Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

sunnuntaina, joulukuuta 06, 2015

Avain Asumisoikeuden vastikkeet poskettoman korkealla

Avain Asumisoikeus yhtiöön liittyvistä artikkeleista on tullut kesän ja alkusyksyn aikana blogiin paljon ihmettelyä. Toisena ihmetyksen aineena on ollut epäusko valvovan viranomaisen ARA:n toimintaan.

ARA on syvälle korruptoinut organisaatio jonka epärehellisyyden syvyys henkilöityy asumisoikeusasumisesta vastanneisiin ja osittain edelleen toimessa oleviin johtajiin. Korruption laajuus ja silmiinpistävyys on suomalaisessakin mittapuussa hämmästyttävä. Sen jälkeen kun ARA aikoinaan salli oikeusasiamiehen lainvastaiseksi toteamat osakejärjestelyt yli 5000 asunnon siirtymisestä yksityisen keinottelijan hallintaan, ovat entiset ja nykyiset asukkaat kärsineet valtavia taloudellisia tappioita.

Avain Asumisoikeuden asuntoja ei voi suositella muuta kuin hyvin tilapäiseksi asumisratkaisuksi. Mitään pitkäjänteistä asumista tai kotia ei kannata suunnitella ylihintaisiin asuntoihin joista kerätyt ylisuuret vastikkeet menevät yksityisen keinottelijan johtaman imperiumin kuluihin.

Helsingin Sanomat uutisoi lokakuun 30. päivä, että Avain Asumisoikeus Oy on perinyt ylisuuria vastikkeita. ARA on vaatinut alentamaan isännöinti- ja hallinnointikuluja viidenneksen. Tämän pitäisi heijastua myös käyttövastikkeisiin vuoden 2016 alussa. ARA:n toiminta on edelleen tökeröä ja epätoivoista yritystä peittää aikaisempia kohtalokkaita virheitä. Koko ongelmaa ei esiintyisi jos yleishyödyllistä asumisoikeusyhtiötä ei alun perinkään olisi päästetty yksityisen keinottelijan haltuun lainvastaisilla osakejärjestelyillä.

Alenevatko vastikkeet vuoden 2016 alussa? Eivät, ne nousevat edelleen. Avain Asumisoikeus on jo postittanut uudet vastikkeiden tarkistusilmoitukset. Vastikkeet nousevat edelleen. Sama linja on kohta jatkunut jo vuosikymmenen.

Miksi Avain Asumisoikeus Oy:n asunnot sitten pitää kiertää kaukaa? Hinta vertailu avaa sokeankin asukkaan silmät tai toivottavasti edes herättää asuntoa etsivät ja saa heidät valitsemaan toisen toimijan.

Esimerkkejä Avain Asumisoikeus Oy:n ja HASO:n asumisoikeusyhtiöiden asunnoista, samankokoisista, samalta alueelta Helsingistä.

AVAIN ASUMISOIKEUSEro
kk ja v
HASO
Helsinki, Kivikko
1h + kk + s 35,0 m2,
Vastike: 525,75 e
139e / kk
1668e / v
Helsinki, Kivikko
1h + kk + s 35,0 m2,
Vastike: 386,65e
Helsinki, Vuosaari
2h + k + s 59,5 m2,
Vastike: 770,30 e
233e / kk
2796e / v
Helsinki, Vuosaari
2h + k + s 55,0 m2,
Vastike: 537,90 e
Helsinki, Pihlajamäki
3h + k + s 77,5 m2,
Vastike: 1022,42e
276e / kk
3312e / v
Helsinki, Pihlajamäki
3h + k + s 75,5 m2,
Vastike: 746,60e
Helsinki, Myllypuro
4h + k + s 87,5 m2,
Vastike 1216,96e
365e / kk
4380e / v
Helsinki, Myllypuro
4h + k + s 90,0 m2,
Vastike 851,40e
Helsinki, Kivikko
4h + k + s 90,0 m2,
Vastike 1109,76e
250e / kk
3000e / v
Helsinki, Kivikko
4h + k + s 87,0 m2,
Vastike 859,13e
Helsinki, Vuosaari 5h + k + s 108,0 m2,
Vastike 1480,50e
364 e / kk
4368e / v
Helsinki, Vuosaari 5h + k + s 108,5 m2,
Vastike 1116,44e


Eikö se ole nyt vain tyhmää maksaa liikaa?


oikeusjakohtuus.blogspot.com

Avain Asumisoikeuden väärinkäytöksiin ja ARA:n korruptioon kannattaa tutustua seuraavissa artikkeleissa:

ARA:n tarkastus AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä osoitti vakavia ongelmia yhtiön toiminnassa
AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistussuhteet ovat epäselvät 
AVAIN Asumisoikeus Oy - Korkotukilainaa virheellisillä tiedoilla
Avain Asumisoikeus Oy - suuri puhallus ja kuinka se tehtii
Avain Asumisoikeus Oy:n vastikkeet nousevat 15% vuosivauhdilla
Avain Asumisoikeus Oy:n tähtiin kohoavat vastikkeet karkoittavat asukkaat

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

AVAIN Asumisoikeus Oy toteuttaa kovia kokoomuslaisia arvoja asukkailta perimissään vastikkeissa. Toimitusjohtaja Toveri on puhdasverinen kokoomuslainen, vaikka koulutukseltaan on vain merkonomi. Yhtiön nykyinen toinen pääomistaja Liukku kuului ainakin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa kokoomuslaisen Tapani Mäkisen (myös merkonomi) tukiryhmään. Tapani Mäkinen istui Avara-konsernin (ent. YH-Suomi) hallituksessa, kun Liukku oli sen toimitusjohtaja. Samoihin aikoihin (2007 - 2008) Mäkinen kuului myös ARAn johtokuntaan. ARA neuvoi Liukkua AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyissä vuosina 2007 - 2008. ARA ja sen ylijohtaja Rossilahti näyttivät vihreää valoa syksyn 2010 salaiselle Liukku-kaupalle, jonka seurauksena AVAIN Asumisoikeus Oy joutui Avarasta poispotkitun Liukun ja toisen entisen Avaran johtajan Kari Mäenpään enemmistöomistukseen ja määräysvaltaan. Tänä vuonna Liukku haali oman ja kaverinsa firman omistukseen loputkin AVAIN Asumisoikeus Oy:n osakkeista. Yleishyödyllisen yhteisön - AVAIN Asumisoikeus Oy:n - siirtäminen yksityisten liikemiesten omistukseen on vain yksi esimerkki siitä, kuinka yleishyödyllisten yhteisöjen valvonnasta vastaava viranomainen on toiminut enemmän yhteisöjen omistajien ja johtajien edunvalvojana kuin niiden valvojana.

Anonyymi kirjoitti...

Hmm, kuka varmistaa että 20-25% kustannusten alentamisvaatimukset todella näkyvät vastikkeissa? Ainakin omassa Avaimen kämpässä vastikkeiden nousu edelliselle vuodelle oli 4.8%. Se on vähän vähemmän kuin viimeisenä 5 vuotena jolloin vastike on noussut lähemmäs 10% kuin lähemmäs 5%.

Anonyymi kirjoitti...

Vastikkeet nousivat jälleen vuodelle 2016 reilusti. Haloo ,... millon näkyy vastikkeissa?

Anonyymi kirjoitti...

Jos on kerta todettu että kustannustaso on ollut liian korkea niin eihän voi olla niin että liian korkeat kulut jäävät asukkaiden maksettavaksi? Maksakoon Liukku omasta pussistaan? Asukkaiden liikaa maksamat vastikkeet ylisuurien kustannusten takia on palautettava takaisin?

Vai onko niin että vääryydellä hankitun saa myös pitää? Eli jos ryöstän pankin saan kuitenkin pitää rahat? haloo!

Anonyymi kirjoitti...

5.5% nousi taas vuodelle 2016, paskaa puhu hesari ja ara

Anonyymi kirjoitti...

Olen lähtenyt Avaimen kämpästä juuri HASO:lle, rahaa jää kuukaudessa vajaa 200 euroa enemmän ja kämppäkin on isompi ... sillä rahalla ostaa jo muutaman hyvän single maltin ja vaimolle kukkia :)

vaihtakaa hyvät ihmiset pois Avaimen kämpistä!

Anonyymi kirjoitti...

SATO tekee vuokralaislle samaa pahaa jälkeä.. Mitä ihmeen yhteiskuntasopimuksia meidän pitää ruveta muka hyväksyyn ett saatais maa paremmalle tolalle? kontulassa 56 neliöö maksoi 2014 950e/kk joka on sairas hinta, 2016 vuonna hinta on jo lähemmäs 1050 euroa/kk....

Toivottavasti liitot pelastaa duunarit, tää meno on ihan hirveetä.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös Sato rakenna näitä 15m2 "yksiöitä" nuorille halvoiksi asunnoiksi! Miten niin halvoiksi, vastikkeet on moninkertaiset normaaleihin verrattuna, kuukausivuokra 540e/kk, eli 36e/m2, ei missään vuokra-asunnon vuokra ole tota luokkaa. Vittu mitä kusetusta. Sato nyt on aina ollut paska.

Anonyymi kirjoitti...

Rakennuslehti kirjoittaa:
"Asukkaiden ennakkoon keräämää jopa sadan miljoonan euron suuruisia korjausrahoja ei ole huomioitu VVO:n ja Y-Säätiön jättimäisessä asuntokaupassa."

http://www.rakennuslehti.fi/2015/12/miten-kay-vuokralaisten-maksamille-korjausmiljoonille-vvon-asuntokaupassa/

"VVO teki vajaat pari viikkoa sitten esisopimuksen yli 8 600 Ara-asunnon myymisestä Y-Säätiölle. Megaluokan kysymys on, mitä tapahtuu asukkaiden vuokrissaan keräämille talojen korjausrahoille.
Jos kauppa tehdään kiinteistökauppana, rahat jäävät VVO:lle.
Laki on mahdollistaa sen, että asunto-omistajat keräävät tulevia korjauksia varten rahaa ennakkoon. Asukkailta on voitu kerätä omakustannusvuokran päälle sääntelemätön määrä korjausrahaa."

Mielipide:
Holding-yhtiön perustamisen ohjeistaminen on ollut Aran virkamiesten tietoinen ratkaisu yleishyödyllisten yhteisöjen osakkeiden omistusjärjestelyissä. Näin on suunniteltu pitkällä aikavälillä yleishyödyllisten yhteisöjen korjausvarausten ohjautuminen sovittujen tahojen hallintaan ja käyttöön.
Aran virkamiehet ohjeistivat vuonna 2008 yleishyödyllisen yhteisön ”omistajia” perustaamaan ”holding-yhtiön” todellisen omistajan ja asumisoikeus yhteisön väliin. Näin varmistettiin että korjausvaraukset päätyvät yksityisten liikemiesten hallintaan kun yhtiö myydään tulevaisuudessa eteenpäin. Vaikka kauppa oli laiton, päätettiin se hyväksyä selvitysmiehen siunauksella. Apulaisoikeuskansleri tosin antoi kaupanjärjestelystä huomautuksen ARAlle vastaisuuden varalle.
Vastaavia yleishyödyllisten yhteisöjen myyntejä / järjestelyjä tulemme varmasti näkemään tulevaisuudessa. Sivuun siirretyt asuintalovaraukset eli asukkaiden keräämät korjausrahat odottavat ottajaansa. Ehkä provisiot jaetaan kaupan järjestäjille ja järjestelyjen mahdollistajille.

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti liitot pelastaa duunarit, tää meno on ihan hirveetä.

Ei pelasta. Suomalaisella lakkoilulla ei saada kiinalaisten ja intialaisten palkkoja ylemmäksi.