Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

torstaina, tammikuuta 02, 2014

LUKIJAN ARTIKKELI: Avain Asumisoikeus Oy:n vastikkeet nousevat 15% vuosivauhdilla

Kiitos näistä Avain Asumisoikeus Oy:n liittyvistä artikkeleista. Olen asunut Avain Asumisoikeus Oy:n asumisoikeusasunnoissa siitä asti kun ne kulkivat vielä nimellä YH-Suomi. Sulla on blogistina hyvät artikkelit aiheesta, mutta valitettavasti aikaisemmassa artikkelissa esittämäsi vastikelaskelmat vastikkeiden noususta eivät kerro totuutta. Totuus on paljon kylmempää kyytiä ja kehitys alkoi heti sen jälkeen kun Liukun imperiumi viranomaisten myötävaikutuksella kaappasi asunnot itselleen.

Olet esittämissäsi laskelmissa verrannut kokonaisvastikkeita edellisen vuoden kokonaisvastikkeisiin. Vuoden 2008 jälkeen vastikkeet ovat kokonaistasolla nousseet mainitsemasi 8-9 % vuodessa kun sitä aikaisemmin nousu oli 3-4 % luokkaa.

Asumisoikeusasunnon vastike koostuu kahdesta eri vastikkeesta. Talokohtainen hoitovastike menee suoraan taloyhtiön hoitokuluihin. Perusvastike menee Liukun imperiumille. Hoitovastikkeisiin asukkaat voivat vaikuttaa pitämällä taloyhtiöstä huolta, tekemällä asioita talkoo työnä, vähentämällä veden kulutusta ja yleensäkin pienentämällä kuluja. Perusvastikkeen suuruuteen ei ole paljoa sanomista ja se tulee käytännössä saneltuna Avain Asumisoikeus Oy:ltä.

Meillä on omassa Avain Asumisoikeus Oy taloyhtiössä säästetty oikein urakalla. Jopa lämpötilaa asunnoissa laskettiin jotta saatiin säästöä aikaan. Tarkoitus oli tietenkin pienentää järkyttäviin mittasuhteisiin nousseita vastikkeita. Jokainen hoitovastikkeen aleneminen johti perusvastikkeen ylimääräiseen nousuun. Eli suomeksi, Liukun imperiumi lypsi asukkaiden säästöt hoitovastikkeessa itselleen nostamalla perusvastiketta.

Otetaanpa oma asuntoni esimerkiksi ja verrataan vuodelta 2013 perittyä vastiketta vuoden 2014 vastikkeisiin nyt kun korotusilmoituskin saapui Liukulta tavalliseen tapaan joululahjana kaikille hänen asukkailleen.Eli omassa taloyhtiössämme onnistuimme laskemaan hoitovastiketta -17%.

Avain Asumisoikeus Oy puolestaan nosti perusvastiketta yli 15 %.

Kokonaisvastike nousi 7.4%.

Tätä on jatkunut nyt vuosia. Eli aikaisempien artikkeleittesi kauhistelut 8-9% korotuksista ovat puppua. Avain Asumisoikeus Oy:n vastikkeet nousevat keskimäärin 13-16% vuosivauhtia eikä viranomaisia näytä asia mitenkään kiinnostavan.

Asumisoikeuslakihan edellyttää että vastikkeet ovat alle paikallisen vuokratason. Näin ei kuitenkaan ole ollut vuosikausiin tai riippuu tietysti kuka, miten ja kuinka suhteellisesti sen laskee. Kun vielä on selvää että Liukun asumisoikeusasuntojen isännöinnistä ja asuntojen korjauksesta vastaavat Liukun omat firmat on lypsylehmä tehokkaassa käytössä utareet turtana.

Viranomaisilla kuten ARA:lla ei ole minkäänlaista munaa puuttua tähän touhuun joten heidän toimintansa on tässä asiassa täysin ala-arvoista. Sama koskee muita asumisoikeusyhtiöitä kuten Asokoteja. ARA:ssa ei ole muita kuin suojatyöpaikassa istuvia henkilöitä jotka eivät ole tehtäviensä tasalla olleet pitkään. Keskustelua on käyty kyseisen laitoksen edustajien kanssa sähköpostilla ja heidän antamiin kommentteihin ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Tahto puuttua asioihin on kadonnut ja siksi onkin syytä kysyä paljonko ARA:n viranomaisille on maksettu jotta asiat eivät etene ja kuka on maksanut? Kannattaa muistaa että koko asumisoikeusjärjestelmä tuhottiin ennen sen syntymistä kun korruptoituneet poliitikot säätivät lain omistajayhtiöiden mieleiseksi kun ruotsissa toimiva malli ei kuulemma toimi Suomessa.

Eikä muutkaan asumisoikeusyhtiöt ole sen parempia. Olemme lukeneet uutisissa että Asokodit on nostanut vastikkeitaan, valehdellut sekä väärentänyt vastikkeiden muodostamisperusteita. Kuluttajariitalautakunta on määrännyt vastikkeita palautettavaksi, mutta turhaan. Uskon että Avain Asumisoikeus Oy:ssä toiminta on vielä härskimpää.

Kuten aikaisemmassa artikkelissasi totesit. Asukkaat maksavat aina. Vaikka Liukun imperiumi vietäisiin pitkään oikeusprosessiin ja vastikkeet todettaisiin kohtuuttomiksi maksajina olisivat asukkaat, kävi miten tahansa. Liukun imperiumin oikeudenkäyntikulut ja mahdolliset korvaukset tulisivat joka tapauksessa Avain Asumisoikeus Oy: maksettaviksi. Henkilökohtaista vastuutahan ei Suomen pienissä piireissä tunneta.

Niin, nyt sitten joku älypää kommentoi että onko pakko asua asumisoikeusasunnoissa jos meno on kerta tuollaista?

Onhan se pakko jossain asua! Sitä paitsi, rikolliselle touhulle ei saa kääntää selkäänsä pistämällä päänsä pussiin tai muuttamalla pois. Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Te jotka ette ole Avain Asumisoikeus Oy:n (tai Asokotien) asunnoissa vielä asuneet, ei kannata jatkossakaan, kiertäkää kaukaa!

LUKIJAN ARTIKKELI - oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue:
Avain Asumisoikeus Oy – suuri puhallus ja kuinka se tehtiin
Avain Asumisoikeus Oy – asumisen suurin vihollinen
Avain Asumisoikeus Oy:n kohoavat vastikkeet karkottavat asukkaat
Avain Asumisoikeus Oy:n asukkailla on vaikeat ajat edessä
Avain Asumisoikeus Oy:n asukkailla on vaikeat ajat edessä, osa 2

Lue myös:
Asokotien vastikkeiden korotukset vuodelle 2014 lain vastaisia
Asokotien tilipäätöstiedoista tutkinta poliisille
Kiista asumisoikeusasuntojen vastikkeista menossa poliisille
Vastikkeista outo selkkaus
  

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aikoinaan asumisoikeusasunnoista piti tulla saman mallin mukaisia, kun ruotsissa, eli asukkaidensa omistamia. Suomessa on kun heikot ja helposti lobattavat (=lahjottavat) poliitikot niin asumisoikeuslainsäädäntö muutettiin rakennuttajayhtiöille mieleiseksi. Silloin luotiin lypsylehmä jossa asukkaiden etu on kaukana. Jälkeenpäin keinotekoisesti yritettiin tehdä korjauksia asumisoikeuslakiin jotka kuitenkin ovat täysin kosmeettisia.

Mielenkiintoista tosiaan on että laki asumisoikeusasunnoista määrittelee ettei vastikkeet saa ylittää paikallista vuokratasoa.

Ylitys on kuitenkin tapahtunut jo aikoja sitten ja varsinkin Helsingissä vastikkeet ovat reilusti yli normaalin vuokratason.

Kenen tehtävä on valvoa että asumisoikeuslain määräykset toteutuvat?

Anonyymi kirjoitti...

Niin, pistää miettimiään. Tilastokeskuksen tietojen mukaan:

Vuokrat nousivat 3,5 prosenttia vuodessa

Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2013 kolmannella neljänneksellä 3,5 prosenttia. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 3,7 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 4,1 prosenttia ja muualla Suomessa 3,5 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 3,2 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 0,8 prosenttia ja ARA-asuntojen vuokrat 0,7 prosenttia.


http://www.stat.fi/til/asvu/

Mutta asumisoikeusasunnoissa vastikkeet nousevat yli 10% vuodessa?

Anonyymi kirjoitti...

Pitkän aikaan on tuntunut siltä että Suomessa viranomaiset on yrityksiä varten ja poliitikot on maksettu vaalituilla yms. toimimaan firmojen hyväksi. Tavallinen kansa kärsii ja mistään ei saa apua. "Valvova viranomainen" on jo itsessään paradoksi.

Anonyymi kirjoitti...

Onko se ihme että vastikkeet nousee. Asukkaat pakenee kalliista asunnoista, yhä enemmän jää asuntoja tyhjille joista ei tule vastiketuloja ja näiden asuntojen maksamattomat vastikkeet siirretään jäljelle jääneiden maksettavaksi. Eihän nämä tyhjät asunnot ole pois Avainasumisoikeudelta.

Jokainen voi tehdä haun itse Avainasumisoikeuden sivuilta.

Asuntoja >= 3h+k on vapaana / tyhjänä pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä 78 kpl. Se on huima määrä, jos keskimääräinen vastike on 1200 euroa, se on 93600 eur / kk ja vuodessa 1 123 200 eur.

Ottakaa huomioon että Avainasumisoikeus on yksi suomen pienimmistä yhtiöstä ja sillä on koko suomessa vain 5000 asuntoa.

Surkea on tila avain asukkaiden kohdalla.

Anonyymi kirjoitti...

Eikä tuossa ollut mukana vielä vapaat pienemmät asunnot!

Anonyymi kirjoitti...

Hämmästyttävää. Itse muutin pois asumisoikeusasunnosta juuri alati nousevien kulujen takia.

Anonyymi kirjoitti...

Vastike oli 2004 vuonna 950 eur ja vuonna 2013 se oli 1430 eur. Nousua 10 vuodessa siis 51%.

Kyseessä Avainasumisoikeus Oy.

Väittääkö joku että vuokrat olisivat nousseet tuohon tahtiin?

Anonyymi kirjoitti...

Mistä johtuu että Asokodeilla ei käytännössä koskaan ole 1-2h vapaana tai vapautumassa, mutta kun Avainasuisoikeudelta hakee niin aina löytyy toistakymmentä vapaata yksiöä tai kaksioita? Pitäiskö tästä tulkinta jotain?

Anonyymi kirjoitti...

Asumisoikeus on perseestä, mitä enemmän asuntoja on tyhjillään sitä enemmän maksut nousee. Mitä enemmän maksut nousee sitä enemmän asuntoja tyhjenee.

Hyvä Suomi!

Anonyymi kirjoitti...

"Asumisoikeus on perseestä, mitä enemmän asuntoja on tyhjillään sitä enemmän maksut nousee. Mitä enemmän maksut nousee sitä enemmän asuntoja tyhjenee."

Näin se on ! Omistajat uittavat Aran hyväksymän "omakustannusperiaatteen" mukaan kerättyjä vastikkeita isännöinnin, ja korjausremontoinnin kautta omiin taskuihinsa. Tilanteelle ei voi mitään niin kauan kuin viranomaiset sallivat näin tapahtuvan.
Tässä linkki ja totea Avain Asumisoikeus Oy:n vapaana olevat asunnot pääkaupunkiseudulla.

http://www.avainasumisoikeus.fi/fi/web/guest/asuntohaku

Anonyymi kirjoitti...

Tässä linkki ylihinnoiteltuihin asumisoikeusasuntoihin:

http://www.asumisoikeus.fi/kohteet/

Valitse paikkakunta > valitse asumisoikeusyhtiö > valitse taas paikkakunta (esim. asuntopulasta kärsivä pääkaupunkiseutu) >> totea tilanne !!!

Ei hätää ... Ara auttaa ja myöntää luvan myydä "huonot" asumisoikeusasunnot liikemiehille, jotka saavat näin valtion tuella rakennetut tappiolliset taloyksiköt "holding-yhtiön avulla hallintaansa.

Kuka on tässä bisneksessä häviäjä ?? Kysyn vaan !!

Anonyymi kirjoitti...

Oma Avainasumisoikeus asunnon vastike on noussut 2007 --> 2014 seuraavasti: 840e --> 1410e

Eli hulppeat 67%

Miettikää sitä ennen kuin muutatte, ostakaa mielummin oma tai menkää vuokralle.

Anonyymi kirjoitti...

Voimme rahoittaa oman projektin 250.000.00 € ja 500,000.00 € Teemme mobilehome Parks, Autoliikkeet, Multi-perhe, Assisted Living, Huoltoasemat, lääketieteelliset laitteet, hautaustoimistot, auton lainat, silta lainat yrityksille lainoja, henkilökohtaisia ​​lainoja, kovan rahan Lainat Non-omistusasuntojen ominaisuuksia ja enemmän. Myös vakuudettomia varoja liiketoiminnan laajentamiseen. Nopea closings koska se on yksityistä rahaa, ei pankki. Vain toimeksiantajille. Ota Jim Richardson lisätietoja. (arcofinance.firm.Inc@hotmail.com)

Anonyymi kirjoitti...

Olimme ikionnellisia, kun saimme Itä- Helsingistä melkein 90 m2 paritalon puolikkaan loppuvuonna 2012. Mennessäni ensimmäistä kertaa tyhjillään olevaan asuntoon sisäänmuuttopäivänä niin silloin jo siellä oli jätetty tekemättä luvattu siivous sekä lattiat oli aivan täynnä naarmuja eikä myöskään kiuas vastannut odotuksia. Useiden yhteydenottopyyntöjen jälkeen tekninen isännöitsijä vaivautui tulemaan Audillaan käymään ja puolustelemaan, että kaikki on kunnossa. Mentiin astetta ylemmäs ja kas kummaa. Saimme laminaatin, kiukaan sekä siivouksen joista jälkimmäisestä ei paljon enään hyötyä ollut. Ensimmäinen taloyhtiön kokous kertoi tulevasta. Vastikkeisiin oli tulossa reilu 7 prosentin korotus ja niin se myös tuli vaikka sitä kuinka vastustettiin. Vuoden asumisen jälkeen seuraavassa kokouksessa itse aloin hoitamaan yhtiön asioita ja talousarvio kertoi taas karua kieltään. Nyt kaavailtiin taas + 5 prossan korutusta ja kaikki pitkän tähteimen korjassuunnitelmat oli kokonaan pois jotka olivat jo aikaisemmassa talousarviossa siirrtty vuosiksi eteenpäin. Otin yhtiön tilasta valokuvia ja lähetin ne isännöitsijälle, joka vain pahoitteli tilannetta. Kävin myöskin keskusteluita muiden henkilöiden kanssa jotka asuivat saman avain yhtiöiden muissa kohteissa ja järkytyin miten asukkaita kohdellaan. Tässä vaiheessa olimme noin vuoden verran hakeneet halvempaa asuntoa ja tästä yhtiöstä oli jo useampi perhe pakannut tavaransa. Isännöitsijä ei paljoa luvannut parannusta yhtiön tilaan. Pihan tuhat vuotta vanha leikkivälinen uusitaan sekä pöytä ja penkit kunnostetaan ja maalataan. Jälkimmäiset vietiin syyskuun lopussa 2014 pois ja ne eivät ole palanneet takaisin Tammikuu 2015 mennessä jolloin sanoimme adios kyseiselle yhtiölle. Reilun kahden vuoden asuminen avain yhtiössä ei tuonut mukanaan, kun ongelmia. Lapset alkoivat oireilemaan, parisuhde kärsi sekä taloushuolet alkoivat painaa päälle. Mikäli olisimme jääneet tähän kohteeseen niin tällä hetkellä siinä olisi vastike autopaikkoineen ja vesimaksuineen noin 1430 € kk !! Aivan käsittämätön summa ja varsinkin, kun tolla summalla ei saa mitään. Luojan kiitos. Nyt on isompi asunto kaiken lisäksi uudenpi sekä lähes 350 € edullisempi. Ei kiitos enään ikinä kyseisen yhtiön kohteeseen. Btw. Tiedän muuten varmaksi sen, että kaksi perhettä on taas irtisanonut sieltä asuntonsa.