Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

perjantaina, tammikuuta 16, 2015

Väkivallalla eroon koulukiusaamisesta

Koulukiusaaminen voi pahimmillaan olla fyysistä pahoinpitelyä ja raskasta henkistä alistamista joka aiheuttaa pysyviä ja elinikäisiä traumoja kiusatulle. Monet kärsivät lapsuuden tapahtumista koko aikuisen ikänsä. Järkyttävimmissä tapauksissa kiusaaminen on loppunut vasta kun kiusattu on tappanut itsensä.

Pahimmat kiusaajat ovat käytännössä lapsirikollisia. Nämä lapset ovat saaneet mallinsa monesti omilta alkoholisoituneilta tai muuten häiriintyneiltä vanhemmiltaan, hyväksikäytön tai muun kaltoin kohtelun ja välinpitämättömyyden seurauksena. Oli se syy mikä tahansa, kiusaajan käytöstä ei koskaan voida perustella kiusatulle vastaavilla argumenteilla ja vaatia kiusattua kestämään tilanne kun koululla ja viranomaisilla ei vain ole keinoja jolla kiusaamisen saisi loppumaan.

Mikä on ratkaisu siinä vaiheessa kun vakavaa henkeen ja terveyteen kohdistuvaa kiusaamista ei saada kuriin koulun, opettajien, vanhempien tai viranomaisten yhteistyöllä?

Lapsi tulee kotia mustelmilla, pelästyneenä ja itkeneenä, päivä toisensa jälkeen. Vaatteet ovat rikki, kirjat ja silmälasit rikottu. Häntä hakataan, nimitellään, ja potkitaan koulumatkalla, välitunnilla ja jopa oppituntien aikana. Kiusaaminen jatkuu, arvosanat laskevat, itsetunto murenee. Kiusattu lapsi huomaa että aikuiset eivät pysty tekemään asialle mitään, kukaan ei pysty suojelemaan. Kiusaaja lupaa kerta toisensa jälkeen lopettaa, mutta kun opettajien silmä välttää, nyrkiniskuja ja tönimistä seuraa aina uudelleen.
 
Koululla ja viranomaisilla on rajalliset lain suomat keinot. Valitettavan usein näitä keinoja ei edes käytetä kustannusten ja keinojen käytön aiheuttaman byrokratian takia. Erittäin harvoin, jos koskaan, on kiusaaja erotettu koulusta tai siirretty toiseen kouluun. Käytännössä aina toimenpiteet kohdistuvat kiusattuun. On tapauksia jossa kiusattu ei saa mennä välitunnille koska kiusaaja on ulkona, vaikka tilanteen pitäisi olla täysin päinvastoin.

Koulussa voimavaroja keskitetään liiaksi kiusaajan tukemiseen ja hänen toimintansa syiden kartoittamiseen. Jokainen ymmärtää että kiusaamistilanteen ratkaisemiseen saattaa kulua aikaa kuukausia tai jopa vuosia yritettäessä keskustella vanhempien kanssa, järjestetään palavereja, annetaan jälki-istuntoa, käsitellään asioita komiteoissa, oppilashuoltoryhmissä, opetusvirastossa, viranomaisten jopa poliisien toimesta. On kuitenkin täysin kestämätöntä, että koko tämän pitkän prosessin ajan kiusaaminen jatkuu ja sen annetaan jatkua. Kiusaaminen on viimekädessä lopetettava keinolla millä tahansa! Vasta sen jälkeen voidaan etsiä ratkaisuja syihin jotka ongelman aiheuttavat.

On vaikea kuvitella miten aikuinen reagoisi jos häntä pahoinpideltäisiin jatkuvasti työpaikalla, päivä toisensa jälkeen ilman että kukaan pystyisi sitä lopettamaan? Miten voidaan edes ajatella että syyttömän pienen lapsen pitäisi sietää väkivaltaa koulussa kun yhdenkään aikuisen ei sitä tarvitse sietää samaa työpaikallaan?

Vanhaan aikaan kuriton lapsi sai kunnon selkäsaunan käyttäydyttyään huonosti. Ei ollut mitenkään poikkeuksellista että pihapiirin muutkin aikuiset oikaisivat huonoja käytöstapoja riippumatta siitä kenen lapsi oli kyseessä. Nykypäivänä ajatuskin siitä että käytettäisiin voimatoimia kurittoman lapsen ruotuun saattamiseksi on monelle tämän vuosituhannen vanhemmalle kauhistus.

Totuus on kuitenkin, että kun kaikki kohtuulliset keinot siedettävässä ajassa on käytetty eikä lapsi lopeta muiden pahoinpitelyä hänen pitää maistaa omaa lääkettään.

Koulu ja viranomaiset eivät tietenkään voi asialle tehdä mitään, mutta varmasti kiusatun lähipiiristä löytyy isä, äiti, isoveli, kaveri tai sukulainen joka ottaa kiusaajat käsittelyyn ja antaa kunnon selkäsaunan. Väkivallan käytöllä on ominaisuus saada uhri pelkäämään . Koska se onnistuu kiusatun kohdalla, se toimii myös kiusaajan kohdalla.

Tulee mieleen väkisinkin tapauksia monien vuosikymmenien takaa jossa koulun ”pahapoika” jatkuvasti kävi käsiksi toiseen oppilaaseen välituntisin ja koulumatkojen aikana. Kiusaajan vanhemmat eivät välittäneet kun heidän ”kiltti poikansahan” ei moiseen syyllistynyt ja opettajan antamat jälki-istunnot kaikuivat kuuroille korville. Kaksi viikkoa sitä tönimistä ja hakkaamista jaksoi katsoa, sen jälkeen kiusattu rohkaisi itsensä ja vetäisi koulumatkan päätteeksi kiusaajaa turpaan oikein kunnolla. Silmä turposi umpeen ja yksi hammas katkesi, mutta kiusaaminen loppui siihen, todistettavasti ja pysyvästi.

Toisessa tapauksessa samaiselta vuosikymmeneltä nuorta naapurin tyttö kiusattiin, koulukirjat levitettiin mutaan, hiuksia leikattiin saksilla, houriteltiin ja tönittiin. Tämäkin kiusaaminen loppui siinä vaiheessa, kun perheen isoveli otti kiusaajan käsittelyyn, katkoi yhden sormen ja sanoi tulevansa katkomaan seuraavankin jos pikkusiskoa ei jätetä rauhaan. Tyttö sai käydä rauhassa koulunsa loppuun.

On aika herätä todellisuuteen!

Ihminen on eläinlajina brutaali. On turha yrittää esittää sivistynyttä jos yhteiskunnassa toisen väkivaltainen kiusaaminen on mahdollista uhrin itsemurhaan asti vain sen takia että kiusaajan oikeudet ja järjenvastaiset humaanit periaatteet estävät riittävät toimenpiteet. On myös täysin naurettavaa paeta keinotekoisen sivistyneisyyden verhon taakse kommentoimaan kovaan ääneen kuinka väkivallan käyttö ei ole koskaan ratkaisu mihinkään.

Väkivalta ratkaisuna on monesti se viimeinen mutta myös ainoa malli joka oikeasti ja viime kädessä toimii.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

53 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juuri näin!

On vaikea kuvitella miten aikuinen reagoisi jos häntä pahoinpideltäisiin jatkuvasti työpaikalla, päivä toisensa jälkeen ilman että kukaan pystyisi sitä lopettamaan? Miten voidaan edes ajatella että syyttömän pienen lapsen pitäisi sietää väkivaltaa koulussa kun yhdenkään aikuisen ei sitä tarvitse sietää samaa työpaikallaan?

Sitä minkäkin kysyisin? Mikä on vika lainsäädännössä ja viranomaisten toiminnassa kun lapset ovat asemassa jossa heitä ei pysty suojelamaan.

Mitä tapahtuu kun menen tönimään ja hakkaamaan kolleegaa työpaikalla? Mitäs luulette? Rikossyyte ja potkut.

Lasten osalta rikossyyte ei onnistu, mutta koulusta pitäis erottaa nimenomaan se kiusaaja eikä lähteä siirtämään kiusattua toiseen kouluun.

Anonyymi kirjoitti...

Lasten osalta rikossyyte ei onnistu, mutta koulusta pitäis erottaa nimenomaan se kiusaaja eikä lähteä siirtämään kiusattua toiseen kouluun.

On huomattavasti helpompaa ja vähemmän byrokratiaa siirtää kiusaaja kun kiusattu.

Anonyymi kirjoitti...

Jos vanhemmat ei saa lastaan kuriin niin vanhemmille tuntuva ja toistuva uhkasakko niin kauan kuin kakara totetteen.

Anonyymi kirjoitti...

Sairasta, väkivalta ei ole koskaan ratkaisu mihinkään!

Anonyymi kirjoitti...

Kun ihminen pystyy toistuvaan ja jatkuvaan väkivaltaan toista ihmistä kohtaan, hän ei pysty asettumaan uhrin tilaan, hän on tunneköyhä, kyvytön empatiaan, ehkä psykopaatti. Tämänkaltainen ihminen ei lopeta toimintaansa millään muulla keinoin kuin kohtaamalla itse yhtä vakavaa tai vielä pahempaa väkivaltaa. Hän pystyy samaistumaan vasta sen jälkeen kun häntä satutetaan. Jos tähän toimenpiteeseen ei koskaan mennä, kaikki hänen uhrinsa joutuvat kärsimään ilman että kukaan pystyy siihen puuttumaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan mielenkiinnosta kysyisin minkähänlaista tuomiota olisi odotettavissa jos moisessa tilanteessa vähän avokämmenellä ruimisi kiusaajaa? Esimerkiksi menisi koulumatkalle odottelemaan että lapsi tulee koulusta ja pääsisi kiusaajan kimppuun ihan itse teossa.

Oletetaan että kiusaaja on vaikkapa 12v.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi

"Anonyymi sanoi...
Sairasta, väkivalta ei ole koskaan ratkaisu mihinkään!
tammikuuta 16, 2015"

Kerroppa meille tyhmemmille miten sitten pitää menetellä ?

Elävästä elämästä esimerkkejä
ISIS, Boko Harum, Al Gaida, Somalian sissit ym mitä näitä onkaan.
Pitääkö heille mennä kertomaan.
-Että ei noin saa tehdä, ja jos teette olemme hyvin vihaisia.
Johon saa vastauksen.
-Mitä sitten, vaikka olettekin vihaisia.
-Sitä vaan että olemme hyvin vihaisia emmekä enää hyväksy moista käytöstä.
-Ja mitä sitten vaikka ette hyväksykkään.
-Sitä vaan, ollaan HYVIN VIHAISIA.
-JA MITÄ SITTEN, TÄÄLTÄ PESEE JA LINKOAA.... Prrr... Prrr... fiuuu.. KABOOOM!
Se siitä vihaisuudesta.

Tai vaihtoehto pistää koko lössi ensin maan tasalle ja sen jälkeen kysymään oliko jotain mitä ei ymmärretty.

Anonyymi kirjoitti...

Sairasta, väkivalta ei ole koskaan ratkaisu mihinkään!

Väkivalta on nimenomaan ratkaisu, mutta sen tietysti pitäisi olla se viimeinen ratkaisukeino.

Kerronpa esimerkin, sano sinä sitten miten olisit itse toiminut?

Asuin Porvoossa rivitaloyhtiössä. Seinänaapuri oli pahimman laatuinen narsisti. Ensin hän aloitti valittamaan kaikesta. Emme osanneet hoitaa lapsia, lapsilla oli väärät vaatteet. Ne pitivät liikaa meteliä. Hän tuli parhaimmillaan 4-5 kertaa illassa pimputtamaan ovikelloa kun hän oli kuullut jonkin "hihkaisun" seinän läpi. Tätä "metelöintiä" käsiteltiin isännöitsijän ja lopulta poliisinkin toimesta, mutta kyse oli ihan normaaleista elämään kuuluvista äänistä. Itseasiassa kerran kun isännöitsijä oli käymässä hänen luonaan hän alkoi valitti samaan aikaan kuuluvista äänistä seinän takaa ja kävi ilmi että hän kuuntelee korva seinässä josko sieltä jotain kuuluisi.

Tarina olisi pitkä, mutta lyhyemmin voin sanoa, että tähän kuulu auton naarmuttamista, renkaiden puhkomista, kananmunien heittelemistä ikkunaan. Hän asensi omalle pihalleen kameran kuvaamaan meidän pihaa. Kun poliisi kävi katsomassa, se oli käännetty siksi aikaa toiseen suuntaan.

Hän kävi hiipailemassa meidän pihalla, sotkemassa istutuksen, työntämässä hammastikkuja lukkoihin. Ja kylvi nastoja pihalle jotta lapset satuttaisivat jalkansa.

....

Anonyymi kirjoitti...

... Lapset eivät uskaltaneet olla ulkona. Vaimo pelkäsi kun tämä henkilö käyttäytyi monesti uhkaavasti.

Isännöitsijä ei pystynyt tekemään mitään, kun ei ole "näyttöä". Poliisi puhutteli henkilöä monesti, mutta siitäkään ei seurannut jatkotoimenpiteitä koska ne teot jotka pystyttiin todistamaan olivat "vähäpätöisiä".

Tämä alkoi viikko muuton jälkeen ja kesti 1.5 vuotta ennen kuin päätin lopettaa sen itse.

Kerran myöhään illalla jäin norkoilemaan hänen porttinsa eteen ja eihän siinä kauaa kestänyt kun hän singahti paikalle valittamaan ja haukkumaan. Sanoin hänelle selkeästi että tämä on viimeinen varoitus. Enään ei mennä prosessin mukaan vaan seuraavaksi tapahtuu hänelle pahoja asioita jos hän ei lopeta.

Ei auttanut (tietenkään). Viikko myöhemmin tapasin hänet viimein roskiskatoksessa kahden kesken. Sanoin että nyt ei enää varoiteta. Hakkasin hänet siihen paikkaan. Lopputuloksena katkennut hammas, kasvon luita murtunut, kaksi katkennutta kylkiluuta ja sääriluu poikki. Verenpurkaumia jne. Jätin siihen.

Tunti myöhemmin tuli ambulanssi. Seuraavana päivänä poliisit. Minut kutsuttiin kuulusteluun. Tietenkään en tiedä asiasta mitään. E todistajia, ei silminnäkijöitä. Sana sanaa vastaan ja vaimokin todisti minun olleen sisällä kokoajan. Ei syytettä. Henkilö oli sairaalassa hoidettavana kaksi viikkoa. Palasi takaisin ja sanoin hänelle jos hän kerrankin jatkaa seuraa sama käsittely uudelleen. Kuukausi siitä muutti pois ja meillä alkoi rauhan aika.

Minusta ratkaisu oli ainut mahdollinen koska kukaan muu, mikään prosessi tai viranomainen ei pystynyt auttamaan. Olisiko meidän pitänyt kärsiä loputtomiin?

Kyllä, hän oli sairas, tiedän. Mitä sitten? Onko se syy miksi meidän pitäisi kärsiä?

Kaksi paskinta ohjetta mitä sain oli että "ohjaa hänet hoitoon". Juu, mitenköhän minä saan hänet hoitoon kun ei viranomaisetkaan. Toinen oli että "muuta pois". Miksi minä muuttaisin kodistani? kyllä se on häirikkö joka lähtee. Yhteiskunta antaa aivan ihmeellisen viestin kun tilanteesta pistetään kärsimään syytön osapuoli.

Voin hyvin samaistua koulukiusaamiseen, Se on eräänlaista narsismia. Jos se ei lopu normikeinoin niin se pitää lopettaa keinolla millä tahansa.

Erinomainen kirjoitus blogistilta!

Anonyymi kirjoitti...

Minua kiusattiin lapsena koulussa. Se alkoi kuudenella luokalla. Kiusaaminen on lyömistä, potkimista ja läpsimistä naamaan. Melkein joka päiväistä. En uskaltanut sanoa kotona mitään kun pelkäsin että menee pahemmaksi. Kerran oli kunnon mustelma poskessa. Broidi kysy suoraan löikö joku suo ja sitten kerroin mitä on ollut koulussa jo kohta vuoden päivät. Eräänä iltana tää kiusaaja kavereineen käveli sitten vastaan. Broidi otti häntä kurkusta kiinni, nosti seinälle ja läpsi naamalle sen verran monta kertaa että viesti meni perille. Jättivät rauhaan sen jälkeen. Kiitos broidille!

Anonyymi kirjoitti...

Väittäisin että yhteiskunnassa juuri todellisuudesta vieraantuneet ihmiset selittävät sitä kuin väkivalta ei ole ratkaisu ja sitä ei saa käyttää koskaan. Pitää ymmärtää ja antaa anteeksi. Nämä eivät ole koskaan joutuneet kokemaan tilannetta jossa kukaan ei pysty "laillisin keinoin" enää auttamaan.

Mahtava artikkeli blogistilta. Sanottu suoraan se mitä suurin osa meistä ajettalee, mutta mitä yksikään julkinen media tai asiantuntija ei uskalla sanoa ääneen!

Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Sairasta. Siis lapsia saisi pahoinpidellä? Oksettaa. Huomaa että blogistilla ei ole omia lapsia. Yksikään vanhempi ei sanoisi moista. Jos on, lapset olisi syytä oottaa huostaan. Sairas kirjoitus!

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on neljä lasta ja olen samaa mieltä blogistin kanssa. Pitäiskö minulta nyt ottaa lapset pois?

Se on helppo kommentoida, mutta kerroppa mikä on ratkaisu jos hakkaaminen ei lopu? Niin, ymmärrän että vaikea on käsittää kun eihän suo kukaan työpaikalla ole päivittäin hakkaamassa. Idiootti.

Anonyymi kirjoitti...

Minulle sanoi 80-luvulla kerran poliisi vaikeasta naapurista (narsisti ?) kun eivät lain mukaan pystyneet mitään tekemään, että sulla on tasan kaksi vaihtoehtoa. Muutat pois tai annat itse sellaisen opetuksen ettei heti unohtu. Valitsin jälkimmäisen!

Anonyymi kirjoitti...

Olen aina ollut kiltti (tietenkin!), ehkä vähän tyhmäkin.
Maaseutukoulussani oli yksi kaveri, joka nipisteli, töni ja (onneksi harvemmin) myös hakkasi minua.
Koska olin kiltti, niin en lyönyt takaisin, kerroin kuitenkin kotona, jossa aina kiellettiin lyömästä takaisin.
Kerran tämä kiusaaja erehtyi puraisemaan minulta käsivarren verille. Silloin vanhempani sanoivat vihdoinkin, että anna takaisin seuraavalla kerralla. Seuraavalla viikolla se kaveri taas tuli kimppuuni kotimatkalla. ”Luvan saaneena” täräytin nyrkillä nenään ja ehkä vähän muuallekin, niin että se kiusaaja lensi ojaan, jossa oli sopivasti nokkosia ihan tosi paljon. Loppui kiusaaminen siihen paikkaan!
Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu: meistä tuli hyvät kaverit!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus!

Itsellänikin tullut monta kertaa vastaan tilanne, jossa ainoa toimiva keino vaikuttaa olevan väkivalta... Mutta aina tulee pelättyä enemmän seuraamuksia, ja tuntunut että helpompi antaa itse periksi ja etsiä uusi työ tms. Tämä ei tietenkään ole kovin hyvä ratkaisu, voin sanoa että kaduttaa jälkeenpäin. Tulee mietittyä että miten helppoa elämä voisi olla juuri nyt, jos olisi pitänyt omia puoliaan. Joskus vielä minäkin....

Anonyymi kirjoitti...

Samaa logiikkaa voi soveltaa islamiin. Se ideologia on kuin kirjan kansiin sidottua puhdasta kiusanhenkisyyttä.

Tietysti, silloin täytyy olla valmis ottamaan vastaan kauheaa ulinaa islamophobiasta. Mutta ovat kuitenkin osoittaneet että voima on se ainoa mitä tottelevat.

Anonyymi kirjoitti...

En näe väkivaltaa ratkaisuna, enkä etenkään pidä ajatuksesta, että vastuu siirrettäisiin kiusatulle. Vastuun tulee olla koululla, opettajilla ja ennen kaikkea rehtorilla. Jos koulussa on jatkuvaa kiusaamista, pitää rehtori tuomia pitkään vankeustuomioon. Tällöin koulukin alkaisi puuttua asiaan.

Kaikenlainen sovittelu kiusaustapauksissa tulisi ehdottomasti kieltää. Sovittelu on vain kiusaamisen jatkamista toisin keinoin. Sovittelu toimii vain, kun tekijä on selvästi uhria heikompi, esimerkiksi kuin pojankoltiaiset ovat rikkoneet ikkunoita.

Markus kirjoitti...

Aikoinaan minua itseäni kiusattiin koulussa ja huomasin hyvin nopsaan että aikuiset oli täysin hampaattomia tekemään asialle yhtään mitään. Ei siinä sitten mitään. Ei auttanu muuta kuin skannata pääkiusaaja eli se kuka ohjastaa kaikkia muita, ja hakata hänen päätään puhelinkopin lasiin niin kauan että se paukahti siitä läpi... Tämän jälkeen minua ei enää kiusattu. Myöhemmin tuli toisinto kun kuulin että pikkusiskoani kiusattiin bussimatkoilla kotiin ja kouluun. Menin sitten bussijonoon kysymään kuka kiusaaja on, ja otin kahdenkäden otteen kurkusta ja katsoin suoraan silmiin, ja sanoin että jos vielä koskaan ikinä kuulen, että mun systeriä kiusataan - tulen kuristamaan loppuun asti. Menen ehkä muutamaksi vuodeksi linnaan - mutta arvaa missä sä oot? ... ei kiusannu systeriä enää...

Nykyajan kanaemoyhteiskunta on täysi paska. Kaikki mukamas selviää puhumalla. Kiusaajille jaetaan hymypatsaat koulussa kun ovat "tsempanneet" yms. Kyllä olen kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä.

Raakaan voimaan voi vastata vain raa'alla voimalla! Ei ole MITÄÄN muuta keinoa!

Anonyymi kirjoitti...

Sairasta, väkivalta ei ole koskaan ratkaisu mihinkään!

tammikuuta 16, 2015

Tälläisiltä ihmisiltä haluaisin kysyä, että mikä sitten on se ehdottamasi ratkaisu kun KAIKKI muut keinot on jo käytetty? Kerro se meille! OIKEASTI, KERRO MEILLE SE RATKAISU!!!! Kerro myös, että miksi ratkaisusi ei ole auttanut muissa kiusaamistilanteissa? En nimittäin usko, että olet niin ainutlaatuisen älykäs, että samaa ja TOIMIVAA RATKAISUA ei ole lisäksesi keksinyt kukaan muu aiemmin. Totuushan on, että olet väärässä. Väkivalta ON RATKAISU kun muut keinot on käytetty. Olet itse sairas ihminen jota lisäkseni halveksii moni muu jos tähän vastaan väität.

Anonyymi kirjoitti...

Minua yritettiin kiusata yläasteella, kun siirryin pienestä kyläkoulusta isompaan sulatusuuniin. Se loppui sitten siihen että vedin kiusaajaa nenille.

Nyt on oma poika aloittanut koulun ja toivottavasti ei joudu kiusatuksi. Jos joutuu niin toivottavasti edes kertoo, käyn sitten kiusaajan vanhempien juttusilla..

Anonyymi kirjoitti...

Nykyajan kanaemoyhteiskunta on täysi paska. Kaikki mukamas selviää puhumalla. Kiusaajille jaetaan hymypatsaat koulussa kun ovat "tsempanneet" yms. Kyllä olen kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä. Raakaan voimaan voi vastata vain raa'alla voimalla! Ei ole MITÄÄN muuta keinoa!

Täysin samaa mieltä. Mä ymmärrän että koulu, viranomainen, poliisi ei voi tietenkään tällaista tehdä, mutta jonkun se on tehtävä jotta väkivalta loppuu.

Mun on todella vaikea kuvitella mitä liikkuu ihmisen päässä jonka mielestä väkivalta ei ole koskaan mikään ratkaisu? Kyllä höpötetään kaikkea, että asiat pitää ratkaista puhumalla ja sovittelemalla, yhteistyössä ja yhteisymmärryksessä ja kaikkea muuta paskaista sanahelinää, mutta mitään konkreettista ehdotusta siitä mitä tehdään kun tilanne ei ratkea?

On vähän kun keskustelisi ruotsalaisen kanssa. Siellä kauhean humaanisti vedetään arvoja, linjoja ja periaatteita asioiden ympärille, mutta ei ymmärretä sitä että niillä ei ole mitään tekemistä todellisen realielämän kanssa.

Judge Dredd kirjoitti...

Tässä nyt unohtuu että nämä kiusatut ovat monesti itsekkin kiusaajia. Se että lapset alkavat käskyttämään isompiaan hakkaamaan toisia lapsia ei voi olla oikeus ja kohtuus. Tilanne voi helposti kääntyä päänlailleen.

Väkivalta ei ole ratkaisu myöskään siksi että tämä hakattu kiusaaja pääsee siinä tilanteessa esittämään todellista uhria eli hän pystyy nyt kääntämään tämän kiusattu/kiusaaja asetelman toispäin omaksi edukseen valikoitujen aikuisten silmissä ja sitten nousta loppupeleissä tilanteen "voittajaksi".

Lapset eivät ole tyhmiä.

Anonyymi kirjoitti...

"Väkivalta ei ole ratkaisu myöskään siksi että tämä hakattu kiusaaja pääsee siinä tilanteessa esittämään todellista uhria eli hän pystyy nyt kääntämään tämän kiusattu/kiusaaja asetelman toispäin omaksi edukseen valikoitujen aikuisten silmissä ja sitten nousta loppupeleissä tilanteen "voittajaksi".

Lapset eivät ole tyhmiä."

No ei tosiaankaan lapset, nehän on herttaisia äidin lellikkejä kaikki, ja jokainen joka sanoo pahan sanan sitä lellikkiä vastaan on KIUSAAJA. Näinhän se menee, ja on aina mennyt. Vanhemmat on täysiä ääliöitä jotka uskovat kaiken mitä lapset kertovat, eihän ne osaa edes valehdella. Varsinaiset totuudentorvet.

Judge Dredd kirjoitti...

Millä todisteilla määritellään kenen lapset hakataan ja kenen ei?

Anonyymi kirjoitti...

Judge Dredd voi saivarrella ja väännellä tätä asiaa miten haluaa. Vähän ihmettelen kommenttia että "kiusatut" ovat myös kiusaajia. Nimittäin kiusaaminen kohdistuu monesti nimenomaan "erilaiseen lapseen". Saattaa olla joku ulkonäkö poikkeama, lievä kehitysvamma, arka, hiljainen, erilaiset vaatteet, ei ole hienointa kännykkää tai muuten sellainen että ei "miellytä" näitä lapsirikollisia.

Onko aika järkyttävää kääntää tämä taas kiusaajan viaksi. Vähän sama kun sanotaan naiselle että älä pue niin lyhyttä hametta kun sinuthan voidaan raiskata.

Väkivallassa on kyse viimeisestä vaihtoehdosta. Jos asiat on käyty koulussa, viranomaisten toimessa, vanhempien kesken, jopa poliisin knassa. Kyllä tekijät on tiedossa.

Kuten esimerkeistä käy ilmi. Kiusaaminen on loppunut kun on käytetty riittävää väkivaltaa kiusaajaa kohden. Itse ainakin olen opettanut omia lapsiani puolustutautumaan heti. Väkivalta on paras tapa. Se lopettaa vittuilun. Keskustelu on turhaa, se vain pitkittää asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Millä todisteilla määritellään kenen lapset hakataan ja kenen ei?

Kun kimppuusi käydään, pitää olla uskallusta puolustautua. Jos et uskalla, kannattaa pyytää apuun joku joka uskaltaa.

Judge Dredd kaltaiset hienostelijat joiden mielestä väkivallan käyttö ei ole koskaan ratkaisu voisivat menne hetkeksi itseensä ja palata sielä pilvilinnoista todellisuuteen ja realielämään ja lopettaa "väkivalta ei ole ratkaisu" hokeman. Jokainen meistä tietää että väkivalta useimmiten se ratkaisu asioihin siinä vaiheessa kun muut vaihtoehdot on käytetty. Näin se kuulukin olla.

Anonyymi kirjoitti...

Se on tyypillistä nimenomaan heikoille yksilöille että kun ei itse pysty puolustautumaan, ei omaa kykyä käyttää väkivaltaa, hoetaan ettei väkivalta ole koskaan ratkaisu. Ei niin saa tehdä .... yyyh.

Anonyymi kirjoitti...

Millä todisteilla määritellään kenen lapset hakataan ja kenen ei?

Se lapsi ansaitsee väkivaltaisen opetuksen, maistiaisen omasta lääkkeestä, joka ei lopeta toisten väkivaltaista kiusaamista kun omat vanhemmat käskevät, kun koulu käskee, kun viranomaiset käskevät. Kun kohtuulliset keinot kohtuullisessa ajassa on käytetty, voi vastata samalla mitalla.

Vai miten ajattelit hoitaa asian?

Anonyymi kirjoitti...

Heheh, Judge Dredd, tyypillinen esimerkki. Ei saa käyttää väkivaltaa, ei ole ratkaisu, kuka päättää, millä todisteilla? Okei, kerrotko oman ratkaisusi tilanteeseen jossa lasta on pahoinpidelty ja hakattu viikottain koulumatkoilla, opettajat eivät saa sitä loppumaan, vanhemmat eivät saa sitä loppumaan ja viranomaisten (poliisi, sossu) puhuttelu ei auta. Mitä ajattelit silloin tehdä kiusatun lapsen vanhempana?

Judge Dredd kirjoitti...

Bloggaaja on aikaisemmin korostanut todistustaakan merkitystä esim. yksityisten pysäköintifirmojen lähettämien maksujen kohdalla. Onko tässä tapauksessa lapsen sana toista lasta vastaan tämä riittävä todistustaakka?

Jos joku väittää että kiusatut eivät itse koskaan kiusaa on ilmeisesti hänen omista koulunkäyntiajoistaan kulunut turhan kauan.

Miten estetään että tilanne ei käänny päänlailleilleen? Rangaistuksen jälkeen kiusaajan kiusaaminen yhtä väärin kuin se mitä tämä kiusaaja teki.

Mitä sitten kun kiusaajat laittavat omat hakkaajat jonkun perään?

Parempi että 1000 kiusaajaa jää ilman rangaistusta kuin että 1 syytön lapsi saa rangaistuksen.

Bloggaaja itse voisi osallistua tähän keskusteluun.

Anonyymi kirjoitti...

Judge Dredd, sä kyllä hanakasti kommentoit, mutta edelleenkään et kerro ratkaisua mitä pitäisi tehdä tilanteessa jossa syyllinen on tiedossa, on yritetty puuttua opettajien, vanhempien ja jopa viranomaisten toimesta, mutta väkivalta kuisaajan toimesta jatkuu? Kerrotko ystävällisesti mikä on sinun ohjeesi sen lopettamiseksi?

Onko tässä tapauksessa lapsen sana toista lasta vastaan tämä riittävä todistustaakka?

Eiköhän se tekijä ole tiedossa jos asiaa on yritetty ratkaista opettajien, vanhempien ja viranomaisten toimesta. Kukaan ei ehdota summittaista väkivaltaa, vaan väkivaltaa silloin kuin muut keinot eivät ole auttaneet!

Mitä sitten kun kiusaajat laittavat omat hakkaajat jonkun perään?

Kaikkiin asioihin liittyy oma riskinsä. Ihan samalla tavalla kanteleminen opettajalle todennäköisesti vain pahentaa tilannetta.

Jos joku väittää että kiusatut eivät itse koskaan kiusaa on ilmeisesti hänen omista koulunkäyntiajoistaan kulunut turhan kauan.

Itse taidat olla pudonnut realimaailmasta jo kauan sitten? Kaikkihan on mahdollista, mutta jos kiusattuun kohdistetaan jatkuvaa väkivaltaa, on erittäin epätodennäköistä että kiusattu"kiusaisi" kiusaajia. Jos unohdetaan normi erimielisyydet ja yksittäistapaukset kiusaamisessa lasten välillä niin suurimmassa osassa tapauksia joissa väkivaltainen kiusaaminen jatkuu viikoista, kuukausista ja jopa vuostista toiseen kohdistuu nimen omaan toiseen lapseen joka on kiusaajien mielestä jollain tavoin erilainen. Oli sitten kyse köyhyydestä, vammasta, ulkoasusta tai vaatteista. Tyypillistä on että lapsi ei pysty itse puolustautumaan väkivaltaa vastaan. Hän tarvitsee apua. Herää todellisuuteen!

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän sovita niin että kaikki ne Judge Dreddin kaltaiset kommentoijat jotka paheksuvat ehdotusta väkivallan käytöstä kertovat ensimmäisenä oman ratkaisunsa pitkäaikaiseen ja jatkuvaan väkivaltaiseen kiusaamisen lopettamiseen jota ei saada loppumaan aikuisten toimin!

Sen jälkeen kun kerrot ratkaisun, niin mielellään luen läpi noi lässytykset siitä että väkivalta ei ole ratkaisu. Muussa tapauksessa kannattaa pitää turpansa kiinni. On helppo väittää jotain tomintamallia vääräksi, mutta samalla ei tarjoa tilanne sitä oikea mallia.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, aikusten maailmassa työpaikalla jos moista tapahtuisi siihen on keinot puuttua, väkivaltainen työntekijä irtisanotaan, rikosilmoitus, rangaistus oikeudessa jne.

Entä kun kysessää on lapsi, lapsen työpaikka (koulu), eikä lapsia voi rangaista?

Anonyymi kirjoitti...

Se nyt vain on sitä reaalimaailmaa kaikissa eläinlajeissa, ihminen mukaan lukien. Vaikka kuinka sivistynyttä näytellään, vahvemman oikeus pätee myös ihmisissä. Vahvempi kiusaa heikompaa. Ainoa tapa jolla tuosta pääsee eroon on se että heikompi ryhdistäytyy ja puolustaa itseään tai joku muu puolustaa häntä.

Anonyymi kirjoitti...

Arvoisa Judge Dredd, tässä esimerkki. Lapseni oli 12 vuotias ja kuudennella luokalla Helsingin Kontulan ala-asteella. Kiusaaminen alkoi siitä kun hänellä ei ollut tietyn merkkisiä kenkiä, vaan Cittarista ostetut halvemmat kengät. Sitten se jatkui siitä että hänellä ei ollut kännykkää samaan aikaan kuin muilla oli arvokkaat älypuhelimet. Yksinhuoltajana ei vain ole varaa hankkia. Enisn kiusaaminen oli nimittelyä ja huorittelua. Sitten se muuttui tönimiseksi ja hakkaamiseksi. Lapsi oli muutenkin arka että hän ei todellakaan uskaltanut "kiusata takaisin". Vaatteita rikottiin. Kun silmälasit rikottiin, vaadin kiusaajan vanhempia maksamaan ne ja siitäkös se tilanne vasta kärjistyi. Viikkoa myöhemmin häntä oli viilletty linkkuveitsellä naamaan.

Opettajat yrittivät puuttua, niin ainakin väittivät. Poliisille tehtiin rikosilmoitus, mutta kiusaajat joutui vain puhutteluun. Hänen vanhempansa eivät saaneet häntä kuriin vaikka omien sanojensa mukaan yrittivät.

Minulle ehdotetiin että lapseni vaihtaa toiseen kouluun. MIkä ratkaisu se on? Kiusaajanhan sieltä pitäisi lähteä?

Kukaan ei saanut tätä "kovista" kuriin. Kunnes 21 vuotis tytön kummisetä lupasi hoitaa tilanteen. Hän odotti koulun ulkopuolella useamman päivän ja todisti yhden tilanteen jossa tyttö kaadettiin maahan ja potkittiin reiteen tämän saman koviksen toimesta.

Tytön kummisetä ei mennyt väliin. Odotti sopivaa hetkeä kun kovis meni omaan rappukäytäväänsä. Siellä ottin kurkusta kiinni, nosti seinälle ja sano että seuraavan kerran kuristaa loppuun asti jos ei jätä tyttöä rauhaan.

Tyttö sai olla sen jälkeen rauhassa vaikka välillä uskalsikin jotain huudella (tosin teki sitä myös muille). Väkivaltaa ei kuitenkaan enää ollut.

Kiitos kummisedälle.

Nyt, sitten saa kommentoida. Miten muuten tilanne olisi pitänyt ratkaista?

Anonyymi kirjoitti...

yt, sitten saa kommentoida. Miten muuten tilanne olisi pitänyt ratkaista?

Toimittu juuri oikein.

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä. Juuri näin jos ei muuten lopu.

Anonyymi kirjoitti...

Sairasta keskustelua!!! Siis väkivaltaa lapsia kohtaan, se on teidän mielestä ok? Siis LAPSIA kohtaan?

Tästä koko keskustelusta pitäis tehdä rikosilmoitus, yllytys väkivaltaan on sama kuin itse syyllistyisi!

Anonyymi kirjoitti...

Ja kerrotko itse miten esimerkin kaltaiset tilanteet ratkaistaan?

Yleisin kommentti näihin on että ...
- viranomaisille pitää antaa lisää valtaa
- koulun pitää hoitaa asia
- väkivalta ei ole koskaan ratkaisu
- on väärin lyödä "kostoksi"
- tilanne pitää ratkaista keskustelemalla
- jne.

Mutta kun nuo eivät ole ratkaisu tilanteeseen jossa keskustelut on käyty, opettajat ovat tehneet voitavansa ja vanhemmatkin ovat olleet mukana. Pahinta on ihmiset jotka jossittelee tekopyhillä periaatteilla mutta eivät tuo asiaan mitää ratkaisua.

Jos sinua hakataan kadulla, mitä teet. Aika varmasti yrität puolustautua, miten?, käytämällä väkivaltaa tietysti. Vai meinaatko että tässä vaiheessa auttaa neuvo ettei väkivalta ole koskaan ole ratkaisu pitää puhua asiat selväksi? Idiootit.

Anonyymi kirjoitti...

Minua kiusattiin 80-luvulla koulussa. Onneksi oli aivan mahtava miespuolinen jumppamaikka joka sano suoraan että sun on parempi oppia lyömään takaisin. Ei ne mitään muuta kieltä usko. Isoveli opetti, ja opin lyömään takaisin, siihen loppu kiusaaminen.

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti jotkut vanhemmat jauhavat lapsilleen sitä kuinka väkivalta ja lyöminen on aina väärin, vaikka jokaisella on oikeus puolustaa itseään.

Päiväkodeissa kun toinen lapsi tulee läiskäsemään niin heti on hoitajat selittämässä kuinka "pitää antaa anteeksi" ja "takaisin ei saa lyödä".

Jokainen vanhempi haluaa antaa hyvät eväät lapsilleen tulevaisuuteen. Siihen kuuluu että lapselle kerrotaan ja opetetaan oikeus puolustaa itseään.

Miksi joku haluaa tehdä omista lapsistaan kilttejä nysveröitä joita sitten pompotetaan ja kiusataan koulussa, eikä tämä lopu edes aikuisena työelämässä kun ei osata eikä uskalleta pitää omia puoliaan.

Kun toinen lapsi tulee ja läiskäsee sinua, siihen kuuluu läiskästä takaisin. Kun toinen tulee ja lyö, siihen kuuluu lyödä takaisin. Kun toinen tulee ja potkaisee, siihen kuuluu vastata samalla mitalla.

Tämä on ainoa tapa millä myös vastapuoli oppii. Ei lapset ole tyhmiä. Kun joku pieni menee läiskäsemään toista naamaan ja toinen vastaa samalla mitalla takaisin, niin tyhmempikin apina oppii ettei sitä kannata tehdä enää toiste. Mutta miten käy silloin kun toinen läiskäsee ja hoitotät ryntää paikalle ja estää toista puolustautumasta ja sitten lässytetään anteeksipyytöjä ym. Ei opi tämä läiskäsiäkään yhtään mitään vaan tekee sen saman uudelleen. Niin kauan kunnes joku antaa takaisin.

Ja kyllä, olen kasvattanut 4 lasta aikuisiksi. Itsenäisiä, hyvin pärjääviä ja osaavat puolustaa itseään.

Anonyymi kirjoitti...

Kiusaaminen on samanlainen luonnonlaki kuin välinpitämättömyyskin. Se ei lopu koskaan.

Anonyymi kirjoitti...

Senpä takia se pitää itse lopettaa omalta tai omaisten kohdalta.

Anonyymi kirjoitti...

Tähän ketjuun on pakko linkata vanhaa Hannu Karpoa.
Tuossa sen näkee, että mihin se parhaimmillaan johtaa kun väkivaltaan ei puututa millään tavalla.

https://www.youtube.com/watch?v=K_s4g_zeoVs

Ja tämä tulee muistaa, että vaikka kuinka yrittää ymmärtää ja sietää väkivaltaista ihmislaatua, niin siitä huolimatta voi löytää kirveen päästään, vaikka kaikin voimin yrittäisi vain hyvää. Tuokin tilanne olisi kyllä saatu ratkaistua, kun olisi vain menty "hoitamaan" tilanne koko naapuruston voimalla.

Se on kyllä selvä, että minun naapurinani ei tuollainen olisi onnistunut, voi jopa olla että eivät olisi uskaltaneet edes yrittää. Mutta samaan aikaan tälläinen rauhallinen ja vaaraton ukkeli antaa oikein mahdollisuuden tälläiseen toimintaan.Mitä tulee itse koulukiusaamiseen, niin itse näen ongelmana itse opettajat. Paitsi että opettajalla ei ole edes oikeutta mennä väliin, niin heillä on myös monesti tapana tehdä suuren luokan virheitä toimissaan. Niin se ainakin meidän koulussamme meni, että kovin kiusaaja oli opettajan lemmikkinä ja kiusatut saivat jälkisistuntoa kun puollustivat itseään.

Anonyymi kirjoitti...

9.2.2015 12v poika hyppäsi sillalta kanjoniin! Teki itsemurhan! Syynä kai koulukiusaaminen. Oudointa tässä ettei asiasta puhuta, ei kirjoiteta. Sekin täytyy salata jos käy kunnioittamassa muistoa vie kynttilän lapsen tapahtuma paikalle. Lapsia on ohjeistettu että saavat puhua asiasta mutta toisaalta kuulee ettei asiasta kuitenkaan saisi puhua ainakaan somessa ettei tieto tapahtuneesta leviä. Ihan järkyttävää tuollainen salailu. Asiasta pitäisi saada puhua ja tuoda julkisuuteen. Jos syy on todella koulukiusaaminen niin sitä suuremmalla syyllä asiasta pitäisi saada puhua avoimesti ja julkisestikkin. kyllä kirjoitetaan kaikesta ihan turhanpäiväisestä mutta itsemurha on jokin ihme tabu, siitä ei sovi puhua. Toivottavasti saamme tähän muutoksen ja pian!

Anonyymi kirjoitti...

Olet tyhmä kuin saapas.

Anonyymi kirjoitti...

Siis ei voi kuin ihmetellä, mitä ihmiset suustaan ulos sylkevät ja ajattelevat. Ongelmaan ei ratkaisuna ole sen ongelman toistaminen. Tämähän tarkoittaisi, kun joku tappaa, niin hänet tapetaan, ja hänen tappajansa tapetaan jne.

Toisekseen ihmettelen tätä keskustelua opettajien vastuusta lapsien tekemiseen. Kyllä, heidän tehtävänsä tulisi olla puuttua kiusaamiseen tilanteen niin vaatiessa, mutta lasten tekemisistä vastuussa ovat vain ja ainoastaan lapset ja heidän vanhempansa.

Anonyymi kirjoitti...

Olipas jännä kirjoitus.Mutta pitää paikkansa. Väkivalta lopettaa kaiken. Olen samaa mieltä.

Pelkurit pelkäävät liikaa etteivät pysty katkaisemaan sitä kierrettä.

Minä ostin metsästyskiväärin ja ammun sillä Bemarien renkaat puhki.

Anonyymi kirjoitti...

No minua on jo tarpeeksi häiritty.
En minä jaksa alistua jollekin Bemaristille.
Sitä ne toivoo.

En minä enää menetä mitään jos ammun renkaan tai korkeintaan kaksi.
Kaksi jää jäljelle.

Anonyymi kirjoitti...

Like?
https://linktr.ee/ELISERey11

Anonyymi kirjoitti...

Itseani on kiusattu lapsessa lahtien omassa lahipiirissa. Niin perheessa kuin kouluissa. Nyt se saa luvan loppua. Jenna Tervakangas

Anonyymi kirjoitti...

Siis keinolla millä hyvänsä. Eihän sitä pakko lasta ole hakata. Hakataan sut, kun et saa lastasi olemaan pahoinpitelemättä muita. Kun sä saisit kunnolla turpaan ja ilmoitetaan, että tulet saamaan vielä uudestaan ellei homma lopu niin veikkaisin, että joko itsekin vastaisit väkivallalla tai sitten teet jotain, että lapsesi lopettaa. Vaikka sitten itse muuttamalla muualle ja samalla siirrät ongelman mutta et saa ite enää selkääsi.