Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

sunnuntaina, syyskuuta 07, 2014

Q&A - Kerjäläisille turpaan?

"Mitä voi tehdä kun kerjäläiset repii hihasta ja tunkee kätensä taskuun? Saanko vetää turpaan? Poliisille kun tein rikosilmoituksen keskustassa kerjäläisestä joka otti vanhalta äidiltäni kukkaron käsilaukusta, poliisi totesi, että ei voi mitään. Näitä tapahtuu ja poliisilla ei ole aikaa lähteä näitä ryöstäjiä etsimään."

Suomalaisilla on jostain syystä pesiytynyt järjettömän naiivi auktoriteetin pelko. Itseään tai kanssaihmisiä ei uskalleta puolustaa. Suurin syy on Suomen ala-arvoinen oikeusjärjestelmä ja rikollisia suojeleva oikeuskäytäntö. Tätä heikkoutta käytetään surutta hyväksi. Miten muuten on mahdollista että keskellä kirkasta päivää ihminen voidaan ryöstää, hakata tai raiskata keskellä kaupunkia julkisella paikalla ilman että kukaan sivullinen puuttuu asiaan? Kukaan ei uskalla tehdä mitään syytteiden pelossa. Moraalisesti ja eettisesti on kuitenkin selvää, että itseään ja lähimmäisiään pitää ja kuuluu puolustaa. Voimakeinoja saa ja tuleekin käyttää tarvittaessa.

  • Sinulla on oikeus puolustaa itseäsi ja käyttää puolustautumiseen voimakeinoja. 
  • Jos sinulta on varastettu tavaraa, sinulla on itseapuna oikeus ottaa tekijä kiinni ja käyttää tarpeellisia voimakeinoja tavaran saamiseksi takaisin. 
  • Sinulla on myös oikeus ottaa rikokseen syyllistynyt kiinni ja käyttää kiinniotossa kohtuullisia voimakeinoja.

Emme käyttäisi termiä "turpaan vetäminen", mutta jos kerjäläinen työntää kätensä taskuusi niin ei siinä tarvitse tumput suorina ihmetellä mitä tapahtuu ja tyytyä kohtaloonsa. Poliisien määrärahat on ajettu alas ja poliisien määrä on niin vähäinen että ei ole ihme miksi kerjäläisten tekemiin rötöksiin ei ole aikaa puuttua. Jos kerta viranomaisista ei ole apua, itseapu on perusteltua. Melkein voisi katsoa että ryhtymällä ryöstöpuuhiin kerjäläinen on itse vastuussa siitä minkälaiset seuraukset hänen toimistaan hänelle itselleen aiheutuu. Näin ainakin moraalisesta näkökulmasta.

Blogi on julkaissut aiheesta artikkelin "Kerjäläisten aggressiot" heinäkuussa 2009. Tutustu artikkeliin!

Lisätietoa:

Pakkokeinolaki 22.7.2011/806:

Rikoksen kautta menetetyn irtaimen omaisuuden takaisin hankkiminen itseapuna ja tarpeellisia voimakeinoja käyttäen on sallittua silloin kuin toimeen on ryhdytty välittömästi rikoksen tapahduttua tai silloin jos riittävää ja oikea-aikaista viranomaisapua ei ollut saatavilla. (1 LUKU, 5§)

Jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos. Jos kiinniotettava tekee vastarintaa tai pakenee, kiinniottaja saa käyttää kiinniottamisen toimittamiseksi välttämättömiä voimakeinoja. (2 LUKU, 2§ - 3§)

Rikoslaki 19.12.1889/39

Henkilöllä on oikeus puolustaa itseään voimakeinoja käyttäen välittömästi uhkaavan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi. Voimakeinot eivät saa olla ylimitoitettuja. Jos puolustautumisessa on ylitetty hätävarjelun raja, tekijä on kuitenkin rangaistusvastuusta vapaa jos olosuhteet olivat sellaiset, ettei tekijältä kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon hyökkäyksen vaarallisuus ja yllätyksellisyys sekä tilanne muutenkin. (4 LUKU 4§)

oikeusjakohtuus.blogspot.com

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Rautatieasemalla tuli yksi kerjäläinen purkin kanssa ihan iholle. Pyysin poistumaan ja mitä jätkä tekee? Help me, help me ja tuntee kätensä takkini taskuu. Otin ranteesta kiinni ja väänsi etusormen kämmen selkään ... karju kun hyeena mutta loppu siihen. Ei mulla ole mitään sitä vastaan että kerjäävät nätisti tien reunassa mutta jos käyvät käsiksi tai tunkevat käden taskuun niin saavat syyttää itseään!

Anonyymi kirjoitti...

Niin, kiitos Räsäsen. Hänen valtakaudellaan poliisin resurssit on ajettu niin alas että kun joudut kerjäläisen huijaamaksi tai ryöstämäksi niin ei ole yhdelläkään poliisilla aikaa tutkia tai katsoa valvontanauhoja, mutta annas olla jos kanta-suomalainen puolustautuu niin jo valvontanauhat kiinnostaa ja ollaan pillit ulvoen paikalla.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä Tallinnassa ei kerjäläisiä näy koska kukaan ei anna niille rahaa. Jotain ulkomaan manneja näkyi kesällä mutta menivät varmaan Helsinkiin, siellä kun on liikaa tyhmiä moukkia jotka antavat.

Älkää antako niille rahaa niin ne eivät tule Helsinkiin. Niin yksinkertaista se on.

Anonyymi kirjoitti...

Ei niiden tarvitse kerjäämisellä tienata. Rahat hankitaan paljon kyseenalaisemmilla keinoilla.

Kerjääminen on pelkkä savuverho!

Anonyymi kirjoitti...

Ei niiden tarvitse kerjäämisellä tienata. Rahat hankitaan paljon kyseenalaisemmilla keinoilla.

Kerjääminen on pelkkä savuverho!

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Sitä saa mitä tilaa ja kyllä koko lain suomin oikeuksin. Ei paljon sääliä heru niille jotka käy päälle tai pöllii.

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni poliisi ei voi kieltäytyä rikoksen kirjaamisesta ja tutkimisesta. Mikään vetoaminen resurssipulaan ei voi olla syy. Kantelua vain asiasta.