Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

perjantaina, marraskuuta 29, 2013

Q&A - Palkan alentaminen

Ottaa aivoon. Työnantajani haluaa alentaa palkkaani melkein 10% sen takia kun firmalla muka menee huonosti. En ymmärrä, onko tosiaan mahdollista että työnantaja voi noin vain leikata palkasta ison siivun pois. Idiootti esimies vielä selitti että eihän se vaikutus niin suuri ole kun sun veroprosentti pienenee. Apua tarvitaan, en kuulu ammattiliittoon, yritin kyllä soittaa sinne mutta eivät luvanneet auttaa muuta kuin jäseniä.

Työsopimus on kahden osapuolen, sinun ja työnantajan välinen sopimus. Työsopimuksessa on määritelty työstä maksettava palkka yhtenä sopimusehdon osana. Kumpikaan osapuoli ei voi työsopimuksen ehtoja muuttaa yksipuolisesti. Työantajasi voi siis ehdottaa työsopimuksen ehtojen muuttamista, eli sinulle maksettavan palkan alentamista, mutta sinun ei tarvitse sopimusmuutosta hyväksyä.

Jos työnantajasi haluaa muuttaa sopimusehtoja palkan osalta yksipuolisesti, työnantajan on sanottava olemassa oleva työsopimus irti, jonka jälkeen työnantaja voi tarjota sinulle uutta työsopimusta tarkistetulla palkalla. Vakinaisen työsopimuksen voi kuitenkin sanoa irti vain tuotannollisin ja taloudellisin irtisanomisperustein. Jos työsopimus sanotaan irti edellä mainituin perustein, muutos palkkaan, eli uusi sopimus voi alkaa aikaisintaan vanhan sopimuksen irtisanomisajan päätyttyä.

Oikeuskäytännössä on katsottu että palkalla on erityisen vahva asema työsuhteen ehtona. Työsopimuksen irtisanominen pelkästään palkan muuttamiseksi ei ole mahdollista. Palkan muuttaminen edellyttää siis muutakin kuin voimassaolevan työsopimuksen irtisanomisperusteen olemassaolon. Palkan alentaminen ei voi tulla kyseeseen ainoana perusteena työsuhteen irtisanomiselle.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue myös:
Q&A – Työhaastattelussa esitettävät kysymykset
Q&A – Kuuluuko sairausloman syy työnantajalle
Q&A – Saako sairauslomasta tiedottaa työpaikalla
Q&A – Liukuva työaika
Q&A – Huumausainetestit työpaikoilla
Q&A – Työttömällä on oikeus matkustaa
Q&A – Kesäloma
Q&A – Työsuhde ja kilpailukielto

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäinen ohje kuuluisi olla: Liity ammattiliittoon. Itse olen saanut todella paljon apua liiton lakimieheltä ja jos oikeuteen pitää lähteä niin ei mene omalla kustannuksella.

Anonyymi kirjoitti...

Neljä vuotta sitten eräässä firmassa yritettiin samaa. Luottamusmieskin irtisanottiin kun hän vastusti asiaa. Vasta liiton lakimiehet saivat asian torpattua kun yksi liittoon kuuluva vei palkan alennuksen ja sopimuksen vaihtamisen rosikseen. Firmalle tämä kävi kalliiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Se on jännä kun se työntekijä on aina se ikuinen rieasa firmoissa. Kun vielä pitää palkkaakin maksaa ja lomapäiviä antaa.

Fakta on se että firman väitteisiin siitä että talous on niin kuralla että palkkoja pitää alentaa ei pysty luottamaan. Tilastot ja talousluvut saadaan näyttämään siltä mitä halutaa ja firmojen johdossahan on tapana käyttää kaikki keinot hyväksi mitä tarjolle tulee.

Voisin jopa "vaikeina" aikoina suostua palkankin alennukseen, mutta sitten pitää tehdä sopimus että hyvinä aikoina (määritellään esim. liikevoiton/vaihdon kasvulla tms.) palkkoja nostetaan reilusti, mutta yllätys yllätys, siihen ei ollakkaan sitten firmoissa valmiina. Eli suomeksi, oli sitten hyvä tai huono aika niin aina pitäisi palkkoja laskea.

Anonyymi kirjoitti...

Jos työnantajalla menee huonommin, niin palkanalennuksen sijaan kannattaa ehdottaa työvoiman vähentämistä. Solidaarisuutta sekin...

Anonyymi kirjoitti...

Voisin itse suostua tuohon 10% palkan alennukseen jos KOKO organisaatio ylintä johota myöten liittyy samoihin säästötalkoisiin eikä vain ne alimman tason duunarit. Niin kauan kuin sikariportaassa ei laske palkka ja näitä ehdotellaan niin pyyhin persettä ko. ehdotuksilla

Anonyymi kirjoitti...

Sikariportaan osalta ei 10% riitä. 500 000 -700 000 vuosituloista ei 10% hetkauta mihinkään suuntaan. Elintaso pysyy yltiöpäisen korkealla joka tapauksessa. Tavalliselta duunariperheeltä kun ottaa sen 10% niin muutamalla saturaisellakin voi iso ero.

Anonyymi kirjoitti...

Ei todellakaan kannata suostua. Omassa firmassa suostuttiin 4 vuotta sitten palkanalennuksiin jottei tarvi irtisanoa. Ei kerinnyt edes muste paperissa kuivua kun alko YT neuvottelut jonka tuloksena sanottiin ihmisiä irti. Hieno vedätys! Ensin alennettiin liksat ja sitten kenkää. Firmalla menee nyt hyvin, mutta onko palkat nousseet? Ei, ole ei, paitsi sillä sikariportaalla!

Anonyymi kirjoitti...

"Vakinaisen työsopimuksen voi kuitenkin sanoa irti vain tuotannollisin ja taloudellisin irtisanomisperustein."

Tämä nyt ei pidä alkuunkaan paikaansa. Luonnollisesti myös vakinaisen työntekijän saa irtisanoa kaikilla irtisanomisperusteilla, jotka voi tarksitaa esim. täältä: http://www.työsopimuslaki.fi/tietoa/irtisanominen/

Kannattaa siis varoa, sillä näitäkin voidaan ihan hyvin käyttää virallisena "syynä" irtisanomiseen jos ne täyttyvät, vaikka oikea syy olisi kuinka palkan alentamisessa.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, olet siinä mielessä oikeassa että jos katsotaan myös yksilöön perustuvia irtisanomisperusteita, niin pitää paikkansa. Muussa tapauksessa irtisanomisen voi tehdä vain tuotannollisin ja taloudellisin perustein mikä nyky-Suomessa riittää pelkästään se että firma ei pysty maksamaan riittävästi osinkoa.

Termi "tuotannollinen ja taloudellinen" on siten merkittänyt merkityksensä. Vielä 20-30 vuotta sitten se tarkoitti että yritys on oikeasti taloudellisissa vaikeuksissa, tuottaa tappiota jne, nyt se tosiaan voi tarkoittaa liian pientä voittoa tai liian pientä bonusta johtahjille tai alentunutta osinkoa.

Yksilöön menevät perusteet irtisnaomisille edellyttävät työntekijän puolelta lain- tai sopimuksen vastaista tekoa, laiminlyöntiä tai sopimatonta käyttäytymistä. Näiden todistaminen on työnantajan velvollisuus ja on aika riskaapelia lähteä "alentamaan palkkaa" keksimällä työntekijän toiminnassa moitteita.

Anonyymi kirjoitti...

Nää on taas näitä. Ei kuuluta liittoon mutta heti kun on ongelmia ollaan sieltä hakemassa apua.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan, liittykää liitton, se on sama kuin vakuutus. Vai eikö teillä ole henkivakuutustakaan?