Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

lauantaina, heinäkuuta 26, 2008

Pankeilla on oikeus loukata yksityisyyttä

Hämmästys oli suuri kun asiakas halusi tallettaa tililleen käteistä rahaa vajaat 3 000 euroa. Pankkivirkailija halusi selvityksen rahojen alkuperästä. Selvitykseksi olisi kelvannut esimerkiksi mahdollinen kauppakirja. Asiakas koki pankin menettelyn yksityisyyden loukkaamiseksi. Pankkitili oli hänen, rahat olivat hänen eikä hän katsonut velvollisuudekseen selventää pankille eikä varsinkaan pankkivirkailijalle rahojen alkuperää.

Asiaa kysyttiin rahoitustarkastusvirastosta. Kävi ilmi että Euroopan unionin asetus 1781/2006 määrittelee varainsiirtoon liittyvät pakolliset maksajaa koskevat tiedot. Asetus on tullut voimaan 2007 vuoden alusta. Rahanpesuun liittyvän lainsäädännön pohjalta pankilla on oikeus ja velvollisuus selvittää rahojen alkuperä.

"Velvoite perustuu Euroopan unionin asetukseen 1781/2006 maksajaa koskevien tietojen toimittamisesta varainsiirron mukana. Asetus on ollut voimaassa 1.1.2007 alkaen kaikissa EU valtioissa. Sen mukaan maksuissa, jotka ylittävät 1000 euroa, pitää olla maksajan / tallettajan tiedot, kuten maksajan nimi ja tilinumero. Myös talletusta omalle tilille tai laskun maksua käteisellä pidetään maksuna. Pankin vastuulla on tietojen tarkistaminen. Pankilla on velvollisuus tunnistaa asiakkaansa ja sillä on myös rahanpesulain perusteella velvollisuus ja oikeus pyytää selvitystä maksun alkuperästä sekä tarkoituksesta. Pankki voi pyytää selvityksen tueksi asiakirjan, joka todentaa maksun perusteen. Summasta riippumatta pankilla on oikeus tarkistaa asiakkaan henkilöllisyys ja pyytää selvityksiä. " (Rahoitustarkastuksen vastaus)

Summasta riippumatta? Tämä oli hämmentävää. Jos vien pankkiin käteisenä 3 000 euroa pitääkö minun selvittää mistä rahat ovat peräisin? Entä jos en pysty siihen? Jos vaikka kyse on "sukanvarsi" -säästöistä. Entä jos siirrän summan tililtä tilille tilisiirtona. Silloinko kukaan ei kysy mitään? Vai tarkoittaako tämä sitä, että pankki valvoo yksityisten ihmisten pankkitilejä ja tilisiirtoja kokonaisvaltaisesti?

Kyllä valvoo. Nykyaikaisen tietotekniikan puitteissa tämä on kaiken lisäksi erityisen helppoa. Pankilla on siis tilisiirtojenkin osalta oikeus pyytää tilinomistajalta selvitystä tilille panoista. Käytännössä pankki valvoo tietotekniikan keinoin tilannetta, jossa asiakkaan tilille tullut maksu eroaa suuruudeltaan tilin aikaisemmasta käytöstä. Suomalaiset pankit ajavat tietojärjestelmissään säännöllisesti tarkastusajoja jotka etsivät poikkeavia tilitapahtumia.

"Tilisiirron mukana kulkee tieto, mistä pankista, mistä tililtä ja kenen asiakkaan tilisiirrosta on kyse. Käteismaksuissa näitä tietoja ei ole. Pankki voi tilisiirroissakin pyytää selvitystä varojen alkuperästä tai käyttötarkoituksesta, varsinkin jos maksu ei suuruudeltaan tai rakenteeltaan sovi yhteen asiakkaan normaaliin asiointiin. Luottolaitoslain mukaan pankilla on velvollisuus tuntea asiakkaansa toiminnan laatua ja laajuutta. Rahanpesulain huolellisuusvelvollisuus edellyttää, että pankki havaitsee asiakkaan poikkeavat liiketoimet, ts. pankilla on riskienhallinnan ja rahanpesulain perusteella velvollisuuskin seurata tilitapahtumia ja asiakkaiden toimintaa. Nämä velvollisuudet tulevat entisestään korostumaan kun uusi rahanpesulaki tulee voimaan lähiaikoina. " (Rahoitustarkastuksen vastaus)

Pankkisalaisuus on yksinkertaisuudessaan vaitiolovelvollisuutta asiakkaan raha-asioista ja tilitiedoista. Pankilla ja pankin virkailijalla on "ehdoton" vaitiolovelvollisuus. Pankkisalaisuus on selkeästi osa yksityisyyden suojaa. Pankkisalaisuuden ehdottomuuteen on kuitenkin joitain laissa säädettyjä poikkeuksia esimerkiksi verottajan ja poliisin tiedonsaantioikeuden perusteella.

Entä käytännössä? Nykypäivänä "pankkisalaisuutta" on rikottu viranomaisten, rahoitustarkastuksen ja lainsäädännön toimesta hyvin laajamittaisesti yhteiskunnan edun nimissä, järjestäytyneen rikollisuuden ja rahanpesun estämiseksi. Käytännössä kansalaisten yksityisyyden suoja on uhrattu.

Ehkä meidän pitäisi ottaa oppia Sveitsistä. Toisaalta, ei pankki ole ainoa joka joutuu lainsäädännön perusteella loukkaamaan yksityisyyttä. Autokauppiailla ja jopa kiinteistövälittäjillä on velvollisuus ilmoittaa poliisille epäilyttävistä käteismaksuista. Eli loppujen lopuksi sitä uutta ajoneuvoa ei kannata ostaa käteisellä, koska se on varmin tapa saada yhteydenotto keskusrikospoliisista.

Lue myös: Oletko sinä luokkaa A?

30 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, muistan että paikallislehdessä oli tästä samaisesta asiasta puhetta keväällä. Siellä oli nais-immeinen käynyt viemässä pankkitililleen 1500 euroa rahaa ja virkailija oli ruvennut tivaamaan mistä moiset rahat mummo on kaivanut. En tiedä miten itse asiassa kävi mutta kyseisessä artikkelissa ihmeteltiin samoja asioita.

Isoveli se valvoo kokoajan enemmän ja pikkuhiljaa meidän oikeuksia kavennetaan ja kavennetaan. Johan se on nähty näissä ennakosensuuri laissa ym.

Anonyymi kirjoitti...

Vein pankkiin 3450 euroa käteistä. Virkailija kysy mistä rahat ovat peräsin. Sanoin, että ei kuulu teille. Rahat jäi tallentamatta. Seuraavalla viikolla toiseen pankkiin, siellä ei kysytty mitään. Että siilleee...

Anonyymi kirjoitti...

Onhan tuo laki ollut Suomessa voimassa vissiin jo lähemmäs 10 vuotta, saa korjata.

Toisaalta olen blogin kanssa samaa mieltä ja pidän järjestelmää tavallisen ihmisen näkökulmasta huvittavana ja loukkaavana. Mutta taas toisaalta ajatushan on ollut kaunis lakia säädettäessä. On vaan taas jälleen kerran jäänyt miettimättä asia loppuun asti lakia säädettäessä.

Eikä systeemi vielä ainakaan tämä päivänä toimi tarpeeksi tehokkaasti, siis ajatellen sitä mikä lainsäätäjällä on ollut tarkoitus. Eli vähentää talousrikollisuutta. Pankithan olivat tehneet rahanpesuilmoituksia WinCapitasta jo yli vuosi ennen kuin sivusto sulkeutui ja asiasta nousi kohu. Johtunee varmaan siitä, että asialliset ilmoituket hukkuvat massaan mitä nykysysteemi tuo.

Kaunis ajatus mutta toteutus täysin väärä.

Anonyymi kirjoitti...

Voimassa jo 10 vuotta? En mä ainakaan ole tietänyt, tosin, eipä mulla sitä rahaa ole tullaisia summia tilille kerralla laittaakaan. Se mikä laulaen tulee se viheltäen menee. Mutta, kyllä se minusta on loukkaavaa joutua selittämään rahojen alkuperää, varsinkaan jos ei epäillä mistään. Se olisi sitten eria asia jos ois syytä epäillä ...

Anonyymi kirjoitti...

Jaaha, viimeksi kun siirsin kaverin tilille rahaa 12 000 euroa (ostin auton häneltä) niin ei ole kukaan kysellyt perään. Onko tietoa mitkä pankit olisivat erityisen tarkkoja?

Anonyymi kirjoitti...

Ettei vain ois puppua? Meinaan että autokauppiaat joutus ilmoittamaan isot käteismaksut? Enpä ole moista kuullut koskaan ...

Anonyymi kirjoitti...

Enpä ihmettelisi yhtään, että autokauppiailla olisi ilmoitusvelvollisuus. Onhan veikkausmyyjilläkin.

Jyrsa kirjoitti...

Sveitsiläiset pankit ovat ihan mukavia. Itse United Bank Suissen asiakkaana voin kuitenkin kertoa, että palvelu ei ole mitenkään hehkeää jos pyörittää alle kuusinumeroisia summia.

Olen kyllä silti pohtinut että jättäisin tilin tänne Sveitsiin parin euron kuukausittaisista tilinhoitomaksuista huolimatta.

Anonyymi kirjoitti...

Osaatko kertoa miten tavallinen suomalainen saisi avattua pankkitili sveitsiin ja onko se edes laillista?

Anonyymi kirjoitti...

"Osaatko kertoa miten tavallinen suomalainen saisi avattua pankkitili sveitsiin ja onko se edes laillista?"

No ihan varmasti on laillista. Kysymyksen alkuosaan voikin sitten joku muu vastata.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tämä juttu ihan totta on. Tiettyä summaa suuremmista tilisiirroita menee tänä päivänä automaatimen ilmoitus ja käteistalletuksista vissiin jonkin verran harkinnan mukaan.

Itselläni on kokemusta jo vuosituhannen alusta. Tarkkaa vuotta en nyt suoraan muista, mutta markka-aikaa kuitenkin. Myin veneen käteiskaupalla ja suunnistin oman pankkini lähimpään konttoriin tallettamaan rahat. No pikkukonttorin ihmiset olivat aivan ihmeissään näin isosta rahasta ja tekivät kyseisen ilmoituksen, mikä minun piti vielä muistaakseni allekirjoittaa. Summa oli jotain 50000 markkaa, eli n. 8500 euroa.

Anonyymi kirjoitti...

jep nostin tossa 8000 euroa autokauppaa varten, ja kun käytinkin auton ostoon vain 6000 euroa, ihmeteltiin pankissa mistä olen saanut 2000 euroa jotka haluan nyt tallettaa.

MISTÄKÖHÄN ! OMALTA TILILTÄ NOSTIN !

vieläpä sama pankki ja konttori ! mitä ihme itäsaksan meininkiä...

Anonyymi kirjoitti...

Onko tossa nyt jotain ihmeellistä? Rahanpesun estämiseksihän se on tarkoitettu. Huumerahat saisi kätevästi laitettua tilille tolla tavalla.

Se, että jos viet 2000 euroa pankkiin ja kysellään alkuperää, sanot että "olen säästänyt kotona".

Jos viet 20 000 euroa pankkiin salkussa niputettuna, voi olla jotain syytä kysellä tarkempaa alkuperää. Eikä auta sanoa, että "sukanvarteen säästänyt".

Älkääs nyt viittikö pöyristyä noin paljon jos teiltä kysellään parista tonnista mistä ootte saanut...

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

iik hirveää, kerrotko vielä mitä eroa on säästää 2000 tai 20000 kotona ja miten tuollainen kyseleminen estää rahanpesua?

Anonyymi kirjoitti...

No mikä pakko koko summaa on kerralla laittaa tilille? Sanot pankkineidille että laittasin 100:sen tilille, ja sitten kun satanen on tilillä, annat toisen niin että tääkin pitäs laittaa tilille jne jne... :)

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kun olemme kaikki tätä yhtä onnellista maksualuetta, tiedot kaikista tilisiirroistamme kulkevat Yhdysvaltoihin, joissa sikäläiset viranomaiset tallentavat ne terroristinjahtaustietokantaan, josta
ne lupausten mukaan tuhotaan muistaakseni parin vuoden säilytyksen jälkeen. Mutta itse kyllä en luota pätkääkään USA:n viranomaisiin. Milläs todistat, että tietoa ei ole? Varmaan tallentavat myös kaikki nämä rahanpesutiedot. Kaikki maksukorttitapahtumatkin sitten varmaan menevät sinne. En haluaisi uskoa tätä todeksi, mutta valitettavasti tällaisia uutisia julkaistiin vuosi kaksi sitten muistaakseni Tietokoneessa ja/tai MikroPC:ssä.

Anonyymi kirjoitti...

Onko asiakkaan NIMEN luovutus pankista esim.KAUPPAKESKUSVARTIJALLE, syyllä millä hyvänsä, yksityisyyden ja pankkisalaisuuden rikkomista? Katsoisin olevan, eihän ole poliisi tai verottaja... ja mikäli näin käy ,niin minne asiasta valitetaan vai tehdäkkö rikosilmoitus? 28.12.2008

Anonyymi kirjoitti...

Onko asiakkaan NIMEN luovutus pankista esim.KAUPPAKESKUSVARTIJALLE, syyllä millä hyvänsä, yksityisyyden ja pankkisalaisuuden rikkomista? Katsoisin olevan, eihän ole poliisi tai verottaja... ja mikäli näin käy ,niin minne asiasta valitetaan vai tehdäkkö rikosilmoitus? 28.12.2008

Anonyymi kirjoitti...

Onko asiakkaan NIMEN luovutus pankista esim.KAUPPAKESKUSVARTIJALLE

Voitko vähän selventää kysymystäsi? Kerrotko esim. tilanteen jossa olet tähän törmännyt?

Anonyymi kirjoitti...

Nordea- pankki toimi mielenkiintoisesti. Maksoin hankalan henkilön tilille 5000 euroa jamaksettuani totesin tehneeni väärin ja pyysin virkailijaa palauttamaan rahani minulle, että hoidan maksuasiani toisin. Sain rahani takaisin tililleni. Mutta miten kävi: tuo henkilö, jolle rahani ei kuulunut, vaati pankkia maksamaan rahan hänen tililleen, vaikka sanoin pankin minulta kysyessä, että raha ei kuulu hänelle. Nordea- pankin tädit menivät tuon Auervaaran lumoihin ja maksoivat summan herralle ja sitten ryöväsivät minun tililtäni kyseisen summan, 5000 euroa, joka on minulle iso raha. Eikä kukaan kysynyt, miksi tuo kyseinen herra saa pankin tädin avulla pestä minun tiliäni. Pankkirosvot eivät mielestään ole rosvoja, vaikka huijarin pauloihin jäivätkin, vaan syyllistävät minut.

Anonyymi kirjoitti...

^Lolwut?

Anonyymi kirjoitti...

netista loytaa anonyymi pankkeja. Goolen haku ja saa suomalaista palvelua.Ei kysella mitaan, saa kortit ja verkkopankit. JA TOIMII !
Katso liisaa. www.sab-bank.w2.fi

Anonyymi kirjoitti...

"Autokauppiailla ja jopa kiinteistövälittäjillä on velvollisuus ilmoittaa poliisille epäilyttävistä käteismaksuista."
Kauniisti pyydän lähteitä liitettäväksi postauksiin mukaan, ei ole aikaa kaikkea erikseen etsiä ja kaivella. Kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Tässähän tuli päivän naurut teidän ja teidän loukaituneisuutenne kanssa. Siis kuinka hemmetin itsekeskeinen ja omahyväinen pitää olla, että ottaa nokkiinsa kun pankki kysyy tuhansien eurojen talletuksien alkuperää? Kas kun uskallatte mennä rajan yli kun siellä kysytään passia...

Anonyymi kirjoitti...

Niin, sullahan se ongelma on kun että ymmärrä eroa. Pankkitili on yksityisasia, samoin kuin rahat. Pankille ei kuulu mistä ne rahat ovat peräisin, se on yksityisasia. Passin näyttäminen on taas täysin eri juttu, miten ne liittyy edes toisiinsa? Passia näytetään kun matkustetaan toiseen valtioon, siinä toimenpide ei kohdistu sun juridiseen omaisuuteen. Lähin vertauskuva voisi olla että autoliike kun viet auton huoltoon vaatii suo kertomaan missä autolla on ajeltu. Sekin on yksityisasia. Sinä varmaan kertoisit kun ei siitä haittaakaan ole?

annukka majamaki kirjoitti...

yritysten rahanpesusta puhutaan myos paljon, mutta verojen kierron yhteydessa. jos yrityksella on POSTILOKERO toisessa maassa, niin verot on aivan eri kokoisia kuin ilman postilokeron kayttoa saatavien osoitteena. verot maksetaan kansainvalisesti, kai, kansainvalinen ilmoitus on erilainen kuin suomen tavallinen veroilmoitus.

lontoossa oli ehka jo 1990 osoitteineen kansainvalisen kelan tyontekijoita. kela on suomen valtion (?) omistama yritys.

olisiko mahdollista, etta kelan yritystileja ei kovin paljon tarkastella veronkierron yhteydessa?

Unknown kirjoitti...


Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 30000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
Jumala siunatkoon teitä

Alfred Nehemia kirjoitti...

Hyviä uutisia!! lainahakija !!!

Nimeni on Alfred Daniel Nehemia bali-Indonesiasta, leipä Daniel toimitusjohtaja Malesiasta. Ensinnäkin haluan sanoa, että Jumala pitäisi siunata Jane-naista ottamaan minut rehelliseksi ja lailliseksi luotonantajaksi, joten uskon todella, että kerrot kollegalleni hyvä idea aloittaa oma yritys, koska työpaikan hankkiminen ei ole helppoa, joten menin pankkiin saamaan lainaa (R800 miljoonaa), mutta he kaikki pyysivät ennakkomaksua, joka oli yhtä suuri kuin lainan määrä, mutta ainoa omaisuus, jolla on moottori minua, mikä saa minut pettymään

Joten etsin online-lainayhtiötä, mutta useimmiten huijareita ja huijauksia, melkein menettänyt toivoa ja luottamusta, kunnes luin artikkelin lady Janeista, mutta en päässyt lähelle vaan lukenut artikkelia, joten yritin kokeilla toisen verkkohaun nimeltään craigslist. org, jossa näin Dangote Loan -yrityksen mainoksen, joten päätin hakea ja ottaa yhteyttä Lady Janeen

Dangote Loan Company myöntää lainoja 2 prosentin korolla ja vähintään Rp20 miljoonaa

Seuraan menettelyä, anna kaikki pyydetyt, minäkin pelkään kovasti, mutta jumalan kunniaksi rukouksestani vastataan ja lainan rahani siirretään minulle ilman mitään ongelmia.

joten älä tuhlaa aikaa ota yhteyttä Dangote laina yritys Via dangotegrouploandepartment@gmail.com

Voit myös etsiä Googlessa lisätietoja, tämä on todellista ja todella todellista tai ota yhteyttä myös osoitteeseen alfreddaniel324@gmail.com ja myös BBM: ssä: 7AEA8FA5

Anonyymi kirjoitti...

4320/5000 Tarjoamme lainaa alhaisella korolla 3%. Hae nopea ja kätevä laina maksaa laskuja ja aloittaa uusi liiketoiminta tai rahoittaa projektisi halvemmalla 3%: n korolla. Sinulla on alhainen luottopiste ja sinulla on vaikeuksia saada pääomalainaa paikallisilta pankkeja ja muita rahoituslaitoksia? Tässä on tilaisuutesi saada laina järjestöstämme. Tarjoamme lainoja yksityishenkilöille seuraavissa tarkoituksissa ja paljon muuta. Henkilökohtainen laina, liiketoiminnan laajentaminen, liiketoiminnan käynnistäminen, koulutus, velkojen konsolidointi, kovan rahan lainat. Ota yhteyttä tänään sähköpostitse: kate_solution@outlook.com

Kate Lisa Credit kirjoitti...

Tällä pyritään ilmoittamaan suurelle yleisölle, että annamme tällä hetkellä lainaa taloudellista apua tarvitseville ihmisille alhaisella 3 prosentin korolla. Jos olet kiinnostunut hakemaan lainaa, ota yhteyttä saadaksesi lisätietoja sähköpostitse: kateloansss@hotmail.com tai WhatsApp: +2348075180625