Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

keskiviikkona, kesäkuuta 17, 2009

Ahvenanmaa - Suomalaisuuden tuska

Ahvenanmaan itsehallintojärjestelmä perustuu syrjintään. Suomalaiset ovat paikoittain vieraita omassa maassaan. Suomalaisuuden ja suomen kielen halveksimista esiintyy erityisesti Ahvenanmaalla, mutta myös mannersuomessa. Ahvenanmaalla etninen syrjintä perustuu keinotekoiseen ja EU:n periaatteiden vastaiseen lainvoimaan. Ahvenanmaalle on luotu sisäsiittoinen ruotsalaisuuden yhdyskunta joille annetut oikeudet polkevat suomalaisuuden jalkoihinsa. Ahvenanmaalla ruotsinkielisten asemaa pyritään vahvistamaan kieltämällä suomenkielisiltä perustuslakiin kuuluvia oikeuksia keinotekoiseen kotipaikkaoikeuteen vedoten. Suomenruotsalaiset ja erityisesti ahvenanmaalaiset pitävät itseään parempana osana suomalaista yhteiskuntaa. Ellei peräti erityisenä kansanosana joka on historiallisena perintönä ihannevaltakaudesta Ruotsin alaisuudesta.

Ahvenanmaa on Suomeen kuuluva itsehallinnollinen alue jonka väestöstä yli 90% on ruotsinkielisiä. Maakunnan ainoa virallinen kieli on ruotsi. Ahvenanmaan itsehallinnollisesta asemasta on säädetty itsehallintolaissa ja sen muutoksilla vuosina 1920, 1922 ja 1951. Viimeisin edelliset lait korvannut hallintolaki astui voimaan 1993. Ahvenanmaa toimii käytännössä kuten itsenäisen valtio, oman hallintokoneistonsa ja oman lainsäädäntönsä turvin.

Vuonna 2004 EU on nostanut Suomea vastaan kanteen EY tuomioistuimessa koska Ahvenanmaan erityishallintolaki estää suomalaisten tasavertaisen kohtelun omassa maassaan. Vuonna 2005 EU komissio huomautti toistuvasti Suomea siitä että yhdenvertaisuutta ei ole toteutettu. Suomen hallitus on kiistänyt koko asian. Yksi voimakkaimmista suomenkielisiin kohdistuvan rasismin tukijoista ja puolesta puhujista onkin ollut hallituksessa vuosi toisensa jälkeen vaikuttava Ruotsalainen Kansanpuolue, RKP.

Ahvenanmaalaisilla on kotiseutuoikeus (hembygdsrätt) mikä puuttuu mannersuomalaisilta. Kotiseutuoikeus ei ole vedenpitävä. Epävirallisesti on tiedossa, että manner-Suomessa asuville ruotsinkielisille kotiseutuoikeus voidaan myöntää joissakin tapauksissa myös ennen kotiseutuoikeuden ehtona olevan asumisvelvoitteen täyttymistä. Edellytys on kuitenkin ehdoton ruotsinkielisyys. Kotiseutuoikeus estää käytännössä suomenkielisten mahdollisuuden omistaa maata, asuntoja, kesämökkejä Ahvenanmaan alueella ja samalla kotiseutuoikeus estää myös laillisen liike- ja yritystoiminnan perustamisen Ahvenanmaalle vaikka EU direktiivit kieltävät selkeästi syrjinnän ammatinharjoittamisessa.

Ahvenamaalla suomenkielen asemaa pyritään polkemaan kaikin keinoin. Päiväkodeissa lapsille ei saa opettaa suomenkielisiä leikkejä tai lauluja. Samaan aikaan Ahvenanmaan itsehallinto on säätänyt lakeja jotka kieltävät suomenkielisten palveluiden rahoittamisen.

Katsotaan asiaa toisesta näkökulmasta. Paremman elintason toivossa Suomeen maahanmuuttavien ihmisten kohteluun vaaditaan ymmärtämystä ja ongelmasta puhuminen suorastaan kielletään ja vaiennetaan vedoten rasismiin. Ei ole rasismia sanoa ettei halua Suomeen parempaa taloudellista turvaa hakevia maahanmuuttajaloisia jotka Suomessa elävät veronmaksajien varoilla hyvän sosiaaliturvan varjossa antamatta yhteiskunnalla mitään muuta kuin kustannuksia. Maahanmuuttajien varjossa, samaan aikaan, unohdetaan todellinen rasismi. Suomessa harrastetaan valtiorasismia suomenkielisiä kohtaan joka konkretisoituu Ahvenanmaan statuksen ylläpitämisellä. Suomen laki kieltää selkeästi syrjinnän, mutta tämä ei tietenkään koske Ahvenanmaata. Suomessa vähemmistövaltuutettu on viranomainen jonka tehtävä on puuttua Suomessa etniseen syrjintään, rasismiin ja pitää huolta vähemmistöjen oikeuksista. Tähän kategoriaan ei tietenkään lasketa suomenkielistä enemmistöä eikä yksikään suomenkielisen tekemä kantelu syrjinnästä johda mihinkään. Enemmistöä ei voi syrjiä! Vai voiko?

Ahvenanmaan delimilitarisointi kieltää maakunnan alueelle sijoitettavat armeijan yksiköt. Demilitarisointi on ikivanhoja sopimusperuja aina vuodelta 1856, erillisellä sopimuksella vuodelta 1922 jossa asiasta sovittiin Suomen ja muutamien muiden valtioiden kanssa sekä Suomen ja Neuvostoliiton välisestä sopimuksesta vuodelta 1940. Kaikki sopimukset ovat vanhentuneita ja joissakin sopimuksissa toista osapuolta ei ole edes olemassa. Ahvenanmaalla miehillä ei ole asevelvollisuutta. Suomen perustuslaki (127§) ja asevelvollisuuslaki (2§) kuitenkin määrittävät jokaisen miespuolisen Suomen kansalaisen asevelvolliseksi. Ahvenanmaan hallintolailla kumotaan nämä velvollisuudet ja samalla altistetaan koko valtakunta sotilaalliselle tyhjiölle. Ahvenanmaa on osa Suomen valtakuntaa ja taktisesti arvokkaalla paikalla. Nykyinen järjestely on ehdottomasti purettava, Ahvenanmaalaiset miehet asetettava kutsuntoihin, mielellään jälkikäteen ja Ahvenamaalle on perustettava joukko-osastot turvaamaan alueen ja koko valtion koskemattomuutta.

Kyllä, olen käynyt Ahvenanmaalla. Ahvenanmaalla vierailu ei ollut mistään mielyttävimmästä päästä. Yhteiskunnan sisäsiittoisuus, alkeellisuus ja tuppukyläisyys on käsin kosketeltavissa. Ihmiset olivat tympeitä ja harvinaisen epämielyttäviä jos et osannut puhua ruotsia. Vaikka ahvenanmaalla asuva henkilö osaisikin Suomea hän ei sitä suostu puhumaan, vaan suomenkieliseltä turistilta edellytetään ruotsinkielen osaamista. Ahvenanmaalaisten käytös suomenkielisiä kohtaan on harvinaisen sivistymätöntä ja moukkamaista. Ylimielisyys ja kuvitteellinen ylivertaisuuus suomenkielisiin nähden kumpuaa joka paikassa. Paikalliset ihmiset näyttivät myös puhuvan mielellään kokemuksista: Siitä kuinka he ajoittain matkustavat Suomeen ostoksille. Tällä he käytännössä tarkoittavat matkustamista Turkuun. Aivan kuin Ahvenanmaa ei olisi edes osa Suomea. Marianhamina itsessään on harvinaisen ruma ja pieni kylä vailla mitään kohtuullista palvelua. Ahvenanmaan luonto on kaunis, mutta se ei korvaa vakavaa sivistyksen puutteen aiheuttamaa tyhjiötä joka valtaa mielen Ahvenanmaalla käydessä.

Ahvenanmaa on osa Suomen valtakuntaa. Aika on ajanut jo kauan sitten Ahvenamaan erityisaseman ohi. Ahvenanmaan itsehallinto on lakkautettava. Ruotsinkieliselle vähemmistölle tarjotut etuoikeudet on lopetettava ja manner-Suomessa asuville suomenkielisille on annettava EU lainsäädännön mukaisesti oikeudet omistaa ja hallinnoida omaisuutta kaikkialla Suomen valtion alueella ja nimen omaan Ahvenanmaalla. Ahvenanmaalaiset on yksinkertaisesti pakoitettava takaisin ruotuun. Samalla saisimme Ahvenanmaalaiset viimein takaisin eristyneisyydestä nykyaikaisen sivistyksen pariin.

Lue myös:
Kadotettu oikeudenmukaisuus

69 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eräässä ruotsinkielisessä kunnassa kaikkiin virkoihin suositaan vain ruotsinkielisiä, eli syrjitään suomenkielisiä. Tämä näkyy käytännössä sillä että oli kyseessä vaikka siivoojan duuni niin edellytetään "virkamies" ruotsin osaamista. Tällähän ei ole muuta tarkoitusta kun karsia pois kaikki suomenkieliset.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi Ahvenanmaalla on vielä nykyinen status? Paljon mutkikkaampiakin sopimuksia on purettu, miksei tällaista? Jos lakialoite itsehallinnon kumoamisesta tehtäisiin, niin kuka sitä vastustaisi?

Anonyymi kirjoitti...

Vihdoinkin joku sanoo tän ääneen. Se on käsittämätöntä miten suomen-ruotsalaisista on suomessa tehty hallitseva vähemmistö joka pystyy sortamaan enemmistöä. Erinomaista tekstiä.

Anonyymi kirjoitti...

Törkeää! Nyt loppui tämän blogin lukeminen. Käsittämätöntä ja asiatonta hyökkäämistä Ahvenanmaalaisia kohtaan. Artikkeli on kaiken lisäksi täynnä valetta ja tehty todella mustaamaalamis tarkoituksessa. Näkee ettei kirjoiatta koskaa edes ole käynyt Ahvenanmaalla.

Sitäpaitsi artikkeli täyttää tunnusmerkit kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Sitäpaitsi artikkeli täyttää tunnusmerkit kiihottamisesta kansanryhmää vastaan."

Sä taidat olla ahvenanmaalta kun olet noin sekasin? Suomessa on ainakin toistaiseksi vielä jonkinasteinen sananvapaus joka käsittää myös mielipiteen, vaikka rajunkin, ilmaisemisen. Herää loota ....

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

"Artikkeli on kaiken lisäksi täynnä valetta"

Anna yksikin esimerkki perusteineen, vai oliko taas kyse vain paskanjauhannasta?

Lisäksi todisteet kiihoittamisesta kansanryhmää vastaan olisi hyvä nähdä. Kiihoittamista kun EI ole totuuden kertominen.

Imulippo kirjoitti...

Jaakko Fagerlund: "Kiihoittamista kun EI ole totuuden kertominen."

Ei pitäisi olla ei, mutta käytännössä se on juuri näin.

Esimerkkeinä Mikko Ellilä, Tomashot, Henrik Holappa, Harri Eerikäinen, Halla-aho (vielä syyteasteella mutta jo syyte kertoo jotain poliittisen korrektiuden fasistisesta ilmapiiristä) ja monet muut jotka ovat saaneet tuntea suvaitsevaisuusjuntalle sokeanuskollisten verikoirien kiihottumisen niskassaan kiihottumis-syytteiden ja muunlaisten sanktioiden muodossa tilastollisten tosiasioiden tai mielipiteidensä julkisesta esittämisestä.

Imulippo kirjoitti...

[offtopic]Viime aikoina on vaadittu nimimerkillä kirjoittelun kieltämistä. Mikäs ihme se on että ihmiset kirjoittelevat nimimerkkinsä suojista kun todistetusti omien mielipiteiden tai tosiasioiden julkilausumisesta voi joutua yhden euroopan epäoikeudenmukaisimman tuomioistuimen tuomittavaksi?

Jos sananvapautta oikeasti kunnioitettaisiin, ei olisi mitään tarvetta suojautua vähemmistövaltuutetuiden ja valtionsyyttäjien mielivallalta.[/offtopic]

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

imulippo, niin sen tuomion voi saada siitäkin, että kertoo pelkkää totta, mutta jättää mainitsematta asiaan liittyviä muita tietoja tai esittää totuuksia asiayhteydestä irtirevittynä.

En sano mitään ko. henkilöiden tuomioista/epäilyksistä, koska en ole niihin tutustunut.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt nousi tämän blogin pisteet kertaheikolla. Aivan mahtava artikkeli suomenkielisten syrjimisestä. Kerta kaikkiaan .... vitun upee! Jatka samaan malliin!

Mitä tulee suomen sananvapauden loukkauksiin niin pääperiaatehan on että suomessa ei saa sanoa rangaistuksetta mitään mikä on yleisen mielipiteen vastaista. Kuten noissa aikaisemmassakin postauksessa näkyy. Ei ole ihme että suomi saa kerta toisensa perään tuomioita sananvapauden loukkauksesta ja on yksi länsi-euroopan itämaisin diktatuuri.

Suomessa ei yksinkertaisesti ole totuttu länsimaiseen sananvapauteen ja käsitykset sananvapaudesta on ajalta neuvostoliiton alaisuudesta. Se on todella sääli.

Blogi on näköjään kirjoittanut aikaisemmin hyvän artikkelin sananvapaudesta ja ihmisoikeustuomioistuimen linjasta sananvapauteen. Valitettavasti suomella ei ole aikomustakaan tässä fasisti oikeusjärjestelmässä noudattaa minkäänlaisia sananvapauksia.

Ote blogin aikaisemmasta artikkelista: "Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan sananvapaus ei kata pelkästään sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan positiivisesti vastaan tai mielipiteitä joita pidetään vaarattomina. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa."

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole rasismia sanoa ettei halua Suomeen parempaa taloudellista turvaa hakevia maahanmuuttajaloisia jotka Suomessa elävät veronmaksajien varoilla hyvän sosiaaliturvan varjossa antamatta yhteiskunnalla mitään muuta kuin kustannuksia. Eikös Ilmanin pitäisi puuttua tähän? "maanahanmuuttajaloisia"? Faktahan tämä on. Tuskin kenelläkään on mitään sitä vastaan että maahanmuuttaa ulkomaalaisia töihin. Eri asia on jos tänne muutetaan loisiksi, paremman elintason toivossa elämään yhteiskunnan varoilla. Rasismiahan tämä ei ole kuten blogi sanoo. Ei tällä ole mitään tekemistä ihonvärin tai muiden ominaisuuksien kanssa. Ihan samoin suomalaisia "pummeja", sosiaalituen varassa eläviä arvostellaan jyrkin sanakääntein. Miksi se ei sitten olisi rasismia?

Mika kirjoitti...

Mika Illman on toimii täysin epäammattimaisesti ja hänen moraalinsa pohjana on Putinmainen neuvostotyrannia jossa valtion kuuluu sanella ehdot sille mitä milloinkin on luvallista sanoa.

Leena V kirjoitti...

Onneksi olkoon, kiitos ja kumarrus. Paras blogin artikkeli tähän mennessä! Täyttä asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi tähän ei puututa? Blogi sanoo että asia oli EY tuomioistuimessa, mutta miten sen kävi? Painettiinko villaisella?

Miten suomeen saisi sellaisen liikkeen joka ajaisi Ahvenanmaan aseman purkamista? Vai onko tämä aihe tabu tai muuten vain "sananvapaudensaalistajien" kieltolistalla!

Anonyymi kirjoitti...

Panettelua, mustamaalausta. Koko artikkeli itsessään on rasismia ahvenanmaalaisia kohtaan. Minä pidän asumisesta Marianhaminassa enkä tunnista mitään väitteitä suomenkielisten syrjimisestä?

Anonyymi kirjoitti...

Kertokaas miten ikänsä manner suomessa asunut helsinkiläinen liikemies sai ostaa Marianhaminan läheltä itselleen "kesämökin" (=130m2 luksushuvilan). Tämähän ei pitäisi olla mahdollista kotiseutuoikeuden perusteella. Ai niin ... tämä liikemieshän on täysin ruotsinkielinen.

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsinkielisessä kunnassa (Uusikaarlepyy) suomenkielisten halveksiminen on osa kunnanhallintoa. Ruotsinkielisyyttä vaaditaan moniin paikkoihin joihin kielellä ei ole merkitystä. Jos paikka edellyttää ruotsin ja suomen kielen osaamista, riittää että paikkaa hakee ruotsinkielinen, suomen osaamisella ei ole väliä. Jos paikkaa hakeaa suomen kielinen, edellytetään ruotsin, lähesä täydellistä osaamista.

Anonyymi kirjoitti...

Katsokaapa suomen yksikielisiä ruotsinkielisiä kuntia? Suurin osa on ahvenanmaalta:

Brändö
Eckerö
Finström
Föglö
Geta
Hammarland
Jomala
Korsnäs
Kumlinge
Kökar
Lemland
Lumparland
Luoto
Maarianhamina
Närpiö
Saltvik
Sottunga
Sund
Vårdö

Anonyymi kirjoitti...

No hei, jos Affenanmaalle ei olisi annettu tuota ruotsinkielisyystakuuta, niin 20-luvulla Ahvenanmaa olisi liittynyt Ruotsiin.

Eli pulinat pois ja kunnioitetaan silloin tehtyjen sopimusten henkeä!

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsinkielisten asema näkyy ruotsinkielisten paremmassa taloudellisessa asemassa. Katsokaa vaikka Liliusta, Fagernäsiä, Herlineitä, Ehnrootteja jne. Ruotsinkielisten mammona puhuu. Rahalla saa suomessa mitä vain kunhan muistaa tukea puolueita. Kun rahalla tuetaan poliitikkoja ruotsinkielisten status pysyy paikallaan, suomenkielisten kustannuksella. Joissakin maissa tätä kutsutaan korruptioksi, suomessa puolue- ja vaalitueksi. Mikään tuki ei ole vastiiketonta.

Nuorimies kirjoitti...

Hei, olen alkanut seurata blogiasi kiinnostuneena asioista. Sinulla on melko päteviä mielipiteitä ja perusteluja niiden tueksi. Odotan innolla seuraavaa kirjoitusta.

Anonyymi kirjoitti...

"No hei, jos Affenanmaalle ei olisi annettu tuota ruotsinkielisyystakuuta, niin 20-luvulla Ahvenanmaa olisi liittynyt Ruotsiin."

Silloin oli silloin ja nyt on nyt. Jotkut väittävät että ruotsalaisuuden rahalla olisi tuettu Suomea toisessa maailmansodassa ja tämä velka olisi kuitattu sillä lupauksella että ruotsinkielisten asemaan ei puututa ahvenanmaalla eikä länsirannikkolla. Oli miten oli. 20-luvulla Ahvenanmaa olisi ehkä, tai sitten ei, liittynytkin ruotsiin, mutta siitä on aikaa jo 90 vuotta. Olen samaa mieltä blogin kanssa että moiset etuoikeudet ja valtaväestän syrjiminen on saatava loppumaan. Samaa mieltä on ollut EY tuomioistuin.

Erikoisjärjestelyt Ahvenanmaan asemasta voidaan päättää. Kuka rohkea poliitikko ajaisi tätä asiaa? Vai eikö löydy rohkeutta?

Anonyymi kirjoitti...

Ahvenanmaan aseman purkaminen olisi todennäköisesti poliittinen itsemurha. RKP ajaa ruotsinkielenaseman entistä tiukempaa asemaa ja samalla suomen-ruotsalaisen vähemmistön etua ohi suomenkielisen enemmistön. Oletteko muuten huomanneet että RKP on aina hallituksessa. Oli sitten puna-mustaa-multaa tai vihreää hallituksen kokoonpanossa. Ruotsalaisuuden ryhmittymä on aina paikalla.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä lainsäädäntöä voi muuttaa. Olen samaa mieltä ahvenanmaan aseman purkamisesta. Muinaisjäänteitä eikä sovi nykyaikaan.

Ehdottaisin että keskustellaan myös ruotsinkielen asemasta yleisesti. Blogi voisi kirjoittaa siitäkin aiheesta nasevan artikkelin. Miksi Suomen pitää olla kaksikielinen maa? Pelkkä suomenkieli riittää. Jos halutaan olla kaksikielisiä, otetaan toiseksi kieleksi sitten vaikka saame tai viro.

Kaksikielisyydeb poistaminen tuo myös merkittäviä kustannussäätöjä niin valtioille kuin kunnillekin. Toiseksi pienen ruotsinkielisen vähemmistön etujen ajaminen ei saa ohittaa enemmistön etua kuten tällä hetkellä asian laita on.

Anonyymi kirjoitti...

Opetetaanko Ahvenanmaalla kouluissa suomea ruotsinkielisille oppilaille?

Anonyymi kirjoitti...

Olen käynyt marinhaminassa tasan kerran, ensimmäisen ja viimeisen. Palvelua ei saa suomeksi, ei sitten millään. Joissakin kaupoissa hinnat on eurojen lisäksi KRUUNUINA. Siis mitä ihmettä? Jos henkilö selvästi osaa suomea, ei suostu keskustelemaan. Kaikista mielenkiintoisin tilanne syntyi marianhaminan ulkopuolella olevan elintarvike/sekakaupan kassalla jossa oli harjoittelija tyttö ja joku vanhempi naishenkilö opastamassa kassan käyttöä. Sanoin kassatytölle suomeksi, että haluan isomman muovipussi tekstiileille. Tyttö vastasi suomeksi, niin arvatkaa mitä tämä vanhempi naishenkilö sanoi? "Vi talar svenska här", tai jotain sinne päin, siis täällä puhutaan ruotsia. Jumalauta, voitteko kuvitella miten palo hihat. Jos kerta osataan suomea mikä estää puhumasta.

Kaveri oli töissä aikanaan Marianhaminassa kunnan "virastotalossa". Hän kertoi että suomea ei saanut puhua missään yleisessä tilassa toisen suomenkielisen kanssa. Piti puhua ruotsiksi, koska silloin kaikki ymmärsivät mistä puhuttiin. Voitte varmaan arvata että työhakemukseen ei kannata laittaa suomenkielen taitoa ja työpaikkaa ei saa edes wc-pytyn siivoojana jos ei osaa ruotsia.

Sairas paikka, ei voi muuta sanoa. Ei sovi nykyaikaiseen maailmakuvaan tasa-arvoisesta kohtelusta. Jälleen yksi vakava puute suomalaisen yhteiskunnan peruspilareissa.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdotan Ahvenanmaan boikotoimista. Perustetaan anti-Ahvenanmaa sivusto sekä ahvenanmaalaisuuden korostamaa ruotsalaisuutta vastaan ja yleensä anti-sivusto ruotsinkielisten etuoikeutettuun asemaan. Jos poliitikot ei puutu, sitte pitää oikeus ottaa omiin käsiin.

Anonyymi kirjoitti...

"Ehdotan Ahvenanmaan boikotoimista"

Sivuja voi tietysti perustaa jne, mutta miten sitä paikkaa muka oikeasti pystyy boikotoimaan? Eihän sieltä oikeasti tarvitse yhtään mitään nytkään ostaa. Turistikohteena ei olisi kyllä ainakaan meikäläisen listalla ensimmäisenä. Jos Ruottiin haluaa mennä, niin parempi mennä laivalla mantereelle, koska se matka on kuitenkin määränpäätä tärkeämpi.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

"Eihän sieltä oikeasti tarvitse yhtään mitään nytkään ostaa."

Ei välttämättä, mutta moni liike toimittaa tavaransa sen kautta Suomeen, jolloin pääsevät siinä kiertämään jonkin kustannuksen (en muista miten homma tarkalleen meni, mutta oli uutisissa ihan hiljattain).

"Palvelua ei saa suomeksi, ei sitten millään."

Muistan joskus 1995-97 kun oltiin luokkaretkellä käymässä Marianhaminassa, niin ei meinannut kaupassa irrota suomea myyjiltä. Kun eräät tempaisi tiskiin ison läjän ostettavaa, alkoi suomea löytymään myyjältäkin :)

Anonyymi kirjoitti...

Kotiseutuoikeuden purkautuminen merkitsisi itseasiassa, että venäläiset voisivat ruveta ostamaan kesämökkejä Ahvenanmaalta. Ei monellakaan suomalaisella raha kuitenkaan siihen riitä.

Ahvenanmaalaiset ovat älynneet tehdä sen, mitä suomalaiset eivät ole.

Anonyymi kirjoitti...

"Kotiseutuoikeuden purkautuminen merkitsisi itseasiassa, että venäläiset voisivat ruveta ostamaan kesämökkejä"

Nyt puhutaan ihan eri asioista. Kotiseutuoikeiden purkamisella mahdollistetaan kaikkien suomalaisten (siis manner-Suomessa asuvien suomenkielisten) oikeus ostaa tontteja, mökkejä, asuntoja jne. ahvenanmaalla aivan kuten he voivat tehdä missä päin suomea muutoinkin. Venäläisten halu ostaa tontteja on ihan eri asia, se voidaan kieltää lainsäädännöllä luomalla koko valtakuntaan "kotiseutuoikeus" vain suomen kansalaisille. On aika naurettavaa väittää että Ahvenanmaan kotiseutuoikes pitää pitää vain sen takia että venäläiset ei saa ostettua. Samalla estetään myös muilta suomenkansalaisilta mahdollisuus.

Mietitäänpä vielä kotiseutuoikeuden tarkoitusperiä? Miksi Ahvenanmaalla on kotiseutuoikeus? Kotiseutuoikeiden purkamisen ei tarvitse vaikuttaa itse itsehallintoon jos näin halutaan. Kysehän on vain ja ainoastaan siitä että Ahvenanmaalle ei haluta "suomenkielistä roskasakkia". Mikään ei estä kotiseutuoikeuden purkamista ja itsehallinnon jatkamista. Purkamisella mahdollistetaan että minä "paljasjalkainen" stadilainen saan ostaa kesämökin Ahvenanmaalta jos haluan. Nyt en sitä voi tehdä.

Jos kokonaisuutta katsotaan niin koko itsehallintoajattelu on purettava kuten blogi ehdottaa. Ahvenanmaasta pitää tehdä yksi iso kunta muiden joukkoon.

Anonyymi kirjoitti...

"Suomenkielinen roskasakki" - aika nasevasti sanottu. Pitää paikkansa. Olen asunut Ahvenanmaalla 14 vuotta ja juuri tuo asenne on se mikä näkyy jokapaikassa, ei pelkästään kuntien hallinnossa mutta nimenomaan ruotsinkielisten suhtautumisessa suomea puhuviin. Rasismi on todella käsinkosketeltavissa Ahvenanmaalla, rasismi joka liittyy ihmisten puhumaan kieleen.

Suomessa periaatteet monissa asioissa ovat hienoja mutta todellisuus ja realiteetit aivan jotain muuta. Näennäisesti kaunista, mutta pinnan altaa rumaa ja likaista.

Suomessa ei saa syrjiä vähemmistöjä, mutta mikään ei estä ruotsinkielisen vähemmistön harrastamaa enemmistön syrjimistä.

Olen Suomalainen kirjoitti...

"Ahvenanmaalaiset ovat älynneet tehdä sen, mitä suomalaiset eivät ole."

Taidat olla Ahvenanmaalta?

Tiedätkö mistä arvasin?

Samasta asenteesta jota blogikin kritsioi. Te ahvenanmaalaiset olette aivan samoin SUOMALAISIA kuin vantaalaiset, tamperelaiset tai helsinkiläiset. Herää todellisuuteen. Muuta ruotsiin asumaan jos ei kelpaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Ahvenanmaalaiset ovat älynneet tehdä sen, mitä suomalaiset eivät ole."

Hyi vittu että oksettaa. Hanki pelle elämä.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki entiset linnankundit voisivat laittaa Affenanmaalle. Tehtäisiin siitä sellainen homoparatiisi !

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki entiset linnankundit voisivat laittaa Affenanmaalle. Tehtäisiin siitä sellainen homoparatiisi !

Anonyymi kirjoitti...

"Ahvenanmaalaiset ovat älynneet tehdä sen, mitä suomalaiset eivät ole."

Taisi tulla hyvä provo heitettyä :)

"Taidat olla Ahvenanmaalta?"

En ole.

"Tiedätkö mistä arvasin?"

En tiedä, miksi arvasit väärin.

Joo, itseasiassa ärsyttää juuri tuo vastavuoroisuuden puute tässä asiassa. Kerran ahvenanmaalaisilla ja venäläisillä on oikeus ostaa maata Suomen alueelta, niin vastaavasti pitäisi olla suomalaisilta oikeus ostaa niin Ahvenanmaalta kuin Venäjältä. Kun kerran suomalaisilla ei ole käytännössä osto-oikeutta Ahvenanmaalla ja Venäjällä, niin asian pitäisi olla samalla tavalla toisinpäin. Kuitenkaan suomalaiset poliitikot eivät ole valmiita säätämään sellaista, ei.

"Hyi vittu että oksettaa. Hanki pelle elämä."

Kaippa se sitten elämä pitää hankkia, kuhan tässä ensin saan naurun katkeamaan... :D

Anonyymi kirjoitti...

Olen täysin samaa mieltä siitä, että kotiseutuoikeus ei kuulu EU:hun, jonka yksi perusperiaate on kansalaisten vapaa liikkuvuus. Olen ollutkin jo pitkään sitä mieltä, että Ahvenanmaa pitäisi erottaa Suomesta. Koska ahvenanmaalaiset eivät muutenkaan pidä suomalaisista, niin miksi Ahvenanmaata pitää väkisin roikottaa riippakivenä? Ai niin, Ahvenanmaahan on nettosaaja tässä löyhässä liittovaltiossamme. Ahvenanmaan itsenäisyys ratkaisisi monta ongelmaa. Saisivat syrjiä keitä vain niin paljon kuin lystäävät ja sillä siisti. Puolustuspoliittiset kysymyksetkin ratkeaisivat, kun ahvenanmaalaiset joutuisivat järjestämään oman puolustuksen, jos sellaista katsovat tarpeelliseksi. Pystyykö kukaan kertomaan, jo mainitun (tulli?)verokeinottelun lisäksi, mitä hyötyä Ahvenanmaasta on Suomelle Suomen osana?

Anonyymi kirjoitti...

Eräässä ruotsinkielisessä kunnassa kaikkiin virkoihin suositaan vain ruotsinkielisiä, eli syrjitään suomenkielisiä. Tämä näkyy käytännössä sillä että oli kyseessä vaikka siivoojan duuni niin edellytetään "virkamies" ruotsin osaamista. Tällähän ei ole muuta tarkoitusta kun karsia pois kaikki suomenkieliset.

Sama muuten koskee myös useita suomenkielisiä kuntia. Hyvä suomen kielen taito on usein vaatimuksena esimerkiksi siivoojan työssä. Tällöin syrjinnän kohteena eivät ole suomenkieliset, mutta kylläkin esimerkiksi ulkomaalaiset.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

"Sama muuten koskee myös useita suomenkielisiä kuntia."

On luonnollista, että Suomessa työntekijä edes ymmärtää suomea.

Anonyymi kirjoitti...

"Oletteko muuten huomanneet että RKP on aina hallituksessa. Oli sitten puna-mustaa-multaa tai vihreää hallituksen kokoonpanossa. Ruotsalaisuuden ryhmittymä on aina paikalla."

Ei RKP:tä turhaan sanota politiikan tuuliviiriksi. Hallituskumppaniksi käy mikä vaan puolue joka suostuu ottamaan RKP:n mukaan. Ei RKP:llä oikeasti ole mitään tekemistä hallituksessa muuta kuin ruotsinkielen aseman pönkittäminen. Ei niillä ole mitään omaa mielipidettä todella tärkeisiin, koko maata koskeviin asioihin. Roikutaan vain mukana yhden, oman tärkeän kielikysymyksen vuoksi. Saa nähdä miten käy ensi vaaleissa kun Perussuomalaiset todennäköisesti menee ohi RKP:stä että jokohan loppuu sekin loru. Ei taida riittää hallituksessa enää tarpeeksi paikkoja ko. pienpuolueelle.

Anonyymi kirjoitti...

Blogihan näyttää muuttuneen ksenofoobikkojen persujen temmellyskentäksi, kuten lähes kaikki netin foorumit. Toivotan auvoisaa jatkoa keskustelulle.

Maassa maan tavalla. Ahvenanmaallakin.

Anonyymi kirjoitti...

Blogilta jäi muuten huomioimatta yksi kuriositeetti tuosta kiinteistöjen omistamisesta Ahvenanmaalla. Kun nykyisin niitä voi ostaa vain sellainen taho, jolla on tuo maaginen kotiseutuoikeus, kiinteistöjen kysyntä on merkittävästi vähäisempää kuin silloin, jos kaikki halukkaat saisivat pistää euronsa riviin ja eniten tarjoava saisi kiinteistön haltuunsa. No, jos Ahvenanmaalaiset haluavat tällä tavalla keinotekoisesti rajoittaa oman omaisuutensa arvoa, niin mikäpäs siinä. Jotenkin tulee vain mieleen hölmöläisten tarinat.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

"Maassa maan tavalla. Ahvenanmaallakin."

Eli Ahvenanmaalla kuin Suomessa, kun Suomea se on. Vai oliko tässä jokin pointti?

Anonyymi kirjoitti...

Terveísiä juhannuksen vietosta ahvenanmaalta. Voin kyllä 100% allekirjoittaa blogin artikkelin. Luonto on nätti kuin mikä, mutta se ruotsinkielen ja ruotsinkielisten itserakas ja ylimielinen asenne on ihan käsittämätön. Otetaan muutama esimerkki:

1. Mökin vuokrannut nuorempi nainen. Kertoi asuneensa "suomessa" ja muuttaneensa aikanaan ahvenanmaalle. Puhuu suomea mutta ei suostunut puhumaan meidän kanssa. Kerroin että en osaa ruotsia, jos hän kerta osaa suomea niin puhutaan sitä. Ahvenanmaalla kuulema puhutaan ruotsia, ei hän rupea suomea puhumaan. Jäljelle jäi sitten englanti jota kumpikin sönkötti melko heikosti.

2. En muista paikanimeä, mutta korkealla kallionpäälle on rakennettu torni ja kahvila. Ajotie menee tunneliin ali ja heti sen jälkeen silta seuraavalle "saarelle". Noh, kahvilassa tilasin jäätelöä lapsille. Pyysin kahta jättis-tuuttia suomeksi. Myyjä kuiskasi (siis kuiskasi) suomeksi että mitä lajia, mansikkaa vai toffeeta vai vaniljaa. Kysyin että miksi hän kuiskaa? Vastaus oli että ravintolapäällikkö ei pidä siitä että asiakkaille puhutaan suomea.

3. Leirintäalueella oli sitten muutama mukava hemmo ahvenanmaalta. Loppuillasta aikamoisessa tuiterissa (kerroin tästä artikkelista) ja kyseinen jätkä, vaikka olikin "ahvenanmaalainen", oli ihme kyllä täysin samaa mieltä. Hän ei ymmärrä miksi ihmisiä pitää syrjiä vain sen takia että he ovat suomenkielisiä. Nimittäin minkään muun kielinen ei saa samanlaista huonoa ja "nenänpäätä" pitkin vierivää kohtelua kuin suomenkieliset. Hän kertoi myös että monissa yrityksissä on suoraan sanottu että tänne ei palkata suomenkielisiä. Itseasiassa sillä ei ole edes väliä osaako ruotsia, vaan se että suomea ei saa puhua, sitä ei siis saa osata.

4. Teimme pienen kokeen. Osaan nimittäin saksaa huomattavan hyvin kuten myös vaimoni (toisin kuin englantia). Menimme vaimoni kanssa samaan kauppaan, ensin minä ostin elintarvikkeita, menin kassalle ja sanoin saksaksi, myyjä hymyili kauniisti ja vaihtoi kielen englantiin ja pahoitteli ettei osaa saksaa. Palvelu oli hyvin ystävällistä. Vaimon tuli pari minuuttia myöhemmin samalle kassalle ja hän sanoi suomeksi. Myyjä oli harvinaisen tympeä ja vastasi itse ruotsiksi vaikka ymmärsi selvästi mitä vaimoni sanoi suomeksi. Vaimo vaihtoi kielen englanniksi, mutta myyjä ei, vaikka juuri oli osannut. Myyjä väkisin puhui kaikki ruotsiksi ja palvelu sekä asenne oli kuin ruttotautista kohtaan.

Allekirjoitan täysin blogin ajatuksen ahvenanmaan itsehallinnon purkamisesta. Ei ole mitään syytä miksi suomessa pitäisi olla alue jossa kaikilla kansalaisilla ei ole samoja oikeuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Juhannuksen jälkeen täytyy kyl sanoa että oli ehkä blogin parhaimpia artikkeleja. Täyttä asiaa. Mitä meidän pitäisi tehdä jotta tämä ahvenanmaa kysymys ja itsehallinnon purkaminen saataisiin eteenpäin?

Ihmisoikeustuomioistuimeen valittaminen? Auttaako se, ja vaikka sieltä tulisikin syrjintää puoltava päätös niin suomihan ei niille päätöksille kumarra. Brax ja pyyhkii niillä persettään.

Miten asian saa EY-tuomioistuimeen?

Onko kukaan kysynyt oikeuskanslerilta?

JJokunen kirjoitti...

Ahvenanmaan "laaja itsehallinto" perustuu tietääkseni muinaisen kansainliiton määräyksiin, joita edelleen noudatetaan ikään kuin kansainliitto edelleen olisi olemassa.

Suomi natoon ja myydään koko saari eniten tarjoavalle.

Anonyymi kirjoitti...

babysteps people, babysteps.. Eihän edes Pääkaupunkiseudulla ole saatu ylimielisyyttä poistettua keskustan länsipuolella asuvilta, miten sitten niinkin kaukaa kuin ahvenanmaalta.. Eihän he halua / uskalla itähelsingissä käydä kun siellä asuu kaikenlaista sakkia...

Vaikka ruokakin on huomattavasti halvempaa missä vaan itähelsingin / vantaan kauppakeskuksissa kuin espoon sellaisissa, niin ei kannata käydä... :)

Anonyymi kirjoitti...

Jaahas, ruotsinkielisyyden ja ahvenanmaan asemaa pulustava RUOTSALAINEN KANSANPUOLUE, RKP on taas vauhdissa. Nyt pitäisi ruotsinkieli jälleen saada pakolliseksi YO-kokeissa. Miksi ihmeessä?

RKP on yksi bloginkin mainitseman ruotsalaisuuden ja ruotsinkielisyyden etujen ajajia. Poliitikassa puolue on aina hallituksessa koska heillä ei ole muita tavoitteita kuin ruotsinkielisten aseman pönkittäminen suomenkielisten kustannuksella, kaikista muista tavoitteista mielistellään hallitusta jotta hallituspaikka myös aukeaisi.

Sekä mikä suomessa pitäisi tehdä, olisi ruotsinkielen aseman purkaminen ja suomen säätäminen yksikieliseksi maaksi. Kuka tätä lähtee ajamaan? Perussuomalaiset? Silloin kyllä lähtee ääni täältä.

Anonyymi kirjoitti...

Niin se linkki unohtui: http://www.nelonen.fi/uutiset/uutinen.asp?cat=1&d=59960

Anonyymi kirjoitti...

"Nyt pitäisi ruotsinkieli jälleen saada pakolliseksi YO-kokeissa. Miksi ihmeessä?"

Että osattaisiin puhua ruotsia Ahvenanmaalla? :D

Kun haittoja tässä on listattu helvetisti, niin kysytään mitä hyötyä Suomelle on Ahvenanmaasta? Ai ei mitään?

Miksi koko saaripahaa pitää väkisin pitää? Annetaan Ruotsille koko roska. Ilmaiseksi. Jos haluavat olla ruotsalaisia, niin olkoot sitten. Voi olla, että tämäkään ei sovi näille saarilaisille, sillä anschluss Ruotsiin voi viedä heidän saamansa erityisoikeudet.

Itsekin olen kohdannut tylyä palvelua siellä, mutta kannattaakin mennä suosiolla hieman pidemälle eli Ruotsiin. Kiva paikka, jossa mannersuomalaisia ei katsota nenänvartta pitkin halveksuvasti.

Yritettiin siellä 90-luvulla tuoda käyttöön oma rahayksikkökin - Taalari. Sen mannerhallitus sitten tyrmäsikin. Ahvenanmaan toimet ovat kuin itsenäistyvän alueen toimia. Jos ei Ruotsi kelpaa, niin olkoot sitten itsenäinen maa.

Eli ratkaisut nykytilanteelle :

1) Ahvenanmaa liitetään Ruotsiin

2) Ahvenanmaa itsenäiseksi

3) Ahvenanmaan erityisoikeudet pois ja kunnolla kiinni Suomeen (asevelvollisuus, pakollinen suomen kieli ym.)

4) Sama pelleily jatkuu kuin ennenkin


Mulle kelpaa kaikki paitsi viimeinen vaihtoehto.

Anonyymi kirjoitti...

onhan se vähän outoa että ruotsiin saa suomalainen muuttaa vaikkei sanaakaan ruottin kieltä osaa, muttei ahvenanmaalle... jotain on kyllä pielessä..

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä noista vaihtoehdoista ainoa mahdollinen on ...

3) Ahvenanmaan erityisoikeudet pois ja kunnolla kiinni Suomeen (asevelvollisuus, pakollinen suomen kieli ym.)

Suomen ei kannata luovuttaa enään yhtään omia alueitaan mihinkään suuntaan, joten vaihtoehdot 1 ja 2 on poissuljettuja. Vaihtoehto 4 pitäis olla itsestään selvää ettei näin voi jatkua enää. Eikö EU:lla ole asiaan mitään sanottavaa? Koska se on selvä että suomalainen poliittinen päätöksenteko ei tule tuollaista asiaa ajamaan. Sen verran moni on niin monelle velkaa.

Ruotsinkieliset rikkaathan ne nimenomaan maksaa vaalitukia ym. puolueille ja edustajille ja yhtenä vaatimuksena on ruotsinkielen aseman säilyttäminen. Kutsuttiin näitä vaalitukia miksi tahansa niin kysehän on KORRUPTIOSTA. Jos joku antaa rahaa ilmaiseksi, se ei koskaan ole vastiiketonta. Se että annetaan rahaa poliittisille päättäjille jotta he tekevät sopivia päätöksiä on KORRUPTIOTA, sano Matti Vanhanen mitä tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

Mitens verot? varmasti ahvenanmaalla maksetaan kunnille normaali kuntavero, mutta entä valtion vero? Maksaako ne veroa suomen valtiolle vai ahvenanmaalle?

Anonyymi kirjoitti...

MOT huomioi myös aikanaan Ahvenanmaan touhun: http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparisto/2004/10/mot_saako_suomalaisten_syrjinta_jatkua_ahvenanmaalla_169427.html

Eikä tule pelleily halvaksikaan: "ahvenanmaalaiset ovat Suomen suurimpia nettosaajia. Jokaista saariston asukasta kohti valtio luovuttaa kirstustaan 11 737 euroa erilaisina toimintamenoina ja tulonsiirtoina. Takaisin tulee verotuloina vain 7 803 euroa" http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Pääkaupunkiseutu+elättää+suuren+osan+Suomea/1135242814280

Mikael Kilpikivi kirjoitti...

On aivan käsittämätöntä että:
1) tällaista VALTAVÄESTÖN syrjintää tapahtuu näinkin laajassa mittakaavassa (myös esim. pakkoruotsi)
2) Että suomalaiset eivät edes oikein tiedosta sitä.

Aivan selkeästi tehdään myös vääristeleviä mielipidetutkimuksiakin kun tässä taannoin julkaistiin tutkimus, jonka mukaan muka yli 60% suomalaisista kannattaa pakkoruotsia! Mitä *******ttä??

Suomi on niin puhtaasti yksikielinen maa ettei ruotsin pitäisi olla edes virallinen kieli!

Anonyymi kirjoitti...

Jaa jaa. Täällä sitä vain jutellaan, mutta viitsiikö kukaan koskaan asialle tehdä mitään esim. ottaa asiakseen ajaa eduskuntaan tms. sellaiseen joka sitä voisi eteenpäin viedä.

Liian paljon on maailmassa asioita väärin, että jaksaisi kaikkea oikoa. Helskuta sentään.

Anonyymi kirjoitti...

"Mitens verot? varmasti ahvenanmaalla maksetaan kunnille normaali kuntavero, mutta entä valtion vero? Maksaako ne veroa suomen valtiolle vai ahvenanmaalle?"

Suomen valtio maksaa affenanmaalle 0,45% kaikista tuloistaan ja näinollen kustantaa kyseisen maakunnan kunnille suomen alimmat kunnallisveroprosentit.

Ei tuo suuri rahamäärä ole, mutta itse pitäisin kaikkein tärkeimpänä tasa-arvoa.

Anonyymi kirjoitti...

Juu eihän tuo 0,45 prosenttina paljoa ole, mutta kannattaa käydä katsomassa valtion tilinpäätöksestä vuodelta 2007 mitä ahvenamaalle on oikein maksettu.

Eli seuraavasti:
Ahvenanmaan tasoitusmaksu 196 959 812,94€
Verohyvitys 35 060 129,00€
Arpajaisveron tuoton palauttaminen Ahvenanmaan maakunnalle 6 067 153,04€

Eli yhteensä 238 087 094,98 € !!!
Eli eihän tuo nyt suuri rahamäärä ole todellakaan...

http://tilinpaatoskertomus.vm.fi/indox-tpk/tpk/apuikkuna.jsp?document=/2007/he/tp/vtp/csv/pl28.xml&pointer=/

Anonyymi kirjoitti...

Vielä vertailutiedot eri vuosilta:

2007 = 238 087 094,98€
2006 = 206 340 060,92€
2005 = 205 804 665,74€
2004 = 190 699 399,24€
2003 = 178 907 437,75€

Eli neljän vuoden aikana ahvenanmaalle maksettujen tasoituserien, hyvitysten ja palautusten määrä on kasvanut 33%

Hiljaseks vetää..

Anonyymi kirjoitti...

Televisiouutisissa oli hiljattain juttuja Ahvenanmaalla pidettävistä urheilukisoista. Jutuissa haastateltiin (oletettavasti) ahvenanmaalaisia, jotka puhuivat suomea ja vieläpä aika hyvin! Siis todistettavasti ainakin kaksi ahvenanmaalaista suostuu puhumaan televisiohaastattelussa suomea.

Anonyymi kirjoitti...

"Eli ratkaisut nykytilanteelle :

1) Ahvenanmaa liitetään Ruotsiin

2) Ahvenanmaa itsenäiseksi

3) Ahvenanmaan erityisoikeudet pois ja kunnolla kiinni Suomeen (asevelvollisuus, pakollinen suomen kieli ym.)

4) Sama pelleily jatkuu kuin ennenkin"

Ymmärrän sen jos köyhä alue saa henkeä kohti enemmän valtion rahaa kuin rikas mutta en sitä ymmärrä jos kaikkein rikkain maakunta saa henkeä kohti kaikkein eniten valtion rahaa.

Vaihtoehdot 1, 2 ja 3 kelpaavat minulle. Parhaimmat vaihtoehdot ovat 1 ja 2.

1. Liitetään Ahvenanmaa Ruotsiin, peritään Ruotsilta sellainen hinta jonka se suostuu maksamaan, joko rahana tai muuna hyödykkeenä.
Vaihtokaupassa voitaisiin ottaa Pohjois-Ruotsin suomalaisalueet jotka olisi pitänyt liittää Suomeen jo 1809. Jos ei muu auta niin annetaan se Ruotsille ilmaiseksi. Kunhan päästään siitä eroon. Ruotsi saa hoitaa Ahvenanmaan puolustuksen.

2. Annetaan Ahvenanmaan itsenäistyä. Se olisi sen verran rikas että pärjäisi omillaan vaikka olisi itsenäinen valtio. Tällöin se saa hoitaa kaikki asiat itse tai yrittää pyytää Ruotsilta apua.


Pakkoruotsi pois manner-Suomesta ja suomen kielestä Suomen ainoa virallinen kieli. Ruotsin kielelle voi antaa vähemmistökielen statuksen. Säästyy paljon valtion rahaa kun poistetaan pakkoruotsi ja kaksikielisyys ja kaikki noihin liittyvä. Ruotsinkieliset saavat itse järjestää omat palvelunsa.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdotan vaihtoehtoa 3. Kuriin vain jotta saadaan suomessa samat oikeudet kaikille.

Anonyymi kirjoitti...

Voiko valtio hylätä osan maatansa "ei kenenkään" maaksi?

Ahvenanmaa eroon Suomesta.
Menetetty Karjalakin on suomalaisempi!

Migozzi kirjoitti...

Jos ahvenanmaan itsehallinto puretaan, miten käy sipseille?

Ihmettelen kyllä noita anonyymejä henkilöitä jotka hermostuivat kirjoituksesta, itse olen kerran käynyt ahvenanmaalla POSTISSA, eivät osanneet myydä postimerkkiä suomeksi. Postimerkki, se vaikea sana jonka merkitystä saksalainenkin miettisi 2 sekuntia. Asennevamma on suomenruotsalaisten ongelma, toivottavasti nuorisoa ei kasvateta samaan muottiin.

Anonyymi kirjoitti...

HOHOO! Kuule Ahvenanmaa ei edes tahtonut tulla osaksi Suomea! Ainut ehto että me SAIMME Ahvenanmaan oli että turvaamme heidän kulttuurin ja kielen.

Jos emme olisi antaneet Ahvenanmaalle autonomiaa emme olisi ollenkaan saaneet sitä, siinä tapauksessa se olisi osa ruotsia.

Ahvenanmaa ja Suomi ovat suuria esikuvia maailmalla kun puhutaan vähemmistöistä. Sadat kansat maailmalla kadehtivat systeemiämme. Me olemme roolimalleja, muut tahtovat toimia kuin me. KERRANKIN Suomi on jossakin hyvä ja esimerkillinen, ja kuitenkin moni meistä inhoaa juuri sitä kohtaa maastamme.

Kerrankin Suomi on tehnyt jotaikin oikein mikä nostaa meidät parempien joukkoon, ja te tahdotte tuhota sen.

Anonyymi kirjoitti...

"Ahvenanmaa ja Suomi ovat suuria esikuvia maailmalla kun puhutaan vähemmistöistä. Sadat kansat maailmalla kadehtivat systeemiämme. Me olemme roolimalleja, muut tahtovat toimia kuin me. KERRANKIN Suomi on jossakin hyvä ja esimerkillinen, ja kuitenkin moni meistä inhoaa juuri sitä kohtaa maastamme.

Kerrankin Suomi on tehnyt jotaikin oikein mikä nostaa meidät parempien joukkoon, ja te tahdotte tuhota sen."

Uskotko itsekään noita satujasi?
"Sadat kansat" eivät tiedä "systeemiämme" eivätkä ole edes kuulleet Suomesta ja vielä vähemmän Ahvenanmaasta.
Ahvenanmaalaisilta tulee ottaa luulot pois ja asettaa samanarvoisiksi suomalaisten kanssa.
Vaihtoehtoisesti Ahvenanmaa tulee myydä eniten tarjoavalle.

Anonyymi kirjoitti...

Jos laki on väärä tai huono tulee lakia muuttaa. Koskee muuten kaikkia lakeja ja kaikkea vääryyttä. Netissä itkentä ei muuta lakeja eikä auta ketään tai mitään. Puolustelematta mitään tai ketään.

Tämän kiinnostavan jutun luettuani nyt viimeksi olen miettinyt tosissani kuinka itse ryhtyisin/pääsisin suvereeniksi tai paremminkin autonomiseksi Suomeen nähden. Lakien muuttaminen ja siihen turvaaminen on jo nähty, netissä itkentääkin paikoin kokeiltu.

Haluan itse Ahvenanmaan kaltaiseen asemaan, joskin avoimen selkeästi omaan piikkiini. Siitä huolimatta löytyy aina joku jonka mielestä en saa lopullisesti ja täysin huolehtia itse omista asioistani, ihan kaikesta. Ja varmuudella edustan vähemmistöä, lukumääräni suhteessa mihin tahansa. Voin opetella jopa vaikka ruotsin kielen kun kielipään puute ei päätä pakota.

Anonyymi kirjoitti...

Voi voi, kehotan kyllä blogin pitäjää hankkimaan oma elämä, niin kuin Holappa Oulussa joka vaihtoi uusnatsismin muuhun. Olen kuullut että peruspuhiksen pojalla olisi turkkilainen tyttöystävä, elämä opettaa!
Sekö lienee eron syy? Perheen painostus?