Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

tiistaina, helmikuuta 14, 2006

ParkCom Oy:n kotisivut netissä!

Lue ensin ParkCom Oy:n yksityisoikeudelliset parkkisakot - pitääkö maksaa? ja kommentoi.

Park Com Oy:n kotisivut http://www.parkcom.fi on julkaistu ja sieltä todella löytyy lupauksen mukaan tietoa. Valitettavasti vain harhaanjohtavaa informaatiota, ja kuten aikaisemmin totesin , informaatio on asetettu pelkästään pönkittämään ParkCom:n toimintaan. Toisaalta, muunlainen lähestyminen olisikin ihme.

Katsokaapa kotisivujen valikosta "Pysäköinninvalvonta / Valvontamaksun laillisuus".

1. ParkCom kertoo että sopimus syntyy ajoneuvon kuljettajan ja valvontayhtiön välille. Mikäli ajoneuvon kuljettaja kiistää ajaneensa, ParkCom katsoo vastuulliseksi ajoneuvorekisteriin merkityn haltijan.

Vastaus: Sopimus syntyy kun kuljettaja lukee ilmoitustaulun. Jos kuljettaja ei lue tai ei huomaa ilmoitusta, sopimusta ei synny. Mikäli sopimus yleensä voi syntyä, se syntyy korkeintaan ajoneuvon kuljettajan kanssa. Suomalaisessa lainsäädännössä sopimusta ei voi tehdä sitovasti toisen täysivaltaisen henkilön puolesta. Eli ajoneuvon haltiaa ei voi pitää vastuullisena sopimuksen osapuolena. Lopullisen kannan ratkaisee oikeus.

2. Sivuilla puhutaan Ruotsin korkeimman oikeuden ja Norjan oikeuden päätöksestä.

Vastaus: Todella naurettavaa. Taitaa ParkCom:n väellä olla paniikki päällä, vai miksi näin rimanaltainen veto? Vaikka Ruotsin ja Norjan sopimusoikeuden periaatteet olisivatkin samankaltaiset, ne eivät ole identtiset, ellei sitten ParkCom tarkoita identtisyydellä jotain muuta kuin mitä se suomalaisen sivistyssanakirjan mukaan tarkoittaa. Jos Ruotissa on tehty oikeudenpäätös asiasta sillä ei ole minkäänlaista merkitystä Suomessa suomalaisille kuluttajille. Huhuh.

3. ParkCom kertoo että Vantaan kihlakunnan syyttäjä (nyttemin myös valtakunnansyyttäjä) on todennut päätöksessään perityn maksun lailliseksi.

Vastaus: Tässä kohdin ei käyty käsittääkseni edes oikeudessa. Toiseksi, kysymys oli virkavallan anastuksesta. Eli siitä leikkiikö ParkCom poliisia ja onko laillista laittaa parkkisakkoa muistuttava maksu tuulilasiin? Syyttäjän päätös oli, että kyse ei ole virkavallan anastuksesta eikä maksun laittaminen ole laitonta. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa tarviiko maksua maksaa, onko sopimus syntynyt ja keneltä maksun voi periä! Siis maksun asettaminen tuulilasiin ei ole laitonta, mutta sen periminen ja todeksi osoittaminen ovat aivan eriasioita joihin Vantaan syyttäjä ei ottanut kantaa. Minäkin voin laittaa kotitalon pihallani ajoneuvoon maksulapun, ei se ole laitonta, eriasia on kuka sen sitten maksaa?

4. ParkCom on ollut yhteistyössä kuluttajaviranomaisten kanssa.

Vastaus: Kuluttajavirasto on vaatinut mm. maksulapun selventämistä paremmin pysäköintivirhemaksusta erottuvaksi sekä toiminnan selventämistä maksulapussa. Varmasti tätä on tehty yhteistyössä. Puhuin itsekin kuluttajaviraston lakimiehen kanssa. Kuluttajalla on myös ParkCom:n oman reklaamatio käsittelyn lisäksi mahdollisuus viedä asia kuluttajavalituslautakunnan päätettäväksi. Valitettavasti lautakunnan päätöksiä voi joutu odottamaan jopa vuosia ;) ParkCom joutuu antamaan vastineensa heille. Lukekaa myös kommentit, missä joku lukija kertoo, että kuluttajaviraston kanta asiassa on, että sopimuksen toinen osapuoli voi olla vain kuljettaja, toisin kuin ParkCom sivuillaan väittää. En osaa sanoa pitääkö tämä paikkansa.

Valitettavasti en ole saanut vastauksia suoraan ParkCom:ilta esittämiini kysymyksiin, lukioiden pyynnöstä kysytään kuitenkin uudelleen.

Minun toimintapani edelleen on: Unohda maksu ja älä ole missään yhteydessä ParkCom:iin. Heidän tehtävänsä on osoittaa sopimuksen syntyminen ja olemassaolo sekä sopimuksen toinen osapuoli. Perintätoimistolla, jolle he ovat maksujenhallinnan ulkoistaneet, on sama velvollisuus. Heidän karhujaan, jos niitä edes tulee, ei pidä pelästyä. Kiistäkää maksu ja lähettäkää ne takaisin ja pyytäkää nähtäville sopimus jonka perusteella he maksua perivät!

Lukijan kommenteista poimittua: Maksua ei tarvitse maksaa kun kiistää olleensa kuljettaja!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen, monisyinen aihe kerrassaan.

Niin kauan kuin ei ole lakia yksityisestä pysäköinninvalvonnasta, on kyseisenlainen pysäköinninvalvonta muiden lakien alaista toimintaa. Käsittääkseni sopimuksen rikkomisesta, johon ParkCom vetoaa, kun Parkcomin esittämä lasku jätetään maksamatta, päättää korkein sopimusrikoista päättävä oikeusaste ei syyttäjä tai valtakunnansyyttäjä kuten Parkcom vihjailee. Oikeusprofessori vihjailee Iltalehden jutussa(löytyy Parkcom-sivustoilta), että lasku voi olla laskun saaneille iso, jos sopimusrikon katsotaan syntyneen. Eikä silloin varmaan asiaa katsota vähäiseksi, kuten valtakunnansyyttäjä päätti Kelan pääjohtajaa koskevassa lahjusepäilyssä. Voihan se olla lasku olla iso tälle firmalle, tiedä häntä.

Oikeudessa tulee sitten testatuksi pitääkö auton omistajan/haltijan vastata auton liikkeistä, jos sattuu sen luovuttamaan jollekin muulle täyspaiselle henkilölle.
Myös kuljettajan tekemistä sopimuksista ja rikkeistä. Älä vaan luovuta autoasi hulttiosukulaisellesi... :)

Jännää, kun vedotaan oikeuskäytäntöön, joka on voimassa jossain muualla kuin Suomessa. Pian se olisi kuolemanrangaistus täälläkin käyttössä sitä myöten.

Kuka tätä Parkcomin toimintaa sitten valvoo? Eipä kukaan. Oikeudessa sitten heidänkin toimintaa koskevat riidat ratkotaan. Eipä sitä tavan ihminen helpolla lähde oikeuteen oikeuksiaan hakemaan.

On näköjään kauppakeskuksissa räknänneet tarkkaan, että enemmin kannattaa laskuttaa "virheellisistä" pysäköinneistä kuin muulla tavoin järjestää tarpeeksi pysäköintitilaa kaikille. No, kallistahan se on pysäköintihallien rakentaminen. No, siinä varmaan osa autoilijoista/kuluttajista äänestää autoillaan ja menevät muualle. Osa on varmaan tyytyväisiä kyseiseen käytäntöön. Haluavat käyttää vain lyhyen ajan kaupassa käyntiin tai jopa maksaa pysäköinnistä, että pääsee tiettyyn kauppaan!

Onneksi ei ole vielä täälläpäin Suomea näitä kotkotuksia, vain tokihan ne vielä tänne tulee. Vaan eipä täällä kaikkien ostoskeskusten(oikeastaan yhdenkään) parkkipaikat ammota täytenä, joten eipä taida moraalisia perusteita olla hommalle... :)

Anonyymi kirjoitti...

Ilmeisesti näiden sivujen, ja tämän keskustelun pohjalla on pyrkimys siihen, että missä tahansa saa pysäköidä miten sattuu? Esim. sivujen laatijan kotipihaan ovat kaikki halukkaat tervetulleita pysäköimään ilmaiseksi niin pitkäksi aikaa kuin sattuu tarvetta olemaan...

Anonyymi kirjoitti...

Joo, et ole tainu tää jutun pointtia ymmärtää. Mutta maksa vaan sinä kiltisti mielivaltaisesti tulleet parkkilaskut. Mikset jo ihmeessä tue tätä yritystä ja maksa sille ihan vapaaehtoisesti muutamat eurot, vaikka sellaiset 5000 €, kun se kerran on niin hyvällä asialla.

Olen minä parkkisakkoni maksanu ihan kiltisti, mutta ne rahat on mennykin kaupungin kassaan...

Anonyymi kirjoitti...

"Ilmeisesti näiden sivujen, ja tämän keskustelun pohjalla on pyrkimys siihen, että missä tahansa saa pysäköidä miten sattuu? Esim. sivujen laatijan kotipihaan ovat kaikki halukkaat tervetulleita pysäköimään ilmaiseksi niin pitkäksi aikaa kuin sattuu tarvetta olemaan... "

Niimpä, juuri tämähän näiden sivujen tarkoitus ei ainakaan minun normaalilla suomenkielen taidolla ole. Mutta eihän kaikki voi sitä pointtia ymmärtää, juuri nämä ihmiset sitten maksavat kaikki laskut mitä ikinä saavat ... säälittävää

Anonyymi kirjoitti...

Ois kiva tietää mitä ParkCom ajattelee näistä sivuista ...

Anonyymi kirjoitti...

parkcomia kiinnostaa raha, kate, se mitä viivan alle jää ei tälläinen sivusto.