Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

sunnuntaina, lokakuuta 17, 2010

Q&A - Työuupumuksesta palkalliselle sairauslomalle?

"Luin tossa just lehden artikkelin siitä että Tampereen kaupungilla töissä olevat ei saa enää palkallista saikkua jos jäävät työuupumuksen takia pois duunista. Mä luin ton sun Kun mikään ei riitä -artikkelin aikaisemmin jossa sanoit tosi hyvin että: ' Itseasiassa, työnantajia pitäisi rangaista työntekijöidensä sairaslomista. Jos sairasloman syy on työperäinen stressi tai työssä uupuminen, työnantajat pitäisi velvoittaa maksamaan sairasloman ajalta erillistä lisäkorvausta palkan lisäksi. ' Tää oli tosi hyvä pointti, työnantajahan se on joka huonolla johtamisella tai liiallisella työmäärällä on aiheuttanu uupumuksen. Sehän on verrattavissa pahoinpitelyyn. Noh, varmaan kaiki on laillista, mutta pystyyks tohon itse vaikuttaa jotenkin, esim. että sais sen kuitenkin palkallisena? Joku kiva kiertotie oikeuden ja kohtuuden nimissä ?.. ;)"

Työntekijällä on oikeus sairauslomaan silloin kuin työntekijää hoitanut lääkäri toteaa henkilön työkyvyttömäksi. Sairausloma voi olla palkallista tai palkatonta. Työuupumusta on käsitelty työtuomioistuimessa. Työtuomioistuin on antanut useita päätöksiä, joissa työnantaja on velvoitettu maksamaan palkkaa myös työuupumukseen sairastuneelta.

Mainitsemassasi tapauksessa työnantaja perustaa työuupumuksen osalta kantansa siihen että suurimmassa osassa tapauksia KELA ei maksa kyseisestä sairaudesta sairauspäivärahaa työnantajalle. Tällöin työnantaja katsoo, että heillä ei ole velvollisuutta maksaa vastaavasta ajalta myöskään palkkaa. KELA:n ja työnantajat päätökset perustuvat lääkärin tekemään diagnoosiin joka ilmoitetaan sairauslomatodistuksessa ICD-koodina.

Käytännössä kyse on siitä, että KELA katsoo osan tautiluokituksen ICD-koodeista liittyvän diagnoosin joka ei ole sairaus vaan oire ja siten sellaisenaan ei oikeuta sairauspäivärahaan. Tämä ei sinänsä ole mikään uusi uutinen. Käytäntö on ollut jo vuosia sama monilla työpaikoilla. Sikäli on erikoista että Tampereen osalta asia päätyy otsikoihin. Julkinen media ei ole ollut tältä osin ajan tasalla pitkään aikaan.

Työuupumus kuuluu Z-alkuisiin koodeihin, eli Z73.0 Työuupumus (burn-out). Pääsääntöisesti diagnoosit jotka perustuvat Z-alkuisiin koodeihin eivät oikeuta palkalliseen sairauslomaan. Monet työnantajat ovat tiedottaneet henkilöstölle, että palkkaa ei makseta, mikäli lääkärin diagnoosi sairauslomatodistuksessa on Z-alkuinen ICD -koodi. Muita Z-alkuisia koodeja ovat esimerkiksi Z00.1 Lapsen rutiiniterveystarkastus, Z01.7 Laboratoriotutkimus, Z22.4 Sukupuolitautien kantajuus, Z29.1 Ehkäisevä immuunihoito, Z41.0 Hiustensiirto, Z55.0 Lukutaidottomuus. Tarkastelemalla Z-alkuisten koodien diagnooseja ymmärtää helposti miksi näitä ei hyväksytä palkallisen sairausloman perusteeksi. Sama tilanne on X-alkuisilla ICD koodeilla.

Miksi sitten niinkin oleellinen, käytännössä poikkeuksetta työnantajan toimista johtuva työuupumus on Z-alkuinen koodi, jää viranomaisten enemmän tai vähemmän mielivaltaisten päätösten taustalle. Työuupumus katsotaan tällä hetkellä enemmänkin oireeksi kuin sairaudeksi. Mikä siis voisi olla sairaus joka aiheuttaa työuupumusta? Masennus? Yleensä masennus on kyllä seurausta työuupumuksesta eikä päinvastoin. Reaalielämä on kuitenkin osoittanut että jatkuvasti työpaikoilla kiristyvä ilmapiiri, tulostavoitteellisuus, rajattomasti lisääntyvä työmäärä, resurssien väheneminen ja työnantajien oletus siitä että työntekijä on milloin tahansa työnantajan käytettävissä korvauksitta ja että "turboruuvia" voi kiristää loputtomiin, johtavat monen kohdalla lopulta työuupumukseen ja sen jälkeen masennukseen.

Palkattomaan sairauslomaan liittyvä ongelma on helppo kiertää.

Varmista että sinulle ei kirjoiteta lääkärintodistusta jossa työuupumus on ainoa diagnoosi tai todistuksessa on vähintään myös palkalliseen sairaslomaan oikeuttava diagnoosi. Käytännössä mennessäsi työuupumuksen takia lääkärille sinun tulee erityisesti painottaa olevasi masentunut. Masennus on puolestaan F-alkuinen koodi, kuten F32 Masennustila, F32.0 Lievä masennus, F33 Toistuva masennus, F34.1 Pitkäaikainen masennus, F32.1 Keskivaikea masennus, jotka oikeuttavat sairauspäivärahaan ja siten myös palkalliseen sairauslomaan.

Eli mieti valmiiksi miten asian esität lääkärille. Vältä puhumasta työuupumuksesta. Kerro mieluummin liiallisen työkuorman aiheuttamasta masennuksesta.

Etsi ICD-koodeja:
ICD-koodit

Lue myös:
Kun mikään ei riitä …
Työehdot - pidä oikeuksistasi kiinni
LUKIJAN ARTIKKELI: Paikallista painostusta

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lääkärit kirjoittaa aikalailla sen mitä potilas antaa ymmärtää tai käytännössä pyytää. Itse olen ollut neljästi yli 5 kk / kerta sairaslomalla masennnuksen takia. Paljolti kyse on ollut työperäisestä masennuksesta. Vittumainen pomo, paskat työkaverit, työpaikkakiusaamista ja ihan liiallinen määrä duunia. Pitäis tehdä illat ja viikonloput ilman ylityökorvauksia. Kolmannella kerralla lääkäri meinasi kirjoittaa työuupumuksen syyksi mutta vaadin häntä muuttamaan sen masennukseksi. Niin hän myös teki. Joten ihan yhä neuvo, älkää missään tapauksessa sanoko itse sanaa "työuupumus" tai "uupunut töihin" tai "uupunut liialliseen työmäärään", puhukaa vain masennuksesta, siitä kuinka tunnette itsenne masentuneeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Voi vittu sentään. Miten luulette että pienyrittäjä pärjää jos muutama palkattu työntekijä jää sairaslomalle kuukausiksi. Jonkun pitäis tehdä duunit ja palkkakin maksaa kahdelle vai, sairaslomalla olevalle ja sijaiselle? Luusereita, pullamössösukupolvea, kasvakaa aikuseksi ja kestäkää vastuunne.

Anonyymi kirjoitti...

Luusereita, pullamössösukupolvea, kasvakaa aikuseksi ja kestäkää vastuunne.

Osuit naulankantaan - juuri tuollaisia ne laillisia työkorvauksia kiertelevät työnantajat vaitettavasti ovat.

Anonyymi kirjoitti...

Pienyritäjän pitäisi varmaan tuossa kohtaa miettiä että mikä on mennyt vikaan. Kun työntekijän on hyvä olla työpaikalla ei tämä huvikseen hae sairaslomaa. Ja jos olet pienyrittäjä, tiedät varmaan että kela korvaa työnantajalle maksetun sairasloma-ajan palkan

Anonyymi kirjoitti...

"Luusereita, pullamössösukupolvea, kasvakaa aikuseksi ja kestäkää vastuunne."

- Nimenomaan. Olet aivan asian ytimessä, keskellä maalia. Bravo. Yrittäjä kantakoon vastuunsa henkilöstöstään ja maksakoon mukisematta sairasloman ajalta palkkaa niissä rajoissa, kun laki sitä edellyttää.

Loppuu se v!tun kitinä siitä, että "ei mulla oo fyrkkaa noudattaa lakia", no lopeta se yritykses sitten, sehän on selvästi 'elinkelvoton'.

Anonyymi kirjoitti...

Haistakaa paska. Työuupumuksesta ei pidä koskaan maksaa palkkaa. Kuka tahansa voi sanoa olevansa "työuupunut". Ihmiset ovat pohjimmiltaan laiskoja. Ei laiskoille tarvitse maksaa palkkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Haistakaa paska. Sairaille ei pidä koskaan maksaa palkkaa. Kuka tahansa voi sanoa olevansa "sairas". Ihmiset ovat pohjimmiltaan kipeitä. Ei kipeille tarvitse maksaa palkkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Osaava lääkäri kyllä tietää, millä koodilla saa saikkua ja millä ei. Eli masennus todistukseen, ja kaikki on kunnossa.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta menepä sanomaan lääkärille, että olet masentunut, niin kohta poliisista ilmoitetaan, että aseenkantolupasi on peruutettu.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tässä maassa riittää noita p...leen itkijiä. Palkka pitää maksaa mielellään kotona makaamisesta. Jos pikkasen pitää joskus venyä niin se on sitten niin kurjaa ja työuupumus on heti tai ainakin selkä jumissa. Tuo pelle, joka kehoitti lopettamaan yrityksen, koska se on elinkelvoton, ajattele aivoillasi. Voisi tietenkin olla hyvä jos kaikki yrittäjät laittaisivat pillit pussiin niin ei tarvitsisi kenenkään tehdä mitään. Harmi vaan, että elämiseen tarvitaan rahaa ja mielestäni me yrittäjät tarjoamme sitä vastikkeeksi menetetystä vapaa-ajasta ja vielä verot valtiolle. Olkaa hyvä! mt

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi sanoi...

Lääkärit kirjoittaa aikalailla sen mitä potilas antaa ymmärtää tai käytännössä pyytää. Itse olen ollut neljästi yli 5 kk / kerta sairaslomalla masennnuksen takia. Paljolti kyse on ollut työperäisestä masennuksesta. Vittumainen pomo, paskat työkaverit, työpaikkakiusaamista ja ihan liiallinen määrä duunia.

Jos ihmisen asenne on yllämainittu, niin olisko peiliin katsomisen paikka. Kaikki muut mulkkuja hmm. Ei taida näissä tapuksissa kyse olla siitä, että työpaikka on ongelma vaan ihminen itse vetelä luuseri joka ei arvosta muita työpaikallaan.

Anonyymi kirjoitti...

""Henkilön terveydentilaan vaikuttavasta tekijästä sen olematta kuitenkaan työkyvyttömyyden aiheuttava sairaus tai vamma (esimerkiksi Z55-65 –alkuiset koodit) johtuvalle työkyvyttömyysajalle ei myöskään myönnetä sairausajan palkkaetuja. Tällaisilla diagnooseilla kirjoitetut työkyvyttömyystodistukset eivät yleensä pitäisi olla muutamaa päivää pidempiä. Kyseessä on kuitenkin hyväksyttävä poissaolon syy, jolloin voidaan myöntää palkatonta virka- tai työvapaata.
""
eli vain Z55-65 ei makseta palkkaa, työuupumus on Z.73

mutta päihteiden väärinkäytöstä ei makseta palkkaa (Z72.1 ja Z72.2).

Anonyymi kirjoitti...

Päteekö tämä vielä vuonna 2013? Siis blogi kirjoitus?

Akseli Kitka kirjoitti...

Pätee.

Akseli Kitka kirjoitti...

Pätee.