Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

tiistaina, joulukuuta 14, 2010

Q&A - Työttömällä on oikeus matkustaa

"Mä olen ollut työttömänä kolmatta vuotta. Niukasti on eletty eikä ole paljoa juhlittu. Nyt tarjoutui mahdollisuus lähteä etelän reissulle pariksi viikoksi tyttöystävän kanssa. Työkkäristä kuitenkin virkailija totesi tiukasti, että jos lähden, menetän työttömyyskorvauksen. Miten niin en saa lähteä? Vieläkö suomessa on käytössä vanhoja neuvostoperinteitä? Minun on oltava kuulemma työmarkkinoiden tavoitettavissa. Mitä ihmettä? Työtä ei ole tarjottu vuosiin, voiko tämä nyt olla viikosta kiinni? Kysyin asiaa työkkärin esimieheltä ja väitti ihan samaa. Eli se siitä matkasta, niinkö? "

Työ- ja elinkeinotoimisto ei voi estää sinua matkustamasta ulkomaille. He eivät siis voi puuttua sinun liikkumiseen. He kuitenkin pystyvät epäämään työttömyyskorvauksen sillä perusteella että heillä on oikeus arvioida onko työttömyyskorvauksen maksamiselle yleensä edellytyksiä. He ovat katsoneet että maasta poistumisen jälkeen et ole työmarkkinoiden käytettävissä ja siten sinulle ei tarvitse myöskään maksaa työttömyyskorvausta.

Perustuslain 9§ mukaisesti suomen kansalaisella on liikkumisvapaus niin kotimaassa kuin kotimaasta ulkomaillekin. Tähän oikeuteen voidaan lailla säätää välttämättömiä rajoituksia oikeudenkäynnin tai rangaistuksen täytäntöönpanon varmistamiseksi taikka maanpuolustusvelvollisuuden täyttämisen turvaamiseksi. Mitään muita rajoituksia ei ole. Kukaan ei voi estää sinua poistumasta maasta sen takia että olet työttömänä.

Työttömyysturvalain mukaan henkilöllä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, jos hän on estynyt olemasta työmarkkinoilla ulkomaanmatkan, asevelvollisuuden, siviilipalveluksen, vapausrangaistuksen taikka sairaalassa tapahtuvan hoidon johdosta. Saman lain mukaan henkilön on kuitenkin katsottava olevan työmarkkinoiden käytettävissä jos hän on etukäteen ilmoittanut matkasta työ- ja elinkeinotoimistolle ja kyseessä on satunnainen ja lyhyt ulkomaanmatka jonka aikana hän on tavoitettavissa ja kykenee kohtuullisessa ja tavanomaisessa ajassa ottamaan vastaan työtä tai koulutusta. Yleiseksi käytännöksi on linjattu eri valitusasteissa viikon ulkomaanmatka yhden vuoden aikana joka ei johda työttömyyskorvauksen menettämiseen jos matkasta on ilmoitettu etukäteen työ- ja elinkeinotoimistolle. Internetin, sähköpostin ja kännyköiden aikakaudella tavoitettavuus ei ole edes ongelma.

Suomessa on valitettavasti käytössä paljon lainsäädäntöä joka on perustuslainvastaista. Suomi ei ole tältä osin sivistysvaltio. Suomessa perustuslaillinen valvonta tehdään etukäteen perustuslakivaliokunnassa samojen kansanedustajien toimesta jotka äänestävät ja päättävät lain voimaantulosta. Tämän seulan läpi pääsee perustuslainvastaisia lakeja niin vahingossa kuin tarkoituksellakin. Monessa sivistyneessä maassa on käytössä perustuslakituomioistuin jonka pääasiallinen tehtävä on valvoa perustuslain toteutumista.

Työttömyysturvalakia ei ole säädetty perustuslainsäätämisjärjestyksessä eikä perustuslain toteutumisen arviointia ole suoritettu. Käytännössä työttömyysturvan epääminen ulkomaanmatkan takia on pakote jolla estetään perustuslaillinen oikeus vapaaseen liikkumiseen. Työttömyysturvalaki on vastoin perustuslakia ja käytäntö jolla rajoitetaan työttömyysturvan maksamista sillä perusteella että työtön käyttää perustuslaillista liikkumisvapauttaan on perustuslainvastainen. Menettely loukkaa myös ihmisoikeuksia, mikä sinänsä ei ole poikkeuksellista Suomessa.

Valitettavasti voimassaolevan käytännön mukaisesti on elettävä. Virallisesti sinulla on siis kerran vuodessa oikeus viikon matkaan ulkomaille sillä edellytyksellä että ilmoitat matkasta työ- ja elinkeinotoimistoon etukäteen.

Perustuslainvastaisesta säädöksestä ei sinänsä kannata välittää. Kansalaistottelemattomuus on monesti paikallaan. Kiinnijäämisen riski on mitättömän pieni joten kannattaa pakata uimahousut mukaan. Hyvää matkaa.

20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei olisi varmaan kannattanut mainita ulkomaille lähdöstä mitään?

Jos työttömyyskorvaushakemuksen jättöpäivä osuu matkan kanssa samaan aikaan, värvää joku kaverisi tai tuttavasti pudottamaan tiettynä päivänä ennalta täytetty hakemus postilaatikkoon. Voithan edelleenkin tehdä sen, ilmoitat vain työkkäriin että matka peruuntui ja sillä selvä.

Tai sitten ilmoittaudut työnhakijaksi toisessa EU-maassa (onnistuu Suomesta käsin) ja asia on myös sillä selvä.

Anonyymi kirjoitti...

Ano ykkönen tiivisti asian täydellisesti. Viranomaisilta ei kannata kysyä jonkun kahden viikon loman vuoksi mitään "voinko matkustaa ulkomaille" -tyylisiä kysymyksiä, sillä pikkusieluiset byrokraatit eivät jätä käyttämättä pienintäkään tilaisuutta ihmisten simputtamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Rehellisiä rankaistaan. Periaatteessahan ei ketään estetä matkustamasta mutta käytännössä kyllä eväämällä oikeus elintärkeään korvaukseen. Tämä on ihan sama asia, tulos ei eroa. Tämä on sekä perustuslain vastaista että EU:n vapaan liikkumisen vastaista.

Anonyymi kirjoitti...

Neljä vuotta työttämänä. Käynyt kolmesti ulkomailla reissussa, viikonloppu, viikon ja kolmen viikon reissu. Ihan lomaa ja ryyppäämistä halvassa kohteessa. En ole mitään ilmoittanut viranomaisille enkä ilmoita jatkossakaan. Matkapuhelimella saa kiinni ja sähköpostilla myös. Ei ole nykypäivänä ongelma.

Anonyymi kirjoitti...

Turhaa rehellisyyttä ilmoittaa mitään. Sen kuin lähdet lomalle. Itse lähden joulunjälkeen ja ollut työttömänä keväästä. Ei tulisi mieleenkään raportoida jollekin viranomaiselle menemisiäni.

Anonyymi kirjoitti...

Kansalaistottelemattomuus on monesti paikallaan. Kiinnijäämisen riski on mitättömän pieni joten kannattaa pakata uimahousut mukaan. Hyvää matkaa.

Juuri näin!!

Anonyymi kirjoitti...

Lomalle mars.

BTW: Hyväksyttiin...
http://www.adressit.com/ei_pakkorokotuslaille

Ensi vuonna saadaan sitten piikkiä pyllyyn...

Anonyymi kirjoitti...

Kuten tuossa edellä tulikin, en todellakaan ymmärrä miksi joku vaivautuisi ilmoittamaan matkoistaan mokomille kyykyttäjille? Eivät ne mistään selville saa onko matkustanut vai ei.

Tuo on niitä tilanteita jolloin on vain otettava oikeus omiin käsiin. Sillä rehellisiä rangaistaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ilmoituksen työttömyysajastahan voi nykyään tehdä netin kautta, joten se ei ole mikään ongelma. Suomi kuuluu EU:hun ja EU:ssa matkustaminen on vapaata. En näe mitään perustetta, miksi saisi matkustaa pariksi viikoksi Lappiin, mutta ei Etelä-Eurooppaan.

Anonyymi kirjoitti...

En näe mitään perustetta, miksi saisi matkustaa pariksi viikoksi Lappiin, mutta ei Etelä-Eurooppaan.

Itse asiassa. Myöskään pitkät matkat Suomen sisällä ei ole sallittuja.

Anonyymi kirjoitti...

Myöskään pitkät matkat Suomen sisällä ei ole sallittuja.

Ajallisesti vai matkan mukaan mitattuna?

Anonyymi kirjoitti...

Ajallisesti vai matkan mukaan mitattuna?

Noh, eikös noi nyt ole käytännössä sama asia?

Anonyymi kirjoitti...

Työ- ja elinkeinotoimistossa useita vuosia työskennelleenä sanon teille yhden ohjeen. Älkää hyvät ihmiset kysykö moisia tai missään tapauksessa ilmoita olevanne tai matkustavanne ulkomailla. Jeesus, ei niin tyhmä saa olla. Viranomaisilla ei ole mitään laillista keinoa selvittää onko joku ollut ulkomailla vai ei. Ainoat tapaukset jotka on tullut tutkintaan on siitä että "kateellinen" naapuri tekee nimettömän ilmiannon.

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen asunut virossa kohta kolme vuotta, työttömänä suomessa ja työkkärikorvaus riittää hyvin. Virallinen osoite on suomessa tutun luona. Netin kautta ilmoitukset. Lahden yli pääse 2.5 h jos sattuisi kiire tulemaan. Ei ole vielä koskaan tullut.

Anonyymi kirjoitti...

Yllyttämistä rikokseen kehotus jättää ilmoittamatta. Saatanan laiskat luuserit. Menkää töihin ja lopettakaa eläminen muiden verorahoilla. Vai vielä etelään? Vittu siperiaan joutaisitte.

Anonyymi kirjoitti...

Turhaan tällä vingut pelle, olisit opiskellut tarpeeksi niin ei olisi tarvinnut ruveta vastentahtoisiin paskaduuneihin. Kärsi sinä vain, minä matkustan.

Anonyymi kirjoitti...

"Menkää töihin ja lopettakaa eläminen muiden verorahoilla."

Kiitos mielelläni, kertoisitko vielä mihin?

Anonyymi kirjoitti...

Hahhah! En tule ikinä menemään töihin! Jatkan teidän työtätekevien verorahoilla mässäilyä niin pitkään kuin se vaan ikinä on mahdollista! Kaiken sen lisäksi matkustelen niinkuin haluan! Kyllä sitä rahaa jostain aina tienaa vaikka ei töissä käykkään. ON MUUTEN TODELLA MAHTAVAA OLLA VAPAA MUIDEN VAROILLA!

Anonyymi kirjoitti...

"Lahden yli pääse 2.5 h jos sattuisi kiire tulemaan."

Minusta on hyvä periaate, että työkkärikorvauksen saajan pitää olla työmarkkinoiden käytettävissä. Nykyään vain on niin, että tiukan paikan tullen vaikka seuraavaksi aamuksi töihin pääsee aika kaukaakin.

Esim. jos juuri nyt pitäisi lähteä Malagasta Helsinkiin, niin lennot Madridista saa tälle päivälle 350 eurolla ja lennolle ehtii AVE-junalla Malagasta.

Anonyymi kirjoitti...

Työkkäri on viheliäinen kyykytyspaikka. Ei herra Jumala sentään! Missä Pohjois-Koreassa eletään, kun ihmiseltä yritetään kieltää vapaa liikkuminen?