Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

tiistaina, marraskuuta 14, 2006

Google Adsense pelleily

Jotkut tarkkaavaiset lukijat huomasivat, että blogin sivuilla oli lokakuussa 2006 Googlen Adsense ohjelman kautta tulevia mainoksia.

Googlen Adsense toimii siten, että mainostajat maksavat Googlelle omien mainostensa esittämisestä. Mainos on yleensä lyhyt teksti tai kuva. Kuka tahansa sivuston ylläpitäjä voi antaa Googlelle mainostilaa. Sivuston ylläpitäjä tekee sopimuksen Googlen kanssa käyttäen Google Adsense sivustoa ja liittää Googlen dynaamiset mainokset sivuilleen. Jokaisesta klikkauksesta, jonka sivustolla vieraileva henkilö Googlen mainokseen tekee, sivuston ylläpitäjä saa rahaa. Sopimuksen mukaan rahat maksetaan kun 100 dollaria tulee täyteen. Rahat saa nykyään suoraan tilille aikaisemman shekin sijasta.

Sopimus, joka Googlen kanssa tehdään on täysin yksipuolinen. Sopimus määrittelee kaikki oikeudet Googlelle ja heille mahdollisuuden menetellä ilman perusteluja miten haluavat. Sopimus on varmasti amerikkalaisen oikeuskäytännön mukainen (mikä itsessään on jo vitsi), mutta Suomessa sopimuksen monet kohdat ovat ns. kohtuuttomia, joten niiden purkaminen todennäköisesti onnistuisi suomalaisessa oikeudessa. Suomalaiseen oikeuteen vetoaminen edellyttää, että Googlella on toimipiste Suomessa. Näin ei aikaisemmin ole ollut, mutta jos uutisia olen oikein ymmärtänyt, tänä päivänä on.

Mikä on suurin ongelma?

Sopimus kieltää Google mainosten turhan klikkailun, sekä kaikki menetelmät joilla klikkausten määrää voidaan lisätä keinotekoisesti. Tämä ei ole ongelma! Ongelma on siinä, että vaikka sivuston ylläpitäjä noudattaisi täydellisesti annettuja ehtoja, on enemmän kuin todennäköistä, että hän ei koskaan näe yhtään dollaria Googlelta. Miksi?

Google ei pysty estämään turhia klikkauksia linkkeihin, eikä myöskään pysty tarjoamaan sivuston ylläpitäjälle työkaluja estämään ylimääräiset klikkaukset. Google kuitenkin pitää sivuston ylläpitäjää vastuullisena ja tulkitessaan virheellisiä klikkauksia tapahtuneen, yhteistyö päättyy siihen.

klikkaa kuvaa

Tämä siis tarkoittaa, että kuka tahansa, joka netissä surffatessaan huomaa jollain sivulla Googlen mainoksia ja mahdollisesti ei pidä sivuston sisällöstä, voi tahallisesti klikkailla linkkejä, kymmeniä jopa satoja kertoja peräkkäin, jonka jälkeen jossain vaiheessa sivuston ylläpitäjä saa viestin Googlelta yhteistyön päättymisestä. Kuka tahansa voi siis sabotoida kenen tahansa sivustoa! Linkkien klikkaus ei ole laitonta, joten linkkejä turhaan klikkaileva ei edes syyllisty mihinkään.

Tyypillistä on myös Googlen viivyttely asian ilmoittamisessa. He odottavat, että 100 dollaria tulee täyteen, jonka jälkeen ilmoittavat, että sivustolla on tehty virheellisiä klikkauksia eivätkä maksa kertynyttä tuloa. Netistä etsiessä on löytynyt tapauksia, jossa 100 dollarin kertyminen on kestänyt toista vuotta ja heti kun summa on saavutettu, Googlen mielestä linkkejä on klikattu virheellisesti. Koko tuon ajan Google on kuitenkin saanut ilmaiseksi käyttää sivustoa mainostarkoituksessa.

Google Adsense ohjelma on käytännössä huijausta, koska väärinkäytöksiä ei pysty kukaan estämään ja vastuu vieritetään sivuston ylläpitäjille. Menetelmät huijausten estämiseksi pitäisi tulla kuitenkin palvelun tarjoajalta. En epäile, etteikö palvelu olisi varmasti tehokas mainostajien ja Googlen kannalta, mutta toiminta perustuukin juuri siihen että kaikki vastuu siirretään sivuston ylläpitäjille. Tämän jälkeen on helppo olla maksamatta yhtään mitään. Yksinkertainen korjaus asiaan voisi olla pelkästään se, että turhista klikkauksista ei makseta, jos ne kerta on niin helppo selvittää.

Jokainen toki voi kokeilla itse ja toivotan onnea matkaan. Totuus on kuitenkin aivan toinen kuin ruusuinen kuvaus adsense sivustolla. Tapaus oli kuitenkin mielenkiintoinen ja luettuani tarpeeksi netissä raportoiduista tapauksista, kokeilu oli hyvä tehdä omakohtaisesti. Kokeilu kesti 3 viikkoa.

Arvaatteko milloin arvasin että homma menee poskelleen? Siinä vaiheessa kun blogin sähköpostiin tuli seuraava viesti.klikkaa kuvaa

24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos sinulla on tuo sähköposti tallessa, niin katso sen tiedoista lähettäjän IP. Veikkaan, että jäljet johtavat hyvinkin tuttuun yritykseen...

Anonyymi kirjoitti...

Sama kokemus minulla. Oli Google mainokset ylläpitämilläni sivuilla 13 kuukautta jonka aikana viimein tuli täyteen 100 dollaria. Kaksi päivää sen jälkeen tuli ilmoitus että tili on suljettu turhien klikkausten takia. 13 kk saivat ilmaiseksi mainostilaa.

Anonyymi kirjoitti...

Toisen tili on helppo sulkea: Teet oman html-sivun jonka laitat refressaaman framessa olevaa sivua. Framessa oleva sivu määritellään googlen adsense mainoksen linkki joka on kopioitu toisen sivulta. Ei muuta kuin html-sivu auki ja sekunnin välein "klikkaa" mainosta. Kyllä tili nopeasti sulkeutuu.

Anonyymi kirjoitti...

SIKA

Anonyymi kirjoitti...

Jos siellä taustalla nyt lukee se, joka tuon linkatun "paska sivusto" -viestin oli lähettänyt sähköpostilla: Pidä tunkkis, mutta kerro ihmeessä mitä "paskaa" Oikeus ja Kohtuus -blogin kirjoittaja on blogiin kirjoittanut?

Vai eikö kantti kestä tuoda omaa mielipidettä julki omalla nimellä? Helppohan se on huudella "nimettömänä", mutta huudot kaikuu kuuroille seinille niin kauan, kun nimettömänä esiintyy.

Nimimerkille "vittuuntunut": Tuo voitaisiin tulkita tietoliikenteen häirinnäksi, koska siinä selvästi yritetään tehdä hallaa toisen sivustolle.

Anonyymi kirjoitti...

Hallaa tai ei, mutta Googlen kai pitäisi kertoa kuka niitä turhia klikkailuja sitten tekee. Paha lähteä syyttämään kysymysmerkkiä, varsinkaan kun sillä ei ole edes rekisteriin merkittyä omistajaa/haltijaa ;)

Anonyymi kirjoitti...

öö..

Miten sen AdSensen kanssa oikein kävi ?

Entä, onko joku kuullut, että joku olisi saanut Googlelta rahaa?

Anonyymi kirjoitti...

Jep, mulla on kaveri joka tienaa ihan suhteellisen hyvin adsensellä (muutamia satoja euroja/kk).

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen blogi. Taitaa olla "Asko Man" saanut fudua kun riittää aikaa tuollaisen paskan kirjoitteluun.

Anonyymi kirjoitti...

Adsensellä tienaa oikein mukavasti, jos vain ao. sivustolla itsessään on todellista asiaa.

Ei mitään ongelmia.

Anonyymi kirjoitti...

Google pisti minulta sitten reilun vuoden tulot 300$ itselleen. Mainostuksen piirissä oli yksi keskustelupalsta sekä harrastelijasaitti jossa oli tuhansia valokuvia vanhoista ajoneuvoista sekä omatuotantovideoita. Ei ole toistaiseksi kuulunut Googlen suunnalta mitään. Mietin josko pitäisi tehdä poliisille tutkintapyyntö asian tiimoilta. Saisi testata mitä suomen oikeusjärjestelmä on Googlen tekemistä käyttäjäehdoista. Pitääkö niellä nöyränä tappio vai saako Google vähän negatiivista julkisuutta niskaansa ja itse saisi rahat jotka minulle kuuluu.

Rami kirjoitti...

Suosittelen lämmöllä lainsäädännön kokeilua, kunhat vain raportoit :)

Hyvä sivusto, kiitos

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkahan paljon näitä roboja netissä liikkuu?

Niin valitut sanat vaikuttavat - ei asiallisuus sinällään, kun olet skriptilapsien käsissä. riippunee aiheesta.

Teveisin adblokkeri :)

Anonyymi kirjoitti...

Minulla Google spämmäsi koko WordPressin kymmenillä rekisteröinneillä samasta IP:stä heti kun pistivät tilin poikki. Yrityksenä oli IP:n mukaan Nokia. Sain kuitenkin tilin avattua, kun kerroin ongelmasta heille.

Anonyymi kirjoitti...

Hei ,

Käydessämme äskettäin läpi tietojamme havaitsimme AdSense-tilisi olevan
huomattava riski AdWords-mainostajillemme. Koska tilisi pitäminen
julkaisijaverkostomme aktiivisena osana saattaa vahingoittaa
mainostajiamme taloudellisesti tulevaisuudessa, olemme päättäneet poistaa
tilisi käytöstä.

Katsoimme tämän välttämättömäksi voidaksemme suojata sekä mainostajien
että muiden AdSense-julkaisijoiden etuja. Ymmärrämme, että tästä voi
aiheutua haittaa, ja kiitämme jo etukäteen ymmärtäväisyydestäsi ja
yhteistyöstä.

Jos sinulla on tiliäsi tai toimenpiteitämme koskevia kysymyksiä, älä
vastaa tähän sähköpostiviestiin. Saat lisätietoja ja vastauksia
kysymyksiisi osoitteessa
https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=57153.

Ystävällisin terveisin,


Google AdSense-tiimi

Anonyymi kirjoitti...

Jaksamista sinulle! Tämä on hyvä foorumi ja hyvä että julkisesti käsitellään näitä yhteiskunnan asioita missä elämme.

Anonyymi kirjoitti...

Teit ison palveluksen, kun kerroit asiasta etukäteen. Olen nimittäin avannut äskettäin blogin ja kuvittelin naiivisti, että blogilla voisi ansaita rahaa. Onneksi tulin lukeneeksi tekstisi ja tajusin luopua kuvitelmista ajoissa. Ehkä ainoa tapa oikeasti ansaita rahaa blogilla olisi se, että itsenäisesti hankkii mainokset sinne.

Rick kirjoitti...

Tuota mielivaltaista adsense-tilien sulkemista tapahtuu edelleen sillä minulle se tapahtui nyt kesäkuussä 2012 juuri kun maksun piti tulla 1.7. Syytä ei selvästi sanottu mutta rivien välistä tulkitsin että joku olisi klikkaillut epätavallisen paljon mainoksia, klikkaaja en ollut ainakaan minä mutta havaitsin että eräänä päivänä toukokussa oli toistakymmentä klikkausta kun normaali on ollut 0-5. Epäreilua toimintaa on myös että pidättivät jo ansaitut rahat juuri kun olivat jo ilmoittaneet maksupäivän. Siinä tuli sitten annettua ilmaista mainostilaa googlelle toista vuotta. En tosiaan voi enään suositella google-adsenseä kenellekään sillä se pettää ihan syyttä ja milloin tahansa taikka erityisesti juuri maksun edellä.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä. Itsekin tosiaan aloitin blogin ja unelmoin saavani vähän ylimmääräistä, mikä olisi tervetullutta täytettä opiskelijan jääkaappiin.

Olin klikkauksen päässä adsense tilistä, ku päätin vielä kerran googlettaa mitä muut ovat siitä mieltä. Jäi nyt se pettymys kokematta, mutta saahan niitä mainoksia muitakin reittejä sinne sivulle, vaikkeivat ne ehkä yhtä tuottavia olekaan.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on itselläni ollut parin vuoden ajan noin 20 sivustolla adsense mainoksia. Homma on toiminut hyvin ja adsensen käyttöliittymä on loistava. Google on ainakin tähän mennessä maksanut joka kuukausi säännöllisesti. Ihan kiva sivutienesti kun pystyy hoitamaan vastikkeen kokonaan näillä. Eikö tuota toisen sivuston mainoksen kopiointia omalle späämi sivustolle pystyisi estämään esim. niin että adsenseen pitäisi ilmoittaa kaikki ne sivut joille mainoksia julkaisee...

Anonyymi kirjoitti...

Adsense kerkesi olla sivustollani melkein 2 kk ja nyt google poisti adsense tilini antamatta minkäänlaista selvitystä, että miksi näin tapahtuu.

Anonyymi kirjoitti...

Ja myös se noissa on ikävä puoli että samalla google antaa elinikäisen kiellon, joten et enään koskaan voi liittyä adsenseen. Jopa murhasta saa lyhyemmän tuomion.

Anonyymi kirjoitti...

Sama täällä.. uloslento tuli, adsense taitaa olla humpuukia;/

Anonyymi kirjoitti...

Tuli tänään 4500 euroa adsenseltä viime kuulta. Piti kuitenkin tulla yli 5000 mutta "Virheellinen liikenne - AdSense sisällölle" about 700 euroa. Onko muilla vastaavaa, mistä tuo virheellinen liikenne johtuu?