Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

perjantaina, syyskuuta 19, 2014

Fennia hävisi kiistan Nuorisoturvavakuutuksen omavastuun korottamisesta

Blogin saamien tietojen mukaan Vakuutusyhtiö Fennia on hävinnyt Vakuutuslautakunnassa kiistan Fennian Nuorisoturvavakuutuksen omavastuun yksipuolisesta korottamisesta vuonna 2013. Päätös (VKL 290/13) on annettu syyskuussa 2014.

Blogi kertoi toukokuussa 2013 kuinka vakuutusyhtiö Fennia nosti 90-luvun lopussa otettujen lasten sairauskuluvakuutusten (Nuorisoturvavakuutus) omavastuuta 50 eurolla. Osalla vakuutuksen ottajista vakuutus oli omavastuuton ja nousi korotuksen jälkeen 50 euroon. Osalla vakuutuksen ottajista oli pieni omavastuu, esim. 16 euroa jonka Fennia korotti 66 euroon. Nousu oli keskimäärin 400% luokkaa ja Fennian perustelujen mukaisesti johtui korvausmenon muutoksesta.

Fennialla on oikeus muuttaa sopimusehtoja vakuutussopimuslaissa (28.6.1994/543) määrätyin perustein edellyttäen että perusteet on määritelty myös vakuutusehdoissa. Kun vakuutusyhtiö tekee muutoksen sopimusehtoihin on vakuutusyhtiön velvollisuus esittää riittävän painava perustelu muutokselle.

Fennia vakuutuslautakunnalle antamassaan vastineessa perustelee omavastuun korotusta vakuutuskannan korvausmenon muutoksella ja esittää asiassa laskelmia. Vaikka Fennian mukaan kyseinen nuorisoturvavakuutuskanta on erittäin tappiollinen täytyy muistaa että sopimusoikeudellisesta näkökulmasta sopimuksen epäedullisuus toiselle osapuolelle ei ole pääsääntöisesti oikeus purkaa tai muuttaa sopimusta ellei sitä ole erikseen sopimusehdoissa tai lainsäädännössä turvattu.

Fennia on myös pyrkinyt kompensoimaan vakuutuksen korvausmenojen kasvamista vuosittaisilla vakuutusmaksujen korotuksilla vuosikymmenen ajan. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt, vaan Fennia päätyi 2013 nostamaan omavastuuta joka selkeästi pienentäisi maksettavien korvausten määrää, koska suurimmassa osassa lasten sairaustapauksia ensimmäinen lääkärissä käynti ei olisi lainkaan korvattava.

Vakuutuslautakunta katsoikin yhtenä merkittävänä tekijänä että Fennian tekemä korotus muutti sairaskuluvakuutuksen luonnetta.

Kun asiakas valitsee lapselleen vakuutusta hänellä oli valittavanaan vakuutus jossa on pieni omavastuu ja suurempi vuosimaksu tai vakuutus jossa on suuri omavastuu ja pienempi vuosimaksu. Pienemmällä omavastuulla otetussa vakuutuksessa on suurempi korvausvaste ja korvausta saa ensimmäisestä lääkärissä käynnistä alkaen. Suuremmassa omavastuussa korvausvaste on pienempi ja asiakas joutuu maksamaan ensimmäisen lääkärissä käynnin itse tai ainakin suurimman osan siitä. Vastineena on halvempi vuosimaksu.

Kyse on kuitenkin asiakkaan valinnasta ja asiakkaan tekemästä vakuutuksen tarvehankinnasta. Vakuutuslautakunta katsoikin Fennian muuttaneen vakuutuksen luonnetta, koska nyt myös "pienemmän omavastuun" vakuutus johtaa tilanteeseen jossa asiakkaalle korvataan vähemmän ja hän joutuu maksamaan ensimmäisen lääkärissä käynnin itse mikä siis on vastoin vakuutuksen alkuperäistä tarkoitusta.

Lopullisessa tulkinnassa Vakuutuslautakunta katsoi että annettujen selvitysten, kustannusmuutosten ja aikaisemmin tehtyjen toimenpiteiden valossa Fennia ei ole pystynyt esittämään mitään sellaista seikkaperäistä perustetta jonka mukaan sillä olisi oikeus muuttaa sopimusehtoja omavastuun osalta.

Vakuutuslautakunnan päätöksen perusteella omavastuun korotus on tehoton ja asiakkaan alkuperäinen omavastuu on voimassa.

Vakuutuslautakunta oli yksimielinen päätöksessään.Noudattaako Fennia vakuutuslautakunnan päätöstä?

Vakuutuslautakunnan päätökset ovat suosituksia joten vakuutusyhtiön ei tarvitse niitä noudattaa. Pääsääntöisesti vakuutusyhtiöt kuitenkin noudattavat päätöksiä.

Blogin saamien tietojen mukaan Fennia on alustavasti lupautunut noudattamaan suositusta mutta lopullinen päätös ei ole vielä selvillä. Blogi tiedottaa asiasta kunhan Fennian lopullinen linja selviää.

PÄIVITYS 27.09.2014:

Blogin saaman tiedon mukaan Fennia on vahvistanut noudattavansa vakuutuslautakunnan päätöstä. Fennia palauttaa omavastuun alkuperäiseksi ja korvaa erikseen korotuksen jälkeen maksetut ylimääräiset omavastuut.

Onko sinulla Nuorisoturvavakuutus jonka omavastuuta on korotettu oikeudettomasti?

Ole yhteydessä Fenniaan ja vaadi korotuksen perumista. Muista myös vaatia palautettavaksi kaikki maksamasi korotetut omavastuut.

Fennian asiakaspalvelun yhteystiedot:  010 503 8808 (ma-pe 8-18) .

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue myös:

Fennia nosti yksipuolisesti Nuorisoturvavakuutuksen omavastuuta

Lue:
Lama kiristää vakuutusyhtiöiden otteita
Korvattavuus perustuu vakuutusehtoihin
Asiantuntijalääkäreiden nimet ovat julkisia
Vakuutuskorvausten käsittelyaika on 1 kk
Q&A - Voiko korvausta samasta vahingosta hakea useamman vakuutuksen perusteella?
Oikeusturvavakuutus ei korvaa
Etsitään ihmisyyden vastaisiin tekoihin syyllistyneitä vakuutuslääkäreitä

Fennia Viikko

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ohoh, itse olin aika varma että jos tosta Nuorisoturvavakuutuksesta joskus vielä jotain kuuluu, lautakunta on hyväksynyt korotuksen kuten se on tehnyt vakuutusyhtiöiden hyväksi monet kerrat aikaisemmin.

Itselläni omalle lapselle on myös kyseinen vakuutus otettu 1998. Hieno homma!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Sanokaa vaan mitä tahansa mutta Fennia ei tule tota päätöstä noudattamaan!

Anonyymi kirjoitti...

Jos ei noudata niin sitten tehdään sellainen some kampanja Fennia vastaan että tyhmempikin ihminen tajuaa vaihtaa vakuutusyhtiötä!!

Anonyymi kirjoitti...

Juuri näin.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa! Lapsella nostettiin omavastuuton 50 euroon. Aikoinaan valitsin kalliimman omavastuuttoman koska halusin saada korvaukset het endimmäisestä kerrasta. Nimittäin omani sekä miehen työantaja vaatii lääkärintodistuksen jos jää hoitamaan sairasta lasta kotia. Sina oli siis pakko mennä lääkärin perus nuha kuume flunssan takiakin. Aika Pikkujättiin ja samslla todistus myös hankittu.

Anonyymi kirjoitti...

Odotan mielenkiinnolla Fennian lopullista reagointia. Olen 99% varma että eivät suostu noudattamaan päätöstä.

Nimittäin tyypillisesti jos käy sellainen ihme että vakuutusyhtiö häviää vakuutuslautakunnassa (kuten nyt kävi) niin vakuutusyhtiö ei varmasti noudata päätöksiä jotka on sille erityisen epäedullisia.

Epäedullisella tarkoitan sitä, että he helposti noudattavat päätöstä joka koskee yksittäistä vakuutustapahtumaan ja henkilöä, mutta tämän kaltainen päätös vaikuttaa heidän koko vakuutuskantaansa kyseisen vakuutuksen osalta.

Anonyymi kirjoitti...

Ei sitten muuta kuin levitetään tietoa eteenpäin, mikään ei ole firmalle pahempaa kuin "tuomio" sosiaalisessa mediassa. Äkkiä pieni säästö jossain voi olla todella iso kulu muualla:)

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Kyllä ne maksut saa takaisin oikeusteitsekin, jos ei Fennia päätöstä noudata. En ole satavarma, mutta uskoisin yleisen oikeuskäytännön puoltavan vahvasti vakuutuslautakunnan päätöstä samaan tapaan kuin kuluttajavalituslautakunnankin päätöksiä.

Ja mikäs yritykselle parempaa kuin menettää asiakkaansa, jos alkavat nillittämään päivnäselvässä asiassa.

Anonyymi kirjoitti...

Fennian palveluista luovuin jo vuosikausia sitten. En väitä etteikö uudenkin vakuutusyhtiön kanssa voisi tulla ongelmia, mutta Fennian toiminta muuttu 2008-2009 vuosina täysin käsittämättömäksi. Päivän selvistä korvausvastuista kieltäydyttiin, asiakaspalvelu oli ala-arvoista ja yhdenkään virkailijan neuvoon ei voinut luottaa. Mentaliteetti oli sama kuin viranomaisilla, kaikkea voidaan neuvoa mutta mistään ei otetan vastuuta. Ja ne Fennian vakuutuslääkärit .... en viitsi edes kertoa mistä ne ovat ...

Joten riippumatta siitä noudattaako Fennia päätöstä vai, kyseisen firman tarjoama vakuutustoiminta kannattaa kiertää kaukaa ...

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä. Fennian kanssa meni ihan hyvi tonne vuoden 2008 tienoille, mutta nähtävästi laman seurauksena sitten tekivät jotain mikä muutti koko yrityksen toiminnan täysin ala-arvoiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä olisi siten hyvä vakuutusyhtiö?

Anonyymi kirjoitti...

Mikä olisi siten hyvä vakuutusyhtiö?

Mikä tahansa muu kuin Fennia!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää informaatiota, tätä artikkelia kannattaa levittää somessa ja keskustelupalstoilla.

Anonyymi kirjoitti...

Fenniasta ei ole mitään hyvää sanottavaa. Itse siirsin pois kaikki vakuutukset jo vuosia sitten toiseen yhtiöön. Paremmin on toiminut siellä. Ei voi Fenniaa suositella kenellekään!

Anonyymi kirjoitti...

Blogin saaman tiedon mukaan Fennia on vahvistanut noudattavansa vakuutuslautakunnan päätöstä. Fennia palauttaa omavastuun alkuperäiseksi ja korvaa erikseen korotuksen jälkeen maksetut ylimääräiset omavastuut.

No joo, täähän on hienoa. Mä olen vain niin skeptinen Fennian suhteen että veikkaan ettei Fennia noudata tuota päätöstä kuin kyseisen vakuutuksen ottajan kanssa ... eli ei noudata sitä muiden asiakkaiden kohdalla vaikka kyse olisi samasta vakuutuksesta ja vakuutuskannasta.

Anonyymi kirjoitti...

Eli nyt voin soittaa maanantaina Fennialle ja vaatii sen vakuutuksen omavastuun palauttamista 0 euroon, meillä oli nimittäin kaksosille omavastuuton vakuutus.

Kiitos blogistille kun jaksat tiedottaa näistä.

Anonyymi kirjoitti...

Tää tieto pitäis nyt saada leviämään mahdollisimman laajalle jotta ihmiset ymmärtävät vaatia korotuksen peruutusta ja korvauksia jo maksetuista korotuksista ---> olen nimittäin 100% varma että Fennia ei tule julkisesti kertomaan tästä tai lähtisi automaattisesti muuttamaan muita saman vakuutuskannan vakuutuksia ... kyllä ne muutokset pitää itse vaatia!

Anonyymi kirjoitti...

Hieno uutinen. Mun lapsella nousi omavastuuton vakuutus 50 euroon .... käytännössä eka lääkärissä käynti on omaan piikkiin vaikka alunperin olen valinnut vakuutukseksi nimenomaan kalliimman joka kattaa ekasta käynnistä alkaen.

Ehkä oikeutta sittenkin on olemassa.

Anonyymi kirjoitti...

Paitsi että Fennia ei näytä noudattavan tuota päätöstä muiden kuin valittajan kohdalla. Voisko kuluttajavirasto puuttua tähän?

seuraava potilas kirjoitti...

Lähitapiola on nostaa lapsivakuutusten omavastuuta 50% vuodelle 2015 ilmoittamalla asiasta vuositiedotteessaan: http://www.lahitapiola.fi/henkilo/sivut/vakuutusten-vuositiedotteet/henkilovakuutukset

Lainaus tiedotteesta: "Vakuutusten maksut ja korvausmäärät nousevat tai laskevat yleensä jonkin indeksin mukaan, jotta vakuutus pysyy mukana yleisessä hintakehityksessä." Mikähän indeksi nostaa omavastuuta 50%?

Unknown kirjoitti...

Fennian toiminta on laitonta. Jouduin kesällä 2010 työmatkallani liikenneonnettomuuteen. Sain aivovamman oikean käden hermo vaurioitui niin että onnettomuudesta asti koko kädessä on ollut valtavat hermosäryt. Fennialle on toimitettu monia lääkärinlausuntoja joissa todetaan minun olevan työkyvytön. No- Fennian oma lääkäri ei löytänyt mitään lääketieteellistä perustetta evätä työkyvyttömyyseläke joten Fennia lähetti pari vakuutusetsivää seuraamaan minua. He kulkivat perässäni yli kahden kuukauden ajan. Vaanivat autoissaan taloni edessä, söivät siellä ja vaihtoivat vaatteita. Pyörät heillä oli auton perässä. He ottivat kuvia ja videoivat lenkillä oloani ym toimia.Kun kyllästyin heidän vakoiluun otin yhteyttä Fenniaan. Fennia teki rikosilmoituksen minusta, törkeä petos. Kotiini tehtiin nöyryyttävä kotietsintä. Etsinnässä mukana ollut poliisi totesi näkevänsä päällepäin että oikea käteni on vammautunut ja sitä ei voi käyttää kuten tervettä kättä. Juoksulenkeistäni todettiin että en ole vammauttanut jalkojani onnettomuudessa ja pystyn toimimaan entisenlaisesti jalkojeni suhteen. Rikosilmoituksen teon jälkeen Fennia maksoi vielä yhden kuukauden eläkkeen. Seuraavana kuuna ei tullut enää eläkettä. Eläkkeen maksun lopettamisesta ei meinattu suostua tekemään virallista päätöstä. Päätöstä jouduin vaatimaan melkein kolme kuukautta. Päätös perusteltiin; "olemme saaneet viitteitä toimintakykynne olevan erilainen kuin lääkärit ovat lausunnoissaan todenneet"...eli näin törkeällä tavalla eläke joka oli perheeni ainoa toimeentulo, vain lopetettiin vakuutusetsivien näkemyksiin viitaten. Fennian vakuutuslääkärin tulee tajuta (maalikotkin tajuavat) että aivovamma eikä kiputilat näy kadulla päällepäin. Tilanne on nyt se että päätöksestä alkaa näin useiden vuosien oikeustaisto. Yritys jossa olin töissä oli lakisääteinen tapaturmavakuutus Fenniassa. Haluan varoittaa Fennian halpamaisista toimintatavoista ja selvästä sopimusrikkomuksesta ja toivon ettei kukaan työtapaturmissa joudu asioimaan Fennian kanssa. Vaihtakaa vakuutusyhtiö toiseen jossa asiaoita osataan hoitaa asiallisesti.