Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

perjantaina, huhtikuuta 27, 2012

Q&A - Keskustelun ja puheluiden nauhoittaminen


"Ensiksi haluan kiittää teitä hyvästä ja pyyteettömästä työstä meidän kaikkien puolesta. Bloginne lukeminen on säästänyt minut monelta ja ennenkaikkea muuttanut suhtautumistani oikeuksiini. Kirjoititte tiistai, elokuu 29, 2006 Omien puheluiden tallentaminen - artikkelin. Onko teillä ajantasaista tietoa siitä onko puheluiden nauhoittaminen kriminalisoitu tässä vuosien saatossa? Kiitän jo etukäteen ja toivotan jaksamista painaa eteenpäin."
 
Puheluiden nauhoittamista ei ole kriminalisoitu. Rikoslain tarkoittama salakuuntelu (Rikoslaki 24 LUKU) ei sovellu tilanteeseen jossa henkilö nauhoittaa puhelua johon itse osallistuu eikä puheluiden nauhoittamista ole kriminalisoitu myöskään viestinnän suojaa koskevassa lainsäädännössä.

Tallennusoikeus tai "nauhoittaminen" ei koske pelkästään puheluiden nauhoittamista, vaan myös minkä tahansa keskustelun nauhoittaminen ilman ennakkoilmoitusta tai lupaa on mahdollista kunhan keskustelu on tarkoitettu nauhoittajan kuultavaksi tai nauhoittaja osallistuu keskusteluun itse.

Blogi haluaakin painottaa, että erityisesti viranomaisten ja yritysten kanssa toimiessa muun kuin kirjallisen aineiston pohjalta, neuvottelutilanteen keskustelu on syytä tallentaa. Blogilla on tietoa useasta tapauksesta jossa henkilö oli nauhoittanut sosiaaliviranomaisten työhuoneessa käydyn keskustelun, poliisiautossa sakosta käydyn keskustelun sekä pankin tiskillä virkailijan kanssa käydyn keskustelun. Kaikissa tapauksissa yhtenäisenä tekijänä oli se, että jälkeenpäin esiintyi epäselvyyttä mitä oli sovittu ja keskusteltu. Nauhoitteesta kaikki käy ilmi yksiselitteisesti. Viranomaisiin ja yrityksiin ei ole syytä luottaa sokeasti. Naiiviuden aika pitäisi jokaisella olla ohi viimeistään silloin kun kasvaa lapsesta aikuiseksi.

Puhelimiin on tarjolla paljon nauhoitusohjelmistoja. Alla mainittu Boldbeast Recorder on yksi parhaimmista Nokian Symbian alustoilla toimivista nauhoitusohjelmista joka toimii täysin huomaamattomasti taustalla servicenä ja poistaa Nokian puhelimiin koodatun pakotetun äänimerkin. Vastaavia sovelluksia löytyy myös Windows ja Android puhelimiin.

Boldbeast Recorder 

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue myös:

Erityisen tärkeää:

31 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

THL:n tuottamassa sosiaaliportti.fi-palvelussa annetaan mielestäni hiukan väärää tietoa. Siellä väitetään, että asiakkaan tallennusoikeus riippuisi keskustelun sisällöstä:

"Olimme ryhmässä yhtä mieltä myös siitä, että nauhoituksessa ei saa olla henkilökohtaisia sijaisvanhempia ja sijaisperheen lapsia koskevia asioita. Asiakas saa nauhoittaa vain itseään tai perhettään koskevia keskusteluja viranomaisten kanssa."

http://www.sosiaaliportti.fi/fi-FI/konsultointi/kysymykset_ja_vastaukset/kysymysarkisto/kysymyksia-ja-vastauksia-konsultointipalvelu/lastensuojelupalaverin-aanittaminen

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

THL on niin väärässä kuin olla ja voi. Sillä ei ole merkitystä mistä keskustellaan, mikäli keskustelu vain on tarkoitettu nauhoittavan osapuolen kuultavaksi tai nauhoittaja siihen itse osallistuu.

Nauhoittamisesta ei myöskään tarvitse kysyä erikseen lupaa tai tiedottaa, joten mitään ongelmaa asiassa ei ole - sen kuin nauhoittaa keskustelunsa ja jättää asian kertomatta, niin ei ainakaan vastapuoli "pidättäydy" keskustelemasta niistä asioista, joista ei haluakaan tehdä sopimusta tai vastaavaa.

Anonyymi kirjoitti...

THL on väärässä kuten tapansa mukaan on ollut monessa muussakin asiassa.

Keskustelun sisällöllä ei ole mitään merkitystä nauhoitustilanteessa kunhan vain keskustelu on tarkoitettu nauhoittajan kuultavaksi.

Keskustelun sisältö tulee ajankohtaiseksi vasta jos nauhoitetta aikoo julkistaa. Silloin jos nauhoitteella esiintyy yksityisyyteen liittyvää tietoa voi syyllistyä rikokseen materiaalin julkistaessaan.

Nauhoittaa saa aina. Viranomaisilla näyttää olevan jälleen kerran täysin oma näkemyksensä lainsäädännöstä. Pahintahan tässä on että monet sitten menevät ja uskovat kun viranomainen sanoo.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tämä

keskustelu on tarkoitettu nauhoittajan kuultavaksi.

käytännössä tarkoittaa?

Anonyymi kirjoitti...

Se tarkoittaa sitä että esimerkiksi jos

a) istut sosiaaliviranomaisen huoneessa ja keskustelet hänen kanssaan silloin keskustelu on luonnollisesti tarkoitettu sinun kuultavaksi koska osallistut siihen

b) istut kahvipöydässä kavereitteisi kanssa jossa kaikki näkevät sinun istuvan ja keskustelette asioista, vaikka et osallistuisikaan keskusteluun olet osana keskustelua ja keskustelu on selvästi tarkoitettu myös sinun korvillesi

c) jos kuulet naapurin keskustelun seinän läpi ja nauhoitat sen, silloin kuyseessä on salakuuntelu koska keskustelua ei ole tarkoitettu sinun kuultavaksi

d) kahvilassa nauhoitat viereisen pöydän keskustelun --> salakuuntelua

Psytron kirjoitti...

iPhonelle ei taida olla saatavilla mitään järkeviä tallennussovelluksia, ainakaan ilman jailbreakkauksia, joita nyt ei firman luuriin viitsi tehdä. Tai jos joku tietää, niin saa mielellään kertoa :)

Ja äskeisen anonyymin kohtaan d) sanoisin, ettei salakuuntelu ole siinä mitenkään yksiselitteistä, vaikka siinä ehkä vaarallisilla vesillä liikutaan. Kahvilan pöytä tuskin on paikka, jossa voidaan katsoa käytävän keskusteluja sivullisten kuulematta.

Osmo kirjoitti...

Tuo viimeinen ei ole salakatselua. Periaate, että sen tulee olla omille korville pätee kotirauhan alla olevissa paikoissa. Muualla vaaditaan lisäksi yksityisyyden olettamus. Sen minkä avoimesti kuulee, voi myös tallentaa.

Anonyymi kirjoitti...

iPhone on sen varran paska että siihen ei saa mitään nauhoitussoftaa. Todellinen moniajo puuttuu.

Anonyymi kirjoitti...

Osaako joku sanoa miksi ainakin Samsungin Ace (android) puhelimessa puheluiden nauhoitus kyllä onnistuu, mutta toistettaessa oma ääni kuuluu hyvin ja selkeästi mutta toisen ääni on todella hiljainen. Muistelen hämärästi että joskus luin että se oli joku androidin ongelma? Tietääkö joku tähän korjausta, vai onko ongelma vaan käyttämässäni nauhoitussoftassa?

Anonyymi kirjoitti...

Tämä toimii Androidilla erittäin hyvin:

http://www.killermobile.com/applications/symbian-s60/total-recall-symbian-call-recorder-|-beep-free-call-recording.html

Anonyymi kirjoitti...

" Sen minkä avoimesti kuulee, voi myös tallentaa."

Tullut joskus mieleen että pitäisi nauhoittaa esim. bussissa näitä kailottajia jotka huutavat puhelimeen työpaikkansa asioista niin että koko bussi kuulee. Eipä tästä montaa päivää ole kun eräs naispuolinen, ilmeisesti henkilöstöjohtaja kertoi koko bussille ketä aikoo irtisanoa ja ketä saa jatkaa firmassa, ihan nimillä ja perustelutkin kuuli koko bussi. Firman nimikään jäänyt epäselväksi. Jos olisi nauhoittanut tuon ja lähettänyt nauhoitteen vaikka ko. firman toimitusjohtajalle ja luottamusmiehelle niin voisi siinä jollain korvat punoittaa...

Anonyymi kirjoitti...

Jos olisi nauhoittanut tuon ja lähettänyt nauhoitteen vaikka ko. firman toimitusjohtajalle ja luottamusmiehelle niin voisi siinä jollain korvat punoittaa...

He eivät olleet keskustelun osapuolia/kuulijoita, joten nauhoitteen sisältö ei heille lain mukaan kuulu.

Edelleenkin: Nauhoittaminen on laillista aina, mutta sen nauhoitteen käyttöä rajoittaa laki.

Anonyymi kirjoitti...

He eivät olleet keskustelun osapuolia/kuulijoita, joten nauhoitteen sisältö ei heille lain mukaan kuulu.

Tätä olisi syytä vähän tarkentaa. Ihan noin suorasukaista tulkinta ei ole. Samalla tavoin kuin kirjeen niin myös tallennetun keskustelun voi julkistaa. Ainoa mikä julkaisusta voi tehdä kriminalisoitavaa on mahdollisuus, että tallennettu keskustelu paljastaa jotain yksityiselämän piiriin tai yksityisyyteen liittyviä tietoja. Kuten esim. terveystietoja ym.

Otetaan esimerkki. Puhelimeni nauhoittaa kaikki soitot. Minulle soitti hyvin epäystävällinen puhelinmyyjä. Voin hyvin julkaista tämän keskustelun julkisuuteen. Siihen ei ole juridista estettä.

Anonyymi kirjoitti...

He eivät olleet keskustelun osapuolia/kuulijoita, joten nauhoitteen sisältö ei heille lain mukaan kuulu.

Nauhoitteen voi julkistaa edelläkuvatuin edellytyksin. Ei julkaisua ole rajoitettu pelkästään keskustelun osapuoliin. Itseasiassa esimerkistä sanoisin että lähetä keskustelu, jos sen nauhoitit, yrityksen toimitusjohtajalle tai julkaise se youtubessa. En usko että sen jälkeen kyseinen nainen on enään firmassa duunissa.

Mikä firma?

Anonyymi kirjoitti...

Niin, kerro ihmeessä mikä firma?

Nokia?

Anonyymi kirjoitti...

Android ei periaatteessa tue tuollaista toiminnallisuutta ollenkaan. Joissain puhelimissa se kuitenkin onnistuu enemmän tai vähemmän valmistajien armosta. Esimerkiksi mainittu heikko äänentaso vastapuolen osalta johtuu siitä, että kyseinen puhelin yrittää tallennella sitä puhetta mikrofonilla joka kaapaa äänen kaiuttimesta. Ei siis suoraan softan sisällä niistä äänivirroista, joita siellä bitteinä kulkee.

Tämän toiminnallisuuden kannalta ainakin Android on täysi paska Nokiaan verrattuna.

Anonyymi kirjoitti...

Android ei periaatteessa tue tuollaista toiminnallisuutta ollenkaan.

Kyllä se vika on nauhoitussoftassa, ei käyttis tuota bittivirtojen käsittelyä mitenkään estä.

Lisättäköön, että näytti ongelman esittäjällä olevan vieläpä Samsungin tekele...

Anonyymi kirjoitti...

iPhonelle ei taida olla saatavilla mitään järkeviä tallennussovelluksia, ainakaan ilman jailbreakkauksia, joita nyt ei firman luuriin viitsi tehdä. Tai jos joku tietää, niin saa mielellään kertoa :)

Laita App Storessa hakusanaksi vaikkapa record call. Vaihtoehtoja on paljon, maksullisia ja ilmaisia.

Anonyymi kirjoitti...

Ongelma näissä ns, puhelunauhoitussoftissa iPhonelle on aina joku seuraavista

1) Sillä ei pysty nauhoittamaan sisään tulevia puheluita

2) Sillä ei pysty nauhoittamaan kaikkia puheluita automaattisesti, vaatii aina manuaali toiminnon

3) Piippaus kuuluu kesken puhelun

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti ainoa nauhoitussofta joka puhelimissa toimisi siististi taustalla ja nauhottaisi sekä lähtevät että tulevat puhelut automaattisesti toimii vain Nokian Symbianilla. Androidit ja iPhonet voitte unohtaa jos haluatte puhelunne tallentaa ilman ylimääräistä säätämistä ja varoituspiippauksia.

Anonyymi kirjoitti...

Androidille on ilmainen Call Recorder joka toimii hyvin eikä piippaile.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta ei softa parane: http://www.killermobile.com/applications/android/total-recall-android-|-call-recorder.html

LonGero kirjoitti...

Androreciä käytän itse, ensin oli Total Recall mutta se ei toiminut täysin ja jätti monesti oman puheen nauhoittamatta. Ainoa "vika" on että tiedostot tallentuvat johonkin outoon tiedostomuotoon, mutta vlc toistaa ne kyllä koneellakin.

PS. Mikäli joku löytää/omaa Front Internationalin johtohenkilöiden sähköpostiosotteita, minullakin olisi mielenkiintoinen nauhoitus heidän kuultavakseen.

Anonyymi kirjoitti...

Mikäs estää koodaamasta itse kyseistä softaa, eihän tuollaisen koodaus mitään rakettitiedettä ole ja ohjelmointioppaita saa kaupoistakin.

Anonyymi kirjoitti...

Useimmissa Android-puhelimissa on sellainen radio-osan FW, että saapuva puheluaudio ei välity sen rajapinnan läpi, jota äänitysohjelma käyttää. Ääni löytää tiensä kuulokkeeseen muttei puhelimessa pyöriville muille sovelluksille.

Tähän ei auta mikään äänityssofta.

Anonyymi kirjoitti...

Yksi vaihtoehto tuohon hakkeroitu tai custom-firmware joka tosin vaatinee rootatun puhelimen.

Anonyymi kirjoitti...

Vaan kun se radio-osan firmis (binaariblobi radio-osan piiriä varten) on ihan erillinen siitä itse puhelimen softasta (Android). Eli vaikka rootattuun puhelimeen asentaisi Cyanogenin tms. eivät puhelut silti välttämättä nauhoitu oikein.

Anonyymi kirjoitti...

Kokonaan uusi radiofirmis jonka voisi kehittää reverse-engineeraten alkuperäisestä fw:stä mikäli radio-osan tietoja ei ole riittävästi saatavissa kokonaan uuden firmiksen kirjoittamista varten.

Linuxillekin on kehitetty ajureita ja firmiksiä samalla tekniikalla vuosikaudet.

Anonyymi kirjoitti...

Blogissa neuvotaan jälleen kerran valehtelemaan:

"Maksusta pääsee eroon kun kiistää toimineensa kuljettajana..."

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Olen sellaisessa tilanteessa jossa äänitin puhelun, jonka aiheena oli kiusaaminen minua kohtaan. Puhelussa tuli esille henkilöitä joiden kanssa loppupeleissä kuuntelimme yhdessä puhelun. Puhelusta ei löydy minkään näköisiä ''henkilökohtaisia'' paljastuksia ja eräs ystäväni (joka ei liittynyt puheluun millääntavalla) kuuli tämän puhelun vieressä ollessani kun kuuntelimme tätä kyseistä kiusaus puhelua. Onko tämä lailla kiellettyä? Jos en ole lähettänyt äänitettä kenellekkään vaan kuunnellut kahden ystäväni kanssa (toinen ei liittynyt puheluun ollenkaan)? Onko se rikoslain vastaista siis kuunnella ei osapuolisten kanssa kyseistä puhelua?

Anonyymi kirjoitti...

Androidille löytyy Automatic Call Recorder- softa, joka toimii ainakin 4.2 Jellybeanin sekä siitä tehtyjen custom-romien kanssa hyvin. Se tallentaa myös toisessa päässä olevan puheen erittäin hyvin.