Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

torstaina, marraskuuta 13, 2014

Q&A - Saako varastetun tavaran ottaa itse takaisin

"Minulta varastettiin fillari. Viikkoa myöhemmin näin samanlaisen fillarin myynnissä netissä ja tiedotkin täsmäsivät omaani. Sovin tapaamisesta myyjän kanssa, ihan tarkistaakseni onko kyseessä minun pyörä. Minunhan se oli, runkonumero täsmäsi takuutodistuksen tietoihin. Soitin poliisille, mutta sieltä ei kuulemma nyt ollut aikaa tulla paikalle. Pyörä jäi sinne ja lopulta roisto kerkisi myydä sen eteenpäin. Olisiko minulla ollut oikeus ottaa pyörä väkisin varkaalta?"

Kyllä. Sinulla olisi ollut oikeus ottaa pyörä takaisin ja tarvittaessa käyttää voimakeinoja sen ottamiseen.

Pakkokeinolain 22.7.2011/806 1 LUKU 5§ määrittelee milloin varastetun omaisuuden saa omatoimisesti ottaa takaisin. Pääsääntöisesti varastetun omaisuuden takaisin hankkimiseksi on turvauduttava viranomaisten apuun. Poikkeuksia on kuitenkin kaksi.

  1. omaisuus on rikoksen kautta menetetty ja toimiin omaisuuden takaisin ottamiseksi on ryhdytty välittömästi rikoksen tapahduttua 
  2. menetetty tai kadotettu omaisuus muissa tapauksissa otetaan takaisin siltä, joka pitää sitä oikeudettomasti hallussaan, eikä saatavilla ollut riittävää ja oikea-aikaista viranomaisapua.

Olit siis löytänyt varastetun pyöräsi jota pitää toinen henkilö oikeudettomasti hallussa. Olet pyytänyt poliisilta virka-apua soittamalla hätänumeroon. Koska viranomaisapua ei ollut oikea-aikaisesti saatavilla sinulla olisi ollut oikeus ottaa pyörä takaisin itse.

Mikäli varas olisi vastustellut, sinulla olisi samaisen pykälän mukaisesti ollut oikeus käyttää tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää kokonaisuutena arvioiden puolustettavina.

Vastaavassa tilanteessa jatkossa on oman turvallisuuden kannalta suositeltavaa ottaa mukaan myös toinen henkilö apuvoimaksi mikäli omaisuuden takaisin palauttaminen ei onnistu ilman voimatoimia.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toisen henkilön lisäksi kannattaa ottaa myös jotain kättäpidempää.

Anonyymi kirjoitti...

Nykypäivänä on todella yleistä että polkypyörä varastetaan myyntitarkoituksessa ja ensimmäiseksi kannattaakin katsoa tori.fi ym. myyntipalvelut kun varastettua tavaraa yrittää jäljittää.

Itselläni varastettiin 1200 euron maastopyörä lukitusta kellarista. Löysin kaksi viikkoa myöhemmin pyörän myynnissä Torilla. Soitin poliisille ja näitä tapauksia on kuulema niin paljon ettei kerkiä jokaisen kanssa mennä katsomaan paikan päälle. Menin sitten yksinäni, pyörä oli minun. Vaadin sen takaisin. Nuori kolli, ehkä 22-23 vuotta ei suostunut antamaan pyörää vaan väitti se ostaneensa itse. Asiassa ei kuitenkaan ollut epäselvää joten otin pyörästä kiinni ja sanoin että tämä lähtee nyt oikean omistajan mukaan.

Kovasti yritti estää, mutta tempaisin kahdesti napakasti keskelle näköä. Verta tuli solkenaan ja taisi hammaskin katketa. Kehtasi vielä poliisille itkeä että olin häntä pahoinpidellyt. Poliisi pyysi juttelemaan, mutta en kertonut mitään. Todistajia ei ollut, sana sanaa vasten. Kerroin itsekkin pelästyneeni kuinka "mukiloidun" näköinen kaveri oli, varmaan saanut turpaansa aikaisemmin ennen meidän tapaamista. Ei näyttöä, ei rangaistusta. Sainpahan pyöräni takaisin.

Anonyymi kirjoitti...

Ketään ei saa hakata.

Anonyymi kirjoitti...

Ketään ei saa hakata.

Näin sanoo heikkotahtoinen ihminen. Väkivalta on monessakin tapauksessa ratkaisu. Vai mitä meinasit tehdä kun 1200 euron pyörä on toisella ihmisellä oikeudettomasti eikä poliisi tule paikalle auttamaan?

Ihanko ajattelit että antaa olla, pitäköön pyöränsä? Vittu että hävettää tollaset luuserit.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Ketään ei saa hakata.

Joo ei oikeudettomasti, mutta jos se on se lain suoma 'tarvittava voimakeino', niin totta kai saa motata. Se on sitten toinen juttu on kuinka harvoin se lasketaan tuollaiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, onko tämä alussa mainittu pyörämyyjä kenties Turussa? Olen kuullut että jok tällainen tyyppi olisi olemassa, joka myy eteenpäin varastettuja pyöriä...

Markus kirjoitti...

Täällä lässytetään jostain lain suomista voimakeinoista sun muista termipelleilyistä "ei saa hakata". Kyllä se kuule niin on, että jos poliisia ei kiinnosta, eli juuri sitä tahoa jonka pitäisi asiaa hoitaa. Silloin saa kyllä tehdä ihan mitä huvittaa. Ei voi yhteiskunta toimia niin, että kansalaisen pitäisi vain alistua rosvojen vallalle jos poliisi on hyödytön kuin mädät sillit purkissa. Sitten pitää vain ottaa omankäden oikeus käyttöön. Poliisit ja oikeuslaitos vinkukoot sitten minkä vinkuu - hittojakos ei tehnyt sitä mitä olisi pitänyt tehdä - palauttaa varastettu omaisuus oikealle lailliselle omistajalleen ja antaa rangaistus varkaalle. Näin sanoo laki. Jos järjestelmä ei lakia noudata - miksi uhrinkaan sitten pitäisi. Sitä saa mitä tilaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jos poliisilla ei ole aikaa auttaa niin pitäisikö se tavara jättää varkaalle? Höpö höpö, tottakai sä otat sen takaisin vaikka väkisin.

Anonyymi kirjoitti...

Räsänen ja Paatero toitottivat kuinka poliisien rakenteelliset uudistukset eivät vaikuta mihinkään. Tosiasia on että poliisilla ei ole resursseja eikä siten aikaa puuttua tai auttaa kansalaisia tämänkaltaisissa asioissa. Paatero ja Räsänen ovat siis käytännössä antaneet luvan ottaa oikeuden omiin käsiin.

Anonyymi kirjoitti...

"Näin sanoo heikkotahtoinen ihminen."

Ja sinulla ei ollut tahtoa tunnustaa, vaan valehtelit, kun pelkäsit joutuvasi vastuuseen.

Tonnin pyörä ei ole pahoinpitelyn väärti, ellet sitten ole persaukinen. Olet säälittävä.

Anonyymi kirjoitti...

...Silloin saa kyllä tehdä ihan mitä huvittaa...

Niinkös luulet? Tällaiset kommentit vain vahvistaa käsitystäni, että 99 % miehistä on sietämättömiä typeryksiä.

Anonyymi kirjoitti...

...Niinkös luulet? Tällaiset kommentit vain vahvistaa käsitystäni, että 99 % miehistä on sietämättömiä typeryksiä.

Ja sinun kommenttisi vahvistaa vaain käsitystä siitä, että 99% naisista on tyhmiä huoria kuten sinä

Anonyymi kirjoitti...

Tonnin pyörä on pahoinpitelyn värtti. Monesti väkivalta on ainut oikea tapa ratkaista asioita. En osaa sanoa mikä on ihmisessä vikana jos katsoo että on ihan ok antaa varkaan pitää pyörä. Juuri tuollaisten saamattojen akkamaisten nahjusten takia Suomi on täynnä rikollisten suojelemista ja hyysäämistä.

Miksi pitäisi tunnustaa hakanneensa varkaan? Ei tietenkään tarvitse. Pitäisikö vielä varkaan takia ottaa sakotkin pyörän pöllimisen lisäksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tonnin pyörä ei ole pahoinpitelyn väärti, ellet sitten ole persaukinen. Olet säälittävä

Ja mikä on ehdottamasi toimenpide jos pyörä on oikeudettomasti toisen henkilön hallussa eikä poliisi auta asian käsittelyssä?

Voin auttaa että oikea vastaus ei ole jättää pyörä varkaalle! Mihin menee sinun kaltaisten ihmisten maailma jos varkaillekin nostetaan kädet pystyyn ja annetaan pitää varastettu omaisuus? Ei herää, nyt ihminen.

Anonyymi kirjoitti...

Oikea toimintatapa: kysy pientä testiajoa pyörällä, sen jälkeen aja pois taaksesi katsomatta. Problem solved

Anonyymi kirjoitti...

Ja ilman opetusta varastaa seuraavalta? Kunnon turpaanveto on hyvä opetus.

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä. Väkivallan käytöllä on omat positiiviset vaikutuksensa ja viestikin on selvä, ei kannata tulla perään.

Anonyymi kirjoitti...

Oikea toimintatapa: kysy pientä testiajoa pyörällä, sen jälkeen aja pois taaksesi katsomatta. Problem solved

Eli mielestäsi väkivalta ei ole tässä ratkaisu vaan esim. ehdottamasi tapa? No ajatellaanpas hieman pidemmälle. Entäs jos ehdottamasi tapa ei toimi? Entä jos 20 seuraavaa väkivallatonta tapaa ei toimi? Kuten myös muut 30, 50, 100? Mitä teet sen jälkeen? Esitetään hypoteesi, että olet päässyt kokeilemaan kaikkia ikinä keksimiäsi väkivallattomia ja mielestäsi sivistyneitä sekä rakentavia tapoja saadaksesi pyöräsi takaisin, mutta sosiopaatti varasta ei kiinnosta silti luovuttaa pyörää. Miten toimit itse tällöin? Arvelen, että olet se heikompi ihminen ja luovutat. Häviät tällöin moraalisesti, eettisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä olisi pitänyt menetellä niin että menisi kaverin kanssa hakemaan sitä pyörää. Kun se olisi omaksi tunnistettu, ilmoittaisin varkaalle että tämä on mun pyörä ja tarttuisin siihen viedäkseni. Jos hän vastustaisi pyytäisin kaveria auttamaan. Riistäisimme pyörän häneltä. Jos tämä ei onnistuisi voisi ehkä käyttää lievää väkivaltaa, huitomista, sitomista tms. Jos homma onnituisi piäisi varkudesta kuitenkin tehdä rikosilmoitus, oliihan tiedossa ainakin osoite, jossa varastettu pyörä oli ja henkilön voisi tunnistaa. Veikkaisin että rikosrekisterimerkintä kirvelee enemmän kuin vertavuotava nenä?

Moraalisesti en pidä kovin paheksuttavana kertojan mottausta enkä sitäkään että hän kielsi sen. Systeemi on varkaiden puolella ja on pakko pelata niillä ehdoilla. Nämä kaikkea väkivaltaa vastaan uikuttavat ihmiset eivät ota huomioon, että on paljon ihmisiä, joille voiman näyttäminen on ainoa uskottava keino opettaa jotain. suhteeton väkivalta on aina tuomittavaa. Jos kaikki väkivalta kielletään, silloin myös poliisin pmputtaminen.