Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

perjantaina, lokakuuta 03, 2008

Tapettu

Kauhajoen ampumavälikohtauksen jälkeen viranomaiset ovat taas heränneet vaatimaan yksityisyydensuojan purkamista ja lisää ennakkosensuurin perustuvaa internet valvontaa. Aselupien myöntämistä rajoitetaan ja tiukennetaan. Viranomaisille pitäisi antaa lisää valtaa valvoa ja raportoida toisilleen kansalaisten tekemisistä. Koulujen opettajille pitäisi antaa mahdollisuus saada tietoa oppilaiden terveydentilasta.

Mitä siitä seuraa kun pahoinvoivat ihmiset johtavat "hyvinvointivaltiota"?

Jälleen kerran Suomessa hoidetaan seurauksia syiden sijaan. Kahajoen ja Jokelan surmiin ovat aivan yhtä syyllisiä nykyinen hallitus pääministereineen kuten myös aikaisemmat hallitukset. Samalla tavoin kätensä vereen ovat tahrineet kuntien päättävät viranomaiset. Terveydenhuollon ja erityisesti kouluterveydenhoidon alasajon seuraukset ovat nyt nähtävillä ja konkretisoituneet. Rahaa riittää kaikkeen muuhun kuten internetin perustuslain vastaiseen ennakkosensuuriin, mutta ei terveydenhoitoon. Maallikkokin tajuaa, että jos lapsi tai aikuinen joutuu odottamaan mielenterveysongelmien takia 6-10 kk hoitoon pääsyä se on aivan liian pitkään. Siinä vaiheessa kun mielenterveysongelmista kärsinyt ihminen hakeutuu etsimään apua ovat ongelmat jo hyvin pitkällä. Nuorten ihmisten pahoinvointi on lisääntynyt huimasti samaan aikaan kun resursseja ajetaan alas. Kysymys ei loppujen lopuksi ole edes rahasta vaan priorisoinnista. Valitettavasti nykyiset päättäjät ovat vaikeasti vieraantuneet realimaailman todellisuudesta.

Surullista koko asiassa on nykyisen hallituksen tapa halventaa uhreja yrittämällä pestä omia käsiään verestä lupaamalla rahaa jälkihoitoon. Todellisuudessa resursseja ja rahaa olisi pitänyt jo kauan sitten keskittää terveydenhoidon kehittämiseen eikä alasajamiseen. Vastuusen näitä poliitikkoja ja kunnan viranomaisia ei saa. Päätöksiä tehdään sen hetkisen ja aika ajoin vaihtuvan arvomaailman mukaan välittämättä seurauksista. Kun lopulta pahin kohu laantuu Suomen hallitus jatkaa valitsemallaan linjalla samoin kuten Kauhajoen kunta. Resurseja supistetaan ja kavennetaan. Edes lain määräykset kuntien velvollisuuksista eivät auta koska kunnille on äärimmäisen harvoin mitään seuraamuksia lainvastaisista menettelyistä. Hallituksen, eduskunnan tai kunnan päättäjiä ei saa syytteeseen millään. Suru voi olla todellista, mutta muutoin kaikki on pelkkää näennäistä retoriikkaa. Kukaan ei pysty näyttämään toteen kahden koulusurman tehneen henkilön ja alasajetun terveydenhuollon välistä yhteyttä. Aina löytyy kiertelijöitä ja kaartelijoita jotka nukkuvat yönsä hyvin oli lapsia tai nuoria ammuttu kuinka paljon tahansa. Todellisuutta ei haluta nähdä, valta todellakin sokaisee. Joskus ihmeteyttää miksi ampujat valitsevat kohteeksi kouluja ja viattomia lapsia ja nuoria. Luulisi että pahaan oloon syyllinen hallinto olisi parempi kohde. Saattaisi viesti jopa mennä perille.

Yksityisyydensuojaa pitää entisestään kiristää ei lieventää. Suomalaisissa itää vielä naivi suhtautuminen viranomaisten rehellisiin ja hyviin tarkoitusperiin. Todellisuus on monesti osoittanut toista ja vähintä mitä voidaan tehdä on lainsäädännöllisin keinoin kaventaa viranomaisten valtaa saada tietoa kansalaisista. Yksityisyydensuoja on ainoa asia joka voi luoda turvallisuutta viranomaisten mielivallalta. Poliisivaltio vai kriminaalivaltio? Kysessä on sama asia. Ainoa ero on, että ensimmäisessä kriminaaleina toimivat viranomaiset.

Luitteko muuten Vantaan sanomista uutisen kuinka henkilö oli hakenut apua itsetuhoisiin ajatuksiin ja vakavaan masennukseen Peijaksen sairaalasta. Sairaala oli käännyttänyt hänet kotia. Samana päivänä henkilö tappoi itsensä jäämällä makaamaan junaradan kiskoille Korson asemalla. Nähtävästi yhteiskunnan kannalta oli toivottu tulos, että tämä potilas tappoi vain itsensä eikä vienyt mukanaan muita. Tervetuloa hyvinvointivaltioon.

Lue myös:
Kohtuullista oikeutta suomalaisittain
Missä kohtuus on viranomaisten ja yritysten määrittelemä totuudeton arvo

40 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielummin asun poliisivaltiossa kuin kriminaalivaltiossa. Eivätkä ne ole samoja asioita. Poliisivaltiossa ihmisten suojelu on viety kiitettävälle tasolle.

Anonyymi kirjoitti...

Jos katotte yli kymmenen vuoden päähän niin ei silloin ollut mitään koulusurmia ym. Olen täsmälleen samaa mieltä että terveydenhoidon alasjaminen on viety jo äärimmilleen. Ensin myyrmanni, sitten jokela ja nyt kauhajoki. On vain ajan kysymys milloin tapahtuu seuraava.

Anonyymi kirjoitti...

Muistaakseni tää tytön koripallokentällä surmannutkin oli yrittänyt päästä hoitoon jo pitkään, mutta odottavan aika on sitä mitä sanotaan. Pitäis oikeasti hirttää munistaan nää päättäjät. Sen verran munatonta toi touhu on muutenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi ei ole pitkään aikaa ollut

a) Hyvinvointivaltio
b) Oikeusvaltio

Men elämme euroopan pohjois-koreassa. Tää on harvinaisen paska maa jota johtavat yritykset pelinappuloinaan poliitikot. En yhtään ihmettele että puolet tuttavistani on muuttanut ulkomaille. Itsekkin lähtisin jos olisi rahaa ...

Anonyymi kirjoitti...

ok. I found an information here that i want to look for.

Anonyymi kirjoitti...

nice blog.the posts are niceKeep blogging

Anonyymi kirjoitti...

Jep, ei ollut kymmenen vuotta sitten koulusurmia, vaan liki 20 vuotta sitten: http://www.ylioppilaslehti.fi/2006/01/27/koulukiusaamisen-lyhyt-historia/

Joku viskaali voisi pohtia jotta miksi näin pitkä aika kunnes tapahtui taas? Ja miksi tuossakaan ei "uskottu" koulukiusaamista syyksi..

Ja parempi termi koulukiusaamiselle olisi kouluväkivalta tai pahoinpitely, kiusaaminen kuulostaa vaan sopivan mukavan lepsulle termille.

Anonyymi kirjoitti...

Olen nähnyt oman lapsen taivaltavan itä-Helsinkiläisessä koulussa koko ala- ja yläasteen läpi. Ala-asteella ensimmäinen lääkärintarkastus on vasta 4 luokalla, seuraava 8 luokalla. Ne olivatkin sitten ainoat. Terveydenhoitaja oli tavoitettavissa pari tuntia parina päivänä viikossa. Mielenterveysongelmissa, masennuksessa ei ollut mitään mahdollisuutta saada hoitoa. Kaupungin terveysasemalla suhtauduttiin penseästi ja todettiin kyseessä olevan normaalia muurosikää. Lääkärille ei päästetty koskaan, aina jäi terveydenhoitajan puhutteluksi. 19 vuotiaana käännytettiin pois sairaalasta, ei kuulema ollut mahdollisuutta ottaa edes jonoon psykiatriseen hoitoon. Lapsi tappoi itsensä kuukautta myöhemmin.

Kiitos teille suomen hallitus ja kunta päättäjät! Te olette kaikki murhaajia.

Anonyymi kirjoitti...

Järkyttävää on syyllistää yhtä poliisimiestä. Aikaisempien hallitusten ja päättäjien virheiden tulokset kasataan nyt yhden poliisimiehen harteille. Tyypillistä toimintaa. Joku syntipukki pitää löytää ja tietenkin otetaan se jolla on kaikista vähiten vastuuta asiassa.

Minä vaadin ehdottomasti että

Matti Vanhasen on erottava. Hänen hallitusten politiikka on antanut sysäyksen järjettömiin murhiin.

Anne Holmlund puolestaan on mitään sanomaton piika. Pyörittelee silmiään, ihmettelee ja valehtelee. Jälleen yksi osoitus miksi yhtään naista ei pitäisi päästää ministeriksi. Samaa surkeaa jatkoa Karpelalle, Braxille, Hyssälelle jne.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikkein tärkein on jäänyt huomiotta. Tämä viimeisin ampuja oli keskeyttänyt armeijan ja silti sai aseluvan. Missä on viranomaisten yhteistyö? Juuri on tehty tutkimus, että ne jotka keskeyttävät armeijan, omaavat suurimmat ongelmat. Nyt hyökätään aseiden omistajien kimppuun. Outoa? Lisäksi Jatkuva säästäminen ja koulujen suurentaminen on ihan persiästä. Menetämme paljon hyviä tyyppejä kun pienet koulut kielletään, joissa eksentriset ihmiset voisivat kehittyä rauhassa.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Juuri on tehty tutkimus, että ne jotka keskeyttävät armeijan, omaavat suurimmat ongelmat.

Niin kuinka moni keskeyttäneistä omaa ongelmia ylipäätään? Minun tuvastani keskeytti kaksi, toista ei kiinnostanut ja toinen tuli isäksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä varmaan suurin ongelma, anteeksi vaan, on todella nopea mobiili- ja tietotekniikan kehittyminen.

Itse olen nyt 37v. Muistan elävästi v. 1993 päästeessäni jatko-opiskelemaan, niin internet oli täysin merkkipohjainen, eikä siitä kukaan ollut nörttejä lukuunottamatta edes kuullut. Peruskoulussa oli kyllä ollut valinnaisena aineena konekirjoitus. Taisi olla vuotta -94, kun eräs opiskelijatoveri vetäisi minut tietokoneen ääreen ja sanoi, katsos tätä! Netscape Navigator 2.0 -> Internet - Now with Pictures. Ja miten se tuosta muuttunut, kehittynyt, levinnyt...

Tehkää koe. Kertokaa jollekin esim. n. 10v lapselle, että ennen (kun minä olin jo reilusti täysi-ikäinen) ei ollut kännyköitä. Kodeissa oli yksi lankapuhelin, johon vastasi joku kotona olevista. Olen tuota viimeaikoina testaillut monesti ja lapsen ilmeestä näkee, että ajattelee minun puhuvan täyttä niin paskaa...

Kylmä tosiasia on se, että tekniikka on kehittynyt niin nopeasti, että vanhempien ihmisten, kuten minun 37v, on aivan mahdotonta käsittää nuoren ihmisen ajatusmaailmaa, kenelle netti on ollut osa elämää pienestä pitäen. Varsinkin jos ajatusmaailma on tuolta synkeämmästä päästä.

Eiköhän lähes jokainen voi myöntää, että ei Myyrmannin, Jokelan tai Kauhajoen tekijöiden malli töille syntynyt heidän omassa päässään. Ne ovat vuosia muhineet heidän sisällään ja saaneet vahvistusta netin ihmisvihapalstoilla yms. Ja nyt on syntynyt tällainen ihmeellinen massamurhaamalla marttyyriksi ilmiö.

Vanhemmat kasvattavat lapsia maailmassa, joka eroaa todella paljon maailmasta, missä ovat itse kasvaneet. Jos tiedät mitä tarkoitan "soitammisella 059:iin", ymmärrät todennäköisesti mistä puhun. Totuus vain on se, että maailma on muuttunut netin myötä todella paljon viimeisen 15 vuoden aikana. On vanhemmilta ihmisiltä röyhkeää väittää, että tietävät missä olosuhteissa nykylapset ja -nuoret kasvavat. Samoin kun on todella röyhkeää väittää näiden tapausten jälkeen, että yksityisyyden suojaa pitäisi vielä kiristää.

Eikö Jokelan tapauksessa osa tekijän kirjoittamista ja vastaanottamista sähköposteista ole vieläkin poliisilla hakusessa, kun perustuslakivaliokunta ei ole antanut lupaa niiden luovuttamiseen. En pysty ymmärtämään, miten tuollaisen teon tehneen ihmisen koti, tietokone, sukkalaatikko, vessanpönttö... saadaan tutkia mikroskoopilla. Mutta jos viestit ovatkin jollain palvelimella, niin siinä loukataan yksityisyyttä!

Muistakaa että tämä koko yksityisyydensuoja löpinä on tullut vasta netin myötä!

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Tehkää koe. Kertokaa jollekin esim. n. 10v lapselle, että ennen (kun minä olin jo reilusti täysi-ikäinen) ei ollut kännyköitä. Kodeissa oli yksi lankapuhelin, johon vastasi joku kotona olevista. Olen tuota viimeaikoina testaillut monesti ja lapsen ilmeestä näkee, että ajattelee minun puhuvan täyttä niin paskaa...

Hehe, täytyypä kokeilla tuttavan lapselta kysyä :)

Myyrmannista sanon sen verran, että ei sitä oikein voi verrata Jokelaan saati Kauhajokeen, kun oli enemmänkin vahinko eikä mitään viitteitä itsemurhasta löydy.

Anonyymi kirjoitti...

kansalaiset ovat aktivoitumassa pitkän passiivisuuden jälkeen, luopumalla jostakin toissijaisesta omasta saadaan aikaan hyvää, tästä esimerkkinä:

http://www.aselakimuutos.net/

kieltämällä käsiaseet (harrastus) näytetään mallia nuorille ettei pyssysankareita ihannoida, se on yksi hyvä keino vaikeuttaa noita massamurhia, nämä pirulliset välineet on suunniteltu ihmisten tappamiseen eikä niiden hallussapitoa nuorisolla voi perustella millään "vastustan poliisivaltiota" tai "itsemääräämisoikeuteeni kuuluu harrastaa aseita".

Nyt joku kirjoittaa että pommin voi aina rakentaa tai käyttää puukkoa, niin voi, mutta silti se ei ole mikään pitävä argumentti miksei myös käsiaseet voida kieltää. Tämän lakimuutoksen lisäksi sitten tarvitaan paljon muutakin toimintaa ihan ruohonjuuritasolla.

Anonyymi kirjoitti...

Se on iha hyvä että aseiden saantia rajoitetaan ja sitä valvotaan tarkemmin. Tosiasia on kuitenkin että oli valvonta mitä tahansa aseen saa hankittua jos sen haluaa. Aseen hankkiminen rikolliselle ei ole este.

Olen samaa mieltä blogin kanssa että nyt keskitytyään hoitamaan syitä ja unohdetaan ne seuraukset jonka takia tässä tilanteessa ollaan. Nuorison pahoinvointi ei katoa sillä että kiristetään aselakia tai hoitoonpääseminen ei parannu sillä että löysennetään yksityisyyden suojaan.

Fakta on että suomi ei ole pitkään ollut enää hyvinvointivaltio, siinä merkityksessä että kaikille tarjottaisiin se hoito joka perustulain mukaan kuuluukin tarjota. Eduskunta tekee välikysymyksen hallitukselle perushoidon turvaamisesta? Miksi? Kysehän on erikoissairaanhoidon turvaamisesta. Kyllä ihmiset saavat vielä hoidon nuhan, murtumaan tai bakteeri infektioon. Mutta sitten kun tarvitaan tarkempia tutkimuksia, leikkausta tai psykiatrista hoitoa, sitä ei löydy, vaikka lain mukaan kunta on sen velvollinen toimittamaan. Lailla on säädetty hoitoajat, mutta nekin on venytetty tahallene niin pitkäksi että kuolema kerkiää korjaamaan jonosta, ja joskus sitten ylimääräisiäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Vähän meinasi hymyilyttää kun yritin kotipaikkakunnan hammashoidosta saada aikaa hammastarkastukseen. www-sivulla ilmoitettiin että jonotusaika ei-kiireelliseen hoitoon noin 6kk. ei-kiireellistä hoitoa (siis käytännössä hammastarkastusta) odottaa noin 900 henkeä. Itse sentään pääsen yksityiseen hoitoon, mutta mites ne eläkeläiset ja muut, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa mennä yksityiselle? hampaat tippuu suusta ennenkuin pääsee edes tarkastukseen asti. Että joo suomessa on toimiva terveydenhoitojärjestelmä...

Anonyymi kirjoitti...

Joo, ihan kiva että hymyilyttää. Toivottavasti sinulle tehtiin edes pari juurihoitoa, kun et ollut viimeiseen 5v:een viitsinyt porattavana käydä, vai olenko väärässä?

Täähän sun hammastarkastus onkin verrattavissa siihen, että kaksi jamppaa sekoaa ja jättävät jälkeensä 20 kroppaa. HERÄÄ!

Anonyymi kirjoitti...

Niin, Suomi on menestysyhteiskunta. Jos et menesty, olet luuseri ja ihmisarvosikin on kyseenalainen. Suurimmalla osalla pää kestää luuserin osan. Mutta kun joku heikko sitten sortuu elontiellä, yksi tappaa vain itsensä, toinen myös perheensä ja kolmas samassa koulussa olevia nuoria ja opettajia. Voihan näistä toisiin kohdistuvista teoista puhua murhina, mutta se logikka ei päde, koska ei ole aiettakaan jäädä vastaamaan tekosistaan.

Monien yhteiskunnan laitosten päätarkoituksena on nykyisin tuottaa vain säästöjä ei (laadukkaita) palveluja. Ja lisäksi monet ovat tyytyväisiä, kun he voivat maksaa veroja vähemmän.

Anonyymi kirjoitti...

Ei sillä käsiaseiden kiellolla ole mitään tekoa tämän asian kanssa. Jälleen yritetään mennä siitä missä aita on matalin ja epäonnistutaan.
Ihmisiä kun voi tappaa vaikka nykyaikaisella ilmakolla, jossa on sama lähtönopeus luodilla kuin piekkarissa.

Anonyymi kirjoitti...

"Mutta kun joku heikko sitten sortuu elontiellä, yksi tappaa vain itsensä, toinen myös perheensä ja kolmas samassa koulussa olevia nuoria ja opettajia. Voihan näistä toisiin kohdistuvista teoista puhua murhina, mutta se logikka ei päde, koska ei ole aiettakaan jäädä vastaamaan tekosistaan."

Millähän nimikkeellä sitten mielestäsi pitäisi näistä ennalta suunnitelluista, viattomiin, sivullisiin ja puollustuskyvyttömiin uhreihin kohdistuneesta teosta puhua?

Anonyymi kirjoitti...

Niin kiinnostaisi tosiaan tietää mitä näillä kielloilla saavutetaan? Eikös tappaminen ole jo kielletty laissa? Ja silti tapetaan. Pitäiskö kuitenkin perehtyä siihen miksi näin tapahtui?

Se on hyvä syyttää kaikkea mahdollista inttervepistä aseisiin ja väkivaltaelokuvista terveydenhuoltoon. Pääasia on että itse ei tarvii peiliin katsoa. Tässä juuri paistaa se mistä tämä pahoinvointi kumpuaa. Kaikki kielletään, kaikesta kivasta tehdään ongelma, isoveli valvoo kohta kusella käyntiäkin, ei ihme että ahistaa.

Itse olen kahlannut peruskoulun läpi väkivallan uhrina. Ala-asteella -90 luvun alussa kiusaaminen ei kiinnostanut oikeastaan ketään. Rehtorin virallinen kanta oli että täällä ei kiusaamista tapahdu. Ylä-asteella jatkuvaan pahoinpitelyyn púututtiin sentään useammalla taholla ja homma saatiin jotenkin haltuun mutta henkinen väkivalta jatkui vanhaan malliin. Silloin olisin ollut valmis tappamaan ala-asteen aikaisen rehtorini ja muutaman kiusaajan siinä sivussa. Valitettavasti vanhuus ehti ensin. Olen vähitellen päässyt yli henkisistä traumoista enkä enää tunne edes vihaa kiusaajiani kohtaan vaan ainoastaan sääliä.

Mitä tulee käsiasekieltoon niin suoraan sanottuna pelkään enemmän seurauksia kuin nykyistä meininkiä. Kun muistetaan mihin alkoholin kieltolaki johti. Salakuljetus räjähti käsiin ja pirtua kaupattiin joka kadunkulmassa. Samoin on käynyt huumeiden kieltolain kanssa. Joka kaupungissa ja kunnan keskustaajamissa löytyy joku kauppias. Eikä tilastoimatonta kulutusta pystytä kontrolloimaan mitenkään. Kuka on valmis ottamaan henkilökohtaisen vastuun siitä ettei käsiaseiden totaalikielto johtaisi samaan tilanteeseen? Paitsi että tuollaiset tehottomat .22 hernepyssyt ei oikein ole alamaailman suosiossa. Sieltä löytyy kalasnikovia, rynkkyä yms. singolla saa jo huomattavasti enemmän tuhoa aikaan kuin rynkyllä. Ja niille jotka väittää että luvattomien aseiden hankinta olisi muka hankalaa:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1598514
Että se siitä kieltolaista.

Aseeton yhteiskunta on yhtä utopistinen kuin alkoholiton tai huumeeton yhteiskunta. Se vaan on kylmä fakta.

Mitä sitten tulee paljon parjattuihin tietokonepeleihin. no, appiukko täytti 60v ja kaivoi naftaliinista joskus 10v ikäisenä rakentamansa hernepyssyn. herneillä ammuttiin ja ihmisiä kuoli leikisti siis. *PAM* kuolit. Ja ihan normaaleja ihmisiä koko sakista kasvoi. Isoäitiäni jututin ja hänenkin aikanaa pojat ammuskeli ritsoilla yms. millä vaan sai ammuttua. Nykyään ritsat ja hernepyssyt on korvattu vain tietokonepeleillä. Joskus koulussa meinasin rakentaa hernepyssyä niin siitähän vasta haloo nousi. Ja ihan tyhjästä. No, onneksi saattoi pelata harvesteria. Se teurastus rauhoitti mieltä kun saattoi kuvitella teurastavansa oikeita vihollisiaan. Jotenkin paradoksaalista mielestäni.

Internetin syyllistämien on myös vähän kyseenalaista. Toki sieltä löytyy näitä esikuvallisia sankaritarinoita mutta miten ne nousevat sankareiksi? Itse olen internettiä käyttänyt 13v alkaen eli vuodesta -95. Kaikenmaailman jeesuslahkoista alkaen on nähty. Mutta mediat joihin myös internet luetaan kuten myös TV, sanoma-, iltapäivä- ja aikakauslehdet. Ja kaikissa repostellaan suureen ääneen tämmöisiä tapahtumia. Kaikkea suurennellaan ja paisutellaan. Varsinkin iltapäivälehdet suorastaan revittelevät komeilla lööpeillä. Mikäs sen näyttävämpi tapa lähteä kin saada kunnon julkisuus saman tien? Nyt kaikki suomalaiset tuntevat Matti Saaren ja Pekka-Eric Auvisen. Mikä tähän ratkaisuksi? Ennakkosensuuri että tämmöisistä ei saa kirjoitella? Tuskin. Olisiko tässä kohtaa jokaisen syytä katsoa peiliin. Miksi lehti myy sitä paremmin mitä raaemmat ja repivämmät otsikot saa lööppeihin? Miksi? Tottakai lehtitalo myy sitä mitä halutaan ostaa. Jos kilpailevassa lehdessä on lööppinä miten kukkahattutäti nai kukkahattusetän ja omassa lehdessä jokelan koulusurmien taustaa ja kuvia ja tilannepiirroksia niin varmasti kilpailijan lehti jää hyllyihin. Tämä vaan on yleinen asenne että mitä raaempaa terroria niin sitä enempi se ihmisiä kiinnostaa. Miksi? Ollaanko palaamassa vanhaan rooman malliin jossa ihmisiä syötettiin leijonille suuren yleisön viihdykkeeksi? Ilmeisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa erityisen hyvä kirjoitus tämä edellinen! Olen kirjoittajan kanssa ollut jo pitkään täsmälleen samaa mieltä. On kuitenkin erittäin valitettavaa, että päättäjille nämä asiat eivät ole päähän iskostuneet.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.youtube.com/watch?v=PdJGcrUk2eE

Anonyymi kirjoitti...

"Millähän nimikkeellä sitten mielestäsi pitäisi näistä ennalta suunnitelluista, viattomiin, sivullisiin ja puollustuskyvyttömiin uhreihin kohdistuneesta teosta puhua?"

Uhrien ja uhrien läheisten kannalta on samantekevää mitä nimeä teosta käytetään. Lopputulos on peruuttamaton. Murhasta mahdollisesti seuraava tuomio, elinkautinen vankeustuomio tai blogin ehdottama kuolemantuomio, ei pelota eikä estä tekijää, kun ei tarkotuskaan jäädä elämään tekojen jälkeen. Laajennettu itsemurha on siinä mielessä parempi. Ja itsemurhiahan tässä maassa on tehty paljon ja tehdään vastedeskin. Nyt näköjään on opittu täällä suuren maailman tavoille. Valitettavasti.

Minun mielipide ei ole yleisesti mielenkiintoinen eikä tärkeä, mutta pääministeri Matti Vanhasen mielipide on. Hän toitotti, että Kauhajoen tekoja pitää tutkia ja käsitellä ennen kaikkea murhina. Niin olishan se ollu jotakin, jos Matti olisi ruvennu paasaamaan, että yhteiskunnassa on asiat pielessä ja Jokelan jälkeen ei ole asioita hoidettu kunnolla. Tällaisen puheen jälkeen oliskin voinu etsiä vastuullisia Matista itsestään ja muista ministereistä. Mutta ei poliitikko sellaisia puhele, ei.

En ole niin naivi, että joku toinen politiikko hoitasi asiat paljoa paremmin, niin alapäätöntä porukkaa ovat. Joten epäilenpä, että meno jatkuu samanlaisena. Näennäisesti nysvätään jotakin halpoja ratkaisuja, vaikka pitäs panostaa esimerkiksi terveydenhuollon ja kouluolojen parantamiseen. Jotta edes joku ihminen jättäisi tappamatta itsensä ja siinä samalla sivullisia. Mutta ilmeisesti hintalappu on liian iso.

Anonyymi kirjoitti...

Internetin syyllistämien on myös vähän kyseenalaista.

Hyvän artikkelin olet kirjoittanut. Mutta kuten aikaisemmin sanoin, suurin ongelma tässä kyllä mielestäni on todella nopea informaatioteknologian kehittyminen. Se on muuttanut maailmaan todella radikaalisti viimeisen 15v. aikana. Sitten kun samalla Suomessa on 90-luvun laman aikana alasajettu kouluterveydenhuolto ja mielenterveyshuolto jäänyt alasajetuiksi, niin tämä on todella paljon ongelmia aiheuttava yhtälö. 90-luvun puolivälissä ylestyi sanonta "Kesä ja avohoito". Nyt se on tainnut hävitä kun se on muodostunut käytännöksi.

Sanoit alkaneesi käyttää internettiä vuonna 95, 13 vuotiaana. Perheesi on ollut kehityksen kärjessä, koska ennen tuota se ei olisi ollut käytännössä mahdollista. Paljon parjatun Win95:en ilmestyminen oikeastaan vasta mahdollisti netin rynnäkön suomalaisiin koteihin suuremmalla volyymillä. Sitä ennen sitä käytettiin lähinnä yliopistojen yms. unix-koneilta.

En väitä internetin olevan kaikken pahan alku ja lähde. Enkä väitä tietokonepeleillä olevan suurempaa merkitystä. Mutta tekniikan kehittyminen on muuttanut koko yhteiskuntaa nopeammin, kuin kukaan on edes ymmärtänyt. Ja tämän myötä on tullut pintaan paljon uusia ongelmia, joita kukaan ei ole pystynyt kunnolla ennakoimaan tai edes tunnistamaan.

Kyllä tässä on nyt todella syvällisen keskustelun paikka. Yksioikoinen rajoitusten ja valvonnan lisääminen ei ole oikea tie! Mutta mikä sitten on? Tuskin myöskään tämä, että kirjoitetaan blogiin otsikolla "Tapettu", jonka alla kuva hautarististä ja rynnäkkökivääristä. Se menee samaan sarjaan kuin enakkosensuurilistat lapsipornosivustoista -> Kiivetään perse edellä puuhun.

Edelleenkin pidän siitä kiinni, että yksi suurista ongelmista on se, että vanhemmat elävät netin suhteen eri maailmassa kuin lapset. Lapsi tai nuori joka on käyttänyt nettiä (lähes) koko ikänsä, myös ajattelee netistä täysin eri tavalla kuin vanhempi, joka on aloittanut netin käytön vasta aikuisena. Mutta tämä ongelmahan korjaantuu itsestään sukupolvessa, jos sitä ennen ei keksitä jotain yhtä mullistavaa uutuutta...

Anonyymi kirjoitti...

appiukko täytti 60v ja kaivoi naftaliinista joskus 10v ikäisenä rakentamansa hernepyssyn. herneillä ammuttiin ja ihmisiä kuoli leikisti siis

Edelliseen vielä lisäten...

Sanoin että ei tietokonepelejä voi syyttää ja olen samaa mieltä edelleen. Mutta tämä on juuri osa sitä muutosta, mikä tässä viimeaikoina on tullut. Kyllä me vielä 80-luvulla ammuttiin ritsoilla ja hernepyssyillä jopa ihmisiä kohti. Onneksi ei koskaan sattunut pahasti, kerran oli kyllä lähellä. Ja sen jälkeen juostiin kovaa ja pitkään. Kyseessä oli poikien leikki josta todennäköisesti opittiin jotain.

Tuossa tapauksessa oli kyse ritsasta. Hernepyssyllä nyt on vaikea ketään vahingoittaa, ainakaan niillä mitä me käytettiin.

Mutta tämä kyllä paljastaa sen aika suuren eron, miten lasten leikit ja maailma on muuttunut. Ja meillä ei ole kuin n. 10v ikäero. Sen ikäisenä kun sinä olet alkanut käyttää nettiä, minä olin juuri tottunut VHS:ään.

Tämän kautta päästäänkin juuri siihen ongelmaan joka pitäisi pystyä jotenkin järkevästi ratkaisemaan. Miten löytää ja tunnistaa ne yksilöt, jotka ovat valmiita tappamaan niin monta ihmistä kuin mahdollista ennen kuin tappavat itsensä. Malli näille teoille on tullut netistä. Sitä et varmaan voi/halua kiistää.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Malli näille teoille on tullut netistä.

Eikä missään nimessä lehdistöstä?

Anonyymi kirjoitti...

Eikä missään nimessä lehdistöstä?

Kyllähän netin tulo on muuttanut myös lehdistön roolia todella paljon. Ennen nettiä luit ehkä aamun lehden ja kenties ostit iltapäivälehden joka oli painettu muutamaa tuntia myöhemmin. Seuraava lehti tulikin sitten aamulla. Tässä välillä pystyit samaan lisätietoa asioista TV-uutisista illalla, tai vähän paremmin päivän mittaan radiosta. Sitten ehkä torstaisin tuli postista Apu tai Seura josta sait vähän lisävaloa ja taustoja tapahtumiin. Koko kulttuuri oli erilainen. Nyt eri uutispalvelut kilpailevat siitä kuka saa nopeiten uutiset nettiin. Samalla se johtanut siihen, että kirjoitusten ja artikkelien taso on romahtanut.

Ennen Jokelaa ei Suomessa kyllä revitelty koulusurmilla lehdistössä. Nyt sitten kun asia on täälläkin tapetilla, niillä revitellään täysin vastuuttomasti. Olen huolestuneena seurannut varsinkin keltaisen lehdistön kehitystä Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

Olen kyllä täysin samaa mieltä blogin kanssa siitä että suurin syyllinen on alasajettu terveydenhoito ja erityisesti psykiatrinen hoito ja hoitoonpääsy.

En puhu pelkästään Kauhajoen tai Jokelan tapauksista. Ihmisten yleensä ja erityisesti nuorten pahoinvointi on lisääntynyt mikä väistämättä johtaa agressiivisiin purkauksiin. Joillakin se on toisen hakkaaminen joillakin ampuminen.

Internet, tietokonepelit tai lehdistö eivät ole tähän pahoinvointiin syyllisiä. Terve ihminen pystyy erottamaan ja käsittelemään ne haitat ja uhkat jotka nousevat väkivaltapeleistä tai internetistä sekä ääriliikkeistä. Mutta kun mielenterveys jostain syystä järkkyy silloin väkivaltaviihteen ja internetin vaikutus korostuvat. Silloin ollaan hyvin helposti vaikutukselle alttiita. Yleensä syy mielenterveyden järkkymiseen on osittain tietysti henkilökohtaisessa tilanteessa mutta myös nyky yhteiskunnan asettamista paineista ja täydellisyyden tavoittelusta sekä jatkuvasti kasvavasta oikeudenmukaisuuden puutteesta ja eriarvoisuudesta. Maailma on muuttunut paljon viimeisen 20 vuoden aikana ja sitä ohjataan töysin eri periaatteilla.

Anonyymi kirjoitti...

Ennen Jokelaa ei Suomessa kyllä revitelty koulusurmilla lehdistössä. Nyt sitten kun asia on täälläkin tapetilla, niillä revitellään täysin vastuuttomasti.

Eiköhän tämä ole seuraus eikä syy. Toivottavasti tämä ei tarkoita sitä että lehdistön pitäisi erityisesti vaieta näistä asioista. Lisätään vielä lehdistöllekin rajoituksia sananvapauden suhteen niin saadaan kohta kaikki muutkin elää pää paperipussissa, kuten meidän poliitikot tekevät.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän tämä ole seuraus eikä syy

Jos olisit viitsinyt vähän lukea ketjua taaksepäin, tietäisit tuo ei ollut kirjoituksen pointti...

Anonyymi kirjoitti...

tässäpä 20 vuotta tietokoneiden parissa puuhastelleen ATK ammattilaisen mielipide:

nettiä ja tietotekniikkaa syyttävät lähinnä sellaiset joilla on niistä melko vähän ymmärrystä ja jotka eivät juurikaan osaa mitään rakentavaa tietokoneilla tai netillä tehdä, joten he olettavat että niillä ei muuta tehdä kun keskustellaan viharyhmissä ja haetaan pommiohjeita.

Median mukaan esim minun, koneita vuodesta -88 käyttäneenä, ja kaikki "räiskintäpelit" ensimmäisestä Wolf3D:stä asti pelanneena, pitäisi siis olla kaupungilla ammuskelemassa tai räjäyttämässä viattomia.

Kaksi kaveriani harrastaa kilpa-ammuntaa. Rikollisia siis hekin median mukaan kun omistavat aseita.

Aivan naurettavaa säätää vain uusia lakeja ja rajoituksia.

Tärkeämpää olisi varmistaa että koulukiusaaminen saada kuriin, itsekin sen kokeneena voin sanoa että vuosikymmen saattaa vierähtää ennenkuin kiusaaminen unohtuu. En ihmettele että pitkän kiusauksen seurauksena mieli järkkyy ja tehdään karmeita.

Anonyymi kirjoitti...

tässäpä 20 vuotta tietokoneiden parissa puuhastelleen ATK ammattilaisen mielipide:

nettiä ja tietotekniikkaa syyttävät lähinnä sellaiset joilla on niistä melko vähän ymmärrystä ja jotka eivät juurikaan osaa mitään rakentavaa tietokoneilla tai netillä tehdä, joten he olettavat että niillä ei muuta tehdä kun keskustellaan viharyhmissä ja haetaan pommiohjeita


Tää on juuri tätä mustavalkoista näkemystä, että koska minulla ei ole ollut ongelmaa, ei sitä voi olla muillakaan. Tai jos on niin sitten täytyy passittaa suljetulle osastolle.

Itse olet nähtävästi kasvanut maailmassa, missä nettiä ei ollut. Jos ja kun näin on, on arvomaailmasi kehittynyt aivan erilaisessa ympäristössä kuin tämän päivän lapset ja nuoret.

Sinun kannattaisi ehkä pysähtyä miettimään, miten paljon asiat ovat muuttuneet viimeisen 20v aikana. Kai olet kuitenkin työksesi ollut tietotekniikan parissa jo ennen Win95 julkaisua? Jotain C64 puuhastelua tai vastaavaa en laske tähän keskusteluun vaikuttavaksi.

Kuten aikaisemmin sanoin, en syytä pelejä (itsekin olen Wolf3d:tä pelannut muistaakseni win 3.1:llä). Kuten en syytä internettiä kaiken pahan aiheuttajaksi. Tuo tulkinta on nyt aivan turhaa asioiden yksinkertaistamista ja kärjistämistä, mistä ei ole mitään hyötyä.


Kaksi kaveriani harrastaa kilpa-ammuntaa. Rikollisia siis hekin median mukaan kun omistavat aseita

Todella säälittävä kommentti. Tämän mukaanhan suurin osa poliiseista ja armeijan kantahenkilöstöstä ovat rikollisia...

Ei koulukiusaamisella voi näitä tekoja puollustaa. Itse olen 4-lapsisen perheen nuorin vesa ja onneksi oppinut pienestä pitäen pitämään puoleni. Peruskoulun aikana jouduin viisi kertaa vaihtamaan koulua ja yleensä aina uutta poikaa yritettiin kiusata. Viimeinen tapaus oli 9-luokalta, kun spede 10-luokkalainen yritti pompottaa. Opettaja sulki silmänsä ja nyrkkitappelu oli enemmän kuin lähellä. Mutta sen jälkeen ei asiasta tarvinnut enään "keskustella". Tosin näin kaverin ohimennen olisiko ollut vuosi sitten kesällä ja jo unohdetut muistot (n. 20v vanhat) pulpahtivat pintaan. Kyllä minä ymmärrän koulukiusattuja, mutta en hyväksy sitä että tällaisia järjettömiä väkivallantekoja yritetään selittää pelkästään koulukiusaamisella. Kyllä kiusattuja on ollut maailman sivu, mutta tämä nykyinen ilmiö on kyllä ihan uusi.

Tässä on nyt suuremman pohdiskelun paikka. Samanlaista keskustelua on varmasti käyty esim. 60-luvulla "Ei Suomen teillä nopeurajoituksia tarvita". Kun asia on uusi, aiheuttaa se eniten vastustusta.

Netti on spontaanisti laajentunut ja yritysten sekä voittoa tavoittelevien tahojen ohjaama. Jotain kontrollia siihen pitää tulla. Ja aivan varmasti tuleekin. Nyt olisi kyllä aika antaa rakentavia ajatuksia, ennemmin kuin pitää härkäpäisesti kiinni netin "vapaudesta". Montako ruumista ja rahoista huijattua vanhusta tämä tulee vaatimaan?

Anonyymi kirjoitti...

Malli näille teoille on tullut netistä. Sitä et varmaan voi/halua kiistää.
Voin ja en voi. Vuonna -89 Raumalla ammukseltiin jo. Eli ei tämä uusi ilmiö ole. Se vain on kytenyt pinnan alla taas 18 vuotta välillä. Vanhempi tuttava opiskeli Raumalla tuolloin ja kuvaili jo silloista kouluväkivaltaa erittäin raa'aksi.

Edelleenkin pidän siitä kiinni, että yksi suurista ongelmista on se, että vanhemmat elävät netin suhteen eri maailmassa kuin lapset. Lapsi tai nuori joka on käyttänyt nettiä (lähes) koko ikänsä, myös ajattelee netistä täysin eri tavalla kuin vanhempi, joka on aloittanut netin käytön vasta aikuisena. Mutta tämä ongelmahan korjaantuu itsestään sukupolvessa, jos sitä ennen ei keksitä jotain yhtä mullistavaa uutuutta...
Kyllähän tuo on myös vanhemmista kiinni. Minulle netin käyttöä opetti isä. Eipä oikein muita mahdollisia opettajia ollut kun ei monellakaan tuolloin ollut nettiä. Ja käyttö oli aika hankalaa kun puhelinlasku venähti helposti sellaiseksi että viikkorahat meni. :D Ensin piti soittaa olikohan nyt sit puhelinyhtiön purkkiin ja sitä kautta muodostaa nettiyhteys. Myöhemmin tuli MBnet. Modeemi oli niinkin hurja kuin 28 800bps. 56k motukka oli vielä vähän hinnakas. Sellainen tuli vasta vuoden päästä. Tosin myöhemmin isäni on jo alkanut pudota kehityksen kelkasta. Mutta mitä itse ajattelen tulevaa omaa jälkikasvua niin aion pysytellä tekniikan kehityksen kärkipäässä ihan jo siitä syystä ettei lapset pääse viisastelemaan. :) Silloin meinaan mennään jo metsään jos lapset vaihtavat vanhemman rooliin opastamaan ja neuvomaan. Siitä huolimatta että se saattaa kuuulostaa hyvälle että lapsi saa päteä jossain ja tuntea olevansa hyvä niin vanhempien opettaminen on kuitenkin tietyllä tapaa hämmentävää koska vanhemman tehtävä on neuvoa ja opastaa nuorta. Ja tämä jos mikä on taas ristiriitainen tilanne. Mitä pitäisi ajatella jos viisas vanhempi heittäytyy yhtäkkiä tyhmäksi? Miten nuori reagoi? Tämä lienee sellainen aihe johon ei ole taidettu perehtyä niin syvällisesti että tutkimustietoa asiasta olisi. Jotenkin vain tuntuu että vanhemman auktoriteetti kärsii kolauksen juuri kun se auktoriteetti pitäisi olla vahvimmillaan murkun kanssa. Mutta siis rehellistä mutuilua tämä.

Miten löytää ja tunnistaa ne yksilöt, jotka ovat valmiita tappamaan niin monta ihmistä kuin mahdollista ennen kuin tappavat itsensä

Minusta olennaisempi kysymys on miten voidaan estää näin paha ihmisen mielenterveyden häiriintyminen. Ideaalitapaus olisi että mielenterveyspalvelut voitaisiin jopa lakkauttaa tarpeettomina. Tähän ei kuitenkaan päästä milloinkaan niin pitäisi ainakin kaikin tavoin pyrkiä siihen että vähiä mielenterveyspalveluja käytetään täysipainoisesti hyödyksi ja estetään "terveiden" ajautuminen siihen pisteeseen että mielenterveyspalvelut olisi tarpeen. Nykytilanteesta en tiedä millainen kouluväkivallan tilanne on tänään. Nyt korjataan niitä satoja joita kylvettiin -90 luvulla. Toivoisin että nyt kun tämä vuosikymmen lähestyy jo loppuaan että koulujen tilanne väkivaltaan puuttumisen suhteen olisi jo parempi. Mutta mahtaneeko jäädä vain toiveeksi?

Kyllä itse uskon että nykyinen suorituspainotteinen toimintamalli pahentaa stressiä ja siihen kun liitetään näitä muita ilmiöitä kuten juuri kouluväkivaltaa niin tilanne vain pahenee. Asenteissa pitäisi myös tapahtua muutoksia. Erityisesti lähimmäisestä välittäminen ei ole muotia ollut enää pitkään aikaan. Nyt minut tietty leimataan ituhipiksi ja hihhuliksi kun puhun lähimmäisenrakkaudesta, mutta miettikääpä kaikki jotka olette nähneet väkivaltaa; Menittekö puolustamaan kiusattua? Tai edes lohduttamaan? Vai kiersittekö kiusatun kaukaa jottei teitä leimattaisi kuuluvaksi samaan sakkiin kiusatun kanssa? Viimeinen vaihtoehto voittaa noin 95% tapauksista. EVVK. Ja kun ketään ei kiinnosta niin yksinäisyys ja ahdistus syvenee. 3-4 toverin tuki jo riitäisi vastustamaan kiusaajia paremmin ja auttamaan kestämään sen.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kuulu aiheeseen, mutta te jotka vastustatte yksityistä pysäköinninvalvontaa sekä yksityistä rankaisemista missään muodossa, käykää allekirjoittamassa addressi.

http://www.adressit.com/allekirjoitukset/parkkivalvonta/

Anonyymi kirjoitti...

Hieman tietoa Britannian "onnistuneesta" asekiellosta.

Nopea googletus antoi esimerkiksi nämä artikkelit.

http://www.telegraph.co.uk/opinion/main.jhtml?xml=/opinion/2007/02/16/dl1601.xml
"Gun crime has doubled since they were introduced. Young hoodlums are able to acquire handguns - either replica weapons that have been converted, or imports from eastern Europe - with ease."

http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article2409817.ece
"The short answer is that [WINDOWS-1252?]“gun [WINDOWS-1252?]controls” do not work: they are indeed generally perverse in their effects."

http://digg.com/world_news/Banning_Guns_Does_Not_Work_Sharp_Rise_in_UK_Gun_Crime_Despite_Gun_Ban_h
"Guns were used in 4,120 robberies last year [WINDOWS-1252?]— a 10% jump [WINDOWS-1252?]— including a 9% rise to 1,439 in the number of street robberies where guns were used. There was also a rapid and unexplained increase in the number of times householders were confronted in their own homes by armed criminals. Residential firearms robberies show a 46% leap, a record 645 cases!"

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/04/23/AR2007042301794.html
"According to government statistics, the number of people killed by guns has essentially stayed the same, with dips and spikes, as before the 1997 gun control laws went into effect: There were 55 shooting deaths in 1995 and 50 last year in England and Wales."

Australian asekiellosta löytyy vastaavat havainnot jos googlettaa.

Väkivaltarikoksia ja henkirikoksia tekee hyvin pieni osa väestöstä. Nämä ammattimaiset lainrikkojat eivät piittaa myöskään aselaista ja musta pörssi hoitaa heille kyllä aseet.

Suomessa on yli puoli miljoonaa aseenomistajaa, jotka erittäin turvallisesti harrastavat ammuntaa ja metsästystä. Esimerkiksi vakuutuskorvauksista katsottuna ammunta on yksi kaikkein turvallisimpia urheilulajeja. Olisi
kohtuutonta rangaista näin suurta ja hyvin käyttäytyvää kansalaisten joukkoa rajoituksilla, jotka eivät kuitenkaan tehoa rikollisuuteen.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

"Esimerkiksi vakuutuskorvauksista katsottuna ammunta on yksi kaikkein turvallisimpia urheilulajeja."

Vakuutuskorvaukset eivät kerro turvallisuudesta mitään, ainoastaan siitä kuinka monessa tapauksessa korvauksia jostakin on maksettu.

Yhtä hyvin voitaisiin vetää johtopäätös, että koska vakuutuskorvauksia ammuntaharrastuksesta on niin vähän, miltei kaikki tapaukset eivät kuulu vakuuutuksen piiriin.

Vai onko lauseesi takana jotain todella syvällistä?

Anonyymi kirjoitti...

"Mielummin asun poliisivaltiossa kuin kriminaalivaltiossa. Eivätkä ne ole samoja asioita."

Ei niin. Kriminaalivaltiossa poliisi yrittää rajoittaa rikoksia, poliisivaltiossa poliisi tekee niitä, rikolliskavereidensa kanssa ja tuella.

Mietipä uudestaan että kummassa haluat asua ja miksi?

Suomi on jo aika pitkällä poliisivaltion suuntaan: Rajattomat oikeudet ja niidenkin vähäisten rajoitteiden, mitä vielä on, ylittämisestä ei seuraa mitään: Ainoa keino poliisille tulla potkaistuksi ulos virastaan, on joku törkeä rikos virka-ajan ulkopuolella, virantoimituksessa saa toki hakata ja tappaa ihmisiä aivan niinkuin huvittaa, ei mitään sanktioita.

Anonyymi kirjoitti...

"Muistakaa että tämä koko yksityisyydensuoja löpinä on tullut vasta netin myötä!"

Puhdasta paskaa.

Muistatko, että _kirje- ja puhelinsalaisuus_ on keksitty samoihin aikoihin kuin kyseiset mediat?

Se, että kirje ei ole paperia vaan kasa bittejä, ei muuta asia miksikään, laki on laki.

Olet siltäkin osin väärässä että et edes kehtaa ehdottaa järjestelmää, jossa jokainen paperikirje avattaisiin, valokuvattaisiin arkistoon ja lähetettäisiin eteenpäin, samalla kun vaadit sellaista sähköiselle tiedonvälitykselle, joka heti kertoo, että olet joko poliisi tai muuten vain täysin pihalla siitä, että mistä on kyse: _kirje on kirje riippumatta siitä missä muodossa se on lähetetty_, lain mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Samanlaista keskustelua on varmasti käyty esim. 60-luvulla "Ei Suomen teillä nopeurajoituksia tarvita". Kun asia on uusi, aiheuttaa se eniten vastustusta."

95% uusista asioista on puhdasta roskaa.
Ja tämän pitäisi olla kokemuksen opettamaa faktaa kenelle tahansa, joka ei ole idealisti fanaatikko. Tai teini.

Suomen teillä muuten ei tarvita nopeusrajoituksia yhtään sen enempää kuin Saksankaan teillä, paitsi tietenkin valtion kassan täyttämiseen, joka onkin toteutunut kiitettävästi: Vuonna 1960 kohtuullinen 25km/h ylinopeus tuotti 4 päiväsakkoa, nyt 26. Vaivainen 650% korotus siis. Pahoinpitelystä sensijaan saa saman tuomion kuin 1960, kumma juttu.

Sellaisen väittäminen, että nopeusrajoitukset olisivat vähentäneet onnettomuuksia, taas vaatii todistamista eikä sitä 70-luvun alussa edes yritetty, 80 km/h kattonopeus määrättiin _energiankulutuksen pienentämiseksi_ ja siihen se auttoi. Olikin viimeinen kerta kun mitään liikennepolitiista tehtiin, mikä auttaa siihen, mihinkä sen pitäisi auttaa.

70-luvun alussa yli puolet autonomistajista ajoi alle 5v vanhalla kortilla ja niinkuin nykyisinkin tiedetään, sellaiset ovat pahimpia kolaroijia: Väittäminen, että kolarien väheneminen 70-luvun alussa johtui rajoituksesta, on mahdoton todistaa eikä sellaista kukaan yritäkään, toistetaan vain riittävästi niin joku aina uskoo.

Suurin syy on ollut kolminkertaistunut bensiinin hinta, paljon pienempikin korotus näkyy vielä nykyisinkin tilastoissa välittömästi.