Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

sunnuntaina, kesäkuuta 22, 2008

Pikavipit

Suomeen on vuosien aikana rantautunut "pikavippi" yrityksiä, jotka tarjoavat tekstiviestillä rahaa vaivattomasti ja nopeasti pankkitilille, mihin vuorokauden aikaan tahansa. Muutaman sadan euron vippaaminen tekstiviestillä tapahtuu nopeasti ja vaivattomasti. Rahat ovat yleensä heti käytettävissä. Houkutus pikalainaan on suuri kun esimerkiksi juhlimisen tuoksinnassa huomaa rahojensa loppuneen. Kännykkä käteen ja rahat ovat tilillä. Lainan hinta on kuitenkin suuri ja korkoprosentit huikeat.

Tätäkin toimintaa säätelevät lainsäädännönvaatimukset sopimusten muodostumisesta ja sopimusehdoista. Olennaisinta sopimuksen muodostumisen kannalta on, että kuluttaja saa riittävän ajoissa, ja selkeästi luettavakseen sopimukseen sekä palveluun liittyvät tiedot että sopimusehdot. Tekstiviestipalvelun osalta tämä on hyvinkin vaillinaista ja yleensä lainvastaista. Kuluttajan pitää saada sopimusehdot sellaisessa muodossa, että hän voi tallentaa ja toisintaa ne muuttumattomana (kuluttajansuojalaki, 6A luku, 11§). Se, että kuluttaja ilmoittaisi tekstiviestillä hyväksyvänsä lainayhtiön internetsivuilla olevat ehdot ei täytä lain määräämää vaatimusta. Yrityksen laiminlyödessä nämä lain vaatimukset ehdot eivät sido kuluttajaa.

Luotonantajalla on velvollisuus tarkistaa, että henkilö joka luottoa hakeaa on täysi-ikäinen ja että hakijan henkilötiedot että tilitiedot täsmäävät keskenään. Luotonantajan vastuulla on tunnistaa hakija luotettavasti. Hakutilanteessa tulee huomioida, että matkapuhelin ei identifioi luotonhakijaa. Luotonhakija ei välttämättä ole sama henkilö kuin matkapuhelinliittymän omistaja. Luoton voi periä takaisin vain ja ainoastaan luotonhakijalta, ei liittymän omistajalta. Moni pikavippiyritys käynnistää kuitenkin agressiivisen perinnän, jonka kohteena monesti on liittymän omistaja. Tämä avaa tietysti väärinkäytön mahdollisuuksia oikeuksistaan tietoisille kuluttajille, kun lainaa haetaan kaverin kännykällä. Kaverilta lainaa ei kuitenkaan voi periä takaisin. Ongelma ei ole kuluttajan, vaan lainanmyöntäjän.

Kuluttajalla on myös lakisääteinen oikeus perua hakemansa luotto 14 päivän sisällä (kuluttajansuolaki, 7 luku, 11§). Peruuttamisoikeutta ei ole jos kumpikin osapuoli on jo kerinnyt täyttää velvoitteensa kuluttajan nimenomaisesta pyynnöstä. Luotonmyöntäjän velvoitteisiin kuuluu mm. sopimusehtojen toimittaminen edellämainittujen lakipykälien mukaisesti. Sopimusehdoissa ei peruutusoikeutta voi rajata pois. Peruutusoikeuden rajaava sopimusehto on mitätön eikä sido kuluttajaa. Kulutusluoton etämyynnin säädökset ovat aina pakottavia kuluttajan hyväksi, ei luotonantajan. Toisin sanoen, jos elinkeinoharjoittaja tarjoaa luottoa, jonka kuluttaja saa käyttöönsä ennen peruuttamisajan päättymistä, elinkeinoharjoittaja kantaa vastuun ja riskin siitä, että kuluttaja peruu luoton ja palauttaa saamansa rahamäärän. Suomeksi sanottuna kun aamulla juhlinnan jälkeinen "krapula" kolkuttaa hermoa ja otettu luotto kaduttaa, kuluttajalla on oikeus perua tekemänsä luottosopimus.

Luotonantajien puutteellisten luotonmyöntämismenetelmien takia pikavipin ottaminen toisen henkilön nimiin on helppoa. Tosin jos rahat haluaa saada omalle tilille myös kiinnijääminen on harvinaisen yksinkertaista. Ongelmia on syntynyt kuitenkin siitä, että pikavippiyhtiöt vaativat väärinkäytöksen tapahtuessa aina rikosilmoituksen tekoa ennen kuin suostuvat lopettamaan luoton perinnän väärältä henkilöltä. Turun käräjäoikeus on antanut päätöksen 2006, jossa oikeus piti pikavippiyhtiöiden vaatimusta rikosilmoituksen teosta kohtuuttomana.

Entäpä huikeat luoton korot? Miltä 700% korko kuulostaa? Onko tämä rikoslaissa määriteltyä koronkiskontaa? Kuluttajavirasto ei valvo luotonantajien korkovaatimuksiin liittyviä epäasiallisuuksia. Myöskään rahoitustarkastusvirasto ei valvo pikavippiyrityksiä nykyisen lainsäädännön määräysten takia. Ainoa keino ratkaista koronkiskontaepäily on tehdä asiasta poliisille rikosilmoitus. Tuomioistuin ratkaisee epäilyt tapauskohtaisesti.

Rikoslain mukaan kiskonta on kyseessä kun, "kiskonnasta tuomitaan myös se, joka luotonannossa ottaa tai edustaa itselleen tai toiselle korkoa tai muuta taloudellista etua, joka huomattavasti ylittää julkisen valvonnan alaisten rahalaitosten vastaavassa luotonannossa ottaman tavanomaisen koron".

Luottokielto

Jos halut varmistua siitä, ettei kukaan pysty ottamaan lainaa sinun henkilötiedoillasi, ainoa lainmukainen ja pätevä keino on käyttää luottokieltoa. Luottokielto varmistaa sen ettei sinun henkilötiedoilla myönnetä luottoa. Mikäli luotto kuitenkin myönnetään sinun tiedoillasi toiselle henkilölle, vastuu on luotonantajan. Luottokielto ei estä sinua hakemasta luottoa esimerkiksi pankista.

29 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tähän oheen video josta Seppo Lehto sai 2v 7kk tuomiota :

http://video.google.com/videoplay?docid=7534577658232176805&q=Seppo+Lehto&total=11&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=9

Anonyymi kirjoitti...

http://video.google.com/videoplay?docid=7534577658232176805&q=Seppo+Lehto&total=11&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=9

Anonyymi kirjoitti...

Liittyy tähän asiaan miten?

Anonyymi kirjoitti...

Joo, en suosittele. Ite otin ensin ryyppyillan aikana vipin ja parikin. Pian olin siinä tilanteessa että piti ottaa lisää vippiä maksaakseen aikaisemmat. Tämä onnistuu koska luottofirmat ei keskuste keskenään.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt tämä asia on huomattu mediassakin. Mm. Hesari uutisoi tästä, mutta tutkimus kertoo, että pikavipit aiheuttavat ongelmia koska niitä otetaan elämiseen eikä juhlimiseen (mikä on vähän yllättävää).

Anonyymi kirjoitti...

Pikavipit on aina kohtuuttomia takaisinmaksukuluissaan. Älkää ottako pikavippejä!

JT` kirjoitti...

Ei kyllä tulisi mieleenkään ottaa. Ainahan pikavippi tulee kalliiksi ja takaisinmaksaminen on tuskaa.

Anonyymi kirjoitti...

Smaa mieltä edellisen kanssa, pikavippi on ideana hyvä, mutta toteutus ontuu. Firmat ovat kyllä luotettavia, mutta kun lainan ottajat eivät ajattele asioita tarpeeksi pitkälle.

Anonyymi kirjoitti...

Nojoo, juurihan siitä uutisoitiin että pankit ovat nykyään suosiollisesti antanaat laina-aikoihin myönnytyksiä. Tullaakoon sama näkemään tällä alalla? Pikavipit ovat tietysti eri juttu, mutta ajattelin vain.

Lainaa kirjoitti...

Mutta onhan se kummaa miten helposti nykyäänkin saa lainaa eikö totta? Vai miten on, onko se vaikeaa? Pikavippipaikkoja on kuitenkin niin paljon, että sieltähän sitä lainaa saa heti jos haluaa.

Anonyymi kirjoitti...

AIka hulluja toisiaan on laina kulut jos nyt katsoo vaikka tän Vipsterin pikalaina hinnastoa. Itse en kyllä ikinä kokeilisi pikavippejä kun kerran löytyy luottokortteja tai pankkien tarjoamia lainatuotteita. En vain ymmärrä miten nämä ovat niin suosittuja? Luin jostain että vuodessa vippejä otetaan Suomessa yli 1.000.000 kappaletta... Uskomatonta!

Lainaa kirjoitti...

Samaa mieltä :) Katoin myöskin ton Vippivertailu.comin (vai onko se FI?) noita lainavertailuja, niin ennemmin ottais ison kulutusluoton ku monta vippiä... Sitähän monet nimittäin tekee..

Tosin oli VippiVertailussakin pojat laskeneet väärin noi kulut. Koska eikös se mee seuraavasti:

Jos ottaa 100€ lainaa ja joutuu maksamaan takaisin 130€ sivulla lukee, että kulu-% (kulujen osuus loppulaskusta) on 30% Jos lasketaan prosenttilaskut oikein, kulujen osuus loppulaskusta on 100×(130-100)/130 = 23%

Pikavipit kirjoitti...

No noinhan se pitäis tietysti laskea... Vaikka eipä tuolla nyt pikavipin ottajalle niin suurta merkitystä ole.

Lienee tärkeämpää se, että paljonko tulee sen pikavipin päälle niitä käsittelykuluja.

Late kirjoitti...

Täysin oikeessa kirjoittaja, pitäähän vippejä vertaillessa hieman katsoa, sillä kaikissa on aika isot maksut :P

Lainaa heti kirjoitti...

Ei kai siitä sen enempää.

kirjoittaja kirjoitti...

Hei! Hyvä artikkeli.
Kiitos lukemisesta.
T: Drunknmunky - Pikavippivinkit

JT` kirjoitti...

Pikavippivinkit linkkisi ei toiminut, olisin muuten ollut kiinnostunut lukemaan niistä :/

JT` kirjoitti...

Kellään sit kokemusta näist pikalainojen vertailuista? Pitävätkö tiedot paikkansa?

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka ottaa se vippi ILMAISEKSI:

http://oikeusjakohtuus.blogspot.com/2011/02/kuinka-ottaa-pikavippi-ilmaiseksi.html

Anonyymi kirjoitti...

Ei tuosta vertailusta, mutta tästä - pikavippi vertailu - on. Erittäin hyvä, selkeä ja kattava.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki on suhteellista. Kohtuus pitäisi kuitenkin olla mielessä. Kun katsoo pikavipit listaa niin monta on toimijaa tällä alalla kyllä.

Anonyymi kirjoitti...

Niin no. Jos haluaa lainaa nopeasti niin on parempi olla myös valmis maksamaan siitä enemmän eli "preemiota". Nin se vaan menee.

lainaa 1000 kirjoitti...

koskeeko tuo luottokielto myös näitä netissä myönnettäviä kulutusluottoja ja pikalainoja vai??

Lainaa heti kirjoitti...

Hyvä ja informatiivinen artikkeli. Hienoa.

300 vippi kirjoitti...

Kyllähän pikavipit ovat melko kyseenalainen tapa lainata rahaa mutta toisaalta jos on rahat lopussa niin kyllähän sitä suurempaa tai pienempää pikavippiä ihan mielellään hakee. Nykyään ei tosin tarvitse tyytyä vippiin vaan voi hakea vaikka 5000 euroa lainaa tai jos sekään ei riitä niin myös 10000 euron lainoja on tarjolla runsaasti.

Lainaa nopeasti kirjoitti...

Mukavaa luettavaa!

Unknown kirjoitti...

Pikavipit is very important for me,and I am too much impressed from this, I can understand all this that what is stuff and how can we use it. Pikavipit

Anonyymi kirjoitti...

Pikavipit is very important for me

= en saa rahaa enää mistään muualta

Juha kirjoitti...

Pikavippien sijaan ihmisten pitäisi usein panostaa pidempiaikaisiin kulutusluottoihin, ja erityisesti käyttää esim tämän tyyppistä kulutusluottovertailua ennen valintaansa. Pikavipit ovat lähestulkoon koronkiskurointia, ja kulutusluotot ovat siinä ja siinä. Monissa kulutusluotoissa korko on piilotettu palvelumaksuihin ja muihin avausmaksuihin, jotka nostavat ilmoitettua korkoa yllättävän paljon. Harva uskoo, että perinteinen "Elloslaina" on joissain tapauksissa halvin vaihtoehto noin 30% vuosikorostaan huolimatta (erityisesti pienimmissä summissa).