Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

torstaina, maaliskuuta 08, 2007

Onkohan se digifloppi?

Suomi on näillä näkymin valtakunnallisesti siirtymässä digi-aikaan 31.8.2007. Tuo hetki tulee olemaan suomalaisen televisiohistorian synkin ja surullisin tapahtuma, vai?

Digitelevisioon siirtymisestä ovat aikanaan päättäneet ihmiset, joilla ei ole ollut aavistustakaan digitaalisen tekniikan mahdollisuuksista ja haitoista, eikä näkemystä tulevaisuuden visioista. Interaktivisuutta ja MHP:tä mainostettiin valttina ja digitelevision sydämenä suomalaiseen televisiokulttuuriin. Pankkiyhteydet ja internet istuessa olohuoneen sohvalla! HDTV unohdettiin täysin. Hurjimmat väittivät MHP tekniikan ja digitalisoitumisen korvaavan kotitietokoneet väylänä internettiin. Samassa huumassa keskus-digiboksit kiellettiin, koska haluttiin kaikille ihmisille mahdollisuus interaktiiviseen sisältöön. Niin mihin sisältöön?

Ei ole interaktivisuutta näkynyt. Markkinoille tuotiin kasapäin digibokseja ja digitaalisiapäätelaitteita, jotka kaikkien periaatteiden ja standardien mukaisesti tai vastaisesti olivat keskeneräisiä toiminallisuuksiltaan. Kaukana valmiista tuotteista. Ihmiset ostivat ja ostavat edelleen keskeneräisiä laitteita, joihin sitten ajoittain on saanut ladata milloin minkäkin tasoisia korjauspäivityksiä. Suomesta taisi tulla digitaalisen lähetysmaailman koelaboratorio ja tavalliset kansalaiset toimivat ilmaiseksi testaajina valmistajille. On törkeää ja väittäisin jopa laitonta, että suomessa saa myydä uutena täysin viallisia laitteita. Erityisesti tallentavat, kovalevylliset digiboksit, vielä puolivuotta ennen H-hetkeä, kärsivät vakavista lastentaudeista. Ohjelmisto kaatuilee, osa ajastetuista ohjelmista jää tallentamatta, tallennetut ohjelmat häviävät tai eivät ole tallentuneet oikein, tekstitys puuttuu, kuva nykii ja pikselöityy. Eikö tallentavan digiboksin tarkoitus ole tallentaa televisiolähetys kovalevylle myöhempää katselua varten? Jos tämän toiminnon suoritus epäonnistuu, miten laitteeseen voi olla tyytyväinen? Miksi näitä laitteita saa edes myydä suomessa? Kelpaisiko sinulle auto joka aina välillä "vian" tai "ominaisuuden" takia jättää käynnistymättä tai viemättä perille?

Digitaalilähetysten kuvaa mainostetaan erinomaisena ja verrataan kuin yötä ja päivää analogisen lähetykseen laatuun. Digitaalisen signaalin "resoluutio" on kuitenkin täsmälleen sama kuin analogisen PAL signaalin. Kuva on ehkä parempi, koska entuudestaan tutut haamukuvat, varjot ja kohina ovat hävinneet. Tämä tosin ei pidä paikkansa kaapelitalouksissa, jossa kuvanlaatu on aina ollut hyvä. Yllättävää ei siis ole, että nimenomaan kaapelitaloudet ovat olleet nihkeitä lastentauteja vilisevien digiboksien hankinnassa. Puhumattakaan nyt digi-televisioista, joita ei kaapeliverkkoon edes käytännössä löydy. Lisäksi digitaalisen signaalin ongelmana on liiallisen voimakas pakkaus mikä näkyy kuvan pikselöitymisenä ja ajoittain karmeana pikselimössönä. Mitä suurempi kuvakoko televisiossa sitä karmeampaa katsottavaa.

Virossa sentään asioita on ymmärretty kokonaisuuden kannalta. Viro on siirtämässä digitaaliset lähetyksensä HDTV tasoon. Nappiin meni! Markkinoille tuodaan HD teräväpiirtoon pystyviä televisioita ja HD-ready televisioita, jotka pystyvät skaalautumaan teräväpiirrolle. Ostettaville laitteille ja niiden ominaisuuksille pitäisi olla edes käyttöä. Suomessa HDTV lähetykset jäävät seuraaville sukupolville jos heillekään. Mitä teet HD-Ready televisolla katsellessasi suomalaista PAL digipikselimössöä isolta ruudulta?

Huomasin, että monilta poliitikoilta kysyttäessä digiaikaan siirtymisen aikataulusta, on suorastaan halventavaa väittää, että "digiboksit ovat nyt niin halpoja, että kyllä kaikilla pitää olla varaa hankkia sellainen". Miten niin on varaa? Jos eläkeläisellä jää lääkkeiden, asumiskulujen ja ruuan jälkeen 10 eur ylimääräistä kuukaudessa, miten hänellä on varaa hankkia digiboksi?

Ovatko boksit sitten halpoja? Kaupasta näyttää saavan digiboksin hintaan 39,90 eur. Onhan se halpa, mutta mitä sillä saa? Harppauksen ajassa ja tekniikassa taaksepäin! Jos kotona on nyt televisio ja videonauhuri on kyseisen digiboksin hankkiminen kuin hyppäys nykyajasta takaisin kivikaudelle. Halvoissa digibokseissa on yksi viritin. Digiboksilla voi katsoa yhtä kanavaa ja toisen kanavan nauhoittaminen esim. videonauhurilla ei onnistu samanaikaisesti (ainakaan eri kanavanipusta). Kuka tarvitsee laitetta, jonka avulla voi nauhoittaa ainoastaan samaa kanavaa jota katsoo? Digiboksissa on oltava vähintään kaksi viritintä, jotta videonauhurin käyttö olisi järkevää ja nyt puhutaankin jo sitten selvästi kalliimmista laitteista. Vaikka kahdella virittimellä varustetun digiboksin hankkisikin ongelma on edelleen kahden laitteen ajastus. Videonauhuri on ajastettava halutulle nauhoitushetkelle, mutta myös digiboksi on ajastettava aukeamaan kyseisenä hetkenä oikealle kanavalla. Helpointa olisi korvata koko videonauhuri-televisio yhdistelmä tallentavalla, kovalevyllä varustetulla digiboksilla. Näiden hinnat ovatkin jo sitten aivan toista luokka, 400 - 600 eur (2400 - 3600 mk), eikä niitä todellakaan ole kaikilla varaa hankkia.

Digitalisoitumisen aika on varmasti ennen pitkään, näin kuuluukin olla. Suomalaisen digiajan muoto ei vain ole oikein valittu. Päätökset, päätöksentekijät, tekniikka ja tavoitteet ovat pahasti menneet metsään. Katsotaan nyt kuitenkin ensin mitä oikeasti tapahtuu elokuun lopussa? Sitä ennen jokainen voi lukea Digitodayn artikkelista kuinka hienosti asia osataan hoitaa ruotsissa.

http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=11&news_id=20075892&rss=16

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juuri näin! Siis juuri näin! Olen 3 lapsen yksinhuoltaja äiti. Jotta jatkossa voisin nauhoittaa lastenohjelmat ja katsoa samaan aikaan omaani tai päinvastoin minun pitää sijoittaa vähintään 400 eur tallentavaan digiboksiin. Mitenkäs sijoitat, nettopalkka kuukaudessa on 1200 eur. Sillä pitää ostaa ruuat ja maksaa vuokrat.

Anonyymi kirjoitti...

Ostin puolisen vuotta sitten Welhon handan 7700 tallentavan boksi hintaan 400 ja rapiat. Vittu mikä laite. Viikon aikana olevista ajastuksista vähintään yksi jää tallentamatta laitteen vikojen takia. Välillä menee ihan solmuun joten ei muuta ku pistoke irti seinästä. Ohjelmistoa on päivitetty ja on ollut huollossa mutta mikään ei auta. Welhon asiakaspalvelu pesee asiassa kätensä. Kyllä kunnon videonauhuri on poikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tonnista vetoa että vielä joulukuussa katsotaan analogista ...

Anonyymi kirjoitti...

Ottakaapas oppia ruotsista:

http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=11&news_id=20075892&rss=16

"Suomessa digitaalisiin lähetyksiin siirtyminen tapahtuu melkoisella rysäyksellä verrattuna länsinaapuriin. Ruotsissa digitaalisiin lähetyksiin siirrytään ensinnäkin useissa eri vaiheissa. "

"Kaapelin kautta televisiota katsovien kansalaisten ei tarvitse tehdä yhtään mitään. "

"Ruotsin valtiopäivien asettaman digilautakunnan tehtävänä on suunnitella ja valvoa siirtymistä ja kertoa asiasta kansalaisille. Digitaalisiin lähetyksiin siirtymisen on tarkoitus onnistua mahdollisimman kuluttajaystävällisesti. "

suzi9mm kirjoitti...

kamalaa sanoa mutta olen ihan samaa mieltä (kamalaa siksi että olen töissä kaapelioperaattorilla joka digiboksejakin myy).

enpä ollutkaan toistaiseksi törmännyt kuluttajaan joka ihan kaikkia noita asioita olisi huomannut/kommentoinut, mutta nappiin meni.

Anonyymi kirjoitti...

Entäpäs sitten miten käy tv-lupamaksun kanssa, jos omistaa vanhan telkkarin (ei digi-sovitinta) eikä omista myöskään digiboxia, niin eihän silloin tarvitse ajatuksen mukaan ollenkaan maksaa tv-lupaa enää.

Anonyymi kirjoitti...

Itse en ymmärrä sellaista yksityiskohtaa, että minkä takia T, C ja S ominaisuuksia ei voisi puristaa yhteen virittimeen. Jos erot ovat lähinnä (kuten olen kuullut) pakkaustavassa ja virheenkorjausdatan määrässä, niin selviytyyhän noista ohjelmallisestikin. Olisi kaikille parempi jos viritintyyppejä olisi vain yksi joka olisi valmistusmäärien takia halpa ja sopisi kaikkiin verkkoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Oma ehdotukseni: Tietokoneeseen Linux, VDR ja satasen digikortti. Siinä on tallentava monitoimilaite ja varaa laajentaa eikä ohjelmistot maksa mitään ja DBV-tekstityksetkin toimivat, toisin kuin Windowsin paskoilla laiteajureilla, joita valmistajat korteilleen tarjoavat.

T-, C- ja S-malleissa on erona juu pakkaustavat ja vastaavaa, mutta ei voida lähettää kuin rajallisesti signaalia antennin kautta. Tulee kaistanleveys vastaan ja häiriöt on jotain ihan muuta kuin esimerkiksi kaapelissa.

Anonyymi kirjoitti...

Olen pitkään katellut taulutelevisota ja muujät aina kovasti mainostaa kuinka tää on HD-ready. Nyt mä olen päätänyt jättää litun kauppaan. Mitä mä sillä teen. Digisignaali on kauheaa katsottavaa isolta näytöltä ja mistä mä saan HD-materiaalia. No, onhan Welholla CanalHD myynnissä, mutta yhden kanavan takia? Pitäis varmaan muttaa Viroon.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla loppuu tv-luvan maksu elokuussa. Tällä hetkelläkin katson 10% katseluajasta televisiolähetyksiä, muutoin katson DVD leffoja. Ei täällä mihinkään tarvi suomen televisiota, uutiset voi lukea lehdestä.

Anonyymi kirjoitti...

Kamalaa sanoa, mutta olen digitelkkuun oikein tyytyväinen. Toimii kuin junan vessa, ja ohjelmien tallennus sujuu kuin tanssi; paljon helpommin kuin esimerkiksi VHS-nauhureissa.

Takaisin en vaihtaisi.

Anonyymi kirjoitti...

Eila: hanki kaksi artikkelissa mainittua rupuboksia ja kytke toinen videoihin sekä toinen telkkariin. Selviät ilmeisesti alle satasella.

Anonyymi kirjoitti...

No, mutta kun ajattelee vähän pidemmälle niin asiahan ei ole niin yksinkertainen. Itsehän nyt vähän vajaa kolmekymppisenä osaan hyvinkin käyttää noita digibokseja sun muita mutta sitten kun pitäisi vanhemmille opettaa niiden käyttöä... Pari kuukautta meni että sai omille vanhemmille edes opetettua tallentavan boxin toiminnan että voivat tallentaa ohjelmiaan ja katsoa niitä niinkuin haluavat. Eikä tässä vielä kaikki, mutta kun pitää opettaa kahdeksankymppinen mummo käyttämään digiboxia sun muita hienouksia kun aikaisempi telkkarikin on ollut mallia "kanava vaihdetaan painamalla itse töllön kyljestä nappia"... Sille kun saa opetettua uuden telkun + digiboxin + tallennuksen niin siinä muuten on työtä kerrakseen...

Anonyymi kirjoitti...

Hei

Kyllä tuolainen vielä pystyy hankimaan fdigiboksin joka tienaa 1200 € kk kun siitä voi vaikka sitten 30-40 € kk laittaa talteen kun tuonkokoisessa tienestissä on reilusti vielä varaa,

Toista on jos joutuu tulemaan toimeen kuten meillä tykkäristä tulee vajaa 500 € kk ja 1 lapsesta lapsilsisä .

Silti pitää 4 henkelle tuolla rahalla hankia kaiki tarpeelinen ja jo yksistään sähköä maksaa 170 € kk .
Tosin nyt kun kesä taas tulee metsästä saa marjoja monenlaisia sekä muuuta syötävään ja olkona vo myös kasvataa perunaa sekä vihaneksia näin ei tarvi sitten kaikkea ostaa talvella.

Näin jokaisen pitäísi tehdä kerämään vaain marjoja metsästä vähintään 40 litraa henkeä kohden mielummin vähän reilummin ei ne metsästä lopu ja sieniäkin voi kerätä ..

Mansikoita saa myös hyvin edulisesti viimeisinä viikoina kun niitä itse voi käydä poimimassa jostakin mistä ei viljelijän kannata enää maksaa noukijalle riitävästi.

Digiboksi sinänsä on täysin turha kapine kun ohjelmien tasoa on täysin ala arvoinen kk tulee korkeintaan muutama tunti katsomisen arvoista ,..

Itse en meinaa hankkia digiboksia vaikka sitten jostakin sen verta rahaa saisinkin irti esim. tien varresta voi kerätä tyhjiä pulloja sekä tölkkejä niistä kertuyy myön äkkiä rahaa,

Kaiken tuon huomaa sitten kun kaupaan lähtiessä ei rahaa ole riitävästi ja pitää mittiä miten sitä lisää..

Eli silmä tarkana.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä tullaan taas siihen onko tv ihmisen perustarve? Minun mielestäni jos ei ole varaa siihen boksiin niin sitten jättää hankkimatta ja ei katso tv-lähetyksiä. Hankkii sitten kun on varaa..

Haluttais minullakin ostaa esimerkiksi taulu-tv mutta nyt ei ole sellaiseen varaa. Jos joku eläkeläinen on ostanut oman televisionsa kymmeniä vuosia sitten, ei voi olettaa että se loputtomiin on käyttökelpoinen. Jos taas on hiljattain ostanut televisionsa niin luulisi silloin olevan varaa myös siihen boksiin..

Anonyymi kirjoitti...

TV ei ole perustarve, mutta esimerkiksi toimeentulotuen varassa eläville Sossu maksaa TV-luvankin. Näin siksi että lain mukaanhan joka kansalaisella pitää olla mahdollisuus vastaanottaa viranomaistiedotteita kriisitilanteen sattuessa ja radiot eivät ole enää kovin yleisiä.