Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

sunnuntaina, toukokuuta 28, 2017

Asumisoikeus vakavien ongelmien edessä

Tutustukaa Jukka Kilven asumisoikeus aiheisiin artikkeleihin. Kilpi kertoo mm. uudesta vaivihkaa suunnitellusta lakiuudistuksesta jolla asumisoikeusasukkaiden asumisturva romutettaisiin. Käytännössä asumisoikeudesta tehty sopimus voitaisiin purkaa omistajan toimesta kun tietyt taloudelliset ehdot kannattamattomuudesta täyttyvät. Sopimusten purkamiseen tarvitsisi valvovan viranomaisen ARA:n luvan. Jokainen ymmärtää että mikä tahansa kohde saadaan tappiolliseksi paperilla jos omistaja yhtiö niin haluaa. ARA:n lupa ei luo sen enempää turvallisuutta, koska ARA on jo aikaisemminkin lain vastaisesti antamallaan luvalla mahdollistanut yli 5000 Avain asumisoikeusasunnon siirtämisen yleishyödyllisestä yhtiöstä yksityiselle sijoittajalle. Tämä johti lopulta Avain yhtiöissä asukkaiden loputtomaan lypsämiseen ja vastikkeiden järkyttävään ja täysin hallitsemattomaan nousuun.

Avain Asumisoikeus ajaa asukkaansa ulos asunnoista

Blogiin on ottanut yhteyttä lähemmäs kymmenen ihmistä samasta Helsingin Vuosaaressa sijaitsevasta Avaimen asumisoikeusyhtiöstä. Avain on nimittäin jakanut asukkaille tiedotteen jolla asukkaita kehoitetaan poistumaan asunnoista vuoden vaihteessa. Yhtiössä asuvat ihmiset ovat aidosti hädissään. Monet kituuttelevat ylisuurten vastikkeiden alla pienellä eläkkeellä ja nyt heidät pakotetaan Avaimen toimesta jättämään kotinsa.

Blogi on selvittänyt asiaa ja saanut paljon materiaalia aiheeseen liittyen. Myös Avaimen sisältä on toimitettu sisäistä kirjeenvaihtoa aiheesta. Näiden sisäisten dokumenttien todenperäisyyttä vielä varmistetaan ennenkuin niihin liittyvää tietoa julkaistaan.

Blogi käy läpi tapausta muiden asiantuntijoiden kanssa ja julkaisee loppukesästä uuden moniosaisen artikkelisarjan Avain yhtiöiden hirmuvallasta ja asukkaiden elämisestä huonosti organisoidun ja vielä huonommin johdetun yrityksen varjossa.

Tällä hetkellä voidaan jo lohdutukseksi sanoa että asukkaiden ajaminen pois asunnoista edellyttää asumisoikeussopimuksen purkamista. Purkamisen perusteet on erikseen mainittu asumisoikeuslaissa ja ne noudattavat samaa linjaa kuin omistusasunnoissa asunnon haltuunoton perusteet. Kenenkään ei siis tarvitse lähteä asunnostaan mihinkään ilman että voimassaoleva asumisoikeussopimus puretaan tai asukas itse irtisanoo sopimuksen.

Artikkelisarjaa odotellessa muistinvirkistykseksi yhtenä Suomalaisen asuntopolitiikan kauhukertomuksena miten YH-Suomen edulliset asumisoikeusasunnot päätyivät yksityisen sijoittajan haltuun viranomaisten avustuksella ja miten vastikkeet ovat tämän jälkeen karanneet pilviin.

Avain Asumisoikeus Oy:n omistussuhteet ovat epäselvät
Avain Asumisoikeus - suuri puhallus ja kuinka se tehtiin
Avaimen tähtiin kohoavat vastikkeet karkottavat asukkat
Avaimen vastikkeet nousevat 15% vuosivauhdilla
ARA:n tarkastus osoitti vakavia puutteita Avaimen toiminnassa

oikeusjakohtuus.blogspot.com

25 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oma vastike Avaimen kämpässä on noussut 55% lyhyen ajan sisällä. Vastike oli reilusti alle 10 vuotta sitten 510e/kk ja nyt se on 790e/kk. Eläkkeen 1400e brutosta se on liikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Vain 55%??? Itselläni 68% nousu vastikkeissa. Se oli täysin hillittyä YH-Suomen aikana, max 1-2% vuosi. Kun asunnot siirty Liukulle 2008 niin nousu oli 6-12% luokkaa vuosittain. Minulla on ylhäällä kaikki vastikkeet mitä olen maksanut. Kaverin Asokodissa vastike on jopa laskenut.

Anonyymi kirjoitti...

Avain on harvinaisen epäammattimaisesti johdettu. Tuttu joka on töissä Avaimella kertoi minkälaista kaaosta koko työskentely on ajoittain ollut. Toimarin kyky johtaa tai organisoida on olematon. Vähän saa kertoo toi ARAn tarkastus jossa viranomaisia kohdeltiin toimarin toimesta täysin epäkunniottavasti. Asioiden osaaminen ei tee kenestäkään johtajaa. Johtamisen taito on ihan eri asia.

Anonyymi kirjoitti...

Kuka on Avaimen toimari?

Anonyymi kirjoitti...

Avain on mafia firma joka lypsää asukkaiden rahat. Sama Liukku näyttää omistavan sekä isännöinti firman että remonttifirma Renovon. Rahat kerätään ja tilitetään omistajalle vaikka kyse pitäisi olla yleishyödyllisestä ja voittoa tavoittelemattomasta toiminnasta.

HASO eli Helsingin asumisoikeuden vast
Ikkeet on 8.5-10e neliö. Samaan aikaan Avaimen vastikkeet on jo yli 14e neliö. Mihin rahat katoavat?

Anonyymi kirjoitti...

Vuosaaressa kiertää huhu jonka mukaan Avaimen johto käy asukkaiden rahoilla mm. Savonlinnan oopperajuhlilla ja muissa häppiningeissä. En tiedä pitääkö paikkansa mutta näin olen kuullut jo monelta ihmiseltä.

Anonyymi kirjoitti...

Avain Yhtiöiden toimitusjohtaja on Perttu Liukku. Avain Asumisoikeus Oyn toimitus johtaja on Maarit Toveri.

Anonyymi kirjoitti...

Terveisiä artikkelissa mainitusta Helsingin Vuosaaren Avain asumisoikeusyhtiöstä. Kyllä. Avain jako huhtikuussa tiedotteen että jokaisen asukkaan on poistuttava asunnosta omalla kustannuksella vuoden vaihteessa. Asunnot ovat poissa käytöstä 2-3 kk remontin takia. Vastiketta kuitenkin pitäisi maksaa remontin ajalta. Tällä hetkellä tilanne lähentelee sitä että asukkaat ovat keskustelleet asianajajan palkkaamusesta Avain yhtiöitä vastaan. Tästä tulee mielenkiintoinen case kun paska alkaa lentää tuulettimeen loppu syksystä.

Asuntojen remontoiminen ajanalla asukkaat ulos voi perustua vapaaehtoisuuteen mutta ei pakkoon ilman että adumisoikeussopimuksia puretaan.

1. asukkalla on laillinen oikeus esim. maalata tai tapetoida asuntonsa seinät ja tämä koskee koko hallinta aikaa. Avaimella ei ole oikeutta tulla repimään alas asukkasn kotiinsa tekemiä muutoksia.

2. Kotirauhan suoja on perustuslaissa turvattu ja sen rikkominen edellyttää että siitä on nimenomaisesti sovittu laissa, annettu oikeus kuten poliisille. Asumisoikeus laissa ei ole pykälää joka mahdollistaa asukkaiden ulosajamisen remontin takia eikä asiasta ole sovittu myöskään asumisoikeussopimuksessa.

Asukkaan ei siis tarvitse asunnostaan lähteä minnekään ellei itse vapaaehtoisesti halua tai sopimus asumisoikeudesta puretaan. Jälkimmäinen ei taas tunne muita vaihtoehtoja kuin metelöinti häiriköinti ja vadtikkeiden maksamatta jättäminen.

Anonyymi kirjoitti...

Kysyin Asokodeilta miten heillä asuntojen remontointi ja kunnossapito tehdään? Vastaus asukkaan vaihtuessa. Asokodeissa pidettiin täysin käsittämättömänä että asukkaat ajettaisiin ulos asunnoista. Ei ole kuulema lain mukaista.

Anonyymi kirjoitti...

Muutin Avaimelta Asokoteihin. Asukkaan vaihtuessa keittiön kaapistot uusittiin ja kaikki seinät ja katot maalattiin. Siistiä työtä. Avain voisi ottaa esimerkkiä miten asukkaista huolehditaan. Mutta ei. Avain lypsää asukkaita ylikorkeilla vastikkeilla ja nyt remontoi itselleen edullisesti siirtämällä kustannukset asukkaille. Kiertäkää Avain kaukas.

Anonyymi kirjoitti...

Tulotiedot on julkisia. Onko kukaan käynyt katsomassa minkälaiset tulot on Maarit Toverilla ja Perttu Liukulla?

Anonyymi kirjoitti...

Liukku rahasti asukkaita 2013 yli 2.4 miljoonan tuloilla. Senkin jälkeen tulot ovat olleet vuodesta toiseen 0.6-0.8 miljoonaa. Karkeasti voi heittää että jokainen asukas maksaa 500e vuodessa ylimääräistä (5500 asuntoa) jotta Liukulle saadaan 2.4 miljoonan tulot.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä varmaan puhutaan Hiekkalaiturintie 9 asumisoikeusyhtiöstä. Talvella Avaimen tai Liukun remonttifirma meni muuttamaan lämmitystä kulujen karsimiseksi. Lopputuloksena useita asuntoja joissa lämpötila laski jopa alle 17 asteen. Eivät saaneet korjattua koska Avain oli kieltänyt kiertoveden lämpötilan nostamista. Avaimelle oli tärkeintä saada säästöjä sillä että asukkaat asuvat jäätävän kylmissä asunnoissa ei ollut väliä. Tilanne korjautu kun ulkolämpötila nousi. Veikkaan että ensi talvesta tulee tosi kylmä. Kiertäkää Avain kaukaa. Ainoa järkevä neuvo. Itse lähden heti kun löydän uuden kämpän ja aika moni muukin on lähdössä kyseisestä yhtiöstä.

Anonyymi kirjoitti...

Avain Asumisoikeus on täysin epäonnistunut tehtävässään tuottaa asumisen palveluja. Yhtiön täytyy olla todella huonosti johdettu jos tällainen sooloilu on mahdollista. Kauanko Liukulla on varaa pitää epäpätevää johtoa Avain Asumisoikeuden kahvassa. Pelkkä imagotappio viime vuosien aikana on ollut karmeaa katsottavaa. Netistä kun etsik Avaimesta tietoa niin mitään hyvää ei löydy. Päinvastoin pelkkää varoittelua.

Jos Likulla olisi yhtään munaa niin Avain Asumisoikeuden toimari olisi jo syytä vaihtaa.

Anonyymi kirjoitti...

Avaimesta pääsin eroon parivuotta sitten. Maksoin 42m2 kaksiosta vastiketta 750 eur/kk. Se nousi 40% ihan muutamien vuosien aikana. Sitä kuuluisaa Liukku lisää. Nyt asun samalla alueella 150m päässä. Kämppä.on HASOn, koko 46m2 ja vastike 476e/kk !!! Ei ole Liukku ja Toveri lisää. Jos vain mahdollista niin kiertäkää Avaimet kaukaa.

Anonyymi kirjoitti...

Terveisiä Hiekkalaiturintie 9:stä. Avain tosiaan yrittää ajaa meidät ulos kämpistä mutta ne joiden kanssa jutustellut, yksikään ei ole lähdössä. Ei ole laillisia perusteita. Toinen juttu. Talvell on helvetin kylmä. Makuuhuonessa alimmillaan 16.5 astetta. Yhtiö on hyvällä alueella mutta aikamoni lähdössä pois. Se on sääli. En usko että Avaimella on hätää aina löytyy idiootteja jotka muuttaa tilalle.

Anonyymi kirjoitti...

Ei muuta. Itse kävin kattoo kohdetta kun tarjosivat asuntoa. Olisi pitänyt kuitenkin muuttaa jo alle puolenvuoden pois uudestaan. Mitä vittua? Kuinka helvetin huonosti ja ahneesti voi asukkaita kohdella.

Anonyymi kirjoitti...

Avain = Osta avaimet helvettiin

:) uusi slogan Liukulle ... heh

Anonyymi kirjoitti...

Asun Hiekkalaiturintie 9:ssä. Käyttämäni lakimiehen mukaan Avaimella ei ole laillisia tai juridisia oikeuksia ajaa minua ulos asunnosta. Heillä on oikeus päästä asuntoon kuten laissa sanotaan välttämättömien korjausten tekemiseksi eikä se tarkoita että asukkaan pitää lähteä pois. Heidän perustelunsa on täysin tuulesta temmattuja. Varoitan myös Avainta että tulen käyttämään voimakeinoja suojatakseni perustuslaillista oikeutta kotirauhaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tuntuu siltä kun näitä juttuja lukee että Avaimen ja Maarit Toverin firmasssa paska lentää kohta tuulettimeen ....

Anonyymi kirjoitti...

Paska siellä on lentänyt aina. Suoraan asukkaiden päälle. ARA avusti minkä kerkisi ja mahdollisti asukkaiden lypsämisen.

Anonyymi kirjoitti...

Koko asumisoikeusasuminen ja -rakentaminen on yhtä isoa kusetusta.

Ensin rakennusmafia tekee näillä aivan älyvapaita voittoja rakentamalla asumiskelvotonta hevon skeidaa huippulaadun hinnalla.

Sitten asukkaat "lainaavat" taloyhtiölle pahimmillaan kymmenien tuhansien eurojen pantin asumisoikeudesta, makselevat vastikkeita jotka ovat pääsääntöisesti vähintään yhtä suuria tai suurempia kuin vastaavien asuntojen vuokrat ja ongelmatapauksissa on turha kuvitella, että kukaan hoitaisi ylipäänsä mitään, ottaisi vastuuta ylipäänsä mistään tai vastaisi edes puhelimeen.

Näistä paskakasoista ei käytännössä edes pääse eroon ennen kuin on heittänyt kolmen kuukauden vastikkeet kankkulan kaivoon.

Anonyymi kirjoitti...

Miten purkukuntoisesta hometalosta saadaan puhallettua asumisoikeusasuntoja:

"Kaupanteon jälkeen rakennuksessa todettiin vakavia sisäilmaongelmia, jotka johtuivat talon rakenteissa olleista mikrobivaurioista."

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Turon-kiinteist%C3%B6n-kauppariitaan-piste-KKOlta/391402

"Turon taloon pelkkiä asumisoikeusasuntoja"

https://yle.fi/uutiset/3-6338463

Unknown kirjoitti...

Oletteko etsineet lainaa aloittaa uusi liiketoiminta tai maksaa velkoja?

Tässä on tilaisuus, jonka olette odottaneet lainatarjouksemme tarjoamana
monenlaisia rahoituspalveluja, kuten kiinteistölainaa, kovaa
raha laina, yritysluotot, koululaina, kiinnitys ja henkilökohtainen laina
pitkällä ja lyhyellä aikavälillä korolla 3%.

Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä niin pian kuin mahdollista ja saat
laina, jota etsit 72 tunnin kuluessa. Etukäteen maksua tai lainan käsittelymaksua ei ole liitetty.

Parhain terveisin,

Isabella Eduardo
Sähköposti: info@sunfinancellc.com
Lainan konsultti / neuvonantaja
Verkkosivusto: https://www.sunfinancellc.com

Elena kirjoitti...

Hei kaikki, nimeni on Sofia Soininen, Espoosta. Olen täällä todistaakseni, kuinka sain lainaani rouva Anna Figolta sen jälkeen, kun hain useita kertoja eri lainanantajilta, jotka lupasivat auttaa, mutta eivät koskaan antaneet minulle lainaa. Kunnes ystäväni esitteli minut rouva Anna Figolle, hän lupasi auttaa minua ja todellakin teki niin kuin lupasi ilman minkäänlaista viivytystä. En ole koskaan uskonut, että luotettavia lainanantajia on edelleen, kunnes tapasin rouva Anna Figon, joka todellakin auttoi lainalla ja muutti uskoni. En tiedä, tarvitsetko jollain tavalla aitoa ja kiireellistä lainaa, ota rohkeasti yhteyttä Anna Figoon hänen sähköpostitse: annaloanfinance@gmail.com nopeaa chat-puhelua varten tai whatsapp / +35677926593.

Kiitos .

sofia