainakaan vielä viime viikolla käydessäni kiinteistössä sijaitsevassa postissa.

Mutta hei, sentään kaikki kiinteistöt sentään sijaitsevat Kielotiellä ja vielä noin kilometrin sisällä.

Anonyymi kirjoitti...

Pointti Flamingosta oli silti hyvä. Bio Grand on kyllä ihan mukava paikka ja yleensä melko ruuhkaton, mutta elokuvatarjonta on aika köyhä Finnkinoon verrattuna ja paikan aukioloista ei ikinä tiedä etukäteen.

Mutta kuka perkele meni järjestelemään Flamingon popcornien myynnin samalle tiskille lippujen kanssa ja vielä niin vähäisellä kassojen määrällä? Aivan älyttömät jonot ja jo yksin siitä syystä tekisi mieli välttää sitä paikkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minä maksan mielelläni pysäköinnistäni sen 2-5e silloin kun käyn elokuvissa tms. mutta mä en halua koskaan sitä toimintamallia mitä Lauri Johannes Mustonen ja hänen omistamansa yhtiö edustaa suomessa, eli rikollista touhua mitä suomen laissa nimitetään virkavallananastukseksi. onneksi hän ja hänen konkurssikypsä firma tulee tiensä päätökseen, vai tuleeko, hänen paskapatrol1 toimiin nykyään paskapatrolII nimellä. ei muuta kuin saunan taakse.............

Anonyymi kirjoitti...

SAVIARO häviää, varma tieto!!!

hahahahahahahahhaahhahahahhahahahahhaahahahhahahaahhahaahahahhaahahahahahahahahahahahaahahahaahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahaahahahhaahahhahahahahhahahaahhahaahhaahahahhahahahahaahaahahahahahahhahahahahahhaahahahahahahahaahhahahaahahaah.........

Anonyymi kirjoitti...

SAVIARO häviää, varma tieto!!!

hahahahahahahahhaahhahahahhahahahahhaahahahhahahaahhahaahahahhaahahahahahahahahahahahaahahahaahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahaahahahhaahahhahahahahhahahaahhahaahhaahahahhahahahahaahaahahahahahahhahahahahahhaahahahahahahahaahhahahaahahaah.........


Otetaanpa kuitenkin ne lääkkeet, ja odotellaan rauhassa sitä kello kahtatoista. Varma tieto tulee näet sitten kuin tulee.

Anonyymi kirjoitti...

Hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden päätöksen.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1618044