Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

lauantaina, elokuuta 17, 2013

Välkommen till Sjundeå/ Läpikulku kielletty

Miltä tuntuisi asua kunnassa jossa kyltit ovat ruotsiksi, paitsi kieltokyltit jotka ovat suomeksi. Kunnassa jossa lasten kielikylpy tarkoittaa vain ja ainoastaan ruotsin pakkosyöttämistä suomenkielisille. Kunnassa jossa ruotsinkieliset lapset eivät voi toimia samassa rakennuksessa suomenkielisten kanssa. Kunnassa jossa suvaitsevaisuus on synonyymi ruotsinkielisyydelle ja kaksikielisyys on rikkaus kunhan kaikki puhuvat ruotsia.

Suomenkielisiin kohdistuva rasismi on todellinen ja vakava ongelma monissa ruotsinkielisissä kunnissa. Rasismi piilotetaan ruotsinkielisille lainsäädännöllisesti annettujen etuoikeuksien taakse ja näitä oikeuksia käytetään häikäilemättömästi hyväksi kun ruotsinkielisiä kuntia yritetään etnisesti pitää puhtaina suomenkielen aiheuttamalta uhalta.

Siuntion kunta on valitettava ja yksi ääriesimerkki ruotsinkielisten mielivallan pesäkkeistä joissa oikeus käyttää suomenkieltä taistelee olemassaolostaan. Siuntiossa on hyvin voimakas ja vakaa RKP:n (Ruotsalainen Kansanpuolue) kannatus ja puolue kannattajineen käyttääkin kaikkia keinoja suomenkielen nujertamiseen alueella. RKP:n aatteelliseksi isäksi kuvattu Axel Olof Freudenthal oli Siuntiossa syntynyt kielitutkija joka uskoi suomenkielisten rodulliseen alempiarvoisuuteen. Tämän aatteen pohjalta RKP jakaa vuosittain pitämillään puoluepäivillä Fraudenthal –mitaleja ansioituneille henkilöille ruotsinkielen aseman edistämisestä.

Siuntion kunnassa on ollut mielenkiintoinen riita uudesta koulurakennuksesta. Kuntaan on muuttanut lapsiperheitä ja koulupaikkoja tarvitaan reippaasti lisää. Pienessä ja köyhässä kunnassa olisi tietysti järkevää rakentaa riittävän suuri koulurakennus johon kaikki lapset mahtuvat, mutta tämä on ollut liikaa Siuntion ruotsinkielisille. Suomenkieliset lapset eivät kelpaa ruotsinkielisten lasten kanssa samaan koulurakennukseen. Siksi kunnan ruotsinkieliset vaativat rakennettavaksi omaa koulua ruotsinkielisille lapsille, vaikka kunnan taloustilanne on äärimmäisen huono.

Siuntion liittyminen lähikuntiin on ollut myös pitkä prosessi jonka aikana ruotsinkielisten ylivaltainen vastemielisyys suomenkielisiä kohtaan on nostanut päätään. Kunnan kannalta taloudellisesti järkevin vaihtoehto olisi ollut liittyä suomenkieliseen Lohjaan. Tästä onkin äänestetty jo useamman kerran, mutta lopputuloksena on ollut liuta kanteluita ja toimeenpanokieltoja. Äänestyksen lopputulos on ollut useamman kerran Lohjan-liitokselle myönteinen, mutta ruotsinkielisille tämä ei ole missään tapauksessa kelvannut. Siuntion ruotsinkieliset haaveilevat liittymisestä Kirkkonummen ja Inkoon tapaisten konkurssikypsien ruotsinkielisten kuntien kanssa. Lopulta Siuntio ei kelvannut enää Lohjallekaan. Huhu kertoo että kiista kuntaliitoksesta johti hyvin pikkumaisiin tekoihin ruotsinkielisten toimesta. Siuntion perinteisissä joulumyyjäisissä kaikki suomenkieliset kyltit ja tervehdykset poistettiin.

Siuntion suurimpina puolueina hääräävät RKP, Kokoomus ja Sosiaalidemokraatit. Perussuomalaiset ovat onneksi parantaneet edellisten kunnallisvaalien jälkeen asemiaan. Vaikka edustusta löytyy pienemmistäkin puolueista, Siuntion kunnallispolitiikassa vallitsee erittäin voimakas RKP:tä nuoleskeleva linja.

Suomenkielisten sortamiseen on RKP:ssä ollut aina vahvat perinteet, ei pelkästään Siuntiossa, mutta myös muissa lähialueen kaupungeissa ja kunnissa.

Ruotsinkielisten Tammisaaren  ja Karjaan terveyskeskuksista (Raasepori) on tehty useita hallintokanteluita koska yksikään palkattu lääkäri ei puhu suomen kieltä. Suomenkielinen ei siis saa terveydenhoitopalveluita lainkaan, vaikka lainsäädännöllisesti on turvattu oikeus palveluun omalla äidinkielellään. Ruotsinkielisissä kunnissa hallinto on tyypillisesti rakennettu siten, että sama laki ei koske suomenkielisiä. Tämän tarkoituksena on pyrkiä vähentämään suomenkielisten muuttohalukkuutta alueille joihin ruotsinkielinen valtaeliitti ei suomenkielisiä halua asumaan.

Ruotsinkielisten ahdasmielisyys ei rajoitu pelkästään kunnan päätöksenteon ja hallinnon alalle. Viha suomenkieltä kohtaan kohdistuu myös taitelijoihin. Tammisaaressa asuva suomenruotsalainen  muusikko Mikko Sipola julkaisi ensimmäisen suomenkielisen albuminsa ja sai lähikuntien ruotsinkielisten vihat niskaansa. Suomen kieli näyttää olevan perisyntiin verrattava pahe ruotsinkielisellä alueella. Taitelijan ravintolaesiintymisissä suomenkieltä kohtaan kohdistuikin rasistista ivahuutelua. Vihamielisyys on ollut käsin kosketeltavaa.

Julkisuudessa Alexander Stubbin ja Paavo Lipposen kaltaiset, menneisyyteen jämähtäneet yksinkertaiset poliitikot, kauhistelevat ruotsinkielen asemasta noussutta kohua ja esittävät tyrmistyksensä ruotsinkielisiin ja ruotsin kielen asemaan kohdistuneesta väitetystä vihamielisyydestä. Reaalimaailmassa todellinen kielirasismi asuu kuitenkin Suomen ruotsinkielisissä kunnissa ja kohdistuu suomenkielisiin. Yksikään viranomainen tai poliitikko ei puhu eikä varsinkaan puutu näissä kunnissa ruotsinkielisten harjoittamaan rasismiin. 

Ruotsin kielen asema Suomessa pohjautuu historiaan. Tämä pitää paikkansa. Kysymys kuuluukin miksi ruotsin kielen asemaa puolustavat poliitikot haluavat elää menneessä eivätkä uskalla katsoa eteenpäin? Ajat muuttuvat, samoin tarpeet ja arvomaailma. Miksi he haluavat ylläpitää ja olla osa vanhaa ongelmaa, kun pitäisi etsiä enemmistön kannattamia kokonaisvaltaisia ratkaisuja.

Ruotsin kielen asema Suomessa on nykypäivänä teoreettinen. Ruotsinkielisiä on 4.9% väestöstä. Kansainvälisessä ja globaalissa maailmassa ei ole sijaa kaksikielisyydelle jossa huomattavan pienelle vähemmistölle annetaan lainsäädännöllinen etuoikeus enemmistöön nähden. Kaikki toimet joilla pyritään vahvistamaan ruotsinkielen asemaa vähentävät Suomen kilpailukykyä ja pienentävät jo entisestään Suomen teoreettisen pientä mahdollisuutta tulla kuulluksi kansainvälisessä politiikassa.

Kenenkään ei pitäisi estää ihmisiä puhumasta tai opiskelemasta haluamaansa kieltä, siihen jokaisella on oikeus. Virallista asemaa Suomessa ei ansaitse muu kuin suomen kieli. Ruotsin kielen pakolliselle opiskelulle ei ole nyky-yhteiskunnassa minkäänlaisia perusteita. Historian vanhoihin painolasteihin ei ole mitään syytä tuijottaa. Tällä hetkellä 95% kansasta on pakotettu opiskelemaan pakkoruotsin muodossa vähemmistön kieltä. Kieltä joka kansainvälisessä kuten myös Suomen mittapuussa on täysin yhdentekevä.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue:
Ruotsin kielen asema on purettava
Ahvenanmaa – Suomalaisuuden tuska
 
Lue myös:
Siirtolapuutarhamökkejä ei myydä suomenkielisille, jotka eivät puhu ruotsia
Hoitoaikoja terveyskeskukseen vain ruotsinkielisille
Suomenkieliset eivät ole tervetulleita ruotsinkielisille alueille
 
Lue myös:
Siuntion Perussuomalaiset

43 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa että joku uskaltaa puhua asiasta kuten ne on. Ruotsinkielen aseman suojeleminen monissa ruotsinkielisissä kunnissa johtaa juuri suomenkielesten syrjintään. Itse asuin Raaseporissa, mutta eihän siellä suomenkielinen voi asua, ja muutin Helsinkiin. Jokapaikassa tuputettiin ruotsinkieltä ja katsottiin todella vinoon jos yritti kaupassa puhua Suomea. Kunnan virastossa oli todella vastahakoista että yksikään viranomainen suostui puhumaan suomea.

On käsittämätöntä että Suomessa hyvin mitätön vähemmistökieli omaa "laillisen" aseman sortaa suomenkielisiä vain sillä verukkeella että ruotsinkielen asemaa yritetään turvata.

Anonyymi kirjoitti...

Tyypillistä näille suomenruotalaisille on se että ...

1) He puhuvat yleensä jotain ruotsin ja suomen sekasikiö kieltä jolla ei ole mitään tekemistä länsinaapurin ruotsinkielen kanssa

2) He pitävät itseään ylempiarvoisessa asemassa suomenkielisiin nähden (juuri niin kuin RKP:n oppi-isä Fredenthal opetti)

3) He monesti osaavat puhua suomea, mutta kieltäytyvät käyttämästä sitä vaikka kommunikointi vastapuolen kassa olisi helpompaa suomeksi

4) He halveksivat ihmisiä jotka eivät osaa puhua ruotsia

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä ruotsinkielen asemasta Suomessa. Jokainen joka haluaa puhua sitä puhukoon, ei kukaan ole sen kieltämistä ehdottanut. Kuitenkin, ruotsinkielen asema on täysin mitätön niin suomessa kuin muualla maailmassakin. Monella oppilaalla joille kielen opiskelu on vaikeaa, pilataan mahdollisuus hyvään työuraan ja elämään vain sen takia ettei hänen on pakko opiskella ruotsia, kieltä jolla ei tee mitään kansainvälisesti. Itsekkin olisin opiskellut mieluiten Englantia ja Ranskaa, en ruotsia.

Anonyymi kirjoitti...

Julkisuudessa Alexander Stubbin ja Paavo Lipposen kaltaiset, menneisyyteen jämähtäneet yksinkertaiset poliitikot, kauhistelevat ruotsinkielen asemasta noussutta kohua ja esittävät tyrmistyksensä ruotsinkielisiin ja ruotsin kielen asemaan kohdistuneesta väitetystä vihamielisyydestä.

Kysymys kuuluukin miksi ruotsin kielen asemaa puolustavat poliitikot haluavat elää menneessä eivätkä uskalla katsoa eteenpäin? Ajat muuttuvat, samoin tarpeet ja arvomaailma. Miksi he haluavat ylläpitää ja olla osa vanhaa ongelmaa, kun pitäisi etsiä enemmistön kannattamia kokonaisvaltaisia ratkaisuja.


JUURI NÄIN!!!! Stubbin pellekin aina puhuu siitä ettei pidä jäädä menneeseen ja pitää pyrkiä eteenpäin, mutta kun kyse on ruotsinkielen asemasta jätkä seisoo paikallaan kuin tikku paskassa.

Lipponenhan on saanut tämän Fredenthal mitalin ansioituneesta työstä ruotsinkielen aseman eteen. Se on aika jännä että mitalli perustuu ajatukselle suomenkielisten rodullisesta alemmuudesta!!! Aikamoista natsimeininkiä!

Mannerheimintie 4 kirjoitti...

Ei tulis mieleenkään muuttaa Siuntioon, Karjaalle, Raaseporiin, Kirkkonummella tai Inkooseen, kuka haluaa asua lehmänpaskan hajuisessa maalaismaisemassa keskellä korpea?

Anonyymi kirjoitti...

Noi siirtolaispuutarha ja hoitoaikoja käsittelevät artikkelit ovat todella järkyttäviä.

Jos sama tehtäisiin toisinpäin, vuokraisin siirtolaispuutarhamökkejä vain suomenkielisille tai antaisin hoitoaikoja vain suomenkielisille niin siinä olisi aikamoinen aälämölää ja syyttäjä koputtelisi ovelle varmaan jostain rikoksesta, mutta annasolla kun ruotsinkieliset syylistyvät moiseen rasismiin niin kukaan ei puutu mihinkään!

Anonyymi kirjoitti...

Blogisti on näköjään jälleen syyllistynyt tyypilliseen vihapuheeseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Viranomaisten pitäisi sulkea tämä blogi ja asettaa blogisti vastuuseen kirjoituksistaan. Miksi tällainen mulkku saa kirjoitella täällä mitä sylki suuhun tuo?? Ruotsinkielisten asema on ennestään todella huono ja sitä pitääkin pyrkiä kohentamaan keinolla millä tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

Joku vois puuttua ruotsinkielisten harjoittamaan kiihottamiseen kansansryhmää vastaan. Ei tarvi kuin mennä Siuntion kunnanvaltuuston kokoukseen niin monelle RKP:n edustajalle saisi rikostuomion helpostikin. Seuraavan kerran kun osallistun kunnan viranomaisten kokouksiin nauhoitan keskustelut ja pistän youtubeen, ihan vain esimerkiksi siitä miten ylimielisiä ruotsikieliset valtuutetut ovat.

Axel Olof Freudenthal kirjoitti...

Ruotsinkielisten asema on ennestään todella huono ja sitä pitääkin pyrkiä kohentamaan keinolla millä tahansa.

Mitä tulikaan todistettua? Keinolla millä hyvänsä?

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on selkeä hyökkäys ruotsinkielisiä kohtaan ja lietsoo entisestään vihaa. Miksi meillä ei olisi oikeus käyttää ruotsinkieltä? Artikkeli vääristää Siuntion kunnan asioita ja omiaan heikentämään ruotsinkielisten asemaa. Teen tästä kunnanpoliisilaitoksella rikosilmoituksen heti maanantaina. Tällainen vihapuhe on äärimmäisen tuomittavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi meillä ei olisi oikeus käyttää ruotsinkieltä?

Ruotsinkieliseksi kirjoitat yllättävän hyvän suomea? Miksi siis et käyttäisi oppimaasi vierasta kieltä asioidessasi viranomaisten kanssa. Sehän on rikkaus saada puhua muutakin omaa äidinkieltä!

Anonyymi kirjoitti...

Teen tästä kunnanpoliisilaitoksella rikosilmoituksen heti maanantaina.

Muista tehdä se ruotsiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Muistakaahan näiden tulikivenkatkuisten artikkeleiden sekä kommenttien lomassa se fakta että pojasta polvi paranee. Itse tutustuin ruotsinkielisen kunnan ruotsinkielisiin suhteellisen samanikäisiin kavereihin juuri siinä murrosvaiheessa kun nuorten jengi- ja puukkotappelut kielikuppikuntien välillä laantuivat (n. vuonna 2000). Itse opin ruotsia, kaverini suomea ja ennen kaikkea kaikilla oli aivan helvetin hauskaa. Nämä kaverit lasken edelleen parhaimmiksi ja juuri näitä kavereita on aina helppoa lähestyä vaikka ei aikaan oltaisi nähty. Ikäänkuin aika pysähtyi. Kaikkien omat elämät kulkevat eteenpäin, mutta yhdessä ollaan sitä samaa vellovaa teiniä kuin ennenkin.

Kieltä syrjivät ovat suurimmaksi osaksi jo keski-ikäisiä ja sitä vanhempia, jotka pelkäävät kulttuurinsa puolesta. Nuoret taasen kyllästyivät vihanpitoon ja tajusivat että bileet on huomattavasti hauskempia ilman iänikuista erikielisten vihanpitoa. On se hankalaa riidanhaastajillekkin, kun huudellaankin kahdella kielellä että painuppa vittuun siitä hillumasta.

En todellakaan puolusta pakkoruotsia, mutta sen sanon ettei kovin kauaa mene etteikö löydettäisi sitä oikeaa tietä. Kunhan seuraava ikäpolvi pääsee puikkoihin on kaikilla helpompaa. Silti pitää julkisesti nauraa kaikille kielinatseille, jonka vuoksi Hankkenin opiskelijaruokalasta et löydä suomenkielistä ruokalistaa ja niille, joiden on niin vitun haastavaa edes yrittää palvella ruotsiksi. Ei sitä ruotsia tarvitse 10+:n edestä osata, mutta ketä se on ikinä haitannut että yrittää, koska tasantarkkaan kaikki ruotsinkieliset (...ja poikkeus vahvistaa säännön) arvostavat sitä että edes yrität. Asiointi sujuu paljon helpommin. Voipi olla että siinä sivussa teet paremmat kaupat kuin alunperin oli tarkoitus jos palvelu- tai kaupanalalla vaikutat.

Jos syy siihen ettei joku palvele ruotsiksi (tai suomeksi!) on se ettei viitsi (tai KEHTAA) niin katsokaapa peiliin ja miettikää elättekö hyvää elämää.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko lisätä edelliseen kommenttiin (pojasta polvi paranee) että yhdyn siihen tosiasiaan että joissain ruotsinkielisissä kunnissa syrjitään suomea. Yritän myös sanoa että turha vihata kieltä. Ollaan ihmisiä kaikki ja yhdessä tekemällä on paljon hauskempaa kuin vihaa pitämällä.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoittajan/blogistin kirjoitus sisältää useita kärjekkäitä lausemuotoiluja. Otan esille näistä vain yhden, viimeisen lauseen, jossa kirjoittaja arvioi ruotsin kieltä näin:

"Kieltä joka kansainvälisessä kuten myös Suomen mittapuussa on täysin yhdentekevä."

Tällä argumentilla myös Suomen kieli täyttää kriteerit. Mitä ruotsalaisten tulisi omassa maassaan puhua, jos itse kieli on "täysin yhdentekevä".

Tämä lausuman sisältämä asenne on lisäksi ristiriidassa kirjoituksessa aiemmin lausuman kanssa:

"Kenenkään ei pitäisi estää ihmisiä puhumasta tai opiskelemasta haluamaansa kieltä, siihen jokaisella on oikeus."

Miksi puhua tai opiskella saati kehottaa näihin jotakuta, jos opiskelun kohde, kieli jota puhutaan on "täysin yhdentekevä".

Asenteellinen kirjoitus kaikkiaan. Näkee rikan toisen silmässä mutta ei omassaan.

Terv. suomenkielinen

Anonyymi kirjoitti...

Edelliselle kommentoijalle. Ruotsin kieli on täysin yhdentekevä Suomessa koska sitä puhuu alle 5% ihmisistä. Sen takia ketään ei pitäisi pakottaa sitä opiskelemaan tai puhumaan. Suomen kieli ei ole yhdentekevä koska sitä puhuu 95% Suomessa. Suomen kielen opiskelu vähemmistökieltä puhuville on loogisesti ja kestävästi perusteltua. Kansainvälisesti jos katsotaan kumpikin kieli on yhdentekevä.

Ymmärrän nuo edellämainitut lauseet tekstistä täysin erilailla kun erillinen kommentoija. Sen takia olen täysin samaa mieltä blogistin kanssa.

Ruotsinkielisillä on toki oikeus puhua ruotsinkieltä, eikä siitä olekaan kyse. Ruotsinkieltä ei kuitenkaan saa pakkosyöttää muille.

Jos ruotsinkielisiä olisi vaikka 30-40% suomalaisista, toteutusi kaksikielisyys todellisena vaihtoehtona. Nyt kun alle 5% puhuu ruotsia ei pakkoruotsin vaatimus ja ennenkaikkea ruotsinkielisten etuoikeusasema "valtakielen" asemasta ole millään muotoa oikeutettu.

Toisen sukupolven siuntiolainen kirjoitti...

Suomenkielisten syrjiminen ruotsinkielisillä alueilla on realimaailmaa, vaikka sitä ei haluta myöntää virallisesti missään. Syrjintä verhotaan ruotsinkielen aseman teennäisen säilyttämisen tarpeen taakse ja suomen kieli koetaan uhkana. Juuri tämän takia esimerkiksi Siuntiossa ei haluta suomenkielisiä lapsia ja ruotsinkielisiä lapsia samaan kouluun koska suomenkieli katsotaan uhaksi joka tuhoaa ruotsinkielen asemaa. Valitettavasti toimet ruotsinkielen suojelemiseksi johtaa käytännössä aina suomenkielisten oikeksien polkemiseen, ihan kuten Siuntoissa on tapahtunut.

Anonyymi kirjoitti...

Asenteellinen kirjoitus kaikkiaan. Näkee rikan toisen silmässä mutta ei omassaan.

Millä tavalla asenteellinen kirjoitus? Kerrotko yhdenkin asian joka ei pidä paikkaansa?

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen suomenkielisenä asunut Raaseporissa, mutta pidemmän päälle siitä ei tullut mitään. Kunnanvirastossa ei saanut palvelua suomenkielellä. Kuten blogistikin kertoo niin terveyasemalla ei saanut palvelua suomeksi (ellei sattunut olemaan tulkki paikalla). Lähikaupassa myyjä ei suostunut palvelemaan suomeksi. Yritin englanniksi (kun en ruotsia osaa), mutta sekään ei käynyt. Lähikapakat on täynnä itseään parampana pitäviä suomenruotsalaisia jotka käyttäytyvät jopa agressiivisesti jos yrität puhua suomea. Mikä kaikista parasta, jopa poliisi joka pysäytti minut ylinopeudesta ei suostunut puhumaan suomea vaikka en ymmärtänyt mitään hänen puhuistaan. Sakkolapun sentään täytti suomenkieliselle lomakkeelle.

Ruotsinkielisten ongelma suojellessaan omaa kieltään on se että he eivät pysty olemaan suvaitsevaisia toista kieltä (suomea) kohtaan. Sen takia ruotsinkielillä alueilla oikeasti syyllistytään perustuslain vastaiseen rasismiin suomenkielisiä kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ollaan ihmisiä kaikki ja yhdessä tekemällä on paljon hauskempaa kuin vihaa pitämällä.

Olen samaa mieltä. Hauskaa voidaan pitää heti kun ruotsinkieliset lopettavat suomenkielisten syrjimisen. Se nyt vain on niin että ruotsinkieli on pieni vähemmistö Suomessa ja on täysin kohtuutonta odottaa omalle kielelleen samaa asemaa kuin valtakielellä on.

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen artikkeli blogistilta! Hyvä että joku osaa kertoa miten asiat todella ovat.

Ruotsinkielen aseman suojelu on täysin turhaa eikä sille ole mitään tarvetta minkä perusteella ruotsinkielellä pitäisi olla erityisasema. Ruotsinkielisiä on niin vähän koko väestöstä ja ruotsinkielen aseman keinotekoinen vääristäminen viralliseksi kieleksi aiheuttaa melkoiset yhteiskunnalliset kustannukset.

Nyt kun sitä rahaa jaetaan etelä-Euroopan maihin ja joka-asiassa on säästettävät, ruotsinkielen virallinen asema on purettava ja kaksikielisyyden luopumisesta aiheutuvat säästöt on osoitettava suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Turha puhua ettei suomenkieliin kohdistuisi rasismia ruotsinkielisten osalta. Varmaan tilanne on myös toisinkin päin, mutta on jännää miten julkinen media ja poliitikot jauhavat vain ruotsinkielisten asemasta ja ruotsinkielisten oikeuksien puolustamisesta samaan aikaan kun ruotsinkieliset syrjivät suomenkielisiä. Kuka täällä suojelee suomenkielen asemaa?

Anonyymi kirjoitti...

Ahvenanmaa on yksi suurimmista epäkohdista. Kyse on suomen osasta jossa mannersuomalainen ei saa omistaa mitään eikä voi muuttaa sinne asumaan. Ruotsinkielisten ei tarvitse käydä armeijaa eikä alueelle voi perustaa armeijan tukikohtia. Olkoon vain jotain vanhoja sopimusperuja, mutta moinen etuoikeutettu asema olisi pitänyt purkaa jo kauan sitten. Kaikilla suomalaisilla (oli sitten ruotsinkielinen tai suomenkielinen) pitää olla oikeus ostaa ja asua Ahvenanmaalla aivan samoin kuten missä muuallakin Suomessa.

Itseasiassa EU vaati Suomea aikoinaan korjaamaan tämän vääryyden, mutta yllättäen tämä olikin sellainen asia jossa Suomi ei ole kiltti koulupoika joka tottelee kaikessa. Vääryyttä ei ole korjattu mitenkään.

Anonyymi kirjoitti...

RKP:n aatteelliseksi isäksi kuvattu Axel Olof Freudenthal oli Siuntiossa syntynyt kielitutkija joka uskoi suomenkielisten rodulliseen alempiarvoisuuteen. Tämän aatteen pohjalta RKP jakaa vuosittain pitämillään puoluepäivillä Fraudenthal –mitaleja ansioituneille henkilöille ruotsinkielen aseman edistämisestä.

Juuri näin! Juuri näin! RKP:n ainoa tehtävä on yrittää parantaa ruotsinkielen asemaa keinolla millä tahansa. Miksi luulette että jokaisella Suomen hallituksessa on aina RKP edustettuna? Siksi, että RKP myy vaikka ruotsinkielisen mummonsa ja kaikki periaatteensa kunhan vain pääsevät hallitukseen.

En ole koskaan nähnyt sellaisia takinkääntäjiä ja nuoleskelijoita kuin RKP:ssä. Mikä tahansa hallitusohjelma ja mikä tahansa käy kunhan puolue vain pääsee hallitukseen valvomaan ruotsinkielisen eliitin etuoikeuksia.

Säälittävää!

Anonyymi kirjoitti...

Niin, mitään kieliongelmaa ei olisi edes olemassa jos Suomessa olisi vain yksi virallinen kieli. Nyt kun alle 5% edustuksella yritetään pitää ruotsia virallisen kielen asemassa on konfliktitilannekin valmis.

Ongelma tästä "kielisodasta" ratkee hyvin yksinkertaisella lääkkeellä. Luovutaan kaksikielisyydestä ja ruotsinkielisten lailla turvatuista etuoikeuksista. Suomi ainoaksi viralliseksi kieleksi ja jokainen opiskelee haluamaansa kieltä.

Anonyymi kirjoitti...

Pitkästä aikaa erinomainen ja todella asiantunteva artikkeli!

Ongelma tästä "kielisodasta" ratkee hyvin yksinkertaisella lääkkeellä. Luovutaan kaksikielisyydestä ja ruotsinkielisten lailla turvatuista etuoikeuksista. Suomi ainoaksi viralliseksi kieleksi ja jokainen opiskelee haluamaansa kieltä.

Täysin samaa mieltä.

Anonyymi kirjoitti...

Itse näen kahden lapsen isänä pahimpana sen, jos vielä minunkaan lapset eivät saa valita toista vierasta kieltään. En missään nimessä vähentäisi kielten opetusta, ehkä mieluumin lisäisin, mutta se että kaikki suomalaiset pakotetaan opettelemaan ruotsia on järjen vastaista.

Ensinnäkin väiet, että se ei ole minkään muun kielen oppimiselta pois, on täysin absurdi. Totta kai on. Se kuluttaa sekä opetustoiminnan resurssej, että yksittäisen oppilaan resursseja. Väite siitä, että muita samansukuisia kieliä on ruotsinkielen opiskelun jälkeen helpompi omaksua varmasti pitää paikkaansa, mutta jos haluaa oppia Saksaa, niin ei ole mitään järkeä opetella ensin ruotsia, opetellakseen saksaa. Kyllä parempi lopputulos saadaan varmasti, kun opetellaan heti alusta asti sitä Saksaa.

Toinen asia mikä mielestäni on varsin epäoikeudenmukaista on se, että nyt jos opiskeleekin sitä ruotsia, niin ei siitä ole Suomessa oikeasti mitään kilpailuetua työmarkkinoilla. Kaikki muut on saaneet saman koulutuksen. Erottuaksesi Suomessa muista työnhakijoista ruotsinkielentaidolla, täytyy olla oikeasti siis ruotsinkielinen. Toista olisi, jos tämä kielitaito, minkä saa tuolla opiskelumäärällä olisi jostain muusta kielestä, kuten esim Ranska, Espanja, Italia, Saksa Venäjä, tällä pystyisi jotenkin erottautumaan muista työnhakijoista. Toki silloin muitakin osaajia olisi enemmän, mutta silloin työnahkijoiden osaamiset painottuisivat eri kieliin ja jos kieli olisi työtä haettaessa merkittävä tekijä, niin silloin löytyisi näitä kieliä nykyistä paremmin osaavia kandidaatteja.

Anonyymi kirjoitti...

Nimenomaan. Itse olen töissä isossa suomalaisessa firmassa josta puolet työntekijöistä on ruotsista. Firman virallinen kieli on englanti ja palaverit joissa on ruotsalaisia mukana, puhutaan englantia. Kukaan ei oletekkaan että pitäisi osata puhua ruotsia. Eikä tarvikkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä ei oikein ymmärretty kommenttiani. Tarkennan vielä.

Blogisti ei arvostele ainoastaan ruotsin kielen asemaa Suomessa vaan toteaa näin:

"Kieltä joka kansainvälisessä kuten myös Suomen mittapuussa on täysin yhdentekevä."

Siis ruotsin kieli on blogistin mielestä jo kielenä, puhuttiinpa sitä täällä tai naapurimaassa Ruotsissa(taikka kansainvälisessä mittapuussa) täysin yhdentekevä. Menepä kysymään tätä ruotsalaisilta, onko heidän mielestään ruotsin kieli täysin yhdentekevä. Samoin kriteerein voitaisiin sanoa, että suomen kieli, puhuttiinpa sitä täällä tai missä tahansa, on täysin merkityksetön.

Kun blogisti huolimattomasti huiskaisee tällaisia asenteellisia lauseita, kuinka mitään muutakaan hänen kynästään voisi ottaa vakavasti?

Anonyymi kirjoitti...

Tästä on tietysti älytöntä väitellä, mutta blogisti ei missään vaiheessa mielestäni väitä että ruotsinkieli on yhdentekevä naapurimaassa ruotsissa. Artikkelissa puhutaan kokoajan Suomesta ja suomen ruotsalaisista. Jos irroitat lauseen asiayhteydestä niin saahan siitä tulkittua mitä tahansa. Ruotsinkieli ei varmasti ole yhdentekevä ruotsalaisille, mutta Suomessa kielen asema on yhdentekevä. Sama juttu kansainvälisesti. Ruotsi on yhdentekevä samoin kuin suomenkin kieli. Pidetään nyt faktat faktoina.

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni on hyvin vaikea opiskella kieliä. Omilla lapsilla on sama juttu. Sen takia olisikin järkevää käyttää opiskeluun tarvittavat voimavarat kieliin joita oikeasti tarvitsee. Itse olisin urani aikana tarvinnut Englantia ja Saksaa/Ranskaa, mutta en pystynyt pakollisen ruotsin lisäksi moista opiskelemaan. Moni urakehitys on mennyt poskelleen pakollisen ruotsin takia.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen ruotsalaiset nyt on aina ollut itsekeskeisiä paskiaisia. Ei tarvitse katsoo kun rikkaan suomen ruotsalaista eliittiväkeä wahlroosista lähtien niin huomaa kyllä asenteen suomalaisia kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi Siuntio näkee yhdistyksen suomenkieliseen Lohjaan ongelmana?

Eikö kuntaliitoksissa uusi kunta ole aina automaattisesti kaksikielinen, jos yksikin yhdistettävistä kunnista oli, koosta riippumatta?

Anonyymi kirjoitti...

Miksi Siuntio näkee yhdistyksen suomenkieliseen Lohjaan ongelmana?

Koska ruotsinkielinen "bättre folk" menettäisi etuoikeutetun asemansa kunnallispolitiikassa ja päätöksenteossa. En usko että yhdistetty Lohja+Siuntio kunnassa olisi mahdollista pakkosiirrättää suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä lapsia eri kouluihin.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi itsenäistyi neuvostoliitosta 1917. Harmi, ettemme ole itsenäistyneet vieläkään ruotsista.

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsin kieli on kuoleva kieli Suomessa. Ei siitä pääse yli eikä ympäri. On täysin teennäistä yrittää pitää Suomea kaksikielisenä alle 5% edustuksella. Se poliitikko joka seuraavissa kunnallisvaaleissa ottaa asialistalleen ruotsinkielen aseman purkamisen Suomessa saa minulta 100% varmuudella äänensä kuului mihin puolueeseen tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihmetyttää, kun juuri julkaistiin tutkimus, jonka mukaa Kokoomuslaisista ja demareistakin suurin osa ei pidä pakkoruotsia perusteltuna. Miten kuitenkin puolueiden virallinen linja on enemmistön linjaa vastaan aina vain ja jatkuvasti? Miksi tämän asian olisi oltava jotenkin poikkeus demokratiasta?

Anonyymi kirjoitti...

4) He halveksivat ihmisiä jotka eivät osaa puhua ruotsia

No joo. Toisaalta minäkin halveksin ihmisiä, jotka eivät osaa puhua englantia.

En oikein ymmärrä, että mitä niin jaloa ja ihmeellistä siinä on, että ihmiset ei ymmärrä toisiaan? Eikö yksi kieli ihan oikeasti riittäisi koko maapallolle? Olisi varmaan vähemmän sotiakin, kun ei olisi niin vaikea ymmärtää sitä naapuria.

Anonyymi kirjoitti...

Suomeen pitäisi saada samanlainen vähemmistöpropagandan (ruotsinkielisten) kieltävä laki kuin Venäjällä.

Anonyymi kirjoitti...

Kun nyt kovasti vaaditaan säästöjä ja vyönkiristyksiä, tulisi ottaa rehelliseen ja avoimeen tarkasteluun Ahvenanmaan itsehallinto, siellä rehottava avoin kielirasismi sekä 150 asukkaan "sukukunnat" ja miettiä mitä tuon ylläpito Suomelle maksaa.

Olisiko järkevintä todellakin muuttaa KOKO Suomi yksikieliseksi ja lopettaa ruotsinkielisten elitistiset ja suomalaisvihamieliset pesäkkeet?

Anonyymi kirjoitti...

Historiasta puheenollen, miksei Suomessa ole myös venäjän kieli pakollinen. Siihen on huomattavasti paremmat perustelut kuin ruotsinkielen pakollisuudelle.
1. Suomi on ollut kauemman aikaa Venäjän vallan alla kuin Ruotsin.
2. Meri eristää Suomen Ruotsista kun taas Venäjän kanssa on yhteistä maarajaa moninkertaisesti Ruotsiin verrattuna.
3. Venäjä on huomattavasti yleisempi kieli kuin Ruotsi.
4. Kauppayhteydet Ruotsin kanssa ovat lähes loppuun kalutut, Suomalainen työ ei käy kaupaksi Ruotsissa. Toisin on Venäjällä, jossa kasvumahdollisuuksia riittää kunhan hallitsee kielen ja tuntee hieman enemmän kulttuuria.

Siinä 4 syytä vaihtaa pakkoruotsi vaikkapa pakkovenäjään, olisi huomattavasti kannattavampaa opiskella Venäjän kieltä ja kulttuuria kuin Ruotsalaista.

Anonyymi kirjoitti...

Kansalliskielten yhdenmukainen kielellinen kohtelu tarkoittaa tietenkin sitä että koska ruotsinkielisillä on runsasta valtionapua saava Finlands Svenska Folktinget, tulee suomenkielisille olla täsmälleen yhtä runsasta valtionapua saava Suomen suomenkieliset Kansankäräjät. Tästä ei pitäisi eduskunnalla on mitään vastaansanomista, nimttäin jos äänestää tuota vastaan rikkoo perustuslakia.

Henkilökohtaiset vakuutukset ja emotionaaliset todistukset kuten "minä olen onnellinen kun osaan ruotsia", "minusta on hienoa kun osaa lukea kirkonkirjoja alkukielellä", "osasin ruotsia huonosti mutta sitten opin rakastamaan sitä" tai "minulle ruotsin kieli on ollut hyödyksi" ovat merkityksettömiä koko opintopolun kestävän pakkoruotsin ja virkamiesruotsin pakon perusteluina.

Kieliä opiskellaan tosiasiallista tarvetta, ei valtion ruotsinkielisiä palvelutarpeita varten. Lapsi ei saa eikä voi olla korvamerkitty syntymästään valtion virkamieheksi. Lapsen kielten opinnot tähtäävät 20 vuoden päähän, eivätkä tämän päivän kielilain keinotekoisiin tarpeisiin. On loogista olettaa että 20 vuoden päästä elämässä ja työssä tarpeelliset kielet ovat (edelleen) suomi, englanti, kiina, saksa, ranska, venäjä, siis jotain muuta kuin virkaruotsi.

Perusteluiden tulee olla loogiset kaikille joita ne koskevat, vain faktapohjalla. Tällaisia perusteluita ei ole kuulunut, vain kehäpäätelmiä ja tunnepitoista mutua.

Todistelut "Suomi oli osa Ruotsia 200 vuotta sitten" tai "Mannerheim ja Sibelius puhuivat ruotsia" koskevat kauan sitten mennyttä aikaa ja vieläpä ne on kätevästi irroitettu kontekstistaan: tuohon aikaan ei ollut suomenkielistä opintietä joten jos halusi yhteiskunnassa korkeammalle oli ruotsin kieli osattava, se oli vastaansanomatonta pakkoruotsittamista. Mutta niin oli tuohon aikaan osattava myös saksaa ja ranskaa jos halusi kunnon oppiahjoihin kuten em. merkkihenkilöt tekiväkin, eivät he Ruotsissa opiskelleet!

Yksi hämmästyttävimmistä selityksistä pakkoruotsin puolesta on suomenruotsalaisten pidempi, vauraampi ja onnellisempi elämä. Muuttuuko ruotsia puhumalla sellaiseksi? Muuttuvatko geenit ruotsia puhumalla? Riittääkö huonokin taito? Tämä Magmismi sivuaa jo Freudenthalin rotuteorioita, suomenkielinen on siis jollain tavoin syntyjään vajavainen ja saa ruotsinkieltä puhumalla tuo ihmeellisen onnengeenistön palkinnoksi?!! Loukkaavaa ja täysin järjetöntä.

Kielikylpytoimintaa kiihdytetään. Kielikylpy on synonyymi lasten ruotsittamiselle, yritetään tehdä lapsista rkp-myönteisiä. Ihmettelen kieltenopettajien liiton vaikenemista tässä asiassa. Nykyisessä maahanmuuttotilanteessa suomenkielisetkin kielikylvyt olisivat tarpeellisia.

Suomenkielisten hyötyminen ruotsin kielestä on faktisesti täysin kartoittamatta. Tämä on erikoista koska siihen laitetaan valtavasti rahaa ja vaivaa. Silti tulokset eivät kiinnosta ketään. Tällaista selvitystä ei uskalleta tehdä, epäilen että hyötyjiä on promillen promillen luokkaa, sitten kun lasketaan kaikki pakkoruotsitetut 70 luvulta alkaen on luku vielä järkyttävämpi.

Voidaan myös kysyä virkamiehiltä kuinka usein tarvinnut ruotsia työssään, ja miten erikoissanasto ja vivahteet sujuivat virkaruotsin kokeen avittamana. Tästä muistaakseni onkin jo tehty tutkimus jossa todettiin että todella harva tarvitsee virkaruotsia virassaan koskaan, eikä sitä oikein haluta tai osata puhuakaan. Virkaruotsin todistus on nöyryyskoe, ei mitään muuta. Suomenruotsalaiset puhuvat täydellistä suomea aina omasta aloitteestaan, tämä on selviö esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

RKp:n kanssa väittely on syytä lopettaa, siitä ei ole mitään hyötyä eikä tulosta. Ihan sama kuin väittelisi Vatikaanin kanssa onko Jumalaa olemassa. Suomenkielisten asiat eivät heille kuulu. Poliittinen lobbaaminen kielivapauden puolesta on kohdistettava kaikkiin muihin puolueisiin tasapuolisesti, erityisesti nuorempiin edustajiin. Tästä on hyvä esimerkki Kokoomus vs. Kokoomuksen nuoret joilla on jo omakin mielipide asiasta.

AndyLee kirjoitti...

No niin, nyt tiedätte miltä ruotsinkielisistä tuntuu kaikissa muissa kunnissa.